• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.3°C / 19.5°C
  0 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.3°C / 16.0°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 18.4°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.2°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.7°C / 15.4°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.1°C / 11.4°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 17.9°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 19.2°C
  2 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.9°C / 13.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.1°C / 18.8°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 12.5°C
  1 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.5°C / 17.8°C
  2 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 19.8°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.5°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.2°C / 16.1°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  70%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η μόνη χρήσιμη ψήφος είναι αυτή που στηρίζει τους αγώνες»

 • A-
 • A+
«Κύριε Παπαχελά, είναι άδικο να μας κατηγορείτε ότι έχουμε μία πολιτική δογματική απέναντι στην επιχειρηματικότητα»

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΪ στις 2 Ιουλίου ήταν εξαιρετικά ειλικρινής σε σχέση με τα συμφέροντα που εξυπηρέτησαν οι επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο που μέχρι και ο Αλέξης Παπαχελάς αναγκάστηκε να του αναγνωρίσει ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του «έσπασαν πολλά ταμπού» της παραδοσιακής πολιτικής της Aριστεράς, σχόλιο που ο πρωθυπουργός δέχτηκε με χαρά.

Μας είπε λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας ότι, επί των ημερών του, κατάφερε να υλοποιήσει όσες μνημονιακές δεσμεύσεις δεν υλοποίησαν οι προηγούμενοι, δηλαδή το ξεπούλημα των περιφερειακών αεροδρομίων, την εισροή 30 εκατ. τουριστών τον χρόνο, το ότι παντού χτίζονται νέα ξενοδοχεία.

Μας πληροφόρησε επίσης ότι η κυβέρνησή του ήταν αυτή που προχώρησε το έγκλημα του Λάτση στο Ελληνικό, λέγοντας ότι «παρέλαβε ένα οικόπεδο», ενώ σήμερα η «επένδυση» έχει προχωρήσει κατά 90% και μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, έδωσε «διαρκή αγώνα και έγνοια» σε αυτή την κατεύθυνση, για να μπορέσει να προσπεράσει τα προβλήματα που δημιούργησε το βραδυκίνητο και γραφειοκρατικό Δημόσιο (δηλαδή το ΚΑΣ, η Δασική Υπηρεσία, το ΣτΕ...).

Με αφοπλιστική επίσης ειλικρίνεια παραδέχτηκε ότι η συμφωνία που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ για το τρίτο Μνημόνιο ήταν χειρότερη από αυτήν που απέρριψε ο ελληνικός λαός με το δημοψήφισμα. Οπως επίσης ότι η πολιτική της κυβέρνησής του τσάκισε τη «μεσαία τάξη» (όπου «μεσαία τάξη» διάβασε χαμηλά αμειβόμενους ελεύθερους επαγγελματίες, οιονεί μισθωτούς, αγρότες, μικρέμπορους κ.λπ.), επιλογή που επιχείρησε να δικαιολογήσει αποδεχόμενος ότι τα υπερπλεονάσματα που προέκυψαν από την αβάσταχτη υπερφορολόγηση μισθωτών, συνταξιούχων και μικρών ελεύθερων επαγγελματιών κατέληξαν σε μια επιδοματική πολιτική που μοιράζει ψίχουλα στους φτωχότερους.

Ετσι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατέρριψε την περιβόητη θεωρία για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Εύλογο λοιπόν είναι, όποιος παρακολούθησε αυτή την άκρως διδακτική συνέντευξη, να αναρωτιέται πώς ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει την επομένη των εκλογών μια δύναμη που θα ασκεί αποτελεσματική κοινωνική και πολιτική αντιπολίτευση στην ατζέντα Μητσοτάκη.

Οταν η πολιτική που εφάρμοσε και υπερασπίζεται αλλά και τα μέτρα που εξαγγέλλει είναι απολύτως ενταγμένα στον πυρήνα της μνημονιακής, νεοφιλελεύθερης πολιτικής· όταν σε επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, η μόνη διαφοροποίηση από τη Ν.Δ. είναι η ταχύτητα και η ένταση με την οποία θα υλοποιηθούν τα μέτρα λιτότητας και διευκόλυνσης του μεγάλου κεφαλαίου· όταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε διάπλατα τον δρόμο στην παλινόρθωση της Δεξιάς με τη δεξιά πολιτική που εφάρμοσε και με τον διασυρμό του ονόματος της Αριστεράς.

Για όποιον θέλει την επόμενη μέρα να αγωνιστεί για ζωή με αξιοπρέπεια και για την έξοδο από τη φυλακή των μνημονίων, της λιτότητας και της επιτροπείας, η πραγματική χαμένη ψήφος είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ και σε όσους ενορχήστρωσαν την εφαρμογή των πολιτικών αυτών.

Χαμένη είναι η ψήφος που νομιμοποιεί την αντίληψη ότι όσες δεσμεύσεις και αν παραβιάσει μια κυβέρνηση, όσες κωλοτούμπες και αν κάνει, όσες φορές και αν προδώσει τον λαό, ακόμα και μετά την ηχηρή του άρνηση να υποταχθεί σε αυτή την πολιτική, στο τέλος πάντα θα κερδίζουν οι μηχανισμοί για τον εγκλωβισμό μας στα ίδια ψεύτικα διλήμματα.

Απέναντι στην επέλαση της Ν.Δ. του Μητσοτάκη, μόνη χρήσιμη ψήφος είναι αυτή που στηρίζει τους αγώνες και τη μαζική κοινωνική αντιπολίτευση που είναι απαραίτητη την επόμενη μέρα, τόσο στο πεζοδρόμιο, όσο και στην πολιτική σκηνή.

Δύο μέρες πριν από τις εκλογές κλείνουμε τέσσερα χρόνια από το μνημειώδες «όχι» του ελληνικού λαού.

Η Λαϊκή Ενότητα είναι εκείνη η δύναμη στην Αριστερά που μπορεί να κρατήσει ζωντανό το τμήμα του «όχι» που ήταν αποφασισμένο να παλέψει μέχρι τέλους.

Εκείνο το τμήμα που τα μνημονιακά κόμματα σε όλες τις παραλλαγές τους θέλουν να παρουσιάσουν ως ιστορική ανορθογραφία. Γιατί το πρόγραμμά της είναι το μόνο που προτείνει τεκμηριωμένα έναν άλλο δρόμο, εφικτό στο σήμερα, γιατί βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων, γιατί είναι η μόνη δύναμη της Αριστεράς που αγωνίζεται για την ενότητα της Αριστεράς.

Γιατί έχει ρίζες στα κινήματα και στους χώρους που ζουν και δουλεύουν όσοι χτυπήθηκαν από την κρίση και τα μνημόνια και δεν αποτελείται από μιντιακά κατασκευασμένα πρόσωπα ή ηγετίσκους. Γιατί τα μέλη και τα στελέχη της αρνήθηκαν προνόμια, υπουργικές και βουλευτικές θέσεις για να μπουν μπροστά στους αγώνες για την έξοδο από τα μνημόνια.

Στις 7 Ιουλίου, ισχυρή Λαϊκή Ενότητα για να επιστρέψει η ελπίδα, για να δώσουμε ανάσα στους αγώνες.

*υποψήφια με τη Λαϊκή Ενότητα (ΛΑ.Ε.) στον Νότιο Τομέα (Β3) Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πολύ σκληρός για να... πεθάνει
Παρά τα 4,5 χρόνια μνημονιακής διακυβέρνησης με ανελέητο πόλεμο από ΜΜΕ και αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και μόλις ενάμιση μήνα μετά το βαρύ πλήγμα των ευρωεκλογών, το κυβερνών κόμμα, χάρη στον Αλέξη Τσίπρα που σάλπισε...
Πολύ σκληρός για να... πεθάνει
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ποιος μπορεί να σώσει την Πόλη;
Mητσοτάκης και Tσίπρας, κι από κοντά τα προβαλλόμενα από τα MME «τσικό» της Β΄ και Γ΄ Εθνικής ανταγωνίζονται να πείσουν ότι αυτοί θα είναι οι σωτήρες της Eλλάδας.
Ποιος μπορεί να σώσει την Πόλη;
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πώς η ανάγκη γίνεται Ιστορία
Οι δημοκρατικές παραδόσεις της Ελλάδας αλλά και της Κρήτης έχουν επιβεβαιώσει ότι την Ιστορία τη γράφουμε όλοι μαζί. Τον Αύγουστο του 2018 γυρίσαμε σελίδα και αφήσαμε πίσω μας οριστικά τα μνημόνια.
Πώς η ανάγκη γίνεται Ιστορία
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Γιατί ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ
Είδα τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο να ανταποκρίνεται στο στοιχειώδες καθήκον που προκύπτει από την αριστερή ταυτότητά του και να στηρίζει τους ασθενέστερους, αλλά και να αναδεικνύεται σε εθνική ηγετική δύναμη.
Γιατί ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Η Ελλάδα που παραλάβαμε δεν έχει σχέση με αυτή που παραδίδουμε»
Σε σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, καθώς και σε μηνύματα για το πολιτικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, προέβη ο Αλέξη Τσίπρας.
«Η Ελλάδα που παραλάβαμε δεν έχει σχέση με αυτή που παραδίδουμε»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας