Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υπάρχει «αριστερή» και «δεξιά» νησιωτική πολιτική;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπάρχει «αριστερή» και «δεξιά» νησιωτική πολιτική;

  • A-
  • A+

Το πραγματικό δίλημμα για τα νησιά μας, όχι μόνο των επικείμενων εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου, αλλά ένα διαρκές διακύβευμα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, μικρή ή μεγάλη, σε κάθε πολιτικο-οικονομική «διαπραγμάτευση» που αφορά το μέλλον τους είναι τι ακριβώς σημαίνει η έννοια «νησιωτική πολιτική», αυτό που συνήθως αναφέρεται ως νησιωτικότητα.

Τα κρίσιμα ερωτήματα που εγείρονται είναι: πώς καθορίζεται, πώς ενισχύεται θεσμικά, πώς ισχυροποιείται με έργα, πώς, εν τέλει υλοποιείται η νησιωτικότητα σε κάθε έκφανση της καθημερινής ζωής, της πραγματικότητας που βιώνει ο νησιώτης.

Για όλες τις 365 μέρες του χρόνου, όχι μόνο της «ειδυλλιακής» περιόδου που τεχνηέντως παρουσιάζεται από τους εκάστοτε κυβερνώντες όταν θέλουν να δείξουν ότι κάτι γίνεται (π.χ. μια καλή τουριστική σεζόν) ή της «χειμερινής» - «άγονης» περιόδου, που επίσης σκόπιμα προβάλλεται από την εκάστοτε αντιπολίτευση.

Διότι η χωρική και η δημογραφική πραγματικότητα των νησιών δεν περιορίζεται ούτε χρονικά ούτε γεωγραφικά. Είναι συνεχής διαδικασία που επηρεάζεται μεν από τις πολιτικο-κοινωνικές συγκυρίες (το προσφυγικό στο Αιγαίο, μέσα στην κρίση, αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της επίδρασης), αλλά παράλληλα είναι και μια ολοκληρωμένη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πορεία της Ιστορίας και έτσι θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε.

Σε αυτή την πραγματικότητα δεν χωράνε ούτε η μικροπολιτική μιζέρια, ούτε όμως και τα περιστασιακά (όσο το επιτρέπει ο προϋπολογισμός!) «δωράκια» με τη μορφή αντισταθμιστικών κ.ά. «επιδοτήσεων» μπορούν να γεμίσουν το παζλ στον μεγάλο θαλάσσιο καμβά των νησιωτικών περιφερειών. Αυτό που χρειάζονται οι νησιώτες πρωτίστως είναι όραμα!

Οραμα και ένα στρατηγικό σχέδιο που θα ακολουθεί σαν νησιωτικός «οδικός χάρτης» το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο προσαρμοσμένο κατάλληλα στα ιδιαίτερα χωρικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά των νησιών μας.

Ενα ολοκληρωμένο «δυναμικό» σχέδιο στο οποίο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, οι δράσεις εξωστρέφειας, η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, όλα αυτά μαζί, θα συνδυάζονται προς όφελος των τοπικών οικονομιών. Θα δένουν αρμονικά με τις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες του κάθε νησιού ξεχωριστά.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι μόνο ο επιπλέον τουρισμός, το Μεταφορικό Ισοδύναμο ή οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ κ.λπ. που μετράνε. Είναι η ισχυρή θεσμική στήριξη -που είναι αλήθεια ότι ενδυναμώθηκε τα τελευταία 4 χρόνια-, είναι η ποιότητα της δημοκρατίας μας, το μοντέλο διακυβέρνησης που δοκιμάζεται.

Γιατί εκτός από τις θεσμικές, δημοσιονομικές κ.λπ. παρεμβάσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη που γίνονται -χωρίς να θεωρείται δεδομένο ότι θα συνεχιστεί σε περίπτωση αλλαγής «ιδεολογικού» προσανατολισμού στην κεντρική πολιτική εξουσία- καμία απολύτως ουσιαστική εξάλειψη των οικονομικών, κοινωνικών, δημογραφικών, περιβαλλοντικών ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων δεν θα συμβεί αν δεν εισαγάγουμε ένα κρίσιμο για τις νησιωτικές κοινωνίες κριτήριο: τις δράσεις κοινωνικής συνοχής –το «χρώμα» αυτό που ο πολιτισμός των νησιών μας ως συνεχή ενότητα ξεδιπλώνει στην ιστορική τους πορεία στον χρόνο, προστατεύοντας πάντα τον πιο αδύνατο, τον διπλανό, επιδεικνύοντας έμπρακτα τι σημαίνει σε μια μικρή κοινωνία η έννοια αλληλεγγύη.

Χωρίς αυτό τον παράγοντα δεν θα έχουμε ποτέ πραγματική νησιωτική πολιτική, δεν θα αισθανθούν οι νησιώτες μια ρεαλιστική και ταυτόχρονα δυναμική στήριξη της πολιτείας στις λιγότερο ευνοημένες περιοχές της χώρας. Και η αλλαγή θα συντελεστεί μέσα από ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες, χωρίς περιορισμούς ή διαφοροποιήσεις στον στόχο (μικρομεσαίοι, ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα, «φτωχοποιημένοι» της κρίσης).

Μια νησιωτική πολιτική για όλους. Και αυτό το ποιοτικό χαρακτηριστικό στην προσέγγιση της πολιτικής στόχευσης που μας εμπνέει είναι ο λόγος και η προσφορά της Αριστεράς. Είναι αυτό που κάνει τη διαφορά στη νησιωτική πολιτική.

* Υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου με τον ΣΥΡΙΖΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ισχυρή ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΛΑ.Ε.) για πραγματική αντιπολίτευση σε κάθε δεξιά πολιτική
Στις ευρωεκλογές, η αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε ότι, εάν ακολουθείς δεξιά πολιτική, τότε θα έρθουν στην εξουσία οι πιο αυθεντικοί εκφραστές αυτής της πολιτικής για να την εφαρμόσουν.
Ισχυρή ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΛΑ.Ε.) για πραγματική αντιπολίτευση σε κάθε δεξιά πολιτική
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Είμαστε απέναντι στη δεξιά και την αριστερή συντήρηση
«Θα ήταν σαφώς πιο εύκολο να είμαι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν με ενδιέφερε απλώς να εκλεγώ βουλευτής», τονίζει ο Στέφανος Παραστατίδης, υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής στο Κιλκίς και γιος απερχόμενου βουλευτή...
Είμαστε απέναντι στη δεξιά και την αριστερή συντήρηση
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Μήνυμα Τσίπρα για Ανδρέα Παπανδρέου και Δεξιά
Με αφορμή τη συμπλήρωση 23 χρόνων από τον θάνατo του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε τι έλεγε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ για τη Δεξιά και τους μη προνομιούχους Έλληνες.
Μήνυμα Τσίπρα για Ανδρέα Παπανδρέου και Δεξιά
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Σήμα κινδύνου
Η νέα συντήρηση, αυτή που το παίζει κάπου στη μέση ενώ στην ουσία χαϊδεύει τα πιο ακροδεξιά κι εθνικιστικά ένστικτα της κοινωνίας, κλείνει το μάτι σε όσα χρυσόψαρα ξέχασαν εύκολα τι συνέβαινε πριν από το 2015.
Σήμα κινδύνου
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Η νησιωτικότητα στο επίκεντρο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
Για να «ξαναβρούμε» τα Κύθηρα και τα άλλα νησιά, αλλά κυρίως για να μπορούν να ζουν εκεί και να επικοινωνούν οι άνθρωποί τους, αυτοί που κατοικούν, εργάζονται ή έχουν την καταγωγή τους, χρειάζεται ενδιαφέρον,...
Η νησιωτικότητα στο επίκεντρο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Για την Αριστερά που στέκεται όρθια
Γιατί έπειτα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης στο όνομα της Αριστεράς, ο κόσμος που αναφέρεται στην τελευταία, ο κόσμος του αγώνα και των κινημάτων, βρίσκεται στην πλειονότητά του σε τέτοια αμηχανία, με τόσο...
Για την Αριστερά που στέκεται όρθια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας