• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.4°C / 28.3°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 29.4°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.0°C / 26.7°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 26.7°C
  2 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 26.7°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.4°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  3 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 27.0°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 30.0°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.1°C / 29.4°C
  3 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  4 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 21.7°C / 29.0°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  1 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  0 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  33%
Το μεγάλο στοίχημα για την Αθήνα: η αναγέννηση της Ακαδημίας Πλάτωνος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το μεγάλο στοίχημα για την Αθήνα: η αναγέννηση της Ακαδημίας Πλάτωνος

 • A-
 • A+
Σήμερα οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να επανασχεδιαστεί η αξιοποίηση της Ακαδημίας Πλάτωνος και η δημιουργία ενός πρότυπου αρχαιολογικού πάρκου.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία μιας μητρόπολης, σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή εμπειρία, αποτελούν σημεία ενδιαφέροντος για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Παράλληλα, η διασύνδεσή τους με την οικονομία, την παιδεία και τον τουρισμό ενισχύεται από τα εργαλεία της ψηφιακής τεχνολογίας και τις δημιουργικές βιομηχανίες, καθιστώντας τα πηγές ανάπτυξης, γνώσης και σημεία αναψυχής.

Η Αθήνα, αναμφίβολα, διαθέτει αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία με οικουμενικής αξίας εκθέματα. Τόσο η δομή της λειτουργίας όλων αυτών των πολιτιστικών φορέων όσο και το έλλειμμα σε χρήση εργαλείων τεχνολογίας αιχμής καλλιεργούν συνθήκες εσωστρέφειας που, εν τέλει, δεν αναδεικνύουν την απόλυτη αξία του πολιτιστικού αποθέματος της πρωτεύουσας.

Στην πραγματικότητα αυτή θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι στην Αθήνα υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι υψηλής αξίας που παραμένουν αναξιοποίητοι. Το υπουργείο Πολιτισμού, όλα τα προηγούμενα χρόνια, παρέμεινε άβουλο, παγιδευμένο στις ιδεοληψίες του, αδύναμο να καταλάβει τι μπορεί να σημαίνει για μια πόλη η αξιοποίηση του πολιτιστικού της αποθέματος.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος με το πάρκο των περίπου 135 στρεμμάτων που τον περιβάλλει. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερου βάρους τοπόσημο πολιτισμού. Γεγονός όμως παραμένει ότι σε απόσταση μόλις 2,5 χλμ. από το κέντρο της πόλης, τον 4ο π.Χ. αιώνα, ιδρύθηκε το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου από τον Πλάτωνα.

Αν και η συμπερίληψη της Ακαδημίας Πλάτωνος είχε προβλεφθεί στο σχέδιο Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας, στην ουσία ουδέποτε εφαρμόστηκε συνολικά.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να επανασχεδιαστεί η αξιοποίηση της Ακαδημίας Πλάτωνος και η δημιουργία ενός πρότυπου αρχαιολογικού πάρκου, πλήρως ενταγμένου στις ανάγκες της καθημερινότητας των Αθηναίων.

Πρόκειται για ένα στρατηγικό σχέδιο που περιλαμβάνει τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης των Αθηνών με μικρό κτιριακό αποτύπωμα. Ενα μοντέρνο μουσείο που θα στεγάσει όλα τα ευρήματα που ήλθαν στο φως μετά από ανασκαφές στην Αθήνα και μεγάλα τεχνικά έργα όπως η κατασκευή του μετρό. Το διακύβευμα είναι η αποφυγή αλλοίωσης της προσωπικότητας και του ύφους του αρχαιολογικού χώρου.

Το σχέδιο μπορεί να ολοκληρωθεί με την ίδρυση Κέντρου Πλατωνικών Σπουδών. Ενα κέντρο της σύγχρονης διανόησης για τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και τους σύγχρονους στοχαστές.

Η υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού στοιχείου προσβλέπει στην αναζωογόνηση της περιοχής. Στη μεταμόρφωση ενός ετερόκλητου ύφους αστικού σχηματισμού σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό σημείο της πόλης μας, ιδανικό για να ζει κανείς.

Σύμφωνα με τις αρχές της βιωσιμότητας και την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών, η ανάδειξη του πάρκου και η οργάνωση του νέου πολιτιστικού πόλου μπορούν να αναχθούν σε πρότυπο οικολογικής ανασύνθεσης. Με στόχο την προσθήκη μιας πράσινης ζώνης στο κέντρο της Αθήνας. Ικανής να υποστηρίξει την ανάσχεση της εξάπλωσης των τσιμεντένιων κατασκευών που τείνουν να κρύβουν τον αττικό ουρανό.

Στην περίμετρο της Ακαδημίας Πλάτωνος μπορούν να εγκατασταθούν ήπιας μορφής επιχειρηματικές δραστηριότητες. Που θα έχουν συνάφεια με τον πολιτισμό. Εργαστήρια τέχνης, καλλιτεχνικά στούντιο, πωλητήρια σύγχρονων αντικειμένων και έργων τέχνης.

Οι δημιουργικές βιομηχανίες μπορούν να εμπλουτίσουν την εμπειρία του επισκέπτη στον αρχαιολογικό χώρο και να αναπαραστήσουν την αίσθηση μιας μοναδικής ιστορικής περιόδου στην εξέλιξη της απόκτησης γνώσης.

Σε μια ευρύτερη προοπτική, η αναγέννηση της Ακαδημίας Πλάτωνος θα συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση της τουριστικής προσφοράς της Αθήνας ως μητροπολιτικού κέντρου. Θα μεταμορφώσει την περιοχή και θα προσδώσει νέες αξίες στο αφήγημα της πόλης μας. Η Αθήνα θα κερδίσει το μεγάλο στοίχημα. Θα διεκδικήσει μια θέση στη διεθνή κατάταξη των μητροπολιτικών προορισμών πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, θα βελτιωθεί η καθημερινότητα των Αθηναίων και η πόλη θα συνθέσει έναν νέο πόλο ενδιαφέροντος.

Απαραίτητη προϋπόθεση, ο σεβασμός προς το μνημείο, η κάλυψη των αναγκών της τοπικής κοινότητας, η δημιουργία νέας αξίας για την Αθήνα και τους Αθηναίους.

Ο πολιτισμός μπορεί να γίνει το μέσο για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της πόλης των Αθηνών, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Οι ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται διεθνώς στην οικονομία, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, έχουν αναδείξει την αναγκαιότητα για νέες πολιτικές που θα προωθήσουν την ενίσχυση της πολιτισμικής ταυτότητας της κάθε χώρας αλλά και κάθε περιοχής ξεχωριστά. Ο πολιτισμός μπορεί να έχει ρόλο καθοριστικό στη μεγάλη προσπάθεια προσαρμογής των χωρών στις σύγχρονες ανακατατάξεις.

Η Ελλάδα, μετά την παρατεταμένη οικονομική κρίση και τις συνέπειές της στην ελληνική κοινωνία, θα πρέπει να διεκδικήσει και να ανακτήσει ξανά τη θέση που της αξίζει, δυναμικά. Σε αυτή την προσπάθεια ο πολιτισμός είναι το υπέρτατο συνεκτικό στοιχείο. Το μεγάλο μας όπλο. Είναι το εθνικό μας πλεονέκτημα στο οποίο μπορούμε να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας για ένα καλύτερο μέλλον.

*Yποψήφια βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Επικράτηση της Ν.Δ. σε Αθήνα, Πειραιά & «αστικούς» δήμους και του ΣΥΡΙΖΑ στις λαϊκές γειτονιές
Σαφές προβάδισμα σε Αθήνα, Πειραιά και στους δήμους των βορείων και νοτίων προαστίων πετυχαίνει η Ν.Δ., ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί στα λεγόμενες λαϊκές γειτονιές των δυτικών προαστίων και της ευρύτερης περιοχής...
Επικράτηση της Ν.Δ. σε Αθήνα, Πειραιά & «αστικούς» δήμους και του ΣΥΡΙΖΑ στις λαϊκές γειτονιές
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό - Μια πρόταση για την Αθήνα
Είναι αδιαμφισβήτητο πως ένα από τα μεγάλα εθνικά κεφάλαιά μας είναι το πολιτιστικό μας απόθεμα που αποτελεί όχι μόνο τη «βαριά βιομηχανία» μας αλλά και τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό.
Ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό - Μια πρόταση για την Αθήνα
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ισχυρός διπολισμός στην Ηπειρο
Οι εθνικές εκλογές στην Ηπειρο είχαν ένα διαφορετικό χρώμα, άλλη μια φορά μετά τις ευρωεκλογές, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σε υψηλό επίπεδο τις δυνάμεις του και φαίνεται ότι κερδίζει την Αρτα.
Ισχυρός διπολισμός στην Ηπειρο
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πρωτοκαθεδρία της Νέας Δημοκρατίας σε Χίο και Λέσβο
Σημαντική αύξηση των ποσοστών του δικομματισμού έδειξαν οι κάλπες σε Χίο και Λέσβο. Η Ν.Δ. διατήρησε την πρωτοκαθεδρία στα δύο νησιά με τους νυν βουλευτές Νότη Μηταράκη και Χαράλαμπο Αθανασίου αντίστοιχα να...
Πρωτοκαθεδρία της Νέας Δημοκρατίας σε Χίο και Λέσβο
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Και πάλι πρώτος στην Κρήτη ο ΣΥΡΙΖΑ
Το ροζ χρώμα στον χάρτη διατήρησε η Κρήτη, παρά την ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας πανελλαδικά, δίνοντας την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο Περιφέρειας ● Το μεγαλύτερο ποσοστό της πανελλαδικά κατέκτησε η...
Και πάλι πρώτος στην Κρήτη ο ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας