• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.2°C / 6.2°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.1°C / 4.7°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.0°C / 7.9°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 1.4°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 0.9°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 4.1°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.6°C / -0.9°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.2°C / 4.0°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 7.5°C
  2 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 0.9°C / 4.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C -2.5°C / 1.6°C
  1 BF
  69%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C -2.5°C / 2.3°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 7.8°C
  3 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.4°C / 6.4°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.7°C / 3.8°C
  1 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.4°C / 4.8°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  80%
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το βράδυ των εκλογών, όλοι σοφότεροι

 • A-
 • A+

Σαράντα πέντε χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση, το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι περισσότερο ώριμο από ποτέ. Πράγματι, περάσαμε τη διακεκαυμένη ζώνη της πρόσφατης οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Τα θεμέλια της δημοκρατίας δέχθηκαν ισχυρά πλήγματα με πρωτοφανή φαινόμενα για τα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Δεν πρόκειται μόνο για την ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά την ευθεία αμφισβήτηση του κοινοβουλευτισμού από τις ακραίες ιδεολογίες και πρακτικές. Ομως, παρέμειναν ακλόνητες οι βασικές συντεταγμένες του κράτους δικαίου, καθώς και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας.

Μετά το 1981, η δεύτερη εναλλαγή διαφορετικών κομμάτων στην εξουσία το 2015 απέδειξε ότι διαθέτουμε εδραιωμένους θεσμούς και κεντρική διοίκηση, μια συνέχεια του κράτους, η οποία δεν διαταράσσεται από την κυριαρχία οποιασδήποτε πολιτικής παράταξης.

Παρατηρώντας κάποιος τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη με την ανάδειξη λαϊκιστικών και δημαγωγικών κινημάτων τα οποία απέκτησαν αντιπροσώπευση στα περισσότερα εθνικά Κοινοβούλια, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει ότι οι τάσεις αυτές αναπόφευκτα θα είχαν επιρροή και στην Ελλάδα. Ακόμη και πριν από την κρίση, τα πρόδρομα ακραία στοιχεία είχαν κάνει την εμφάνισή τους.

Ωστόσο, η οικονομική κρίση και η πρωτόγνωρη κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου της πλειονότητας των Ελλήνων ενίσχυσαν κατακόρυφα τη δυσπιστία στα πολιτικά κόμματα. Επέτρεψαν σε πολλές πλευρές να δημαγωγήσουν εις βάρος της δημοκρατίας σε τελική ανάλυση επιδιώκοντας πρόσκαιρα εκλογικά οφέλη.

Το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου θα είμαστε όλοι σοφότεροι. Ολες οι μείζονες δημοκρατικές παρατάξεις έχουν κατοικήσει για ικανό διάστημα στο μέγαρο Μαξίμου. Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, καθώς και τους πολλούς περιορισμούς για την εφαρμογή αποτελεσματικών λύσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να επιβάλουμε ομοφωνία.

Σημαίνει όμως ότι πρέπει να έχουμε μια κοινή αντίληψη για τις διαστάσεις των προβλημάτων και να προτείνουμε λύσεις συμβατές μεταξύ τους. Να σεβαστούμε το θεσμικό αποτύπωμα των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά να μη διστάσουμε να χαράξουμε τις νέες μεταρρυθμίσεις οι οποίες επείγουν για τη χώρα.

Δεν υπήρξε άλλη εκλογική αναμέτρηση μετά το 1974 στην οποία να πλησιάζουμε στις εκλογές δίχως την τυπική πόλωση και τις διαιρέσεις, οι οποίες είναι η διαχρονική μάστιγα της πολιτικής στην Ελλάδα.

Οι πολίτες αντιμετωπίζουν ψύχραιμα την κατάσταση και στρέφονται προς τη μείζονα αντιπολίτευση την οποία ήδη είχαν αναδείξει ως πρώτη δύναμη με μεγάλη διαφορά στις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Αν υπάρξει απομάκρυνση των ακραίων από τα κοινοβουλευτικά έδρανα θα έχει θεραπευθεί μια σημαντική πληγή. Η πλειοψηφία των πολιτών οι οποίοι παρέμειναν σώφρονες και προσηλωμένοι στη δημοκρατική νομιμότητα αρθρώνουν σήμερα μια μεγάλη απαίτηση από την αντιπολίτευση και την κυβέρνηση, την επομένη των εκλογών.

Στις 7 Ιουλίου η Νέα Δημοκρατία καλείται κατά πάσα πιθανότητα να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και να προχωρήσει μπροστά με πίστη στις δυνατότητές μας. Να δημιουργήσουμε αποφασιστικά ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Η σημερινή κυβέρνηση, στον ρόλο της αντιπολίτευσης, οφείλει να συμβάλει επίσης στην προσπάθεια που θα καταβληθεί για την αποκατάσταση της οικονομίας και την ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας τις αστοχίες και τα λάθη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της.

* υποψήφιας βουλευτίνα Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Οι κάλπες δεν είναι άδειες…
Μένει σε εμάς και σε όλους τους πολίτες να σκεφτούμε με σύνεση και με ιστορική σκέψη ότι όσες φορές ψηφίσαμε με το θυμικό μας δεν βγήκαμε μακροχρόνια κερδισμένοι. Ούτε όλοι είναι ίδιοι, για να δικαιολογηθούμε...
Οι κάλπες δεν είναι άδειες…
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Για την αναγκαιότητα ενδυνάμωσης της μαχητικής Αριστεράς
Η Λαϊκή Ενότητα, παρά τις αδυναμίες και τα λάθη της προηγούμενης περιόδου είναι η δύναμη που όλα τα προηγούμενα χρόνια πάλεψε ειλικρινά να βρει κοινούς δρόμους με την υπόλοιπη ριζοσπαστική αριστερά.
Για την αναγκαιότητα ενδυνάμωσης της μαχητικής Αριστεράς
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Η επίθεση στον λαό ούτε χθες ξεκίνησε ούτε αύριο θα τελειώσει!
Ενα βασικό χαρακτηριστικό της περιόδου που διανύουμε είναι η καθολική κυριαρχία των δυνάμεων του συστήματος σε παγκόσμια κλίμακα. Στο πλαίσιό της αναπτύσσεται η επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη.
Η επίθεση στον λαό ούτε χθες ξεκίνησε ούτε αύριο θα τελειώσει!
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
​​​​​​​Η Ν.Δ. κινείται με άξονα τον ρεβανσισμό
Η Ρ. Σβίγκου κατεβαίνει υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας. Θεωρεί ότι η εκλογική διαδικασία είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη των ευρωεκλογών και πως η ανατροπή του αποτελέσματος είναι εφικτή.
​​​​​​​Η Ν.Δ. κινείται με άξονα τον ρεβανσισμό
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Μια εκδήλωση γόνιμης ανταλλαγής σκέψεων με τον Κώστα Δουζίνα
Τη Δευτέρα (1η Ιουλίου), οι εκδόσεις Νήσος παρουσίασαν το βιβλίο του Κώστα Δουζίνα με τίτλο «Από την έδρα στα έδρανα. Εργα και ημέρες μιας αριστερής κυβέρνησης» στο Εμπορικό και Βιομηχανικού Επιμελητηρίο...
Μια εκδήλωση γόνιμης ανταλλαγής σκέψεων με τον Κώστα Δουζίνα
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν, ώρα για αποτελέσματα!
Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες ζητούν σήμερα κάτι περισσότερο από καλές προθέσεις. Οι μεγαλόστομες διακηρύξεις και προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ επι πέντε χρόνια μετρήθηκαν, ζυγίστηκαν και βρέθηκαν ελλιπείς.
Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν, ώρα για αποτελέσματα!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας