• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.1°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.3°C / 16.1°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 19.0°C
  4 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 12.9°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.7°C / 15.5°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 9.0°C
  0 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 18.6°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.7°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.1°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.9°C
  0 BF
  66%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.8°C
  0 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 17.3°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 14.4°C
  1 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.2°C / 16.2°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  56%

Οι υποψήφιοι βουλευτές, δημοσιογράφοι της ΕΡΤ3, Δημήτρης Βενιέρης, Χρήστος Γιαννούλης, Σύνθια Σάπικα, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Δώρα Αυγέρη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πέντε θέσεις για την ΕΡΤ, τους εκδότες και τη συμφωνία των Πρεσπών

 • A-
 • A+

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε σε πέντε δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης -οι οποίοι είναι υποψήφιοι βουλευτές με τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. και έχουν κοινό ότι εργάζονται ή εργάστηκαν στην ΕΡΤ3- και τους έθεσε τρεις ερωτήσεις.

Ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ήταν εργαζόμενος στην ΕΡΤ μέχρι το «μαύρο» και στη συνέχεια εκλέχτηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρήστος Γιαννούλης εργαζόταν μέχρι και την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ η Δώρα Αυγέρη εργάζεται μέχρι και σήμερα στο τρίτο κανάλι και βάζει πρώτη φορά υποψηφιότητα με το κυβερνών κόμμα στη Β’ Θεσσαλονίκης.

Η Σύνθια Σάπικα έχει πολιτευτεί ξανά με τη Ν.Δ. και εργάζεται κι αυτή στην ΕΡΤ3. Ο Δημήτρης Βενιέρης είναι σήμερα διευθυντής του ιδιωτικού ραδιοσταθμού «Focus», αλλά έχει εργαστεί κι αυτός για 15 χρόνια στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 μέχρι το «μαύρο» του 2013 (αναλυτικά οι απαντήσεις τους στην efsyn.gr).

1. ΕΡΤ: Πώς αξιολογείτε σήμερα το «μαύρο»; Είναι καλύτερη τώρα η ΕΡΤ ή… «Πράβντα»; Μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση;

2. Ως δημοσιογράφοι πώς σχολιάζετε την εξαφάνιση των παραδοσιακών εκδοτών, οι οποίοι έχουν ήδη αντικατασταθεί από προσωπικά μονοπώλια που ελέγχουν εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς; Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για την ποιότητα του δημοσιογραφικού λόγου αλλά και για τα εργασιακά δικαιώματα;

3. Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα από τη Συμφωνία των Πρεσπών; Εκλεισε διά παντός μ’ αυτήν το πρόβλημα των σχέσεων της χώρας με τους γείτονες ή μένει ανοιχτό για την ελληνική εξωτερική πολιτική; Υπάρχουν ωφέλειες ή απώλειες από την υπογραφή της; Μπορείτε να αξιολογήσετε σήμερα τη δημοσιογραφική κάλυψη της συμφωνίας;

Δημήτρης Βενιέρης

Ν.Δ. Α’ Θεσσαλονίκης

1. Ανήκω σε εκείνους οι οποίοι πιστεύουν ότι το πραγματικό «μαύρο» στα μέσα ενημέρωσης το βάζουν εκείνοι στους οποίους απευθύνονται, δηλαδή οι πολίτες. Και καθώς αναφερόμαστε σε δημόσια μέσα, θα πρέπει να «διαβάσουμε» καλύτερα την έννοια του «μαύρου», το οποίο έβαλαν οι τηλεθεατές τα τελευταία πέντε χρόνια.

Δυστυχώς, για όσους πιστεύουμε σε έναν σοβαρό και ανταγωνιστικό φορέα στο χώρο της ενημέρωσης, ο τρόπος που διοικείτε η ΕΡΤ την περίοδο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, την οδήγησε σε απόλυτη απαξίωση. Σήμερα η ΕΡΤ διανύει την χειρότερη περίοδο της από τη εποχή της ΥΕΝΕΔ και για αυτό υπάρχουν σαφώς πολιτικές ευθύνες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις παρεμβάσεις, τις παραγκωνίσεις στελεχών και αντικατάσταση τους από οσφυοκάμπτες και δεδομένους πρόθυμους, αλλά και το κλίμα εκφοβισμού (προκύπτει από καταγγελίες συναδέλφων) κατάφερε να περιορίσει στο ελάχιστο την απήχηση των εκπομπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. 

Μάλιστα αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο όπου τα παραδοσιακά ΜΜΕ περιόρισαν τις ενημερωτικές εκπομπές, λόγω κόστους.

Αντί να αδράξει την ευκαιρία και να εκτοξεύσει τα ποσοστά της, τουναντίον η ΕΡΤ κυμαίνεται σε ποσοστά τα οποία προσβάλλουν τον  ουσιαστικό λόγο λειτουργίας της.  Ανεξάρτητη μπορεί να γίνει η δημόσια ραδιοτηλεόραση μόνο αν υπάρξει κοινή συμφωνία όλων να «χτιστεί» από μηδενικής βάσης, με άρση του παρωχημένου τρόπου λειτουργίας της μέχρι σήμερα.

Πρέπει να εμπλουτιστεί με νέες ιδέες και φυσικά να στελεχωθεί από νέα στελέχη τα οποία θα προκύψουν από αξιολόγηση και όχι από την κομματική φαρέτρα καθενός

2. Οι παραδοσιακοί εκδότες -ως γνωστόν- λοιδορήθηκαν επί σειρά ετών, απαξιώθηκε ο ρόλος τους, χαρακτηρίστηκαν ως «νταβατζήδες», «εθνικοί προμηθευτές) κ.α.

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι κύριοι «κατήγοροί» τους, έχουν άριστές σχέσεις με τους περισσότερους από αυτούς, κάποιων τα ονόματα συναντάμε σε ψηφοδέλτιο, ενώ με άλλους κάνουμε δουλειές ή συνεχίζουμε να παίρνουμε έργα, όπως πάντα.

Προσωπικά θεωρώ ότι η συμβολή τους στην ανάπτυξη της χώρας υπήρξε καταλυτική, αλλά υπάρχει και η διαχρονική συνευθύνη των εκδοτικών συγκροτημάτων για τις στρεβλώσεις και παθογένειες της Ελλάδας. 

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι οικονομικά τα συγκροτήματα μπορούσαν να αντεπεξέρχονται λόγω των άλλων δραστηριοτήτων των μετόχων, (κατασκευές, δημόσια έργα κλπ), αφού οι επιχειρήσεις του Τύπου ήταν πάντα προβληματικές.

Σήμερα στο χώρο εμφανίστηκαν νέοι «παίκτες» οι οποίοι δεν κάνουν κάτι διαφορετικό από όσα έκαναν οι παλαιότεροι, η από όσα γίνονται και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Το νέο στοιχείο –ωστόσο- είναι η δυναμική είσοδος του ΙΝΤΕΡΝΕΤ, το οποίο αφήνει πολύ χώρο και σε μικρότερα «σχήματα» και ιδιώτες, αλλά ο ανέλεγκτος τρόπος λειτουργίας έχει απαξιώσει το έργο ακόμη και εκείνων, οι οποίοι θέλουν  και καταφέρνουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Σε ότι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, αυτά καταπατώνται αισχρά και ουδεμία σχέση υπάρχει με τις σαφώς καλύτερες απολαβές και δικαιώματα των συναδέλφων την εποχή των παραδοσιακών σημαντικών εκδοτών.

Θεωρώ όμως ότι οι κοσμογονικές αλλαγές οι οποίες συντελούνται σε όλα τα επίπεδα, θα επηρεάσει και τα εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων, οι οποίοι στο μέλλον θα απασχολούνται (καλώς η κακώς) με περισσότερο ελεύθερες συνεργασίες στα ΜΜΕ.

Άλλωστε αυτό συμβαίνει ήδη ακόμη και σε μέσα των οποίων ιδιοκτήτες είναι συνάδελφοι με αριστερό και «επαναστατικό» πρόσημο.

3. Η Νέα Δημοκρατία καταρχάς έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί η εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που προχώρησε βιαστικά και επιπόλαια στη «λύση» ενός τόσο σημαντικού θέματος. Από εδώ και πέρα, θα πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της συμφωνίας, τόσο σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, όσο και σε επίπεδο οικονομίας, βλ. εμπορικά σήματα.

Η Ελλάδα θεωρώ ότι δεν κέρδισε τίποτε από τη Συμφωνία, γιατί ούτως ή άλλως είχαμε καλή σχέση με τα γειτονικά Σκόπια.

Ακόμη και σε επίπεδο επενδύσεων η Ελλάδα ήταν και είναι τα τελευταία χρόνια, ο τρίτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη γειτονική χώρα. Αντιθέτως λοιπόν, όχι μόνο δεν κερδίσαμε κάτι, αλλά χάσαμε, γιατί μέσα από τη Συμφωνία, έγινε εκχώρηση γλώσσας και ιθαγένειας.

Η Ελλάδα πάντως, διατηρεί πλήρως το δικαίωμα να μπλοκάρει τη διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε., αν θεωρεί ότι τα εθνικά μας συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται. Αυτό που σίγουρα μένει ανοιχτό μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η «πληγή» στη συνείδηση μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας, που όχι μόνο δεν ρωτήθηκε για τη Συμφωνία αυτή, αλλά αγνοήθηκε και πλήρως από τους 
κυβερνώντες.

Η επικοινωνιακή, αλλά και η διπλωματική και πολιτική διαχείριση της Συμφωνίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χώρισε στην ουσία τους πολίτες σε δύο «στρατόπεδα». Όσο για τη δημοσιογραφική κάλυψη του θέματος, μπορώ να μιλήσω προσωπικά για το πώς χειρίστηκα την υπόθεση. 

Μίλησα στον κόσμο με ψυχραιμία και χωρίς «κορώνες», που θα έριχναν «λάδι στη φωτιά» σε μία κοινωνία ήδη διχασμένη. Για το λόγο αυτό μίλησα από μικροφώνου με όλες τις πολιτικές πλευρές, αλλά και με έγκριτους επιστήμονες, προσπαθώντας πραγματικά να ρίξω φως σε ένα τόσο ευαίσθητο και περίπλοκο ζήτημα και να ενημερώσω με εγκυρότητα τους πολίτες.

Χρήστος Γιαννούλης

ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης

1. Δεν πιστεύω ότι έχει αλλάξει κάτι στην αξιολόγηση μίας πρωτοφανούς αντιδημοκρατικής απόφασης για το μαύρο στις δημόσιες ραδιοσυχνότητες μεταξύ του Ιουνίου του 2013 και της σημερινής πραγματικότητας.

Και το χειρότερο είναι ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά και στις αντιλήψεις της Νέας Δημοκρατίας-ΛΑΟΣ με ολίγη από ΕΠΕΝ για το τι σήμαινε ο παγκόσμιος διασυρμός της χώρας μας που στα πρότυπα μπανανίας  της Λατινικής Αμερικής διέταξε το ακαριαίο κλείσιμο της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Αν προσθέσω ότι ακόμη και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στο μαύρο του διεθνούς διασυρμού (Σαμαράς – Σταμάτης και ο γελωτοποιός του Βασιλιά Κεδίκογλου που ανέλαβε την πρόζα του Μαύρου) παραμένουν σε σχεδόν ηγετικό ρόλο, καταλαβαίνω ότι είναι και αμετανόητοι αλλά και ευάλωτοι στο να το επιχειρήσουν και πάλι με διαφορετικό τρόπο αλλά ίδιο στόχο.

Το είχε παραδεχτεί το τότε δεξί χέρι Σαμαρά στην Βουλή, Δημήτρης Σταμάτης : Είχατε γίνει τόσο αριστεροί που έπρεπε να σας κλείσουμε. 

Η ΕΡΤ και οι εργαζόμενοι της, ακόμη καμιά φορά και από τύχη αλλά σίγουρα κατά απόλυτη συνείδηση είναι ανεξάρτητοι, περήφανοί και καλοί στην δουλειά τους. Το γκρίζο σύννεφο ανυποληψίας που σηκώνουν επίτηδες όσοι αγαπούν να την μισούν έχει γίνει τόσο έντονο που θολώνει την πραγματικά καλή δουλειά που κάνουν εκατοντάδες άνθρωποι.

2. Δεν νοιώθω ότι στον έντυπο τύπο λείπουν μόνο οι παραδοσιακοί εκδότες και ρέκτες της ενημέρωσης. Λείπουν και διευθυντικά στελέχη που θα έβαζαν φρένο στις επιδιώξεις των ιδιοκτήτων να παίζουν περίεργα παιχνίδια τόσο με τους αναγνώστες τους όσο και με την πολιτική εξουσία.

Είναι πολύ νωπό σε εμένα λόγω των περιφερειακών εκλογών αλλά και τώρα κατά την διάρκεια της εκστρατείας για τις εθνικές εκλογές στην Α Θεσσαλονίκης όπου φυτρώνουν πρωτοσέλιδες δημοσκοπήσεις έρευνες και ρεπορτάζ με τόσο περίεργα στοιχεία, υπό την ιδιότητα των κρυφών και αδημοσίευτων ερευνών που όμως γίνονται «πηγή» για να ανοίξει ένας εμπορικός και οικονομικός διάλογος με όσους τσιμπήσουν. 

Ο δημοσιογραφικό λόγος κυρίως λόγω των ισοπεδωτικών αποτελεσμάτων της κρίσης στον τύπο και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, θα ήταν αφελές να πούμε ότι δεν επηρεάστηκε ή δεν σχετίζεται και με την διατήρηση της θέσης εργασίας των δημοσιογράφων ακριβώς επειδή τα εργασιακά δικαιώματα αντικαταστάθηκαν με το νόμο της ζούγκλας.

Και δυστυχώς δεν έλειψε το φαινόμενο Πλούσιοι επιχειρηματίες – εκδότες με πτωχευμένες επιχειρήσεις και απλήρωτους εργαζόμενους.

Στην Θεσσαλονίκη το συναντήσαμε για τις δύο μεγάλες εφημερίδες που έκλεισαν και πλέον μία πόλη ενός εκατομμύριου πολιτών δεν διαθέτει μία ημερήσια εφημερίδα.

3. Η επόμενη αλλά και οι επόμενες ημέρες της έξαρσης των αντιδράσεων δείχνουν κυρίως τι συμβαίνει όταν πολιτικές παρατάξεις επιλέγουν το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος από την εθνική στάση και το εθνικό συμφέρον.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κυρίως η Νέα Δημοκρατία και οι παραφυάδες τους έπαιξαν για όσο ήταν χρήσιμο τον ρόλο του προδομένου και εξοργισμένου πατριώτη για να διανύσουν λίγα ακόμη εύκολα χιλιόμετρα προς την εξουσία.

Σε αυτό τους βοήθησαν πρόθυμα και η πλειοψηφία των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης που φώτιζαν μονίμως το έλασσον και ποτέ δεν επιχείρησαν μία σοβαρή δημόσια συζήτηση για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αλήθεια που πήγαν οι δυάδες και οι τετράδες αγανακτισμένων που έστηναν καρτέρι σε κάθε εκδήλωση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ; Πως να εξηγήσω σε κάποιον ότι ένας, ακριβώς ένας που φώναζε έξω από το Κιλκίς έγινε πεντάλεπτο ρεπορτάζ στον Σκάϊ;

Σύνθια Σάπικα

Ν.Δ. Α’ Θεσσαλονίκης

1. Μαύρο δεν υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει σε μία ελεύθερη κοινωνία όπου η πληροφορία είναι και δημόσιο αγαθό. Προσέξτε όμως. Αν απαξιωθεί το μέσο και δεν το παρακολουθεί κανείς, τότε αυτό είναι στην ουσία συνώνυμο με το μαύρο. Η δημόσια τηλεόραση και γενικότερα τα δημόσια μέσα πρέπει λοιπόν να βγουν από αυτό που ονομάζω ´μηχανική υποστήριξη ´.

Το ζήτημα είναι το πώς μπορεί να γίνει αυτό. Δε διστάζω να σας πω ότι οργανωτικά πρέπει να αντιγράψουμε τα επιτυχημένα παραδείγματα διεθνώς. Δείτε τις εκπληκτικές ειδήσεις που κάνει η Ντόιτσε Βέλε. Τρία θέματα το πολύ και βαθιά ενημέρωση.

Η ΕΤ 3 πρέπει κατά τη γνώμη μου να σταθεί πολύ περισσότερο στα τοπικά ζητήματα. Υπάρχει εκεί πληθώρα ύλης και ενδιαφέροντος για τους πολίτες. Όχι βέβαια χορούς και πανηγύρια. Τέλος, και εν συντομία, θέλω ένα συμβούλιο διοίκησης από πάνω με ανεξάρτητους ανθρώπους.

Μη μου πείτε πως δεν υπάρχουν! Απλά τα κόμματα δεν είχαν μέχρι τώρα τη διάθεση να το κάνουν. Εμείς οι δημοσιογράφοι πρέπει να παλέψουμε γι' αυτό. Έχουμε την ευθύνη.

2. Κοιτάξτε, αυτό είναι ανησυχητικό φαινόμενο πραγματικά. Δεν παρουσιάζεται όμως μόνο στα μίντια αλλά και στην πολιτική και σε άλλους τομείς. Είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας των θεσμών και γενικότερα των προβλημάτων ανεξαρτησίας των κέντρων εξουσίας.

Επιμένω όμως ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά και υπομονή από την πλευρά των ανθρώπων του κράτους και της δημόσιας ζωής.

Η δημοκρατία και η κοινωνία μπορεί να περνούν διάφορες διακυμάνσεις αλλά στο τέλος μαθαίνουν. Η στάση η δική μας πρέπει να είναι σταθερή και στιβαρή, επαγγελματική θα έλεγα.

Έχω μάθει στη ζωή μου ότι η ανεξαρτησία, η σοβαρότητα και η αξιοπρέπεια στο τέλος, στο τέλος όμως, πάντα δικαιώνονται. Απλώς η Πολιτεία πρέπει να μας δώσει τη δυνατότητα να στεκόμαστε όρθιοι στις δύσκολες στιγμές.

3.  Να ξεκινήσω από το τελευταίο. Δυστυχώς, με πολύ λίγες εξαιρέσεις, η κάλυψη της συμφωνίας ήταν περιστασιακή και επιδερμική. Να πω και την αλήθεια ότι λείπει η κουλτούρα της συνεννόησης, διαλόγου και γενικότερα της συζήτησης.

Άπαξ και δημιουργείται ένα ζήτημα, τόσο σημαντικό όσο η συμφωνία των Πρεσπών, τα ΜΜΕ χωρίζονται αυτομάτως σε υπέρ και κατά. Δεν ενδιαφέρει δηλαδή η ανάδειξη των πτυχών του ζητήματος, η τεκμηριωμένη πληροφόρηση και γενικότερα η επεξεργασία της είδησης.

Να λοιπόν τι πρέπει να κάνει η δημόσια τηλεόραση και γενικότερα τα δημόσια μέσα. Να μην ακολουθούν το συρμό. Να μάθουν να είναι υπομονετικά με την έννοια ότι η αξιοπιστία και η επιβράβευση έρχεται σε βάθος χρόνου.

Η δημόσια ενημέρωση πρέπει να επιμείνει στην αξιοπιστία. Στο πλαίσιο αυτό δεν έχει θέση κανένας ιδεολογικός και πολιτικός ριζοσπαστισμός.

Ένα άλλο ζήτημα που θέλω να θέσω είναι ότι η δημόσια τηλεόραση πρέπει να πληροφορεί τους πολίτες για αυτά που πληρώνουν. Δηλαδή τα δημόσια αγαθά. Και γενικότερα για τα ζητήματα Δημοσίου ενδιαφέροντος.

Ο κόσμος πολλές φορές υποτιμά αυτά που του παρέχονται και δε γνωρίζει σοβαρές προσπάθειες που γίνονται δεξιά και αριστερά στο δημόσιο τομέα. Εξαυτού του λόγου συνεχίζουμε οι ίδιοι να υποτιμούμε αυτό που κάνουμε σαν κοινωνία αλλά ακόμη και αυτό που είμαστε. Αυτό πρέπει να σταματήσει.

Η επόμενη μέρα της Συμφωνίας βρίσκει τη χώρα μας σε μειονεκτική θέση. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι απλά κακή, είναι κατάπτυστη.

Όταν κάποιος είναι στην ισχυρή θέση, όπως ήταν η Ελλάδα και συμμετέχει σε μία διαπραγμάτευση  συμμετέχει για να κερδίσει όχι για να χάσει. Τα Σκόπια ήταν -όταν προσήλθαν στην συμφωνία -σε μειονεκτική θέση αφού ήθελαν διακαώς να ενταχθούν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Δεν είχαμε κανένα λόγο  ως χώρα να παραχωρήσουμε γλώσσα και ταυτότητα.

Ο κ. Τσίπρας αγνόησε τη βούληση του ελληνικού λαού και προχώρησε σε μία απαράδεκτη κίνηση. Στην ΝΔ θα φροντίσουμε, ώστε να προστατεύσουμε τη χώρα από τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και να είστε σίγουροι πως θα χρησιμοποιήσουμε το χαρτί του μπλοκαρίσματος της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ.


Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης

ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης

1. Χρειάστηκε πολύς χρόνος και τιτάνια προσπάθεια των εργαζομένων για να επουλωθούν οι πληγές που άφησε το "μαύρο" Σαμαρά-Βενιζέλου.

Αυτός ο αγώνας συνεχίζεται για πολλά ανοιχτά ζητήματα έως και σήμερα, ωστόσο η ΕΡΤ έχει κατορθώσει να γίνει ένας πλεονασματικός και πολυδύναμος οργανισμός ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, προσφέροντας στο κοινό ένα ποιοτικό, πολυποίκιλο και εξαιρετικά ενδιαφέρον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα, με ένα από τα χαμηλότερα ανταποδοτικά τέλη στην Ευρώπη.

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δε μπερδεύουν την είδηση με την άποψη, όπως σκοπίμως συμβαίνει συχνότατα σε κάποια ιδιωτικά μέσα, ώστε να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Μεμονωμένες αστοχίες υπήρχαν και θα υπάρχουν, όπως και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Στην ΕΡΤ των τελευταίων τεσσάρων χρόνων δεν έχω δει ποτέ δημοσιογράφο να ανταλλάσσει ευχαριστήρια και φιλοφρονήσεις με πολιτικό αρχηγό, μετατρέποντας το δημοσιογραφικό λειτούργημα σε καρικατούρα της ενημέρωσης.

Αλλού συμβαίνουν αυτά. Αξιόλογοι συνάδελφοι, με επιτυχημένη ενεργή παρουσία στη δημόσια ραδιοτηλεόραση πολιτεύονται με κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στην ΕΡΤ, όπου εντάχθηκαν μετά την επαναλειτουργία της όλοι οι εργαζόμενοι, και αυτοί της ΝΕΡΙΤ, το προσωπικό δεν κρίνεται από πολιτικούς χρωματισμούς, δεν υπάρχει σήμερα η λογική να μπαίνουν "στο ψυγείο" όσοι έχουν άλλη άποψη από τους κυβερνώντες.

Και είναι αυτοί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που μπορούν και πρέπει να διαφυλάξουν την ανεξαρτησία του αγαθού της ενημέρωσης, της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, να την προστατεύσουν μαζί με τους πολίτες από εκείνους που και πάλι τη στοχοποιούν, αναπολώντας χωρίς ντροπή την πλέον αντιδημοκρατική πράξη μετά τη μεταπολίτευση, το "μαύρο" του 2013.

2. Ο έλεγχος της ενημέρωσης ήταν ανέκαθεν ο πρώτος στόχος εκείνων που θεωρούν πως η πολιτική πρέπει να υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα και όχι το καλό της χώρας και των πολιτών.

Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και η κρίση το επιτείνει δραματικά, με την ανεργία των δημοσιογράφων να βρίσκεται στα ύψη και τον διαδικτυακό καταιγισμό σχολίων, πληροφοριών και ειδήσεων που ελέγχονται για την εγκυρότητά τους να στρώνουν το έδαφος στα μονοπώλια που ορέγονται εξουσίες και κέρδη.

Προφανώς και υπάρχουν σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις και στην ποιότητα του δημοσιογραφικού λόγου, όπου τα fake news τείνουν να γίνουν κανονικότητα, αλλά και στα δικαιώματα των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.

Όσοι συνάδελφοι διακρίνονται για το ήθος τους, δίνουν τη δύσκολη μάχη της επαγγελματικής επιβίωσης σε έναν ιδιαίτερα σκληρό χώρο, χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στις αρχές τους. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι μόνο προσωπική υπόθεση του καθενός.

Είναι αναγκαίο να αντιληφθούμε όλοι ότι οι αγώνες ενάντια σε αυτούς που απεργάζονται έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα είναι αποτελεσματικοί όταν οι εργαζόμενοι είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να πάνε κόντρα σε ό,τι απειλεί και υπονομεύει την ίδια τους τη ζωή.

Το παράδειγμα της Εφημερίδας των Συντακτών μας δείχνει ότι υπάρχουν τρόποι να αντισταθούμε, αρκεί να το θελήσουμε.

3. Με τη "Συμφωνία των Πρεσπών", η κυβέρνηση πήρε τη δύσκολη και όχι χωρίς πολιτικό κόστος απόφαση να δώσει λύση σε ένα ζήτημα που έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και χρόνια, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Η εκκρεμότητά του, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, δημιούργησε τετελεσμένα που αυτή η συμφωνία κατόρθωσε να ανατρέψει, αποκαθιστώντας ξεκάθαρα την ιστορική αλήθεια και παράγοντας συγκεκριμένα ωφέλιμα για τη χώρα μας αποτελέσματα στο διεθνές πολιτικό περιβάλλον. Ήταν πρακτικά αρκετά δύσκολο να εξηγηθεί αναλυτικά η συμφωνία στις λεπτομέρειές της στους πολίτες.

Ωστόσο, τα βασικά της σημεία θεωρώ ότι αναδείχθηκαν ικανοποιητικά από δημοσιογράφους που τη μελέτησαν επαρκώς, αλλά και από τον Πρωθυπουργό, βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης, όσο κι αν υπήρξε μία λυσσαλέα προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από την αντιπολίτευση, η οποία επέλεξε εσκεμμένα το στρουθοκαμηλισμό και την πατριδοκαπηλία.

Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Ελλάδα ενίσχυσε τη θέση της ως χώρα – πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια, έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο με προσοχή στον ανατολικό της γείτονα, βάζοντας αποφασιστικά τα θεμέλια για μία ειρηνική και αμοιβαία επωφελή συνύπαρξη των λαών σε μία ιδιαίτερα ταραγμένη περιοχή. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό και μακροπρόθεσμο όφελος, που κληροδοτείται στις επόμενες γενιές.

Δώρα Αυγέρη

ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης

1.  Το μαύρο είναι πάντα μαύρο... Και χθες και σήμερα και αύριο. Δεν ξεθωριάζει, δεν επιδέχεται επιχρωματισμών. Είτε καλύπτει πολιτικές ενέργειες, ακροδεξιάς καταγωγής, είτε αποτελεί δημοσιογραφικό μανδύα, δεν παύει να κρύβει από κάτω του το λύκο του φασισμού.

Ας ψάξουμε, λοιπόν, να βρούμε ποιοι "έριξαν" το μαύρο στην οθόνη της δημόσιας τηλεόρασης και ποιοι τους κουκουλώνουν σήμερα στο κόμμα τους.

Όταν τους βρούμε- δεν είναι και δύσκολο- θα έχουμε λάβει απάντηση για τους κατήγορους της δημόσιας τηλεόρασης, το ψευδεπίγραφο ενδιαφέρον τους για αυτήν και την δήθεν ανησυχία τους για την πολιτική της εικόνα και τον πολιτικό της λόγο.

Ό,τι και να λέμε, η δημόσια τηλεόραση (ας προσθέσουμε και το ραδιόφωνο, γιατί το ξεχνάμε;) παρέχουν υπηρεσίες στον πολιτισμό, τις σιγανές φωνές και τους ψιθύρους, που δε βρίσκουν αλλού στέγη, προβάλλει ενέργειες εξόριστες από τον πραγματικό φασισμό: αυτόν της απόλυτα μονοδιάστατης ενημέρωσης και της προώθησης επικίνδυνων κοινωνικών και ατομικών προτύπων.

2.  Δεν ήταν πάντα άγιοι οι παραδοσιακοί εκδότες... Ωστόσο, οφείλουμε να τους πιστώσουμε γνώση του αντικειμένου και τήρηση κάποιων κωδίκων.

Τα δυο τους, ως ένα σημείο, αποτελούσαν μια εγγύηση για τη δημοσιογραφική εργασία και για την ποιότητά της. Αυτά, όπως και να το κάνουμε, αποτελούν πάντα μια ασπίδα απέναντι στην αναπτυσσόμενη ασυδοσία και στα παρεπόμενά της.

Η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου κανονικά και με το νόμο αποτέλεσε ισχυρό ανάχωμα στις αχαλίνωτες ορέξεις της διαπλοκής.

Ωστόσο,  χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη για την ανάπτυξη μηχανισμών προστασίας της κοινής γνώμης. Κι αυτός ο επίπονος δρόμος δεν μπορεί παρά να διέρχεται και από τις περιοχές της εργασιακής προστασίας των δημοσιογράφων και από τη θωράκιση του αντίβαρου, δηλαδή της δημόσιας τηλεόρασης.

Θα χαράξουν αυτήν την οδό οι παραχαράκτες της αντικειμενικής ενημέρωσης και οι γνωστοί συνοδοιπόροι του "μαύρου", οι οποίοι παγίως βγαίνουν κερδισμένοι από την παραβίαση των κανόνων και της διαφάνειάς τους;

3. Η επόμενη ημέρα της Συμφωνίας των Πρεσπών μάς έχει επισκεφθεί κιόλας. Όλοι μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι δεν έχει τη μορφή μπαμπούλα, κάθε άλλο.  Άλλωστε, όσοι κράδαιναν τις σημαίες του δήθεν επικίνδυνου συμβιβασμού, διαψεύσθηκαν ήδη, καθώς αποδεικνύεται στην πράξη ότι αποτέλεσε ενέργεια διορατική και πατριωτική.

Κλείνοντας αυτό το μέτωπο, η Ελλάδα εξοικονομεί διπλωματικό κεφάλαιο και επικεντρώνεται εκεί όπου πηγάζουν οι σοβαροί κίνδυνοι. Τους οποίους αντιμετωπίζει στηριγμένη στην εθνική της άμυνα και την σοβαρή διπλωματία, τις ισχυρές συμμαχίες.

Όσο οι κίνδυνοι αυτοί εντείνουν την αρπακτικότητά τους για την περιοχή και την Κύπρο, τόσο η εκκρεμότητα του λεγόμενου «Μακεδονικού Ζητήματος», αποτελούσε δυνητικά  αντικείμενο εκμετάλλευσης στα χέρια τους.

Η συμφωνία των Πρεσπών έκλεισε μια κερκόπορτα για την ελληνική εξωτερική πολιτική, όπως δεν τολμούσαν να το πράξουν κυβερνήσεις κοντά τριών δεκαετιών, προσφέροντας ετοιμοφλεγές υλικό σε όσους ιαχρονικά επιβουλεύονται αυτά που μας ανήκουν.

Όσο για τη δημοσιογραφική κάλυψη των πεπραγμένων και των συνεπειών της Συμφωνίας, έκαστος εφ' ω ετάχθη: οι υπεύθυνοι στην υπευθυνότητα, οι εθνοκάπηλοι στον επικίνδυνο λόγο της τρομοκρατίας τους.
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Η επίθεση στον λαό ούτε χθες ξεκίνησε ούτε αύριο θα τελειώσει!
Ενα βασικό χαρακτηριστικό της περιόδου που διανύουμε είναι η καθολική κυριαρχία των δυνάμεων του συστήματος σε παγκόσμια κλίμακα. Στο πλαίσιό της αναπτύσσεται η επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη.
Η επίθεση στον λαό ούτε χθες ξεκίνησε ούτε αύριο θα τελειώσει!
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ν.Δ.: Νέα ψέματα από Τσίπρα, ντροπή για την ΕΡΤ 
Επιθετική ανακοίνωση από τη Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού, αλλά και της ΕΡΤ, με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία.
Ν.Δ.: Νέα ψέματα από Τσίπρα, ντροπή για την ΕΡΤ 
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Η νέα ΕΡΤ και τα παλιά φαύλα αφεντικά της
Κρατηθείτε λίγο ρε παιδιά, δώστε πίστωση χρόνου, μη βγάζετε τη χολή σας από την πρώτη μέρα. Για την αντιπολίτευση ο λόγος και για ορισμένους συναδέλφους. Ξεκίνησαν την κατακλυσμιαία κριτική κατά της ΕΡΤ το...
Η νέα ΕΡΤ και τα παλιά φαύλα αφεντικά της
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολόκληρη η υφήλιος στρέφει τα μάτια στις ελληνικές εκλογές
Eκατοντάδες δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο έχουν διαπιστευτεί στο Κέντρο Τύπου του Ζαππείου για να μεταδώσουν το αποτέλεσμα της κάλπης το βράδυ της Κυριακής. Μπορεί να αλλάξουν τις ισορροπίες στην Ευρώπη,...
Ολόκληρη η υφήλιος στρέφει τα μάτια στις ελληνικές εκλογές
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Αυτοδυναμία Ν.Δ., ισχυρός πόλος ο ΣΥΡΙΖΑ, «εκτός» η Χρυσή Αυγή
Καθαρή νίκη με αυτοδυναμία για τη Ν.Δ. δίνει το αποτέλεσμα της κάλπης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τα ποσοστά του σε σχέση με τις ευρωεκλογές. 
Αυτοδυναμία Ν.Δ., ισχυρός πόλος ο ΣΥΡΙΖΑ, «εκτός» η Χρυσή Αυγή
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Τι αλλάζει μετά τις εκλογές
Είτε οι κάλπες δώσουν τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα τρέξει με μεγαλύτερη πια ταχύτητα η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που θα αποτελεί το πραγματικό και ουσιαστικό...
Τι αλλάζει μετά τις εκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας