Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Στρατηγικού χαρακτήρα η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-Οικολόγων Πράσινων»
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Στρατηγικού χαρακτήρα η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-Οικολόγων Πράσινων»

  • A-
  • A+

Την εκλογική συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας με τους Οικολόγους Πράσινους ανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωσή τους για την κοινή κάθοδο στις εκλογές υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι μια τακτικού τύπου συμμαχία», αλλά «στρατηγικού χαρακτήρα, που πρέπει να πάρει σάρκα και οστά σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμπόρευση του κόμματός του με το οικολογικό κίνημα και στην Ελλάδα με τους Οικολόγους Πράσινους είναι μια επιλογή «που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε και στην Ευρώπη. Γιατί αγωνιζόμαστε στην Ευρώπη για έναν νέο προοδευτικό πόλο από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, την Αριστερά και τους Πράσινους». 

Αναφέρθηκε σε 10 κεντρικά ζητήματα που πέτυχε η κυβέρνηση με την κοινή πορεία ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγων Πράσινων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «έχουμε πλέον αναρτημένους δασικούς χάρτες για το 55% της Ελλάδας» και ότι «η χώρα έχει για πρώτη φορά στην ιστορία της Εθνική Στρατηγική για τα δάση με στόχο την αειφόρο διαχείριση και προστασία τους και την αύξηση της συνεισφοράς τους στο ΑΕΠ της χώρας».

Χαρακτήρισε δε «ρητορική αστοχία» το γεγονός ότι μιλούσαν για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. και όχι για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων Πρασίνων, γιατί η συνεργασία με τους τελευταίους υπήρχε και σε κυβερνητικό επίπεδο, καθώς δύο στελέχη τους ήταν υπουργοί.

Και σημείωσε ότι «ήρθε επιτέλους η ώρα να παλέψουμε για να λύσουμε την αιτία του προβλήματος», που όπως είπε, «είναι η ανάγκη των αγορών για ολοένα και περισσότερη ανάπτυξη - μια ανάπτυξη χωρίς όρους και χωρίς όρια, όπως αυτή που σήμερα ευαγγελίζονται οι πολιτικοί μας αντίπαλοι».

Σχέδιο «βιώσιμη Ελλάδα»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε παράλληλα σε σχέδιο για μια «βιώσιμη Ελλάδα», με εργαλεία θεσμικά, οικονομικά και κοινωνικά, καθώς «χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς φιλόδοξους στόχους και επένδυση για την ενεργειακή αποδοτικότητα, χωρίς μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, χωρίς νέα θεσμικά και λειτουργικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η χώρα θα εγκλωβίζεται διαρκώς σε ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που έχει ήδη ξεπεραστεί παγκοσμίως, και που οδήγησε στην κρίση και τη χρεοκοπία το 2009».

«Διασφαλίζουμε ίδιους κανόνες και ευκαιρίες για όλους. Δημιουργούμε τις δομές για ένα σύγχρονο κράτος και διακυβέρνηση στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και υποδομές. Δημιουργούμε νέα σύγχρονα οικονομικά εργαλεία στήριξης επενδύσεων που βρίσκονται κοντά στην κοινωνία και στον παραγωγό, στηρίζοντας την οικο-ανάπτυξη αλλά και μια ελληνική βιομηχανία ανακύκλωσης», είπε.

Προσέθεσε ότι «στηρίζουμε την περιβαλλοντική έρευνα, την καινοτομία και τις νέες ιδέες για το μετασχηματισμό προς τη βιώσιμη Ελλάδα, δημιουργούμε νέες, σύγχρονες υποδομές έργων περιβάλλοντος και αποβλήτων, 2,5 δισ. ευρώ, στις οποίες έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, καλύπτοντας χρόνιες ελλείψεις στη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, οι οποίες έχουν διασύρει παγκοσμίως και επιβαρύνει οικονομικά τη χώρα».

Επιπλέον, τόνισε ότι στηρίζουμε με κατάλληλα εργαλεία την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε Περιφέρειας της χώρας, δίνοντας εργαλεία και κίνητρα στην αυτοδιοίκηση και στους πολίτες κι επισήμανε ότι ήδη η Ελλάδα είναι 9η χώρα στον κόσμο σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

«Μέσα από το Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα 2030, επιλέγουμε ανταγωνιστικούς τομείς προτεραιότητας με υψηλές επενδύσεις για την επόμενη δεκαετία, όπως οι ΑΠΕ, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση, η βιοοικονομία» είπε.

«Οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης ΟΗΕ 2030 και η Συμφωνία των Παρισίων, με προσαρμογή στο στόχο για τον 1,5 βαθμό Κελσίου, αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής μας στρατηγικής», είπε υποστηρίζοντας ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια - 32% παραγωγή ΑΠΕ και 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2030.

Στους στόχους για την επόμενη μέρα, είπε μεταξύ άλλων ότι θα προχωρήσουν 13 περιφερειακά σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έως το 2020, ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα αναλάβει την αρμοδιότητα παρακολούθησης και συντονισμού της Βιώσιμης Ανάπτυξης, με βάση του στόχους του ΟΗΕ για το 2030 και ότι θα δοθεί στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής γνωμοδοτικός χαρακτήρας για όλες τις νομοθετικές διατάξεις που αφορούν το περιβάλλον.

Συνέντευξη στη Lifo

Σε συνέντευξή του στη Lifo ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι «το αν η χώρα θα πάει μπροστά και με ασφάλεια στη μεταμνημονιακή εποχή ή αν θα επιστρέψει σε αυτούς που τη χρεοκόπησαν».

Κληθείς να απαντήσει στην κριτική για υποτίμηση του Κυρ. Μητσοτάκη κατά τις ευρωεκλογές, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «αυτό που ίσως εμείς υποτιμήσαμε είναι η κόπωση ενός λαού που πέρασε αρκετά δύσκολα χρόνια μέχρι να βγούμε από τα μνημόνια. Και προφανώς η κόπωση αυτή, συνήθως στις ευρωεκλογές, εκφράζεται απέναντι σε εκείνον που κυβερνά».

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να τοποθετηθεί για την απλή αναλογική, σημειώνοντας ότι: «Δημοκρατία σημαίνει αυθεντική εκπροσώπηση της βούλησης του λαού και προγραμματικές συνεργασίες. Αν ξεκινάμε απ' αυτή την αφετηρία, η απλή αναλογική δεν είναι πρόβλημα αλλά προϋπόθεση για να συνεχίσουμε».

Σχετικά με τα στελέχη των ΑΝ.ΕΛΛ. που κατεβαίνουν στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «αρκετά στελέχη των ΑΝ.ΕΛ., όπως άλλωστε και χιλιάδες απλοί ψηφοφόροι της δεξιάς, σε αυτήν τη διαδρομή άλλαξαν στάση απέναντι σε αυτά που πρεσβεύει η αριστερά. Μπορεί να μη συμφωνούμε σε όλα, αλλά όταν η βάση μιας συνεργασίας είναι η εντιμότητα, τότε μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτήν».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε με αιχμηρό τρόπο και στον Γ. Βαρουφάκη σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ θεωρώ ότι καμία ψήφος δεν είναι χαμένη. Θεωρώ, όμως, ότι είναι πολύ πιο χρήσιμη μια ψήφος υπέρ της διακυβέρνησης της χώρας με ένα προοδευτικό πρόγραμμα τα επόμενα χρόνια παρά μια ψήφος στην αλαζονεία και στον ναρκισσισμό».

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε επίσης να τοποθετηθεί για το brain drain αλλά και να στείλει ένα μήνυμα στους 18άρηδες.

«Θέλουμε τα επόμενα χρόνια να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι που διαπρέπουν έξω να έχουν ευκαιρίες και δυνατότητες να μπορούν να εργαστούν και εδώ στο ίδιο αντικείμενο, να διδάξουν σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, χωρίς να περιμένουν πέντε χρόνια για να προκηρυχθεί η θέση, να αναλάβουν ερευνητικά προγράμματα, να ανοίξουν μια επιχείρηση», είπε αναφερόμενος σε όσους έχουν αναζητήσει καλύτερες δυνατότητες εργασιακής εξέλιξης στο εξωτερικό.

Όσο για το τι θα έλεγε σε έναν 18χρονο φοιτητή για τον πείσει ότι οι εκλογές τον αφορούν, είπε: Θα του έλεγα, ότι όταν αυτός ήταν στο δημοτικό, η χώρα του, η οικογένειά του, οι οικογένειες των φίλων του, μπήκαν σε μια μεγάλη περιπέτεια. Αυτή η περιπέτεια τελείωσε πριν από έναν χρόνο. Τώρα αυτός και η γενιά του έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν για το αν θα ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους. Για το αν θα ζήσει από δω και πέρα μια ζωή καλύτερη από αυτήν που έζησε από τη στιγμή που άρχισε να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του.

Τέλος, αναφορικά με τα fake news για τον πατέρα του, ο πρωθυπουργός είπε πως τον ενόχλησε αυτή η αθλιότητα, καθώς «ο πατέρας μου ήταν ένας βαθιά δημοκράτης άνθρωπος, με συνεπή αντιδικτατορική δράση».

«Έπεσε πάρα πολύ χαμηλά ο κ. Μητσοτάκης, αναπαράγοντας στη Βουλή τα fake news ακροδεξιών εντύπων. Και νομίζω ότι αυτό το ατόπημα είναι από αυτά που έναν πολιτικό αρχηγό τον συνοδεύουν για χρόνια, ακόμη και αν το έχει μετανιώσει», σχολίασε για τον τρόπο που εκμεταλλεύτηκε πολιτικά τα fake news ο πρόεδρος της Ν.Δ.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πολύ σκληρός για να... πεθάνει
Παρά τα 4,5 χρόνια μνημονιακής διακυβέρνησης με ανελέητο πόλεμο από ΜΜΕ και αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και μόλις ενάμιση μήνα μετά το βαρύ πλήγμα των ευρωεκλογών, το κυβερνών κόμμα, χάρη στον Αλέξη Τσίπρα που σάλπισε...
Πολύ σκληρός για να... πεθάνει
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Η Ελλάδα που παραλάβαμε δεν έχει σχέση με αυτή που παραδίδουμε»
Σε σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, καθώς και σε μηνύματα για το πολιτικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, προέβη ο Αλέξη Τσίπρας.
«Η Ελλάδα που παραλάβαμε δεν έχει σχέση με αυτή που παραδίδουμε»
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ο Αλ. Τσίπρας στην ΕΡΤ
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλάει στην κρατική τηλεόραση, μόλις δύο ημέρες πριν από τις επικείμενες εθνικές εκλογές. 
Ο Αλ. Τσίπρας στην ΕΡΤ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Η νησιωτικότητα στο επίκεντρο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
Για να «ξαναβρούμε» τα Κύθηρα και τα άλλα νησιά, αλλά κυρίως για να μπορούν να ζουν εκεί και να επικοινωνούν οι άνθρωποί τους, αυτοί που κατοικούν, εργάζονται ή έχουν την καταγωγή τους, χρειάζεται ενδιαφέρον,...
Η νησιωτικότητα στο επίκεντρο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας