Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.1° 16.5°
2 BF
69%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
16.3° 13.5°
2 BF
69%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16°C
17.6° 15.5°
3 BF
87%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.9° 11.9°
1 BF
88%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.0° 11.6°
1 BF
78%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
10.4° 9.0°
1 BF
66%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
85%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 17.2°
4 BF
70%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 17.9°
5 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.4° 18.8°
4 BF
77%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
3 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
17.5° 15.9°
1 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
16.9° 11.9°
0 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.5° 15.1°
1 BF
88%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
3 BF
74%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.8° 16.7°
2 BF
62%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
10.3° 10.3°
0 BF
82%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
14°C
15.7° 13.3°
2 BF
84%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
8°C
8.3° 8.3°
2 BF
75%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Στα υφιστάμενα σχήματα τελειώνουν τα καύσιμά τους»

Δεν έχουν πρόσωπο επικεφαλής, αφού πιστεύουν στη συλλογική εκπροσώπηση. Ετσι, αν και για τους τύπους ορίστηκε ο Αντώνης Γαζάκης επικεφαλής του συνδυασμού «Πόλη Ανάποδα - Δύναμη Ανατροπής», δεν είχαν πρόβλημα ποιο πρόσωπο θα έμπαινε, ενώ εκφράζονται συλλογικά (στην «Εφ.Συν.» αποφάσισαν να μιλήσει ο Κώστας Ξενόπουλος).

Είναι συνδυασμός σχημάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς* και το αυτοδιοικητικό σχήμα μοιάζει προάγγελος κοινού βηματισμού και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Το σχήμα που βάζει θεμέλια για να τα φέρει «Ανάποδα» αντλεί δυναμική και έμπνευση από τους νεολαίους που κυρίως το απαρτίζουν και στο μικρό χρονικό διάστημα λειτουργίας τους έκαναν παρεμβάσεις για τα «Ηλύσια», τη «Στοά Μοδιάνο», την αλάνα της Τούμπας και τη ΔΕΘ.

• Το σχήμα είναι προαναγγελία και μιας άλλης κοινής συμπόρευσης στην κεντρική πολιτική σκηνή; Η εστίαση στην αυτοδιοίκηση πώς προέκυψε, δεδομένης της απουσίας ενδιαφέροντος από τα αριστερά σχήματα τα περασμένα χρόνια;

Προσωπική εκτίμηση είναι ότι υπάρχει μια αγωνία στον κόσμο της Αριστεράς, ότι στα υφιστάμενα σχήματα μάλλον τελειώνουν τα καύσιμά τους. Μετά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μια αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η απουσία στην αυτοδιοίκηση ήταν οργανωτική αδυναμία, δεν ήταν αδιαφορία. Μέσα στις εξελίξεις που έφερε η κρίση, υπήρξαν προσπάθειες που θέλαμε και για πολιτικούς λόγους αλλά και για την έκφραση των κινημάτων που γεννήθηκαν στις γειτονιές να εκφραστεί αυτό το κομμάτι της κοινωνίας.

Το παρόν αυτοδιοικητικό σχήμα ήρθε για να μείνει, ασχέτως εκλογικού αποτελέσματος. Η εκπροσώπηση είναι ζητούμενο, αλλά όχι αυτοσκοπός. Είναι μέρος της συνολικής μάχης που θέλουν να δώσουν τα σχήματα στην πόλη.

• Τι το διαφορετικό κομίζει, λοιπόν, αυτή η συμμαχία;

Σε μια περίοδο πολυδιάσπασης όχι μόνο των αριστερών αλλά ακόμη και των αστικών δυνάμεων –για άλλους λόγους φυσικά εκεί–, εμείς προτάσσουμε την κοινή πορεία. Οι στόχοι μας επίσης για το πώς βλέπουμε την εκπροσώπηση γίνονται σαφείς με την επιλογή μας για συλλογική εκπροσώπηση. Αυτό απαντά καθαρά και στο θέμα της δημοκρατίας. Σπάμε επίσης τη λογική της ανάθεσης που με τον ΣΥΡΙΖΑ εντάθηκε.

• Κάποιοι πάντως θεωρούν αδυναμία τη συλλογική εκπροσώπηση…

Εμείς αυτό ακριβώς θέλουμε να σταματήσει να κυριαρχεί στην αντίληψη του κόσμου. Δηλαδή να πούμε ψηφίστε τον τάδε και ύστερα καθίστε στο σπίτι σας. Θεωρούμε πλεονέκτημα την πρότασή μας.

• Δίνετε βαρύτητα στο θέμα του δημόσιου ελεύθερου χώρου.

Το ΤΑΙΠΕΔ, οι ιδιωτικοποιήσεις χώρων όπως το λιμάνι, η Στοά Μοδιάνο, ζητήματα όπως η αλάνα της Τούμπας είναι πολύ σημαντικά. Υπήρξε και μια παρεξήγηση με τους ΠΑΟΚτσήδες έπειτα από μια ανακοίνωσή μας για την αλάνα, αλλά, για να το πω απλά, εμείς έχουμε μέτωπο με τα μεγάλα συμφέροντα και τον τρόπο που λειτουργούν.

• Δηλαδή η άποψή σας για την αλάνα και το γήπεδο του ΠΑΟΚ ποια είναι;

Οπως κι αν γίνει, το γήπεδο πρέπει να σέβεται το περιβάλλον. Για παράδειγμα, μαθαίνουμε τώρα ότι η μελέτη λέει ότι δεν θα ψηλώσουν κι άλλο οι κερκίδες, αλλά θα γίνει «βύθισή» τους. Υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω τσιμεντοποίηση στην αλάνα, που θα επηρεάσει συνολικά την περιοχή.

• Δίνετε επίσης βαρύτητα στο θέμα των ενοικίων, της φοιτητικής και όχι μόνο στέγης.

Ναι, μας ενδιαφέρει πολύ το θέμα, ένας λόγος παραπάνω που τα σχήματά μας είναι κατά βάση νεολαιίστικα. Τα ενοίκια μέσα σε μια τετραετία έχουν διπλασιαστεί, υπάρχει επιπλέον θέμα με την κατάσταση των σπιτιών στο ιστορικό κέντρο.

Πρέπει ο δήμος να κάνει παρέμβαση στο θέμα του Airbnb, να περιοριστεί, να υπάρξει οπωσδήποτε έλεγχος για να μη γίνει το κέντρο της πόλης ξενοδοχείο. Το φαινόμενο είναι νέο, χρειάζεται σοβαρή προσέγγιση και μελέτη και τώρα αρχίσαμε την επεξεργασία, εξαρχής όμως λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ασυδοσία.

• Την ώρα που πολλοί «μαλώνουν» για να προσεταιριστούν την κληρονομιά Μπουτάρη, ο δικός σας απολογισμός τι λέει για τα οκτώ προηγούμενα χρόνια;

Σε κάποια ζητήματα κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι έγιναν βήματα, όπως σε θέματα πολυπολιτισμικότητας ή δικαιωμάτων.

Αυτά όμως δεν καθιστούν τη διοίκηση προοδευτική, διότι έγιναν από αστική και φιλελεύθερη σκοπιά. Δεν θα βάζαμε θετικό πρόσημο, λοιπόν, τουλάχιστον από τη σκοπιά που βλέπουμε τα κοινωνικά ζητήματα εμείς.

*Το ενωτικό ψηφοδέλτιο «Πόλη Ανάποδα - Δύναμη Ανατροπής», απαρτίζουν: Οι οργανώσεις που συμμετέχουν στη «Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά»  (Ανασύνθεση – ΟΝΡΑ, Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Δικτύωση Ριζοσπαστικής Αριστεράς), Οργανώσεις (ΝΑΡ, νΚΑ, Αναμέτρηση) και ανένταχτοι/ες που συμμετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Οργανώσεις που συμμετέχουν στη ΛΑΕ (ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΔΕΑ),Το Κόκκινο Νήμα, Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ, Ανένταχτοι/ες

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Στα υφιστάμενα σχήματα τελειώνουν τα καύσιμά τους»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας