Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
32.4° 28.9°
3 BF
39%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
31.6° 27.4°
2 BF
32%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
31.5° 27.0°
2 BF
62%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 26.9°
2 BF
41%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 26.9°
3 BF
34%
Βέροια
Αίθριος καιρός
29°C
30.0° 26.8°
0 BF
44%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.4° 25.1°
2 BF
26%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
34°C
33.5° 33.5°
2 BF
33%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
29°C
30.8° 27.8°
3 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.9° 26.8°
4 BF
40%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.8° 27.4°
4 BF
54%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.7° 25.1°
2 BF
57%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
4 BF
69%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.9° 29.0°
3 BF
27%
Λαμία
Αίθριος καιρός
31°C
31.0° 28.5°
2 BF
38%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
34.9° 28.8°
4 BF
49%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
32.1° 29.8°
3 BF
29%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.3° 26.0°
2 BF
67%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
28°C
29.4° 27.5°
3 BF
50%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.3° 25.3°
1 BF
41%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
Ο Βασίλης Μαρκής, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Ποταμιού

Η περιπέτεια του Σχεδίου του νέου Ποινικού Κώδικα

Η εισαγωγή στην έννομη τάξη μιας χώρας ενός νέου Ποινικού Κώδικα έπεται -κατά τη γνώμη μου- σε σπουδαιότητα μόνο από τη σύνταξη ενός νέου Καταστατικού Χάρτη, ενός νέου δηλαδή Συντάγματος. Η ανάγκη για τη σύνταξη ενός νέου Ποινικού Κώδικα που θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα, που είχε κυρωθεί με τον Νόμο 1492/1950 και είχε στη διάρκεια της ισχύος του τροποποιηθεί με περισσότερους από χίλιους νόμους, είχε αναγνωριστεί εδώ και αρκετά χρόνια από την Πολιτεία και συγκεκριμένα από το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής με την 27789/17-3-2010 απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συστάθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, υπό την προεδρία του αείμνηστου δασκάλου, πολίτη και ανθρώπου, καθηγητή του Ποινικού Δικαίου Ιωάννη Μανωλεδάκη. Η επιτροπή αυτή ολοκλήρωσε το έργο της τον Δεκέμβριο του 2011, όταν και παραδόθηκε στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα αποτελούμενο από 319 άρθρα καθώς και Αιτιολογική Εκθεση 221 σελίδων.

Το Σχέδιο παρέμεινε σε κάποιο συρτάρι του υπουργείου μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2012, όταν ο τότε υπουργός δημιούργησε ομάδα εργασίας που είχε μέλη κυρίως πρακτικούς εφαρμοστές του Ποινικού Δικαίου -και συγκεκριμένα δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόρους- και πρόεδρο τον συντάκτη του άρθρου αυτού, επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Μαρκή. Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που της δόθηκαν, η ομάδα έπρεπε να επεξεργαστεί το Σχέδιο της επιτροπής Μανωλεδάκη ώστε να εντοπίσει ρυθμίσεις που παρά τη δογματική θεμελίωσή τους μπορούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις οι οποίες θα απέτρεπαν την προώθηση και την κύρωση του νέου Κώδικα ή ρυθμίσεις που θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη με βάση την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και λειτουργούν τα ποινικά δικαστήρια.

Η ομάδα εργάστηκε εντατικά και τον μήνα Ιούνιο του 2013 παρέδωσε στον υπουργό Δικαιοσύνης το αποτέλεσμα των εργασιών της. Στο μεταξύ, με το άρθρο 74 του Νόμου 4139/2013 δόθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης η νομοθετική εξουσιοδότηση για τη σύσταση και τη συγκρότηση εννεαμελούς επιτροπής για τη σύνταξη Σχεδίου νέου Ποινικού Κώδικα. Η επιτροπή αυτή συστάθηκε και συγκροτήθηκε με την 104375/24-12-2013 απόφαση του υπουργού και την αποτέλεσαν τέσσερα μέλη της ομάδας εργασίας, τέσσερα μέλη που εκπροσωπούσαν φορείς, ενώ πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας Βασίλειος Μαρκής.

Η επιτροπή εργάστηκε έχοντας ως βάση το σχέδιο της επιτροπής Μανωλεδάκη, τα πορίσματα της ομάδας εργασίας, αλλά και νέους θεσμούς που είχαν εισαχθεί στο ποινικό μας σύστημα, όπως π.χ. η απόλυση καταδίκων με τον όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης. Ετσι, ύστερα από εντατική εργασία έγινε δυνατόν να συντάξει και να παραδώσει στον υπουργό Δικαιοσύνης στο τέλος του Ιουλίου 2013 Σχέδιο νέου Ποινικού Κώδικα αποτελούμενο από 335 άρθρα, αντί 473 του ισχύοντος Π.Κ., και στο τέλος Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους Αιτιολογική Εκθεση 225 σελίδων, με την προοπτική στο πλαίσιο της διαδικασίας των Κωδίκων το Σχέδιο να τεθεί σε διαβούλευση προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, οι δικαστικές ενώσεις και άλλοι φορείς που λειτουργούν στο πλαίσιο της ποινικής Δικαιοσύνης. Οι στόχοι και οι επιδιώξεις όλων όσοι εργάσθηκαν στους παραπάνω σχηματισμούς ήταν ταυτόσημοι και συγκεκριμένοι.

α) Εγινε αποκάθαρση του Ποινικού Κώδικα από επί μέρους ρυθμίσεις που νοθεύουν τον κατά βάση αντικειμενικό χαρακτήρα του ποινικού μας δικαίου.

β) Διαμορφώθηκε ένα σύστημα ποινικών κυρώσεων που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αντιλήψεις με τον περιορισμό της ποινής των ισοβίων μόνο για τα εγκλήματα της εσχάτης προδοσίας, της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, του θανατηφόρου βιασμού και της θανατηφόρου ληστείας και προβλέπονται νέοι εναλλακτικοί της εκτέλεσης των στερητικών της ελευθερίας ποινών τρόποι.

γ) Αφαιρέθηκαν εγκλήματα που με την πάροδο του χρόνου έχουν χάσει τη σημασία τους και δεν φαίνεται να εμπεριέχουν ουσιαστικό άδικο.

δ) Διαγράφηκαν διατάξεις οι οποίες δεν προστατεύουν υπαρκτά και σημαντικά για το κοινωνικό σύνολο έννομα αγαθά, αλλά αποτελούν έκφραση της ιδεολογίας του νομοθέτη.

ε) Εντάχθηκαν εγκληματικές πράξεις που θίγουν σημαντικά για τις σύγχρονες κοινωνίες έννομα αγαθά, όπως είναι τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος ή των πληροφοριακών συστημάτων, και τέλος

στ) Υπήρξε ρητή μέριμνα για την τήρηση της αρχής της αναλογικότητας, η οποία συχνά παραβιάσθηκε με επιμέρους αποσπασματικές ρυθμίσεις.

Το Σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα βρίσκεται έκτοτε στα χέρια του αρμόδιου υπουργού και η τύχη του αγνοείται. Δεν τέθηκε ούτε καν στη διαδικασία της διαβούλευσης γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιος ή κάποιοι από το περιβάλλον του υπουργού τον έπεισαν ότι θα έχει πολιτικό κόστος η προώθηση ενός νέου Κώδικα που προσπαθεί να εκλογικεύσει το σύστημα των ποινών σε μια περίοδο που μέρος της κοινής γνώμης μιλά για «κρεμάλες».

Πριν από λίγες ημέρες ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος του Ποταμιού, υποστήριξε και ασφαλώς είχε δίκαιο ότι τα συμφέροντα και οι συντεχνίες αποτελούν παράγοντες που παρεμποδίζουν κάθε εκσυγχρονιστική προσπάθεια που επιχειρείται στη χώρα και διακήρυξε την απόφαση του ίδιου και του κόμματος να συγκρουσθούν με τους ανασταλτικούς αυτούς της προόδου παράγοντες. Με όσα εκθέτω παραπάνω θέλω να επισημάνω ακόμη έναν ανασταλτικό σημαντικό παράγοντα που είναι το εικαζόμενο ή και υπαρκτό «πολιτικό κόστος».

Ελπίδα μου και προσμονή μου είναι ότι από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 θα προκύψει μια κυβέρνηση για την οποία το «πολιτικό κόστος» δεν θα αποτελεί παράγοντα που θα αποτρέπει προσπάθειες εκσυγχρονισμού της χώρας και θα επιδιώξει την προώθηση και την κύρωση του Σχεδίου του νέου Ποινικού Κώδικα, που αποτελεί έργο δεκάδων ανθρώπων (δικαστών, εισαγγελέων, καθηγητών Νομικής και δικηγόρων), που εργάσθηκαν για χρόνια με ζήλο, αφοσίωση και αίσθημα ευθύνης, χωρίς οποιουδήποτε είδους ανταμοιβή, πέραν της ηθικής ικανοποίησης ότι με τη σύνταξη ενός νέου, σύγχρονου και προοδευτικού Ποινικού Κώδικα προσφέρουν κάτι σημαντικό στη χώρα και στον λαό μας.

*Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ., πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη σύνταξη νέου Ποινικού Κώδικα και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Ποταμιού

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η περιπέτεια του Σχεδίου του νέου Ποινικού Κώδικα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας