Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο προοδευτικός σχεδιασμός για τη χώρα πρέπει να συνεχιστεί!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο προοδευτικός σχεδιασμός για τη χώρα πρέπει να συνεχιστεί!

  • A-
  • A+

Η αποκάλυψη της παλαιότερης αλληλογραφίας του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή σχετικά με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για το Μακεδονικό έβγαλε στην επιφάνεια το σχέδιο που κατέστρωσε ο νυν αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπονόμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν αυτή κατάφερε το φθινόπωρο του 2018 να οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια και τη δημοσιονομική επιτήρηση. Στόχος του, να μην ξεκινήσει η ανάκαμψη και να αναιρεθεί η σημασία των πρώτων μέτρων λαϊκής ανακούφισης.

Αφού επί 3,5 χρόνια απέτυχαν οι προσπάθειες της Ν.Δ. για ανατροπή της κυβέρνησης με την τακτική της «αριστερής παρένθεσης», επινοήθηκε η ανειλικρινής και ύπουλη καμπάνια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, που έκρυβε την πραγματικότητα χρόνων, αποσιωπούσε το γεγονός ότι ποτέ προηγουμένως δεν είχε τεθεί ζήτημα συνταγματικής κατοχύρωσης του σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό, ποτέ δεν γινόταν δεκτό από την άλλη πλευρά το erga omnes.

Ούτε η νέα όξυνση των ελληνοτουρκικών και οι πρόσφατες -ξανά- απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας -γεγονότα που ανέδειξαν την ιδιαίτερη σημασία της φιλειρηνικής πολιτικής στα βόρεια σύνορά μας και γενικότερα στα Βαλκάνια και τις χώρες της Μεσογείου- δεν έβαλαν φραγμό στην εθνικιστική και οπισθοδρομική για το μέλλον της χώρας πολιτική της Ν.Δ.

Η Δεξιά στην Ελλάδα πάντα ακολούθησε μια συντηρητική αλλά και βαθιά διασπαστική πολιτική: παλιότερα με την πολιτική του αντικομμουνισμού απέναντι στην Αριστερά αλλά και τον ευρύτερο δημοκρατικό κόσμο, αργότερα με την υπονόμευση της δημοκρατικής οργάνωσης των κοινωνικών θεσμών και της παραγωγής. Σήμερα προωθεί ένα ρεβανσιστικό πρόγραμμα εναντίον όσων πρόλαβε να φτιάξει ή να ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό της στόχο να επιβάλει μια βίαιη μονεταριστική ανάπτυξη σε βάρος των συλλογικών δομών και του παραγωγικού ιστού της κοινωνίας.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ το 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε μόνο σκοπό να φιμώσει δημοκρατικά στόματα, αλλά και να καταλύσει δημοκρατικές δομές στη δημόσια πληροφόρηση. Αντίστοιχα η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, των σχολικών φυλάκων, η απόλυση συμβασιούχων και η υπονόμευση πολιτιστικών δομών σε δημόσια μουσεία και δήμους, δεν ήταν μόνο μέτρα για τη μείωση εξόδων, αλλά συστατικά της διαλυτικής αντίληψης της Δεξιάς σχετικά με τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες που στηρίζουν στοιχειωδώς την κοινωνία.

Τώρα προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε ότι επιδιώκει την επαναφορά του κανόνα 1/5 (μία πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις) για το Δημόσιο, εφόσον κερδίσει στις εκλογές. Περιττό να εξηγήσει κανείς ότι η αρχή του 1/5 είναι το όχημα για την οπισθοδρόμηση της υγείας, της παιδείας, αλλά και του πολιτισμού και της χωροταξίας.

Θέλω να θυμίσω ότι το κλείσιμο επί Σαμαρά του Οργανισμού Αθήνας και της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων είχε σοβαρές επιπτώσεις για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της Αθήνας. Μία από αυτές ήταν ότι σταμάτησε το σχέδιο ενοποίησης του κέντρου της πόλης με την Ακαδημία Πλάτωνος, έργο με γενικότερη προοπτική και σημασία για τις δυτικές υποβαθμισμένες συνοικίες της Αθήνας. Το 2018 συγκροτήθηκε η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. που στοχεύει σε απαραίτητες αναπλάσεις στην πόλη, οι οποίες αποτελούσαν αιτήματα πολιτών και επιστημονικών φορέων επί πολλά χρόνια.

Είναι έργα που δένουν την καθημερινή ζωή της πόλης με μιαν ανάπτυξη που σέβεται και φροντίζει τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική κληρονομιά, όπως έγινε και με τη σωτηρία των αρχαίων του μετρό της Θεσσαλονίκης και τη διασφάλιση του αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό. Διορθώνοντας λάθη και παραλείψεις, η πορεία ανόρθωσης της χώρας πρέπει να συνεχιστεί, βάζοντας φραγμό στην επάνοδο της Δεξιάς και στους επικίνδυνους σχεδιασμούς της.

*υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθηνών

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ούτε ΣΥΡΙΖΑ ούτε Δεξιά, για μια πραγματική Αριστερά!
Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετέχει στις εκλογές της 7ης Ιούλη με το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα. Οι 71 υποψήφιοι είναι άνθρωποι του αγώνα και της μαζικής συνδι­καλιστικής πάλης, εργαζόμενοι,...
Ούτε ΣΥΡΙΖΑ ούτε Δεξιά, για μια πραγματική Αριστερά!
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Με την Αριστερά και το νέο κοινωνικό συμβόλαιο
Η Αριστερά, με εμπιστοσύνη στο έργο της, στις δυνάμεις της, στις αξίες της και στην κρίση των συμπολιτών μας, διαψεύδει όσους ήθελαν τη στρατηγική «εξαφάνισή» της και πλέον επανασυσπειρώνεται δυναμικά.
Με την Αριστερά και το νέο κοινωνικό συμβόλαιο
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Για την αναγκαιότητα ενδυνάμωσης της μαχητικής Αριστεράς
Η Λαϊκή Ενότητα, παρά τις αδυναμίες και τα λάθη της προηγούμενης περιόδου είναι η δύναμη που όλα τα προηγούμενα χρόνια πάλεψε ειλικρινά να βρει κοινούς δρόμους με την υπόλοιπη ριζοσπαστική αριστερά.
Για την αναγκαιότητα ενδυνάμωσης της μαχητικής Αριστεράς
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Οι κάλπες δεν είναι άδειες…
Μένει σε εμάς και σε όλους τους πολίτες να σκεφτούμε με σύνεση και με ιστορική σκέψη ότι όσες φορές ψηφίσαμε με το θυμικό μας δεν βγήκαμε μακροχρόνια κερδισμένοι. Ούτε όλοι είναι ίδιοι, για να δικαιολογηθούμε...
Οι κάλπες δεν είναι άδειες…
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ποιος μπορεί να σώσει την Πόλη;
Mητσοτάκης και Tσίπρας, κι από κοντά τα προβαλλόμενα από τα MME «τσικό» της Β΄ και Γ΄ Εθνικής ανταγωνίζονται να πείσουν ότι αυτοί θα είναι οι σωτήρες της Eλλάδας.
Ποιος μπορεί να σώσει την Πόλη;
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Μια εκδήλωση γόνιμης ανταλλαγής σκέψεων με τον Κώστα Δουζίνα
Τη Δευτέρα (1η Ιουλίου), οι εκδόσεις Νήσος παρουσίασαν το βιβλίο του Κώστα Δουζίνα με τίτλο «Από την έδρα στα έδρανα. Εργα και ημέρες μιας αριστερής κυβέρνησης» στο Εμπορικό και Βιομηχανικού Επιμελητηρίο...
Μια εκδήλωση γόνιμης ανταλλαγής σκέψεων με τον Κώστα Δουζίνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας