• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 14.6°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.3°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.9°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  0 BF
  89%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 13.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.5°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.8°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.8°C
  4 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.0°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.0°C
  0 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  92%

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος (πρ. υπουργός Αθλητισμού της Ν.Δ.) Γιώργος Ορφανός

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επανακαταμέτρηση μετά τον δεύτερο γύρο...

 • A-
 • A+
Γκρίνια και αλαλούμ φέρνει η μη ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων καθώς, στην πολύ πιθανή περίπτωση που ο Γ. Ορφανός προσφύγει στο Πρωτοδικείο, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί κατόπιν εορτής, ήτοι μετά και τον δεύτερο γύρο οπότε και θα έχει υπάρξει νικητής!

Γκρίνια για τις καθυστερήσεις των αποτελεσμάτων στη Θεσσαλονίκη και εκλογικό «θρίλερ» στην εκλογή δημάρχου, που μπορεί να συνεχιστεί και μετά την Κυριακή!

Αίτηση ανακαταμέτρησης στο Πρωτοδικείο θα καταθέσει ο ανεξάρτητος υποψήφιος (πρ. υπουργός Αθλητισμού της Ν.Δ.) Γιώργος Ορφανός για τις ψήφους τού επίσης ανεξάρτητου ανθυποψηφίου του Κωνσταντίνου Ζέρβα, διεκδικώντας τη συμμετοχή στον δεύτερο γύρο που όμως θα διεξαχθεί πολύ πριν ξαναμετρηθούν τα ψηφοδέλτια!

Σαφώς τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη μπερδεύονται. Ο Νίκος Ταχιάος (επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ.) είναι πρώτος, έχοντας εξασφαλίσει 11 έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Ομως, την Κυριακή θα αναμετρηθεί με τον δεύτερο Κωνσταντίνο Ζέρβα, που έχει βγάλει από τον πρώτο γύρο επτά έδρες στο δημοτικό συμβούλιο.

Κι ενώ το πράγμα θα ανέμενε κανείς να είναι μια αναμέτρηση μεταξύ των δύο, μπαίνει σφήνα το θέμα που βάζει ο κ. Ορφανός, ο οποίος έως χθες το απόγευμα με καταμετρημένο το 91% των ψηφοδελτίων έχει ελάχιστη διαφορά, περίπου 300 ψήφων, με τον κ. Ζέρβα!

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο πρώην υπουργός Αθλητισμού της Ν.Δ., που θέλει να γίνει δήμαρχος Θεσσαλονίκης, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα καταθέσει ένσταση στο Πρωτοδικείο για ανακαταμέτρηση.

Ανακοίνωση του συνδιασμού

Σε σχετική ανακοίνωση του συνδυασμού του επισημαίνει ότι «Η θέση της παράταξης “Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον” για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής 26 Μαΐου 2019 θα δοθεί με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων από το υπουργείο Εσωτερικών για τον Δήμο Θεσσαλονίκης», ενώ καταγγέλλει πως «Η πρωτοφανής αυτή καθυστέρηση δεν συνάδει με τη Δημοκρατία και το πολίτευμα της χώρας μας. Το τελικό αποτέλεσμα του α΄ γύρου των εκλογών είναι αυτό που θα σχολιάσουμε και το οποίο θα μας υποδείξει τις όποιες επόμενες ενέργειές μας».

Ας θεωρηθεί λοιπόν βέβαιο ότι μόλις ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα ο κ. Ορφανός θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του...

Το θέμα είναι ότι η ανακαταμέτρηση, με την καθυστέρηση που υπάρχει, είναι δύσκολο έως αδύνατο να ολοκληρωθεί πριν από την Κυριακή των εκλογών.

Αρα, θεωρητικά τουλάχιστον, μπορεί η Θεσσαλονίκη να βρεθεί με έναν δήμαρχο που, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ανακαταμέτρηση, δεν αποκλείεται να εκπέσει. Σε μια τέτοια περίπτωση προβλέπεται επανάληψη των εκλογών ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο που θα προκύψει μετά τις ενστάσεις και τα όποια ένδικα μέσα έχουν ασκηθεί.

Τέτοιες περιπτώσεις βέβαια υπήρξαν και στο παρελθόν, με βουλευτές που έχασαν τις έδρες τους στην ανακαταμέτρηση, αλλά και με δημάρχους. Οχι όμως σε μεγάλους δήμους όπως της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης...

Από την πλευρά του ο κ. Ζέρβας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ανέφερε πως έχει συνομιλήσει μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής με τους ανθυποψηφίους του δημάρχους Νίκο Ταχιάο, Πέτρο Λεκάκη, Μάκη Κυριζίδη, Χάρη Αηδονόπουλο και Σπύρο Βούγια, αλλά δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσει με τον Γιώργο Ορφανό...

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις, πάντως, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τονίζει, για τη διεξαγωγή των εκλογών, για τις τέσσερις κάλπες που στήθηκαν και τον διπλασιασμό των εκλογικών τμημάτων, πως «ήταν ένα σύνθετο και δύσκολο διαδικαστικά έργο».

Σε κάθε περίπτωση, από την 1η Σεπτεμβρίου σύμβουλοι 16 παρατάξεων θα συγκροτήσουν το νέο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης που έχει 49 έδρες συν τον δήμαρχο.

Ετσι, ο συνδυασμός του πρώτου Νίκου Ταχιάου καταλαμβάνει 11 έδρες, από επτά οι συνδυασμοί των Κωνσταντίνου Ζέρβα, Γιώργου Ορφανού και Κατερίνας Νοτοπούλου, από τρεις των κ. Βούγια και Ψωμιάδη, δύο του κ. Ζαριανόπουλου και από μία άλλων εννέα υποψηφίων.

Δήμοι που εξέλεξαν ισχυρούς δημάρχους από την πρώτη Κυριακή δεν αναμένεται να έχουν ιδιαίτερα προβλήματα διοίκησης, ωστόσο στη Θεσσαλονίκη ο συμβιβασμός και η συνεργασία θα πρέπει να είναι στην ατζέντα του δημάρχου, είτε κατέχει 11 είτε 7 έδρες, αφού θα χρειάζεται τουλάχιστον 25 συμβούλους για να ψηφίζουν τις προτάσεις του στο δημοτικό συμβούλιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Στοίχισαν η φθορά της εξουσίας και το έλλειμμα πείρας
Αυτοδιοικητική ήττα υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και στους υπόλοιπους δήμους της Θεσσαλονίκης, με δεδομένο ότι κανένας υποψήφιος δήμαρχος δεν κατάφερε την πρωτιά αλλά ούτε και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στοίχισαν η φθορά της εξουσίας και το έλλειμμα πείρας
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πολιτική κουζίνα...
Ο Κων. Ζέρβας φαίνεται να έχει «καπαρώσει» τρεις παρατάξεις που το σύνολο των ποσοστών τους καλύπτει τη διαφορά με τον Ν. Ταχιάο, ενώ η μάχη γίνεται για τους ψηφοφόρους των Νοτοπούλου, Ορφανού και Βούγια
Πολιτική κουζίνα...
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Δύο «γαλάζιοι» παλιοί συμφοιτητές για το χρίσμα
Δύο παλιοί συμφοιτητές του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, κάτοικοι του κέντρου, αμφότεροι ανεπιτυχώς υποψήφιοι βουλευτές με τη Ν.Δ., θα συγκρουστούν και πάλι για το δημαρχιακό αξίωμα Θεσσαλονίκης.
Δύο «γαλάζιοι» παλιοί συμφοιτητές για το χρίσμα
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ντέρμπι Ταχιάου, Νοτοπούλου και ... αναποφάσιστων
Με πολλά ερωτήματα και φυσικά ενστάσεις από την πλευρά των δυσαρεστημένων έγινε δεκτή, όπως ήταν αναμενόμενο, η πρώτη δημοσκόπηση που αφορά τους υποψήφιους για τις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Θεσσαλονίκης ●...
Ντέρμπι Ταχιάου, Νοτοπούλου και ... αναποφάσιστων
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Με φόντο τις εξορύξεις χρυσού
Η εταιρεία χρυσού προσπαθεί να «κάνει παιχνίδι» στις δημοτικές εκλογές της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα στον Δήμο Αριστοτέλη; Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν κάτοικοι της περιοχής που συμμετείχαν στο κίνημα ενάντια...
Με φόντο τις εξορύξεις χρυσού
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Σκληρό αυτοδιοικητικό πόκερ
​Με... «ρήγα» Νίκο Ταχιάο η Νέα Δημοκρατία «ανοίγει» την -ομολογουμένως- δύσκολη παρτίδα πόκερ των δημοτικών εκλογών. Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους προς το παρόν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ποτάμι, ενώ οι...
Σκληρό αυτοδιοικητικό πόκερ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας