Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναζητώντας το ανθρώπινο στο πολιτικό
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναζητώντας το ανθρώπινο στο πολιτικό

  • A-
  • A+
Το σημαντικό στοιχείο που εμπεριέχεται στο δημιουργικό οξύμωρο «ρεαλιστική ανυπακοή» και που χαρακτηρίζει τη θέση του ΜέΡΑ αφορά το ζήτημα των σχέσεων με τους θεσμούς επιτήρησης και γενικότερα την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η απελευθέρωση της χώρας από τις δεσμεύσεις που μας οδηγούν σε εξόντωση δεν μπορεί να γίνει χωρίς σύγκρουση με τους επικυρίαρχους.

Είδηση πρώτη: Ο ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Εργων Διαχείρισης [δηλαδή προστασίας] Εργων του Λόγου) ζητά από συγγραφείς άνω των 50 ετών και με εισόδημα κάτω των 7.500 ΕΥΡΩ τον χρόνο να στείλουν τα στοιχεία τους για να περιληφθούν σε πρόγραμμα ενίσχυσης από τον οργανισμό με βάση την προσφορά τους στα γράμματα. Ο όντως αξιόλογος οργανισμός μάς ειδοποιεί έτσι ότι άνθρωποι του λόγου χρήζουν από τα πενήντα τους βοηθήματος.

Είδηση δεύτερη: Στη Νίκαια αλλοδαπή αποκλειστική νοσοκόμα χωρίς άδεια παραμονής πηδά (ή παραπατά σύμφωνα με συγγενή της) από παράθυρο του εκεί νοσοκομείου για να μην τη συλλάβουν. Τη συλλαμβάνει όμως ο μόνος σίγουρος κυνηγός: ο θάνατος.

Αυτά τα δύο γεγονότα, και μαζί τους άλλα αντίστοιχα, συγκροτούν τα θεμέλια της πολιτικής διάστασης που αφορά τη ζωή μας. Και ο αγώνας όποιου θέλει να σκεφτεί και να πράξει δημόσια οφείλει να είναι το να ανακαλύψει τα κρυμμένα νήματα που συνδέουν το τραύμα και το όνειρο της κάθε μέρας με έναν πολιτικό λόγο που αρνείται να είναι άσαρκος και απρόσωπος.

Μετέχω ως ανεξάρτητη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΜέΡΑ 25 με την ελπίδα ότι ένας τέτοιος λόγος είναι εφικτός. Και γιατί δεν διστάζει να συνδυάζει όσα συνήθως θεωρούνται ασυμβίβαστα. Πρόκειται εν πρώτοις για ένα πατριωτικό και δι-εθνικό κόμμα. Κόμμα που παρουσιάζει ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα για τα συγκεκριμένα προβλήματα του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα τα οικονομικά, ενώ η ευρωπαϊκή του διάσταση του επιτρέπει να προβάλλει τις ιδέες του στο επίπεδο των κοινωνιών, μέσω και των Ευρωπαίων πολιτών που μετέχουν στο DiEM25.

Σύνθεση σημαντική για την Ελλάδα, η οποία ζει τις δραματικές συνέπειες των δανειακών συμβάσεων που πρέπει να αντιμετωπίζονται σε τοπικό αλλά και υπερεθνικό επίπεδο.

Μία από τις συνέπειες αυτές είναι και τα εκατοντάδες χιλιάδες εκπατρισμένα Ελληνόπουλα που πρέπει –είτε μείνουν στους τόπους όπου σήμερα ζουν είτε επιστρέψουν– να μη χαθούν ψυχικά και πολιτικά για την Ελλάδα και ταυτοχρόνως να είναι και πολίτες του κόσμου.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο εμπεριέχεται στο δημιουργικό οξύμωρο «ρεαλιστική ανυπακοή» που χαρακτηρίζει τη θέση του ΜέΡΑ για το ζήτημα των σχέσεων με τους θεσμούς επιτήρησης και γενικότερα την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η απελευθέρωση της χώρας από τις δεσμεύσεις που μας οδηγούν σε εξόντωση δεν μπορεί να γίνει χωρίς σύγκρουση με τους επικυρίαρχους. Αλλά αυτό δεν πρέπει να ξεκινήσει με διακηρύξεις περί αποχώρησης από το ευρώ ή και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε κάθε περίπτωση, σε αυτήν και σε κάθε άλλη διαπραγμάτευση, πρέπει όντως να υπάρχει ένα σχέδιο Β. Και εδώ χρειάζεται τόλμη και ρεαλισμός.

Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι ένα ακόμα στοίχημα του ΜέΡΑ25. Να αποτελέσει κίνημα ανοιχτό στους ανθρώπους, στις ιδέες και τις δράσεις. Για τον λόγο αυτό, μετά την ίδρυσή του το κόμμα αυτό απηύθυνε πρόταση ενότητας στις άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις. Η ενότητα όλων ανεξαιρέτως αυτών των δυνάμεων ήταν μέχρι και πρόσφατα και η δική μου ελπίδα που δεν ευοδώθηκε. Ελπίζω ότι θα βρεθεί ο δρόμος για μια τέτοια ενότητα μετά τις εκλογές και σε αυτό θα συμβάλει η πρόθεση του κόμματος αυτού να συζητά και να επανεξετάζει ανοιχτά και δημιουργικά τις θέσεις του αλλά και τις προτάσεις των άλλων.

Ο πολιτισμός σε όλες του τις διαστάσεις, από την πολιτιστική δημιουργία μέχρι την παιδεία, την επικοινωνία, τις θρησκείες και το περιβάλλον είναι πεδίο ανυπολόγιστης σημασίας που συνήθως είτε κατ’ ουσίαν απουσιάζει είτε προσεγγίζεται προσχηματικά στα προγράμματα των κομμάτων. Μετά τις εκλογές πρέπει να γίνει το επίκεντρο των προβληματισμών μας.

Θα μιλήσω εδώ μόνον για τη θέση του ΜέΡΑ στο περιβαλλοντικό πεδίο, ιδιαίτερα στο κεφαλαιώδες θέμα των γεωτρήσεων που συναντά τους προβληματισμούς, τις αγωνίες και τις προτάσεις των υποστηρικτών της απο-ανάπτυξης που βλέπουν τον πλανήτη, την Ελλάδα, το Αιγαίο, να βαδίζουν στην ασχήμια, την αρρώστια και στον θάνατο και μας προτείνουν δρόμους σωτηρίας.

Στο πεδίο αυτό και σε άλλα οι προτάσεις του ΜέΡΑ είναι και ρεαλιστικές και ανθρώπινες. Μπορούμε και να αγαπάμε το δίκαιο, το αληθινό και το ωραίο και όχι απλώς να επιζούμε αλλά να ζούμε.

*Υποψήφια στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΜέΡΑ25

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ποιος μπορεί να σώσει την Πόλη;
Mητσοτάκης και Tσίπρας, κι από κοντά τα προβαλλόμενα από τα MME «τσικό» της Β΄ και Γ΄ Εθνικής ανταγωνίζονται να πείσουν ότι αυτοί θα είναι οι σωτήρες της Eλλάδας.
Ποιος μπορεί να σώσει την Πόλη;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΜέΡΑ25: Παλλαϊκό μέτωπο εναντίον του 5ου Μνημόνιου
Επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά, εξαπέλυσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, για τη στάση τους έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή τη συζήτηση για...
ΜέΡΑ25: Παλλαϊκό μέτωπο εναντίον του 5ου Μνημόνιου
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πολύ σκληρός για να... πεθάνει
Παρά τα 4,5 χρόνια μνημονιακής διακυβέρνησης με ανελέητο πόλεμο από ΜΜΕ και αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και μόλις ενάμιση μήνα μετά το βαρύ πλήγμα των ευρωεκλογών, το κυβερνών κόμμα, χάρη στον Αλέξη Τσίπρα που σάλπισε...
Πολύ σκληρός για να... πεθάνει
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Γ. Βαρουφάκης: Μονομέτωπος αγώνας εναντίον της παρασιτικής ολιγαρχίας
Ικανοποιημένος από το εκλογικό αποτέλεσμα εμφανίσθηκε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έστρεψε τα πυρά του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ που «έβαλε στις ράγες τη Νέα Δημοκρατία»...
Γ. Βαρουφάκης: Μονομέτωπος αγώνας εναντίον της παρασιτικής ολιγαρχίας
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Η μάχη των «μικρών» κομμάτων
ΚΚΕ, Ενωση Κεντρώων, Μέρα25 και Ελληνική Λύση δίνουν τον δικό τους αγώνα στις αυριανές εκλογές. Τι επιδιώκει το κάθε κόμμα, τα διλήμματα προς τους πολίτες και οι επιθέσεις προς ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. στην προσπάθεια...
Η μάχη των «μικρών» κομμάτων
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Για την Αριστερά που στέκεται όρθια
Γιατί έπειτα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης στο όνομα της Αριστεράς, ο κόσμος που αναφέρεται στην τελευταία, ο κόσμος του αγώνα και των κινημάτων, βρίσκεται στην πλειονότητά του σε τέτοια αμηχανία, με τόσο...
Για την Αριστερά που στέκεται όρθια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας