• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 8.1°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 6.6°C
  5 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.3°C / 8.0°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.4°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.0°C / 3.8°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / -0.5°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  6 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.1°C / 6.9°C
  6 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  7 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  8 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  4 BF
  40%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 4.5°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.0°C
  7 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.7°C
  4 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.5°C / -2.5°C
  2 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

4 στοιχεία που θα επηρεάσουν την ψήφο στις εκλογές

 • A-
 • A+
Οι κινήσεις των ψηφοφόρων με βάση τη διάκριση Αριστερά/Δεξιά και τι πιστεύουν οι πολίτες για τις κοινωνικές αναφορές κάθε κόμματος ● Η Ν.Δ. εμφανίζεται πλέον ως το πιο αντιπαθές πολιτικό κόμμα, ενώ το 69% των ερωτώμενων επιθυμεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές.

Το Ινστιτούτο ΕΝΑ σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Prorata διεξήγαγε πολιτική έρευνα, εν όψει των επικείμενων εκλογών. Από αυτήν προκύπτουν τέσσερα ευρήματα που φαίνεται πως θα επηρεάσουν την ψήφο των πολιτών.

Κατ’ αρχάς, η ερώτηση για την αυτοτοποθέτηση των πολιτών στον άξονα Α/Δ (0 Αριστερά και 10 Δεξιά) διερευνά το ιδεολογικό φορτίο των ψηφοφόρων των κομμάτων. Φαίνεται πως για τα περισσότερα κόμματα η τάση από το 2019 ώς το 2023 είναι κεντρόφυγη, δηλαδή αποκλίνει προς τις ακραίες τιμές. Οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. μετατοπίζονται ελαφρώς προς τα δεξιά (6,95 το 2019, 7,11 το 2023), οι του ΣΥΡΙΖΑ είναι στάσιμοι κάτω του 3, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. παραμένουν στο μεταίχμιο του κεντροαριστερού τόξου, με ελαφριά κίνηση προς τα αριστερά, ενώ για αυτούς του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 υπάρχουν σαφείς κινήσεις αριστερότερα. Διαπιστώνουμε τα ακόλουθα:

 1. Ο ανταγωνισμός Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ διαπερνά τις εκλογικές τους βάσεις, με τρόπο που να μπορούμε με ασφάλεια να μιλάμε για δύο ευθέως ανταγωνιστικούς ιδεολογικοπολιτικούς πόλους στη βάση της διάκρισης Αριστερά/Δεξιά.
 2. Η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ στέκεται πολύ «αριστερότερα» απ’ όσο ίσως πιστεύεται ή και συνιστά την επίσημη πολιτική του κόμματος.
 3. Ο χώρος των αναποφάσιστων, αναμφίβολα το πιο κεντρομόλο ακροατήριο, μετατοπίστηκε ελαφρά προς τα δεξιά (από 4,89 προς 5,12), κάτι που πιθανότατα καταδεικνύει προς το παρόν και κάποιες συγκυριακές μετακινήσεις ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς αυτόν τον χώρο.

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά το τι πιστεύουν οι πολίτες για τις κοινωνικές αναφορές κάθε κόμματος, φαίνεται ότι η Ν.Δ. υφίσταται στη συνείδηση των ψηφοφόρων ως το κατεξοχήν κόμμα της ανώτερης (εισοδηματικά) τάξης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατώτερων εισοδημάτων σε σχέση με τη Ν.Δ., χωρίς να λογίζεται ως ο βασικός εκφραστής τους (αυτό το μοιράζεται με το ΚΚΕ). Ως προς τη μεσαία τάξη, για την οποία ερίζει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, είναι μάλλον μοιρασμένες οι απαντήσεις: 33% προκρίνει τη Ν.Δ. και 29% τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εντοπίζεται κι ένα αξιοπρόσεκτο 12% του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Σε ό,τι αφορά τις αναφορές στη βάση του επαγγέλματος, οι εντυπώσεις είναι σχεδόν μοιρασμένες για Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ως προς τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με τη Ν.Δ. να διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει ως προνομιακός εκφραστής των δημοσίων υπαλλήλων.

Συμπερασματικά, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμματα που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία, ενεργοποιούν ταυτίσεις σε όλες τις κοινωνικές κατηγορίες, εντούτοις αμφότερα είναι κατανοητά από τους πολίτες ως εκπρόσωποι δύο ευρύτερων αλλά διακριτών κοινωνικοδημογραφικών συμμαχιών, που στη μεν μία εκπροσωπούνται προνομιακά τα ανώτερα εισοδήματα, στη δε άλλη υπερέχουν σχετικώς τα κατώτερα.

Τρίτον, η αρνητική κομματική ταύτιση εξακολουθεί να επιδρά στον κομματικό ανταγωνισμό, με τη Ν.Δ. να εμφανίζεται πλέον ως το πιο αντιπαθές πολιτικό κόμμα (38%), με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ (36,5%). Πρόκειται για αντιστροφή του ευρήματος της προηγούμενης έρευνας του ΕΝΑ με την Prorata (Ιούνιος 2022), όπου ως πιο αντιπαθές κόμμα προσδιοριζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ (35%, έναντι 33% της Ν.Δ.). Για όσους προτίθενται να ψηφίσουν Ν.Δ., μακράν πιο αντιπαθής είναι ο ΣΥΡΙΖΑ (84%), για τους μελλοντικούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η Ν.Δ. (81%), ενώ για αυτούς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο ΣΥΡΙΖΑ (34%) (στην προηγούμενη έρευνα του ΕΝΑ το ποσοστό ήταν στο 53%) και η Ν.Δ. (25%) (στην προηγούμενη 10%). Αρκετά χαμηλή είναι η αντιπάθεια των ψηφοφόρων ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για τον ΣΥΡΙΖΑ (8% και 2% αντίστοιχα), σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με αυτήν που επιδεικνύουν οι ηγεσίες των αντίστοιχων κομμάτων.

Τέλος, το 69% των ερωτώμενων επιθυμεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές. Αυτό τέμνει τις βάσεις όλων των κομμάτων –ακόμα και της Ν.Δ. Σε σχέση με την ιδανική σύνθεση κυβέρνησης, το 31% των ερωτώμενων επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ., το οποίο βασικά αναλύεται στο 90% των μελλοντικών ψηφοφόρων της Ν.Δ. και στο 11% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Οι μελλοντικοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι σχετικά μοιρασμένοι ανάμεσα σε διαφορετικές επιλογές: το 46% επιθυμεί αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ, το 32% κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΜέΡΑ25 και το 19% κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ως προς τις στάσεις όλων όσοι προτίθενται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑ.ΛΛ., το 28% επιθυμεί κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ. ΑΛΛ. με Ν.Δ., το 17% με ΣΥΡΙΖΑ, το 14% εντάσσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε μεγάλο συνασπισμό και ένα 17% δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα σενάρια. Φαίνεται, επομένως, ότι η γραμμή της Ν.Δ. για αυτοδυναμία εγκαλεί αποτελεσματικά την εκλογική βάση της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως επιθυμητός κορμός μιας κυβέρνησης για το 38% του συνόλου των ερωτώμενων. Επίσης, το 53% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.προκρίνει κάποιο κυβερνητικό σχήμα που πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη Ν.Δ.

* Επίκουρος καθηγητής ΔΠΘ, συντονιστής κύκλου πολιτικής ανάλυσης ΕΝΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Απόφαση της Συνδιάσκεψης του ΕΕΚ για τις τρέχουσες εξελίξεις
Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 συγκλήθηκε έκτακτη συνδιάσκεψη του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος, σύμφωνα με απόφαση του 18ου συνεδρίου του ΕΕΚ που είχε συγκληθεί στις 8-11 Δεκεμβρίου 2022.
Απόφαση της Συνδιάσκεψης του ΕΕΚ για τις τρέχουσες εξελίξεις
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εσωτερικές αντιδράσεις στο Αριστερό Ρεύμα μετά τη συνεργασία ΜέΡΑ25-ΛΑΕ
Με κοινή τους δήλωση δηλώνουν τρία μέλη της ΚΕ του Αριστερού Ρεύματος -συνιστώσας της Λαϊκής Ενότητας- την εναντίωσή τους στο εκλογικό κατέβασμα με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη. Μιλούν για δορυφοροποίηση.
Εσωτερικές αντιδράσεις στο Αριστερό Ρεύμα μετά τη συνεργασία ΜέΡΑ25-ΛΑΕ
ΕΚΛΟΓΕΣ
Κόντρα Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρώτη τηλεμαχία
Βίντεο της Ν.Δ. που επικεντρώνει στα περί «μεταναστευτικών εισβολών» • Οι απαντήσεις της Όλγας Γεροβασίλη και του Αλέκου Φλαμπουράρη στον Γιάννη Οικονόμου
Κόντρα Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρώτη τηλεμαχία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πρώτη φορά ρήξη, όλα μπορεί να είναι αλλιώς!
Tην έναρξη μιας μεγάλης μάχης για «πρώτη φορά ρήξη» στην Ελλάδα σήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25. Eκλογική συστράτευση με τη Λαϊκή Ενότητα.
Πρώτη φορά ρήξη, όλα μπορεί να είναι αλλιώς!
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Προχωράμε! Με την Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς»
Πέντε οργανώσεις της Αριστεράς ανακοινώνουν τη συμπόρευσή τους με την Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς ενόψει των εκλογών.
«Προχωράμε! Με την Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Υποψήφια με το ΜέΡΑ25 στις ερχόμενες εκλογές η Ηρώ Διώτη
Την υποψηφιότητα της πρώην βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες εκλογές με το ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.
Υποψήφια με το ΜέΡΑ25 στις ερχόμενες εκλογές η Ηρώ Διώτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας