• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.8°C / 8.5°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.1°C / 6.4°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.0°C / 10.7°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  2 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 5.7°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.6°C / 0.2°C
  1 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.7°C / 9.6°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 10.8°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  7°C -1.1°C / 6.9°C
  3 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 10.2°C
  4 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  7 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.1°C / 6.0°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 0.6°C / 7.3°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.8°C / 8.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.2°C / 8.8°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.9°C / 6.6°C
  2 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.7°C / 6.5°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  64%

Από τον α’ γύρο και με ποσοστό 57% επανεξελέγη περιφερειάρχης Ηπείρου ο Αλέξανδρος Καχριμάνης

ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προς τα δεξιά στρέφεται η Ηπειρος

 • A-
 • A+
Κλειδιά για το αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής στον Δήμο Ιωαννιτών θα είναι ποιος θα πείσει το ακροατήριο της Ν.Δ., αλλά και πώς θα αντιμετωπίσει ένα ευρύτερο κοινό τα ίδια τα πρόσωπα και αν θα θελήσει να δώσει μία ακόμα ευκαιρία στον Θωμά Μπέγκα ή θα δοκιμάσει ένα νέο πρόσωπο, τον Μ. Ελισάφ.

Oι τέσσερις διαφορετικές κάλπες που βρήκαν μπροστά τους οι Ηπειρώτες, όπως και σε όλη την Ελλάδα, την Κυριακή έβγαλαν και ένα πολύχρωμο αποτέλεσμα, σε πρώτη ανάγνωση τουλάχιστον.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση, πάντως, η τάση είναι προς τα δεξιά, αν συνυπολογίσει κάποιος ιδιαίτερα την εκλογή του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη από την πρώτη Κυριακή με 57% και την ισχυρή παρουσία της Ν.Δ. στους περισσότερους μεγάλους δήμους.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι στην κάλπη των ευρωεκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί υψηλότερες δυνάμεις σε σχέση με το πανελλαδικό του ποσοστό, φτάνοντας το μέγιστο του 34% στην Αρτα και την πρωτιά, ενώ, στους άλλους τρεις νομούς, το ελάχιστο είναι στο 27% στη Θεσπρωτία.

Η διαφορά όμως με τα σχήματα που υποστήριξε στις τοπικές εκλογές είναι μεγάλη, αφού το περιφερειακό σχήμα υπό τον Γιώργο Ζάψα ήρθε μεν δεύτερο, αλλά με ποσοστό 15%.

Στις δε δημοτικές εκλογές, υποψήφιος που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει μόνο σε μία περίπτωση μεγάλου δήμου τη δεύτερη Κυριακή, στην Αρτα, με την Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια, που με 19,8% θα αντιμετωπίσει τον νυν δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη που συσπειρώνει δυνάμεις της Ν.Δ. και πήρε 36,7%.

Αντίθετα, η Ν.Δ. παρουσιάζει μια σχετική ομοιογένεια στην κάλπη των ευρωεκλογών, παίρνοντας ποσοστά άνω του 32% στα Ιωάννινα (33% στην Αρτα, 36% στη Θεσπρωτία και 37% στην Πρέβεζα).

Στους μεγάλους δήμους, οι δυνάμεις της Ν.Δ. συσπειρώθηκαν στην Ηγουμενίτσα, με τον νυν δήμαρχο Γιάννη Λώλο να βγαίνει από την πρώτη Κυριακή (53,2%) και συνεχίζουν με τον Χρ. Τσιρογιάννη στην Αρτα.

Ο Νίκος Γεωργάκος (22,6%) στην Πρέβεζα ήρθε πρώτος και θα δώσει σκληρή μάχη με τον επί πολλά χρόνια δήμαρχο Χρήστο Μπαΐλη (22,1%).

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, βέβαια, δεν μιλάμε πια για οριοθετημένα κομματικά ακροατήρια στις παρατάξεις, οι οποίες συγκεντρώνουν ψήφους από ευρύτερες απευθύνσεις.

Ιδιαιτερότητες

Θωμάς Μπέγκας

Το σίγουρο είναι, πάντως, για τη Ν.Δ. ότι έχει πρόβλημα στον Δήμο Ιωαννιτών, στον οποίο υποστήριξε κατά κύριο λόγο το ψηφοδέλτιο της Τατιάνας Καλογιάννη, που έμεινε τρίτη με 20%, όμως οι φίλοι και τα μέλη του κόμματος ψήφισαν και τον πρώην δήμαρχο Νίκο Γκόντα (12%), αλλά και άλλα σχήματα μεταξύ των οποίων και τα δύο που συνεχίζουν την Κυριακή, του Θωμά Μπέγκα και του Μωυσή Ελισάφ.

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει από μόνος του ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά. Πρώτος ο σημερινός δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας στο 30% και δεύτερος ο Μωυσής Ελισάφ με 24%.

Ο Θωμάς Μπέγκας, που συσπειρώνει την Κεντροαριστερά, διατηρεί τις δυνάμεις του σε υψηλό επίπεδο σε σχέση με το 2014, αλλά πλέον δεν έχει αντίπαλο έναν υποψήφιο της Κεντροδεξιάς, όπως παραδοσιακά γίνεται στις εκλογές της πόλης, αλλά έναν υποψήφιο που επίσης προέρχεται από την Κεντροαριστερά.

O δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ

Κλειδιά συνεπώς για το αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής θα είναι ποιος θα πείσει το ακροατήριο της Ν.Δ., αλλά και πώς θα αντιμετωπίσει ένα ευρύτερο κοινό τα ίδια τα πρόσωπα και αν θα θελήσει να δώσει μία ακόμα ευκαιρία στον Θωμά Μπέγκα ή θα δοκιμάσει ένα νέο πρόσωπο, τον Μ. Ελισάφ.

Και οι δύο πάντως υποψήφιοι ήταν μέλη της ίδιας δημοτικής πλειοψηφίας το 2010 υπό τον Φίλιππα Φίλιο, για να χωρίσουν οι δρόμοι τους το 2014.

ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και λοιπά

Και στην περίπτωση όμως του Δήμου Ιωαννιτών η απλή αναλογική αναδεικνύει τη σημασία των εδρών για τη δημιουργία της πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, οπότε ο αριθμός των εδρών της τρίτης Τ. Καλογιάννη, που είναι κοντά στον αριθμό των δύο πρώτων, μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα για τη διαμόρφωση της δημοτικής αρχής.

Σε χαμηλό ορίζοντα το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην περιφέρεια, με τον Δημήτρη Δημητρίου να μην ξεπερνάει το 8%, όμως σε πολλούς δήμους οι δυνάμεις του κόμματος παίζουν κεντρικό ρόλο. Συγκρατημένες οι δυνάμεις του ΚΚΕ, κάτω από το 6% στην περιφέρεια με τον Γ. Πρέντζα και χαμηλά στον Δήμο Ιωαννιτών με την Ολυ Τσουμάνη στο 3,4%.

Αν και με χαμηλά ποσοστά, κάτω του 2%, η Αριστερή Παρέμβαση με την υποστήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συνεχίσει με τον Νίκο Ζήκο στο περιφερειακό συμβούλιο και για πρώτη φορά και στο δημοτικό συμβούλιο με τον Χρ. Πατσούρα, ενώ εκπροσώπηση θα έχουν και οι δυνάμεις της ΛΑ.Ε. στο περιφερειακό συμβούλιο με τον Κ. Νουτσόπουλο.


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ποιους θα στηρίξουν τα κόμματα της Αριστεράς στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών
Παρότι η Ν.Δ. και οι περισσότεροι υποψήφιοί της είχαν την πρωτοκαθεδρία στον α’ γύρο αρκετοί υποψήφιοι προερχόμενοι από την Αριστερά κατόρθωσαν να περάσουν στον δεύτερο γύρο και να διεκδικούν θέσεις δημάρχων.
Ποιους θα στηρίξουν τα κόμματα της Αριστεράς στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Στοίχισαν η φθορά της εξουσίας και το έλλειμμα πείρας
Αυτοδιοικητική ήττα υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και στους υπόλοιπους δήμους της Θεσσαλονίκης, με δεδομένο ότι κανένας υποψήφιος δήμαρχος δεν κατάφερε την πρωτιά αλλά ούτε και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στοίχισαν η φθορά της εξουσίας και το έλλειμμα πείρας
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Αιγαίο
Την απόλυτη συντριβή βίωσαν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Αιγαίο και ειδικότερα σε Λέσβο και Χίο. Τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και δήμων τα ψηφοδέλτια δεν κατάφεραν να πλησιάσουν στον δεύτερο γύρο.
Συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Αιγαίο
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Στην αφετηρία εννιά μνηστήρες
Εννέα συνδυασμοί υπολογίζεται προς το παρόν να διεκδικήσουν τον Δήμο Πετρούπολης. Αγνωστο εάν όλοι φτάσουν ώς το τέλος της «κούρσας» ή αν θα προκύψουν και νέοι συνδυασμοί.
Στην αφετηρία εννιά μνηστήρες
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Με διλήμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ.
Ξεκαθάρισε το τοπίο για τη Ν.Δ. στα Ιωάννινα με στήριξη στην Τατιάνα Καλογιάννη - Ερώτημα παραμένει ο Δήμος Ιωαννιτών για τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα της προθέσεις του ● Σε δύο παρατάξεις...
Με διλήμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ.
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Μια υποψηφιότητα καταλύτης εξελίξεων
Πρόωρα ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος στον Δήμο Ιωαννιτών. Από το καλοκαίρι καταγράφηκαν οι πρώτες κινήσεις, ενώ μια νέα υποψηφιότητα που ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες, αυτή του καθηγητή Ιατρικής του Παν....
Μια υποψηφιότητα καταλύτης εξελίξεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας