Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πληθωρισμός υποψηφίων

Υστερα από 9 χρόνια ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αποχωρεί

EUROKINISSI / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πληθωρισμός υποψηφίων

  • A-
  • A+

Η αποχώρηση του Γιάννη Μπουτάρη απο τη δημοτική σκηνή της Θεσσαλονίκης ύστερα από 9 χρόνια, εκτός απο το σημαντικό έργο του το οποίο άλλαξε την πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης και την παρακαταθήκη του εναντίον της μισαλλοδοξίας και του εθνικισμού, κληροδότησε επίσης ένα πολύ μεγάλο πολιτικό κενό, το οποίο σήμερα διεκδικούν να καλύψουν 19 υποψήφιοι.

Απο τον χώρο της Ν.Δ., εκτός απο τον επίσημο υποψήφιο Ν. Ταχιάο, υπήρχαν ακόμα πέντε κομματικά μέλη που αγνόησαν την επιλογή της ηγεσίας. Σημαντικότερος, με προσβάσεις στον κόσμο του ΠΑΟΚ, είναι ο πρώην υπουργός Γ. Ορφανός, με τον οποίο συνεργάζεται και ο (οπαδός του ΚΚΕ) Γ. Κούδας.

Ψήφο απο το δεξιό ακροατήριο διεκδικούν επίσης ο πρώην νομάρχης Π. Ψωμιάδης, ο Κ. Ζέρβας, πρώην αντιδήμαρχος του Μπουτάρη, οι δημοτικοί σύμβουλοι με συνδυασμούς της Δεξιάς, Εφ. Κυριζίδης και Χαρ. Αηδονόπουλος (στη συνέχεια αντιπεριφερειάρχης του Απ. Τζιτζικώστα), καθώς και ο νεαρός Κ. Αναγνωσταράς. Δείγμα για την πολυδιάσπαση που επικρατεί στον χώρο της τοπικής Ν.Δ., τον οποίο κανείς δεν φαίνεται ικανός να συσπειρώσει.

Στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ η υποψηφιότητα της Κ. Νοτοπούλου φαίνεται να λειτουργεί ενωτικά, δεν μπόρεσε όμως να αποτρέψει τη χωριστή κάθοδο του (οικολογικής ευαισθησίας) Μιχ. Τρεμόπουλου, ούτε φυσικά να ενσωματώσει κάποιες αριστερίστικες κινήσεις όπως του υποψηφίου και το 2014 Γ. Ρακκά (οπαδός του Γ. Καραμπελιά που κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα) ή του Αντ. Γαζάκη (που προέρχεται απο την ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Με χωριστές υποψηφιότητες εμφανίζονται το ΚΚΕ (με τον πρώην ευρωβουλευτή του Σωτ. Ζαριανόπουλο) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τον σταθερό εκπρόσωπό της Ι. Κούτρα.

Τέλος, απο τον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επανεμφανίζεται ο Σπ. Βούγιας, που δεν μπόρεσε (ή δεν θέλησε) να συμπράξει όπως φημολογείτο με τον Π. Λεκάκη, προερχόμενο απο τον συνδυασμό του Μπουτάρη, ενώ τον κατάλογο των υποψηφίων συμπληρώνουν ο (ήπιος «μακεδονομάχος») Ι. Κουριανίδης , ο Ι. Νασιούλας, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Γρ. Ζαρωτιάδης, και ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Βασ. Μωυσίδης.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ

«Γαλάζιος» εμφύλιος

Στις δύο πρώτες περιφερειακές εκλογές (το 2010 και το 2014) η αναμέτρηση στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ήταν μια προσωπική αντιπαράθεση δύο πρώην νομαρχών, του Αρη Γιαννακίδη από το ΠΑΣΟΚ (πρώην νομάρχη Ροδόπης) και του Γ. Παυλίδη από τη Ν.Δ. (πρώην νομάρχη Ξάνθης). Ο πρώτος εκλέχτηκε το 2010 χάρη στη μαζική στήριξή του από τον μειονοτικό πληθυσμό, ενώ μετά τη συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ ο δεύτερος κέρδισε με άνεση τις εκλογές το 2014.

Ο πρόωρος θάνατος του Γ. Παυλίδη δημιούργησε ένα βαθύ ρήγμα στην περιφερειακή παράταξη της Ν.Δ., με τον προερχόμενο από τη Ροδόπη Χρ. Μέτιο, που τον διαδέχτηκε και είναι σήμερα ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ., να καλείται να αντιμετωπίσει τον προερχόμενο από τον Εβρο Χρ. Τοψίδη. Ενας ακόμα «γαλάζιος» εμφύλιος (όπως και οι αντίστοιχοι σε Βόρειο Αιγαίο και Ιόνιο) που αποδεικνύει τις εσωτερικές (και εν πολλοίς προσωπικές) έριδες που υπάρχουν στη Ν.Δ., όχι μόνο σε επίπεδο δημοτικών εκλογών, αλλά ακόμη και σε κρίσιμες περιφέρειες.

Στη διαμάχη των δύο νεοδημοκρατών, που ορισμένες έρευνες πιθανολογούν ότι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι και στον β’ γύρο, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει την υποψηφιότητα του Κ. Κατσιμίγα, προσδοκώντας και στη μαζική στήριξη της μειονότητας η οποία τον Σεπτέμβριο του 2015 τον ανέδειξε μακράν πρώτο κόμμα στην Ξάνθη (με 49%) και στη Ροδόπη (με 40%). Το ΚΙΝ.ΑΛΛ., με μια κίνηση επιστροφής στο παρελθόν, επιστράτευσε τον πρώην δήμαρχο Καβάλας Κ. Σιμιτζή, ενώ το ΚΚΕ αντικατέστησε τον σταθερό υποψήφιό του με τον Δ. Παπατολίδη.

Κρίσιμο πάντως μέγεθος για την τελική έκβαση της αναμέτρησης θα είναι η συμπεριφορά της μουσουλμανικής μειονότητας, η οποία στην κάλπη των ευρωεκλογών, εκτός από την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο του οποίου μετέχει και η Ουφούκ Μουσταφά, κόρη του Μουσταφά Μουσταφά, μπορεί να στραφεί και προς το (φιλοτουρκικό) κόμμα που είχε ιδρύσει ο Αχμέτ Σαδίκ. Αγνωστο παραμένει όπως προς τα πού θα κατευθυνθούν οι ψήφοι της στην αναμέτρηση των περιφερειακών εκλογών, που έχουν σαφώς μεγαλύτερη σημασία για την καθημερινότητά της.

Με άξονα την αντιτουρκική προπαγάνδα, το προσφυγικό αλλά και το Μακεδονικό θα κινηθεί η Χ.Α. (με τον Ελ. Νικολαΐδη) , η δύναμη της οποίας έχει αυξηθεί σταδιακά από το 2012 και μετά.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πώς ψήφισαν στα διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης
Μεγάλη άνοδος της συντηρητικής παράταξης με τρεις δεξιούς να «ανεβαίνουν στο βάθρο» των δημοτικών εκλογών. ● Στις πιο εύπορες περιοχές του κέντρου και του Ε΄ διαμερίσματος πήρε τα μεγαλύτερα ποσοστά το δίδυμο...
Πώς ψήφισαν στα διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πολιτική κουζίνα...
Ο Κων. Ζέρβας φαίνεται να έχει «καπαρώσει» τρεις παρατάξεις που το σύνολο των ποσοστών τους καλύπτει τη διαφορά με τον Ν. Ταχιάο, ενώ η μάχη γίνεται για τους ψηφοφόρους των Νοτοπούλου, Ορφανού και Βούγια
Πολιτική κουζίνα...
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Ο δήμαρχος διά της σιωπής του πριμοδότησε δεξιές παρατάξεις»
Οι πρώτες βολές εναντίον του Γιάννη Μπουτάρη σχετικά με τον ρόλο του στις εκλογές και τις ευθύνες του για τη δεξιά στροφή στη δημαρχία ρίχθηκαν χθες από την Κατερίνα Νοτοπούλου μέσω συνέντευξης της.
«Ο δήμαρχος διά της σιωπής του πριμοδότησε δεξιές παρατάξεις»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Επανακαταμέτρηση μετά τον δεύτερο γύρο...
Αίτηση ανακαταμέτρησης θα καταθέσει ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Ορφανός για τις ψήφους τού επίσης ανεξάρτητου ανθυποψηφίου του Κωνσταντίνου Ζέρβα, διεκδικώντας τη συμμετοχή στον δεύτερο γύρο.
Επανακαταμέτρηση μετά τον δεύτερο γύρο...
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Δύο «γαλάζιοι» παλιοί συμφοιτητές για το χρίσμα
Δύο παλιοί συμφοιτητές του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, κάτοικοι του κέντρου, αμφότεροι ανεπιτυχώς υποψήφιοι βουλευτές με τη Ν.Δ., θα συγκρουστούν και πάλι για το δημαρχιακό αξίωμα Θεσσαλονίκης.
Δύο «γαλάζιοι» παλιοί συμφοιτητές για το χρίσμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας