• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.1°C / 3.4°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -5.4°C / -0.9°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 5.1°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -4.7°C / -2.1°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -4°C -5.8°C / -1.6°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -9°C -8.6°C / -7.7°C
  4 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.0°C / 2.6°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 4.9°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  6 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.3°C
  7 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  7 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  4 BF
  40%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.5°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 4.3°C
  3 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.6°C
  6 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -5.1°C / -0.6°C
  1 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -5.0°C / -0.8°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -8°C -8.2°C / -8.2°C
  2 BF
  58%
Dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η επίθεση στον λαό ούτε χθες ξεκίνησε ούτε αύριο θα τελειώσει!

 • A-
 • A+

Ενα βασικό χαρακτηριστικό της περιόδου που διανύουμε είναι η καθολική κυριαρχία των δυνάμεων του συστήματος σε παγκόσμια κλίμακα. Στα πλαίσιό της αναπτύσσονται εδώ και δεκαετίες: η επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη. Η εκστρατεία επανακατάκτησης-επαναποικιοποίησης του κόσμου από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Απέναντι σε αυτά οι λαοί αντιστέκονται, αγωνίζονται, εξεγείρονται. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι δεν κατορθώνουν να δώσουν μια συνολική απάντηση, να διαμορφώσουν όρους μιας πραγματικής διεξόδου. Οι αγώνες τους καταστέλλονται, οι αντιδράσεις τους ελέγχονται ή και εκτρέπονται σε ανώδυνες για το σύστημα κατευθύνσεις.

Οι συνολικότερες αιτίες και όροι για μια τέτοια κατάσταση πραγμάτων βρίσκονται:

Πρώτο, στην ίδια τη φύση του συστήματος. Στη μήτρα που γεννάει την ακόρεστη δίψα του κεφαλαίου για κέρδη. Που εκτρέφει την ασυγκράτητη τάση του ιμπεριαλισμού για επέκταση και κυριαρχία. Δεύτερο, το ότι αυτή η επίθεση μπόρεσε να αναπτυχθεί σε τέτοιες κλίμακες συνδέεται άμεσα με τον αρνητικό συσχετισμό που διαμορφώθηκε από την ήττα του εργατικού κομμουνιστικού κινήματος και την παλινόρθωση στις σοσιαλιστικές χώρες. Τρίτο, το ότι η πάλη των λαών δεν μπόρεσε να ορθώσει αποτελεσματικούς φραγμούς στην εξέλιξη της επίθεσης συνδέεται άμεσα με τις αντιλήψεις που κυριάρχησαν στο κίνημα και το αφόπλισαν ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά. Τις αυταπάτες για εύκολες, γρήγορες εκλογικές λύσεις. Για «αντεπιθέσεις» του αέρος. Για «μεταβατικά προγράμματα».

Τις συνέπειες αυτών των εξελίξεων είναι που βιώνουμε και στη χώρα μας. Σ’ αυτό τα πλαίσιο και με αντίστοιχες επιδιώξεις κινήθηκε και η αστική τάξη της χώρας μας πολύ πριν έρθουν τα «μνημόνια». Αυτές τις κατευθύνσεις υλοποιούσε και το πολιτικό της προσωπικό στο ίδιο διάστημα. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και τελευταία ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι ευρωεκλογές έδωσαν ένα σαφές προβάδισμα στη Ν.Δ. Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η ήττα του οφείλεται στον ίδιο ακριβώς παράγοντα που τον ανέδειξε κυβέρνηση. Στις αυταπάτες για εύκολη, γρήγορη και ανέξοδη επιστροφή στην προτέρα κατάσταση. Μόνο που η πραγματικότητα αποδείχτηκε ξανά αμείλικτη. Ετσι ένας κόσμος, απογοητευμένος, επέστρεψε στις «παραδοσιακές» του κοίτες. Πρόκειται βέβαια για επιλογή απελπισίας, αλλά έτσι συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Οπως και να ‘χει, το κύριο και κρίσιμο στοιχείο των εξελίξεων βρίσκεται στο ότι το πολιτικό εκκρεμές μετατοπίστηκε συνολικά προς τα δεξιά. Αυτό σημαίνει ότι η επίθεση στον λαό και θα συνεχιστεί και θα βαθύνει περισσότερο. Οτι οι δεσμοί (τα δεσμά) της εξάρτησης θα ενισχυθούν, με ιδιαίτερα επικίνδυνη πλευρά την εμπλοκή της χώρας στους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Οτι το χτύπημα των δημοκρατικών ελευθεριών του λαού και της νεολαίας θα προωθηθεί αμείλικτα και σαν μέσο θωράκισης αυτής της πολιτικής.

Το ζήτημα βρίσκεται στο πώς τα αντιμετωπίζουμε. Βασικός όρος, η κατανόηση ότι αυτά που μας έρχονται ούτε τυχαία ούτε προσωρινά θα είναι. Αποτελούν έκφραση της μορφής που θέλουν να δώσουν στον κόσμο οι δυνάμεις του συστήματος. Συνακόλουθα, η απόρριψη κάθε είδους αυταπατών. Πάνω απ’ όλα, η συνειδητοποίηση ότι μόνο με τον αγώνα του λαού και της νεολαίας μπορούν να ορθωθούν φραγμοί σ’ αυτά που μας ετοιμάζουν. Ο,τι κερδήθηκε ώς τα σήμερα, κερδήθηκε μέσα από μακροχρόνιους, σκληρούς αγώνες και μόνο με αγώνες μπορούμε να τα υπερασπίσουμε, να τα διεκδικήσουμε.

Οσο μας αφορά, δεν έχουμε καμιά αυταπάτη για το πού βρισκόμαστε και τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Επιμένουμε έτσι στην άποψη ότι για να φτάσουμε μακριά (επειδή μακριά στοχεύουμε) πρέπει να βρούμε τα βήματά μας. Αυτό που βλέπουμε σαν άμεσα αναγκαίο είναι η ανάπτυξη των εστιών Αντίστασης, η ανάδειξη του πνεύματος της Αντίστασης σε στάση ζωής και στην ευρύτερη δυνατή κλίμακα. Η αναγκαιότητα της πάλης γι’ αυτό που αποτελεί το κρίσιμο ζητούμενο της περιόδου που διανύουμε. Την αναζωογόνηση, ανασυγκρότηση των μετώπων πάλης του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, σαν την αναγκαία συνθήκη για την αντιμετώπιση τόσο των άμεσων ζητημάτων όσο και για την οικοδόμηση όρων προοπτικής. Σε μια τέτοια κατεύθυνση καλούμε σε συμπόρευση, συμπαράταξη και κοινό αγώνα. Καλούμε τους αγωνιστές που απορρίπτουν τις αυταπάτες, που δεν βολεύονται σε λύσεις ευκολίας, που αναζητούν δρόμους έκφρασης των προβληματισμών και οραματισμών τους.

Οσο για τις εκλογές και απευθυνόμενοι στους αγωνιστές με αντίστοιχους προβληματισμούς: Αγαπητοί συναγωνιστές, η ψήφος σας στο ΚΚΕ(μ-λ) ούτε βουλευτή θα βγάλει, ούτε θα αλλάξει άμεσα την όλη κατάσταση. Αυτό που μπορεί είναι να στηρίξει, να ενισχύσει την τάση και τις δυνάμεις που αγωνίζονται για την προώθηση αυτών των κατευθύνσεων στο κίνημα.

* υποψηφίος με το ΚΚΕ(μ-λ) στην Α΄ Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Δεν είμαστε όλοι «ίδιοι»
Η Ν.Δ. υστερεί έναντι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην αποτελεσματικότητα, όσο και στον προγραμματικό λόγο, αφού στην Ολιστική Αναπτυξιακή Στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραβάλλει ένα μείγμα αόριστων «θα»...
Δεν είμαστε όλοι «ίδιοι»
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Για την αναγκαιότητα ενδυνάμωσης της μαχητικής Αριστεράς
Η Λαϊκή Ενότητα, παρά τις αδυναμίες και τα λάθη της προηγούμενης περιόδου είναι η δύναμη που όλα τα προηγούμενα χρόνια πάλεψε ειλικρινά να βρει κοινούς δρόμους με την υπόλοιπη ριζοσπαστική αριστερά.
Για την αναγκαιότητα ενδυνάμωσης της μαχητικής Αριστεράς
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Το βράδυ των εκλογών, όλοι σοφότεροι
Το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου θα είμαστε όλοι σοφότεροι. Ολες οι μείζονες δημοκρατικές παρατάξεις έχουν κατοικήσει για ικανό διάστημα στο μέγαρο Μαξίμου και γνωρίζουν τα πραγματικά προβλήματα της χώρας.
Το βράδυ των εκλογών, όλοι σοφότεροι
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Οι κάλπες δεν είναι άδειες…
Μένει σε εμάς και σε όλους τους πολίτες να σκεφτούμε με σύνεση και με ιστορική σκέψη ότι όσες φορές ψηφίσαμε με το θυμικό μας δεν βγήκαμε μακροχρόνια κερδισμένοι. Ούτε όλοι είναι ίδιοι, για να δικαιολογηθούμε...
Οι κάλπες δεν είναι άδειες…
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
​​​​​​​Η Ν.Δ. κινείται με άξονα τον ρεβανσισμό
Η Ρ. Σβίγκου κατεβαίνει υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας. Θεωρεί ότι η εκλογική διαδικασία είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη των ευρωεκλογών και πως η ανατροπή του αποτελέσματος είναι εφικτή.
​​​​​​​Η Ν.Δ. κινείται με άξονα τον ρεβανσισμό
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πέντε θέσεις για την ΕΡΤ, τους εκδότες και τη συμφωνία των Πρεσπών
Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε σε πέντε δημοσιογράφους της ΕΡΤ3 Θεσσαλονίκης -οι οποίοι είναι υποψήφιοι βουλευτές με τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.- και τους έθεσε τρεις ερωτήσεις.
Πέντε θέσεις για την ΕΡΤ, τους εκδότες και τη συμφωνία των Πρεσπών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας