Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με «Σχέδιο Ελλάδα» και επιμέρους συγκλίσεις στο δρόμο προς τις κάλπες

Φώφη Γεννηματά 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Με «Σχέδιο Ελλάδα» και επιμέρους συγκλίσεις στο δρόμο προς τις κάλπες

  • A-
  • A+

Το επικαιροποιημένο «Σχέδιο Ελλάδα», με έμφαση στην οικονομία, τις επενδύσεις και το κοινωνικό κράτος παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. 

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής είναι «η χρήσιμη και κρίσιμη ψήφος» και πρόσθεσε πως «ισχυρό Κίνημα Αλλαγής σημαίνει δυνατό αντίβαρο στις συντηρητικές πολιτικές και τον ανεύθυνο λαϊκισμό. Σημαίνει εγγύηση απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη κυριαρχία της Ν.Δ. και απέναντι σε έναν ανεύθυνο και αχαλίνωτο ΣΥΡΙΖΑ. Σημαίνει ομαλότητα και πολιτική σταθερότητα».

Τα τελευταία αυτά λόγια υπενθύμισαν την εσχάτως διαμορφωθείσα γραμμή του κεντροαριστερού φορέα για «υπεύθυνη και συναινετική αντιπολίτευση» σε περίπτωση αυτοδυναμίας της Ν.Δ. και ανοχή ή επιμέρους συγκλίσεις, όπου το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη χρειάζεται στήριξη...

Η Φώφη Γεννηματά στάθηκε στην «αναγκαία εθνική συνεννόηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020, την Συνταγματική Αναθεώρηση, την αλλαγή του εκλογικού νόμου με ένα δίκαιο αναλογικότερο σύστημα που δίνει βιώσιμες κυβερνήσεις».

Και αναφέρθηκε σε 12+1 βασικές δεσμεύσεις για την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις:

«1ον Μια νέα ποιότητα διακυβέρνησης

Κράτος Στρατηγείο Ανάπτυξης. Τα Υπουργεία θα έχουν μόνο επιτελικό ρόλο. Όλα τα θέματα που αφορούν την Τοπική Ανάπτυξη και τον πολίτη, περνούν στον έλεγχο της Αυτοδιοίκησης.

Ψηφιοποιούνται και παρακολουθούνται όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων, μέχρι την τελική έγκριση.

Πλήρης αποκομματικοποίηση του κράτους, καμία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ, Αξιολόγηση, αξιοκρατία, διαφάνεια σε όλη την λειτουργία του Δημοσίου. Το ίδιο και για τις προσλήψεις στην Βουλή. 

Δίκες χωρίς χαρτί! Ολοκλήρωση των έργων της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης.

2ον: Αναπτυξιακή ταυτότητα σε κάθε Περιφέρεια.

Κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων με fast track διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών αγώνων, για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων.

Λύνουμε εξαρχής ιδιαίτερα για μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις σε κάθε Περιφέρεια, όλα τα θέματα που σχετίζονται με όρους δόμησης και χρήσεις γης.

 3ον: Επέκταση του μηχανισμού των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Με προτεραιότητες την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, του ορυκτού πλούτου, την παραγωγή νέων ποιοτικών υπηρεσιών (π.χ. πράσινες υποδομές), την διαχείριση των αποβλήτων, το ζωντάνεμα παραδοσιακών κτιρίων.

Με ρήτρες ενίσχυσης της απασχόλησης, και της προστασίας του περιβάλλοντος.

4ον : Μείωση των φόρων. Σταθερό φορολογικό Σύστημα.

Μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 29% στο 20%.

Την μείωση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες. Του υψηλού συντελεστή από το 24% στο 22%. Του χαμηλού από το 13% στο 11%.

Την μείωση του φόρου για τους αγρότες στο 13%. 

Ακατάσχετο και αφορολόγητο για τις επιδοτήσεις.

Και εν συνεχεία μέσα από ένα ανοιχτό διάλογο με την συμμετοχή όλων επιδιώκουμε την ψήφιση ενός φορολογικού συστήματος που θα αντέξει στο χρόνο, θα δημιουργήσει σταθερούς κανόνες για τις επενδύσεις.

Εδώ θεωρώ απαραίτητη μια αναφορά για τους μικρο-ομολογιούχους των οποίων τα ομόλογα κουρεύτηκαν από το PSI. Όταν τα υπερ-πλεονάσματα της φορολογίας   διοχετεύονται σε κάθε είδους πελατειακές παροχές, χαριστικές   ρυθμίσεις και πολυτελείς δαπάνες  των κυβερνητικών στελεχών, είναι  θεμιτό  και ηθικό να εξετάσουμε κάθε πρόσφορο τρόπο για την φορολογική αποκατάσταση  όσων  έχασαν τις αποταμιεύσεις τους σε μια δύσκολη στιγμή για  την χώρα. 

Για αυτό δεσμευόμαστε για την κατάθεση Πρότασης Νόμου που θα αναγνωρίζει έμπρακτα την ζημιά που έπληξε το διαθέσιμο εισόδημά τους. 

Και θα την αποκαθιστά με αναδρομική διάταξη που θα συνδυάζει φορολογικές ρυθμίσεις και επιστροφές της εισφοράς αλληλεγγύης.

5ον : Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με απλό τρόπο. Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις, υπολογίζεται ως έξοδο που εκπίπτει της φορολογίας, με συντελεστή αυξημένο κατά 50%.

6ον: Ριζική αλλαγή του Ασφαλιστικού Νόμου Κατρούγκαλου που οδηγεί σε χρεοκοπία το ασφαλιστικό σύστημα. Έτσι ώστε να μπορούμε να μειώσουμε το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας και να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του, την δικαιοσύνη, την ανταποδοτικότητα των εισφορών.

7ον: Ένα νέο Πλαίσιο για την Ψηφιακή Εποχή.

Με ριζικές αλλαγές στο Εκπαιδευτικό Σύστημα και στα συστήματα επαγγελματικής κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας, ώστε να αξιοποιήσουμε τις νέες δυνατότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού. Να δημιουργήσουμε συνθήκες για ανταπόκριση του ανθρώπινου δυναμικού μας, σε επενδύσεις νέας τεχνολογίας.

Με δημιουργία Ταμείου για έρευνα και ανάπτυξη, που χρηματοδοτείται από το κράτος-μεγάλες επιχειρήσεις-τράπεζες, που επενδύει στην οικονομία της γνώσης, χρηματοδοτεί νεοφυείς επιχειρήσεις, διασυνδέει νέους επιχειρηματίες και ερευνητές με Πανεπιστήμια και πολυεθνικές.

8ον: Ανοιχτές και ανταγωνιστικές αγορές χωρίς ξεπερασμένους προστατευτισμούς, αλλά με σαφείς κανόνες που ισχύουν απαρέγκλιτα και ελέγχονται από αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Νέο πλαίσιο Εταιρικής Διακυβέρνησης και Ευθύνης για να εξαλειφθεί το προκλητικό φαινόμενο των «πτωχευμένων πλούσιων» που αδικεί τις συνεπείς επιχειρήσεις και την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα.

Νέο πλαίσιο συντονισμού μεταξύ της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των ρυθμιστικών αρχών σε επιμέρους αγορές (ενέργειας, τηλεπικοινωνιών,  επιβατηγών μεταφορών, παιγνίων, κλπ.)

9ον: Αποκατάσταση του ρόλου του Τραπεζικού Συστήματος, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει επαρκώς την Οικονομία.

Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για την εξυγίανση των κόκκινων δανείων και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Με την διασφάλιση της Α΄ κατοικίας από πλειστηριασμούς, των πραγματικά αδύναμων δανειοληπτών και των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

Θεωρώ όμως απαραίτητο να αλλάξει ο αποικιακού χαρακτήρα Νόμος που ουσιαστικά παρέδωσε δέσμιο το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα στην τρόικα και το αποξένωσε από τις υγιείς δυνάμεις της παραγωγής.

Και να καταργηθεί το ΤΧΣ ώστε να απλοποιηθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό το συνολικό πλαίσιο εποπτείας του τραπεζικού συστήματος.

10ον Στήριξη επιχειρήσεων και αγροτών

Νέα κατεύθυνση στο ΕΣΠΑ 2021-2027 για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας. 

Στόχος είναι οι ευρωπαϊκοί πόροι να συμβάλλουν στην σύμπραξη και συνεργασία μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την δημιουργία «εθνικών πρωταθλητών», διεθνώς ανταγωνιστικών. 

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας για τα Εθνικά μας αγροτικά προϊόντα.

Σύνδεση της ποιοτικής αγροτικής παραγωγής με την μεταποιητική βιομηχανία και τις εξαγωγές, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη αξία στα προϊόντα.

11ον: Ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής για την Ενέργεια.

Επιταχύνουμε τις προσπάθειες για να ανοίξει η ενεργειακή αγορά στον ανταγωνισμό και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Να μειωθεί το τελικό κόστος ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Όχι όμως με την εκχώρηση των πελατών της ΔΕΗ χωρίς αντάλλαγμα –όπως γίνεται  σήμερα-που οδηγεί σε απαξίωση την επιχείρηση και σε συστημικό κίνδυνο την οικονομία.

Χρειάζεται λύση που βασίζεται, στο τρίπτυχο ενεργειακός σχεδιασμός/στρατηγική συμμαχία ΔΕΗ-Ιδιωτών/ και νέες επενδύσεις στην ενέργεια.

Στηρίζουμε την αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας ώστε να καταστεί ενεργειακός κόμβος, με την ολοκλήρωση του TAP, την προώθηση κατασκευής των αγωγών φυσικού αερίου EAST MED, και των άλλων διασυνδέσεων και έργων υποδομής.

12ον Εκσυγχρονισμός Κεφαλαιοαγοράς και Χρηματιστηρίου

Προσέλκυση μακροπρόθεσμων εγχώριων και ξένων επενδύσεων με αλλαγές: 

Στην Κεφαλαιαγορά: Ένα νέο εποπτικό πλαίσιο που να παρέχει νέες επενδυτικές επιλογές (π.χ. νέα επενδυτικά προϊόντα αμοιβαίων κεφαλαίων που ανήκουν στο χώρο των «κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων», τεχνολογικοί κόμβοι καινοτομίας) αλλά επαρκή προστασία των επενδυτών.

Στο Χρηματιστήριο Αξιών: με διεύρυνση της δυνατότητας σε μέλη ξένων χρηματιστηρίων να συμμετέχουν στο Ηλεκτρονικό Βιβλίο Προσφορών για τις μετοχοποιήσεις ελληνικών επιχειρήσεων,  ωθώντας την Εναλλακτική Αγορά».

Οι μεγάλες προκλήσεις για τη χώρα

Σύμφωνα με τη Φώφη Γεννηματά τρείς είναι οι μεγάλες προκλήσεις για τη χώρα:

-Ανασύνταξη της οικονομίας, ώστε να μην ξαναζήσουμε το φάσμα χρεοκοπίας του 2009 και να μην καταφύγουμε σε νέα μνημόνια με σκληρή λιτότητα, ύφεση και ανεργία.

- Αναστήλωση του κοινωνικού κράτους, του ασφαλιστικού συστήματος, της μαζικής απασχόλησης. Να γίνει ξανά η Ελλάδα πρώτη επιλογή για τους νέους και να μπορεί να παρέχει με επάρκεια τα δημόσια αγαθά της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας στους πολίτες της.

- Ανταπόκριση στις απαιτήσεις των καιρών για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και αξιοποίηση των γεωπολιτικών ευκαιριών στην ευρύτερη περιοχή για την οικονομία, την χώρα και τον ελληνισμό».

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα πολιτική η οποία έχει ως πρώτη μέριμνα την ανάκαμψη των επενδύσεων, της παραγωγής και της απασχόλησης. Παράλληλα, ένα πρόγραμμα σταδιακής αποκατάστασης και βελτίωσης των χαμηλών και μικρομεσαίων εισοδημάτων, αναστήλωση του κοινωνικού κράτους και αύξηση της απασχόλησης με σταθερές θέσεις εργασίας.

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ, η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι χρειάζεται να υπάρξει επαρκής πλειοψηφία στη Βουλή για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για να αποφύγουμε την «πολιτική αστάθεια» που «διώχνει τους επενδυτές». 

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Ραντεβού στην κάλπη»
Να «συναντηθούν» με το Κίνημα Αλλαγής στις κάλπες τις 7ης Ιουλίου κάλεσε, από τα Χανιά, όπου βρέθηκε σήμερα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
«Ραντεβού στην κάλπη»
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Φ. Γεννηματά: Δεν θέλουμε να οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία
«Η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής δεν είναι μόνο χρήσιμη, είναι και κρίσιμη ψήφος. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε δύναμη σταθερότητας και ομαλότητας. Ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα να μπει σε περιπέτειες» δηλώνει η...
Φ. Γεννηματά: Δεν θέλουμε να οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Βολές κατά Τσίπρα από Γεννηματά
Ακόμα και μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, έστρεψε τα πυρά της κατά του απερχόμενου πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Βολές κατά Τσίπρα από Γεννηματά
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: τα τρία σενάρια της επόμενης ημέρας
Η προεκλογική περίοδος για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ξεκίνησε επεισοδιακά λόγω της σύγκρουσης της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και της μη συμμετοχής του στα ψηφοδέλτια.
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: τα τρία σενάρια της επόμενης ημέρας
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Ο Αλ. Τσίπρας χτυπά εργολαβικά την παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου»
Το «άνοιγμα» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ έχει ενοχλήσει τη Φώφη Γεννηματά που δύο ημέρες πριν από τις εκλογές έσπευσε να δηλώσει πως «ο Αλ. Τσίπρας μέσα στον πανικό του χτυπά εργολαβικά...
«Ο Αλ. Τσίπρας χτυπά εργολαβικά την παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας