• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.2°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 15.8°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 18.0°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.4°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 13.0°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 15.1°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.4°C / 9.5°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.6°C / 17.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 19.6°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 10.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  0 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.8°C / 20.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.2°C / 16.4°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.0°C / 15.5°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 15.8°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  76%
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν είμαστε όλοι «ίδιοι»

 • A-
 • A+

7 Ιουλίου αποφασίζουμε για τη ζωή μας;

«Αποφασίζουμε τώρα για τη ζωή μας». Το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ για τις επερχόμενες εκλογές είναι ένα φορτισμένο μήνυμα, που θέτει δίλημμα με όρους «ζωής».

Για κάποιους, που θεωρούν ότι οι εκλογές αυτές αποτελούν απλά ένα επεισόδιο σε έναν νέο κύκλο εναλλαγής στον υπό διαμόρφωση δικομματισμό της μεταμνημονιακής Ελλάδας, άρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αργά ή γρήγορα» θα ξαναγίνει κάποτε κυβέρνηση, το δίλημμα αυτό μοιάζει υπερβολικό. Είναι όμως έτσι; Θα απαντήσουμε με επιχειρήματα ότι τελικά δεν είμαστε όλοι «ίδιοι», άρα το σκληρό αυτό δίλημμα είναι απολύτως ουσιαστικό και ενεργό.

Νέο αναπτυξιακό μοντέλο ή μη βιώσιμη ανάπτυξη;

Το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας αναδεικνύει τις διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Και μπορεί κανείς, βεβαίως, να ισχυριστεί ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε «μνημόνια», αλλά υπάρχουν δύο συγκεκριμένα παραδείγματα που αφορούν τις προϋποθέσεις για τη στροφή του παραγωγικού μοντέλου που άρχισε να σχεδιάζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

■Το μαξιλάρι των 34 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, ιδιαίτερα κρίσιμων οργανισμών-πυλώνων για τη δίκαιη ανάπτυξη, όπως ο ΕΦΚΑ (στην κοινωνική ασφάλιση) και ο ΕΟΠΥΥ (στην υγεία), δημιουργεί μια «ασφάλεια» που πρώτη φορά απολαμβάνουν η χώρα και οι πολίτες. Αντίθετα, από τη μία οι κυβερνήσεις προ κρίσης άφηναν τη χώρα εκτεθειμένη στις εξωτερικές αναταράξεις, με συνέπεια τη χρεοκοπία του 2010, ενώ από την άλλη, πρόσφατα, σε δύο ιστορικές στιγμές (2014 και 2018), Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ προώθησαν τη «λύση» της προληπτικής γραμμής, που πρακτικά ισοδυναμούσε με ένα νέο μνημόνιο.

■ Η διαμόρφωση της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής για τη Βιώσιμη και Δίκαιη Ανάπτυξη 2030», της πρώτης που διαθέτει η χώρα εδώ και δεκαετίες, είναι όχι μόνο η απάντηση στην ερώτηση «μετά τα μνημόνια τι;», αλλά και η απάντηση στην ερώτηση «τι ανάπτυξη χρειαζόμαστε για την επόμενη δεκαετία;». Η Στρατηγική υιοθετεί τον ολιστικό τρόπο σχεδιασμού και ενσωματώνει τις τρεις διαστάσεις (οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική) που ορίζονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια στη βάση των οποίων καταρτίστηκε η Στρατηγική θεωρούνται από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς «καλή πρακτική» διαβούλευσης με την κοινωνία.

Συλλογικό ήθος στην πράξη ή κοινωνικός αυτοματισμός;

Η Ν.Δ. υστερεί έναντι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην αποτελεσματικότητα, καθώς άφησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού με την οικονομία ρημαγμένη και την κοινωνία εξουθενωμένη, όσο και στον προγραμματικό λόγο, αφού στην Ολιστική Αναπτυξιακή Στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραβάλλει ένα μείγμα αόριστων «θα» με ισχυρές δόσεις λογικής των πολιτικών του παρελθόντος, που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Απέναντι σε αυτή την αμηχανία, επιχειρεί να στρέψει το ενδιαφέρον στο πεδίο της ηθικής. Αν όμως υπήρξαν ατοπήματα σε ηθικό επίπεδο στελεχών της κυβέρνησης ή και του κόμματος, δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει ότι σε αντίθεση με το παρελθόν αυτή η κυβέρνηση έδειξε σεβασμό στην ακεραιότητα, την υπόσταση και τον ρόλο θεσμών και φορέων, στηρίζοντάς τους ανεξάρτητα από την πολιτική ή ιδεολογική τοποθέτηση των ανθρώπων που ηγούνταν αυτών. Το πιο ισχυρό παράδειγμα είναι η χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης μέσω διάφορων χρηματοδοτικών εργαλείων, με ισχυρότερο το πρόγραμμα «Φιλόδημος». Αλήθεια, ποια άλλη κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτήσει –και μάλιστα ακόμη και σε προεκλογική περίοδο– υποδομές δήμων και άλλα έργα, παρότι οι δημοτικές αρχές ήταν πολιτικά αντίπαλες; Ποια άλλη κυβέρνηση σε αυτόν τον τόπο έχει ενισχύσει θεσμικά και αναβαθμίσει τον ρόλο φορέων όπως τα Επιμελητήρια και οι Εμπορικοί Σύλλογοι, ενώ οι διοικήσεις τους είναι γνωστό ότι πλειοψηφικά ανήκουν σε αντίπαλες πολιτικά παρατάξεις;

Αντίθετα, ο «κοινωνικός αυτοματισμός», ως μέσο πίεσης των προηγούμενων κυβερνήσεων ενάντια στα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των συλλογικών αυτών φορέων, εκτός από το ότι ήταν αντιδημοκρατικός οδήγησε και σε διάρρηξη του κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ κράτους και πολίτη. Στον αντίποδα αυτής της στρατηγικής που «νομιμοποίησε ηθικά» το ΠΑΣΟΚ την εποχή 1996-2004 και μεσουράνησε τα χρόνια 2010-2014, ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν διέθετε αντίστοιχους μηχανισμούς ως κόμμα, ανέλαβε την ευθύνη να παραμείνει πιστός στο συλλογικό ήθος που επιβάλλει αφ’ ενός την εναντίωση στην πράξη σε λογικές κοινωνικού αυτοματισμού, αφ’ ετέρου την αντιπαράθεση σε θέσεις και απόψεις των φορέων αυτών – όπως άλλωστε έγινε πολλές φορές με τον ΣΕΒ.

Με βάση τα παραπάνω, καλούμαστε όλοι να τοποθετηθούμε σε σκληρά διλήμματα την 7η Ιουλίου. Παρά τις αντιξοότητες και τα λάθη, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τις βάσεις για ένα σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος, για μια πραγματικά βιώσιμη, δίκαιη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς. Το κόστος της οπισθοδρόμησης θα είναι τεράστιο. Γι’ αυτό, ναι, στις 7 Ιουλίου αποφασίζουμε για τη ζωή μας.

* υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Η επίθεση στον λαό ούτε χθες ξεκίνησε ούτε αύριο θα τελειώσει!
Ενα βασικό χαρακτηριστικό της περιόδου που διανύουμε είναι η καθολική κυριαρχία των δυνάμεων του συστήματος σε παγκόσμια κλίμακα. Στο πλαίσιό της αναπτύσσεται η επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη.
Η επίθεση στον λαό ούτε χθες ξεκίνησε ούτε αύριο θα τελειώσει!
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Για την αναγκαιότητα ενδυνάμωσης της μαχητικής Αριστεράς
Η Λαϊκή Ενότητα, παρά τις αδυναμίες και τα λάθη της προηγούμενης περιόδου είναι η δύναμη που όλα τα προηγούμενα χρόνια πάλεψε ειλικρινά να βρει κοινούς δρόμους με την υπόλοιπη ριζοσπαστική αριστερά.
Για την αναγκαιότητα ενδυνάμωσης της μαχητικής Αριστεράς
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Το βράδυ των εκλογών, όλοι σοφότεροι
Το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου θα είμαστε όλοι σοφότεροι. Ολες οι μείζονες δημοκρατικές παρατάξεις έχουν κατοικήσει για ικανό διάστημα στο μέγαρο Μαξίμου και γνωρίζουν τα πραγματικά προβλήματα της χώρας.
Το βράδυ των εκλογών, όλοι σοφότεροι
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Οι κάλπες δεν είναι άδειες…
Μένει σε εμάς και σε όλους τους πολίτες να σκεφτούμε με σύνεση και με ιστορική σκέψη ότι όσες φορές ψηφίσαμε με το θυμικό μας δεν βγήκαμε μακροχρόνια κερδισμένοι. Ούτε όλοι είναι ίδιοι, για να δικαιολογηθούμε...
Οι κάλπες δεν είναι άδειες…
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
​​​​​​​Η Ν.Δ. κινείται με άξονα τον ρεβανσισμό
Η Ρ. Σβίγκου κατεβαίνει υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας. Θεωρεί ότι η εκλογική διαδικασία είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη των ευρωεκλογών και πως η ανατροπή του αποτελέσματος είναι εφικτή.
​​​​​​​Η Ν.Δ. κινείται με άξονα τον ρεβανσισμό
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν, ώρα για αποτελέσματα!
Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες ζητούν σήμερα κάτι περισσότερο από καλές προθέσεις. Οι μεγαλόστομες διακηρύξεις και προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ επι πέντε χρόνια μετρήθηκαν, ζυγίστηκαν και βρέθηκαν ελλιπείς.
Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν, ώρα για αποτελέσματα!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας