Αθήνα, 13°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.7° 10.8°
1 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
10°C
10.7° 8.5°
0 BF
85%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.8° 12.0°
0 BF
82%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
6°C
5.9° 5.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.2° 9.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αίθριος καιρός
9°C
9.0° 7.9°
1 BF
84%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
5°C
7.0° 5.1°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
93%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.8° 12.7°
3 BF
85%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.9° 13.5°
2 BF
75%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 12.7°
3 BF
88%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.7° 13.7°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
13°C
12.5° 12.5°
2 BF
62%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
83%
Λαμία
Αίθριος καιρός
10°C
10.1° 7.5°
1 BF
87%
Ρόδος
Ψιχάλες μικρής έντασης
15°C
15.4° 13.1°
3 BF
86%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
13.2° 10.0°
2 BF
85%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.0° 11.0°
2 BF
83%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
9°C
9.4° 7.7°
1 BF
98%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
7°C
7.4° 7.4°
1 BF
77%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο Γιάννης Μπουτάρης ως εγγυητής της παράταξης θα καλέσει να συμμετέχουν στις δρομολογούμενες διαδικασίες ακόμη και όσοι έχουν φύγει από την «Πρωτοβουλία», «ακόμη και με τον διάβολο, για να είμαστε στον δεύτερο γύρο» | ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Μπουτάρης: «Φτάνουν δύο θητείες»

Η εποχή Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης τελείωσε και η επόμενη θα γεννηθεί με πολιτική... καισαρική.

Ο Γιάννης Μπουτάρης, μέσα σε κλίμα σοκ, αμηχανίας και απροσποίητης κατήφειας, ανακοίνωσε χθες βράδυ στους δημοτικούς συμβούλους της «Πρωτοβουλίας» ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα τρίτη φορά, για «προσωπικούς λόγους και όχι πολιτικούς», αφού «φτάνουν δύο θητείες» και «κουράστηκα».

Κάποιοι παριστάμενοι του θύμισαν ότι έλεγε πως θα μείνει μέχρι εκατό χρόνων, αλλά απάντησε ότι αυτό ήταν «υπερβολή».

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο κ. Μπουτάρης, εμφανιζόμενος ως εγγυητής της παράταξης, θα προσπαθήσει να παίξει ρόλο, καλώντας να συμμετάσχουν στις δρομολογούμενες διαδικασίες ακόμη και όσοι έχουν φύγει από την «Πρωτοβουλία», όπως ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ή άλλοι, όπως ο Σπύρος Βούγιας, «ακόμη και με τον διάβολο για να είμαστε στον δεύτερο γύρο»…

Για να το πούμε πάντως καθαρά, η επόμενη μέρα για την «Πρωτοβουλία» δεν φαντάζει ρόδινη. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση στην «Εφ.Συν.» του αντιδημάρχου και συντονιστή της παράταξης, Νίκου Φωτίου:

«Παρά τη στεναχώρια μου, σέβομαι την απόφαση του δημάρχου. Η “Πρωτοβουλία” έβαλε τη σφραγίδα της στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 8 χρόνια και οφείλει να συνεχίσει προχωρώντας άμεσα με ανοιχτές διαδικασίες διαλόγου με τις προοδευτικές και πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της πόλης και στόχο να συνεχίσει η πόλη την εξωστρεφή και προοδευτική πορεία της».

Ο Ανδρέας Κουράκης δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι «η “Πρωτοβουλία” πέθανε, τον θάνατό της τον είχε προαναγγείλει από καιρό ο δήμαρχος» και καλεί σε νέα «προσπάθεια για συνθετικές κινήσεις» που περιλαμβάνουν πρόσωπα όπως ο Σπύρος Βούγιας και κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Μπορεί ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του να «σαλπίζουν» προσκλητήριο, ωστόσο δεν πέταξαν όλοι τη σκούφια τους για τα πρόσωπα που ακούστηκαν και, μόλις τέλειωσε η συνεδρίαση, ο Ανδρέας Κουράκης δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι «η “Πρωτοβουλία” πέθανε, τον θάνατό της τον είχε προαναγγείλει από καιρό ο δήμαρχος» και καλεί σε νέα «προσπάθεια για συνθετικές κινήσεις» που περιλαμβάνουν πρόσωπα όπως ο Σπύρος Βούγιας και κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Με δεδομένο ότι ο κ. Κουράκης -είναι πλέον στην «κίνηση των 5»- αποκλείει κάθε συνέχεια της «Πρωτοβουλίας», τότε φαίνεται έως και απίθανο αυτήν τη στιγμή να βρεθούν άλλα πρόσωπα που να έχουν το εκτόπισμα να συνθέσουν την παράταξη.

Μικρά περιθώρια

Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο σε ό,τι αφορά τα κόμματα. Με δεδομένο ότι υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μπουτάρη είχαν εκφραστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι, η αναζήτηση εναλλακτικών καθίσταται πλέον προτεραιότητα καθώς τα χρονικά περιθώρια για εύρεση υποψηφίου έχουν καταστεί ασφυκτικά.

Ο Γιάννης Μπουτάρης άδειασε μεγαλόπρεπα τον πρωθυπουργό και την επιλογή του να τον στηρίξει τόσο ως υποψήφιο για τη δημαρχία όσο και ως επικεφαλής του αντιφασιστικού μετώπου στην πόλη.

Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Μπουτάρης δεν θα έλεγε ποτέ «όχι» σε μια υποστήριξη για τη δημαρχία, ωστόσο το δεύτερο σκέλος της πρωθυπουργικής προτροπής φάνταζε για τον δήμαρχο βάρος ασήκωτο και προοπτική δυσθεώρητη.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Φωτίου δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι «η “Πρωτοβουλία” έβαλε τη σφραγίδα της στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 8 χρόνια και οφείλει να συνεχίσει προχωρώντας άμεσα με ανοιχτές διαδικασίες διαλόγου με τις προοδευτικές και πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της πόλης και στόχο να συνεχίσει η πόλη την εξωστρεφή και προοδευτική πορεία της»

Κάποιοι ισχυρίζονται μάλιστα ότι ακριβώς αυτό το δεύτερο σκέλος της «ανάθεσης» έκρινε την τελική απόφαση του δημάρχου, ο οποίος μέτρησε και ζύγισε από πολλές πλευρές τις επιθέσεις που σημειώθηκαν εναντίον του από ακροδεξιά στοιχεία.

Η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθούσε να βρει τον βηματισμό της μετά τη διάσπαση, έμεινε κι αυτή από επιλογές και τώρα θα πρέπει να ξεπεράσει την αμηχανία αφού μένει χωρίς υποψήφιο και, επιπλέον, επειδή είναι πάντα ορατός ο κίνδυνος μιας παλινόρθωσης της Δεξιάς στον δήμο, όπου, αν και κατακερματισμένη, είναι πάντα υπολογίσιμη σε κάθε εκδοχή της.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου μοιάζει να είναι αυτήν τη στιγμή η μοναδική επιλογή που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για μια αξιόλογη υποψηφιότητα, ωστόσο το πολιτικό παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη είναι περίπλοκο αλλά και η ίδια σε ιδιωτικές συζητήσεις έχει εκφράσει αμφιθυμία.

Και κάτι τελευταίο αλλά διόλου αμελητέο. Επειδή η θητεία του κ. Μπουτάρη λήγει τον Αύγουστο του 2019, είναι πολύ μεγάλο θέμα πώς θα ασκήσει διοίκηση την ώρα που τα υπόγεια «τραπεζώματα» και «μαχαιρώματα» θα δίνουν και θα παίρνουν…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μπουτάρης: «Φτάνουν δύο θητείες»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας