• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.1°C
  2 BF
  89%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 11.6°C
  3 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.6°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.4°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 10.4°C
  0 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 6.8°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 14.8°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.7°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  7°C 6.9°C / 10.6°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.0°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.1°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.0°C
  2 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.1°C
  1 BF
  89%

Φωτογραφία Αρχείου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιατί ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ

 • A-
 • A+

ΘΥΜΑΜΑΙ την Aνανεωτική Aριστερά στις πρώτες δεκαετίες μετά τη Mεταπολίτευση, όταν οι περισσότεροι την αγαπούσαν, αλλά ελάχιστοι την ψήφιζαν. Χρειάστηκαν 40 χρόνια ώστε από αυτή και άλλες αριστερές δυνάμεις να προκύψει εν μέσω κρίσης ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας.

ΕΙΔΑ τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο να ανταποκρίνεται στο στοιχειώδες καθήκον που προκύπτει από την αριστερή ταυτότητά του και να στηρίζει τους ασθενέστερους, αλλά και να αναδεικνύεται σε εθνική ηγετική δύναμη, να τελειώνει τα μνημόνια της οικονομικής κατάρρευσης, της κοινωνικής αποσάθρωσης και του ηθικού εξευτελισμού, να λύνει με τον βέλτιστο τρόπο το Μακεδονικό και να πετυχαίνει οικουμενική αξιοπιστία για τη χώρα και την κυβέρνησή της.

ΕΜΑΘΑ να διακρίνω την είδηση από την προπαγάνδα και τον πρωτοσέλιδο τίτλο από το δημαγωγικό σύνθημα, αξιοποιώντας το σπουδαίο εργαλείο της εποχής μας, το διαδίκτυο, που μας επιτρέπει να τα σαρώνουμε, να τα συγκρίνουμε, να τα διασταυρώνουμε και να τα αξιολογούμε σε ελάχιστο χρόνο. Είναι προφανές ότι για 4,5 χρόνια οργανώθηκε μια πολυδάπανη, μεγάλη αντιΣΥΡΙΖΑ καμπάνια επηρεασμού των πολιτών.

ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ τη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε από τους πολίτες στις ευρωπαϊκές εκλογές. 9 χρόνια υπό μνημονιακή πίεση δεν είναι παράδοξο σήμερα να φορτώνονται οι ευθύνες σε αυτούς που προσυπέγραψαν το τελευταίο μνημόνιο, έστω και αν το έθεσαν υπό την κρίση των πολιτών τον Σεπτέμβριο του 2015. Καταλαβαίνω και τις αυτονόητες αδυναμίες, ιδίως στο πρώτο χρονικό διάστημα της αριστερής διακυβέρνησης, τις οποίες μεγέθυνε η αντιπολιτευτική προπαγάνδα.

ΠΙΣΤΕΥΩ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με ψηφοδέλτια στελεχωμένα όχι μόνο με αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, αλλά και πολύ ευρύτερα με στελέχη του παραδοσιακού συντηρητικού χώρου μπορεί με μια νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει την ανάπτυξη της οικονομίας και τη στήριξη όχι μόνο των ασθενέστερων αλλά και των μεσαίων στρωμάτων και ιδίως των νέων.

ΘΕΛΩ να είναι η Αριστερά που θα αντιμετωπίσει τα υπαρκτά μεγάλα προβλήματα του τόπου, γιατί έχει το αξιακό φορτίο, έχει αφήσει πίσω τους μαξιμαλισμούς και μπορεί με το πολιτικό σχέδιο της να δώσει ρεαλιστικές λύσεις.

ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ σε άλλο τόπο και σε άλλο χρονικό διάστημα τόσο πολλά κόμματα και συλλογικότητες της Αριστεράς να αντιπολιτεύονται τόσο σκληρά μια αριστερή κυβέρνηση. Περιορίζονται στις εύκολες καταγγελίες με αδιέξοδο βολονταρισμό, αχρείαστο για τους πολίτες και εκ των πραγμάτων ευνοούν την επάνοδο της δεξιάς.

ΔΕΝ ΕΙΔΑ να έχουν διδαχτεί από την κρίση οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης που τις υποστηρίζουν. Τροφοδότησαν με δηλητήριο το κοινό αίσθημα, ενώ χαίρονταν που ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη δουλειά, που ανομολόγητα θα ήθελαν να κάνουν αυτοί, αλλά χωρίς να αναλάβουν το πολιτικό κόστος. Αυτό έγινε χαρακτηριστικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΔΕΝ ΕΜΑΘΑ να ακολουθώ τον εύκολο δρόμο του Πόντιου Πιλάτου, να αφήνω στους άλλους να διαλέξουν μεταξύ Αριστεράς - Δεξιάς και να επιλέξω την αποχή ή την ψήφο διαμαρτυρίας με την αφ’ υψηλού κριτική του ατσαλάκωτου μεν, άπραγου δε.

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ πως μπορεί να θεωρηθεί πρόοδος η ενδεχόμενη επικράτηση των πολιτικών δυνάμεων που οδήγησαν τη χώρα στη μεγάλη κρίση: της Νέας Δημοκρατίας αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. (ΠΑΣΟΚ)· το ίδιο πολιτικό προσωπικό με επικεφαλής γνωστά πολιτικά τζάκια να βρεθεί και πάλι στις κεντρικές πολιτικές θέσεις ευθύνης πλαισιωμένο με κάποια νεότερα στελέχη, εκ των οποίων ένα από τα πλέον προβεβλημένα προαναγγέλλει «επίδομα παιδιού σε Ελληνόπουλα... παιδιά που γεννιούνται από Ελληνες γονείς» (http://www.topontiki.gr/article/329307/kyranakis-mono-se-ellinopoyla-apo-ellines-goneis-epidoma-paidioy-poy-tha-dinei-i-nd).

ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ότι μια κυβερνητική αλλαγή θα απογειώσει την οικονομία, όπως ισχυρίζεται η Νέα Δημοκρατία με υποσχέσεις μεταχρονολογημένων φορολογικών ελαφρύνσεων. Πιθανότερο είναι να υπάρξει ταξική μεροληψία υπέρ των οικονομικών ελίτ, ασάφεια, ανακολουθία, καρπαζιές των δανειστών και στασιμότητα. Ακόμα και ο ΣΚΑΪ επισημαίνει αναφερόμενος στο Ελληνικό: «να προκύψουν νέες καθυστερήσεις στην έναρξη της μεγαλύτερης επένδυσης που θα γίνει στη χώρα είναι πιθανό, καθώς αρκετοί γενικοί γραμματείς υπουργείων που εμπλέκονται στο έργο αναμένεται να παραιτηθούν εάν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές» (http://www.skai.gr/news/finance/article/407256/apo-anavoli-se-anavoli-i-ependusi-gia-kazino-sto-elliniko/#ixzz5rgrhWKtL)

ΕΛΠΙΖΩ ότι «και όμως γυρίζει», επειδή στις πρόσφατες ευρωεκλογές μειώθηκε μεν η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η αυτή της Νέας Δημοκρατίας ούτε καν πλησίασε το προ κρίσης μέγεθός της. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που απείχαν ή ψήφισαν πολύ μικρά κόμματα είναι δυνατό να ανατρέψουν το ευρωπαϊκό αποτέλεσμα. Ομως για να γίνει αυτό θα πρέπει τα εκατοντάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται σήμερα απ’ άκρου εις άκρον της χώρας να μπορέσουν στις λίγες ημέρες που απομένουν, με υπομονή, επιμονή και κυρίως με πειθώ να κάνουν τη δουλειά των χιλιάδων που χρειάζεται «να ‘ναι στους τροχούς».

* πολιτικός μηχανικός, δρος ΕΜΠ


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πολύ σκληρός για να... πεθάνει
Παρά τα 4,5 χρόνια μνημονιακής διακυβέρνησης με ανελέητο πόλεμο από ΜΜΕ και αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και μόλις ενάμιση μήνα μετά το βαρύ πλήγμα των ευρωεκλογών, το κυβερνών κόμμα, χάρη στον Αλέξη Τσίπρα που σάλπισε...
Πολύ σκληρός για να... πεθάνει
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ποιος μπορεί να σώσει την Πόλη;
Mητσοτάκης και Tσίπρας, κι από κοντά τα προβαλλόμενα από τα MME «τσικό» της Β΄ και Γ΄ Εθνικής ανταγωνίζονται να πείσουν ότι αυτοί θα είναι οι σωτήρες της Eλλάδας.
Ποιος μπορεί να σώσει την Πόλη;
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Ραντεβού στην κάλπη»
Να «συναντηθούν» με το Κίνημα Αλλαγής στις κάλπες τις 7ης Ιουλίου κάλεσε, από τα Χανιά, όπου βρέθηκε σήμερα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
«Ραντεβού στην κάλπη»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποια ήταν η καλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης;
Η εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ καθαρή, όσο και απρόσμενη σε έκταση. Τα αίτια πολλά, με κυριότερα την εγγενή στο Μνημόνιο λιτότητα, κάποια λάθη τακτικής και ορισμένα απαράδεκτα ολισθήματα στο ήθος και ύφος της...
Ποια ήταν η καλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι προκλήσεις και οι δυνατότητες στην αυγή του νέου έτους
Για τις νέες προκλήσεις, τις νέες δυσκολίες, αλλά και τις νέες δυνατότητες που διαγράφονται στη δεκαετία που αρχίζει κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του.
Οι προκλήσεις και οι δυνατότητες στην αυγή του νέου έτους
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ο Σαμαράς για το «μεγάλο άλμα» και την επιστροφή στην «κανονικότητα»
Ο πρώην πρωθυπουργός -δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου- εξαπολύει νέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και με άρθρο – παρέμβαση εκτιμά πως «από Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι πρωθυπουργός».
Ο Σαμαράς για το «μεγάλο άλμα» και την επιστροφή στην «κανονικότητα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας