Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Για μια Χαλκίδα του ονείρου - Για έναν δήμο χωρίς αποκλεισμούς
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για μια Χαλκίδα του ονείρου - Για έναν δήμο χωρίς αποκλεισμούς

  • A-
  • A+

Τα πρώτα χρόνια της κρίσης η Χαλκίδα δοκιμάστηκε και δοκιμάστηκε σκληρά. Η αποβιομηχανοποίηση ήταν μια ζοφερή πραγματικότητα και είχε αποτέλεσμα να αποκτήσει ο δήμος μας μια από τις υψηλότερες θέσεις στην πυραμίδα της ανεργίας.

Ομως, σιγά σιγά, η χώρα αλλάζει, η οικονομία της αλλάζει, τα πρώτα θετικά μηνύματα έφτασαν ήδη.

Και κάτω από τις νέες συνθήκες, τις ρεαλιστικά και αντικειμενικά ελπιδοφόρες, μπαίνει αβίαστα το ερώτημα:

Πώς θα περπατήσει μπροστά η Χαλκίδα;

Αλλά η Χαλκίδα είναι ένας τόπος χαρισματικός, ίσως μια περίπτωση μοναδική στον χώρο της ανατολικής Μεσογείου, στον χώρο του κεντρικού Αιγαίου. Και βέβαια, μιλάμε για τη Χαλκίδα του «Κλεισθένη», τον ενιαίο Δήμο Χαλκιδέων που αγκαλιάζει, επίσης, την πανάρχαια Ανθηδόνα, την Αυλίδα της Ιφιγένειας, το ηρωικό Ληλάντιο και τη Νέα Αρτάκη της προσφυγιάς. Περιοχές με τη δική τους οικονομική ιδιαιτερότητα, τη δική τους κοινωνική διάρθρωση, τη δική τους συμμετοχή και απαίτηση στα δημοτικά πράγματα, τη δική τους πολιτισμική χροιά. Που τις ενώνουν όμως η κοινή ιστορία αλλά και η κοινή αγωνία για το μέλλον, τις ενώνει ο Ευβοϊκός.

Είκοσι χρόνια τώρα, Χαλκίδα και περιφερειακές κοινότητες δεν έχουν κάνει ούτε βήμα μπροστά, λες και κόλλησαν στον 20ό αιώνα, σε αντίθεση με άλλες πόλεις που υστερούσαν και τώρα προηγούνται. Σε αυτή την εικοσαετία, όλοι όσοι διαχειρίστηκαν τις τύχες του δήμου αρνήθηκαν να κοιτάξουν το μέλλον, επιμένουν να αρνούνται την καινοτομία, αρκούνται στη διαχείριση, λες και κάποιοι έχουν συμφέρον να γίνει έτσι.

Εμείς δεν πιστεύουμε στην απλή διαχείριση, κοιτάμε μπροστά, θέλουμε την ισόρροπη ανάπτυξη όλου του Δήμου Χαλκιδέων με λύσεις καινοτόμες και ιδέες πρωτότυπες.

Μπορούμε και θέλουμε να μετατρέψουμε την περιοχή μας, τον τόπο μας, σε κεντρικό σημείο του παγκόσμιου τουρισμού. Είναι μια αλλαγή που την εγγυάται η ιστορία της, μια ιστορία πέντε χιλιάδων χρόνων, την εγγυώνται τα μνημεία της, αρχαία, μεσαιωνικά και νεότερα. Είναι μια αλλαγή που μπορεί να στηριχθεί στην παρακαταθήκη του έργου ενός Νίκου Σκαλκώτα, ενός Δημήτρη Μυταρά, ενός Γιάννη Σκαρίμπα. Που για ανεξήγητους λόγους επιμένουμε να μην προβάλλουμε.

Παγκόσμιο Ετος Σκαλκώτα το 2013, με τη Χαλκίδα απούσα. Στον Δημήτρη Μυταρά αφιερώσαμε ένα ανακαινισμένο αλλά άδειο κτίριο, που περιμένει κάποιες ευκαιριακές εκθέσεις για να ακουστεί. Οσο για τον Γιάννη Σκαρίμπα, τον αγαπημένο μας μπαρμπα-Γιάννη, «σπασμένο καράβι» η πόλη που τραγούδησε και δεν τον πάει πουθενά.

Ο Δήμος Χαλκιδέων, λοιπόν, πρέπει να αλλάξει. Και εμείς θεωρούμε ότι για να υπάρξει πραγματική αλλαγή, η μετατροπή του σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό αποτελεί μονόδρομο. Αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει να γίνουν πολλά.

Πρέπει να μειώσουμε δραστικά την ανεργία, ώστε κανείς να μη χρειάζεται να απομακρυνθεί από τον τόπο του.

Πρέπει να περάσει όλη η ακτογραμμή του δήμου στη διαχείρισή του, να γίνουν αναπλάσεις, να μετατραπεί σε παραλίες θελκτικές με μαρίνες φιλόξενες στα τουριστικά σκάφη, με στόχο κάθε παραλία και μια «γαλάζια σημαία».

Πρέπει να αυξήσουμε το αστικό και περιαστικό πράσινο, ακόμη και στις ταράτσες των σπιτιών, ακόμη και στα προαύλια των σχολείων.

Πρέπει να αλλάξουμε το κυκλοφοριακό, ιδιαίτερα στην πόλη της Χαλκίδας, που χρόνια τώρα ταλαιπωρεί ντόπιους και επισκέπτες, φέρνοντας στο κέντρο ηλεκτροκίνητα οχήματα δημόσιας μεταφοράς.

Πρέπει να εγγυηθούμε σε μόνιμους και ευκαιριακούς κατοίκους του δήμου την ποιότητα του νερού που πίνουν, καταργώντας άμεσα ώς και το τελευταίο κομμάτι σωλήνα ύδρευσης από αμιαντοτσιμέντο.

Πρέπει να φτιάξουμε μικτές επιχειρήσεις για τη δημιουργία συνεδριακών κέντρων και την αύξηση των ξενοδοχειακών κλινών, αντί να ξεπουλήσουμε σε ιδιώτες την καθαριότητα και τον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό.

Πρέπει να βελτιώσουμε τον βιολογικό καθαρισμό και να εκμεταλλευτούμε εμπορικά τα απόβλητά του, στερεά και υγρά, ο δήμος και όχι ιδιώτες.

Εχουμε τις ιδέες και την ικανότητα να τα πραγματοποιήσουμε όλα αυτά. Που θα μετατρέψουν τον Δήμο Χαλκιδέων σε μια κορυφαία τουριστική περιοχή ικανή να προσφέρει σε ντόπιους και ξένους μια άλλη ποιότητα ζωής.

Γιατί πιστεύουμε στη Χαλκίδα του ονείρου, που κάποιοι, χρόνια τώρα, επιμένουν να μας τη στερούν.

*Υποψήφιος δήμαρχος Χαλκιδέων, «Δήμος Χαλκιδέων για όλους»

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Επαθε... Ταχιάο ο Μπακογλίδης στον Δήμο Καλαμαριάς
Πήρε λιγότερες ψήφους στον δεύτερο γύρο απ’ όσες στον πρώτο και... χάρισε τη δημαρχία σε κεντροδεξιό για πρώτη φορά έπειτα από 55 χρόνια. Ενας στους τρεις δεν ξαναπήγε στις κάλπες, θεωρώντας ότι η νίκη του...
Επαθε... Ταχιάο ο Μπακογλίδης στον Δήμο Καλαμαριάς
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πότε αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι
Ολοκληρώθηκε την Κυριακή ο β’ γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών με αρκετούς από τους υφιστάμενους τοπικούς άρχοντες να καλούνται να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους προκειμένου να αναλάβουν...
Πότε αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ανετη νίκη Μουτζούρη
Ο «αντάρτης», προερχόμενος από τον χώρο της Ν.Δ., πήρε τελικά τη θέση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου έναντι της επίσημης «γαλάζιας» υποψήφιας Χριστιάνας Καλογήρου. Το ενδιαφέρον τώρα μεταφέρεται στην...
Ανετη νίκη Μουτζούρη
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ανανέωση με τον Μωυσή Ελισάφ στη δημαρχία των Ιωαννίνων
ΜΙα πρωτόγνωρη μάχη για τα πολιτικά δεδομένα των Ιωαννίνων αποτέλεσε η δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών, με τον νυν δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να αντιμετωπίζει τον Μωυσή Ελισάφ.
Ανανέωση με τον Μωυσή Ελισάφ στη δημαρχία των Ιωαννίνων
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Η περιφέρεια χρωματίστηκε μπλε, η πρωτεύουσα παρέμεινε κόκκινη
Ο Νεκτάριος Φαρμάκης (Ν.Δ.) εξελέγη περιφερειάρχης, ενώ ο Κώστας Πελετίδης (ΚΚΕ) ανανέωσε τη θητεία του στον Δήμο Πατρέων με εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό.
Η περιφέρεια χρωματίστηκε μπλε, η πρωτεύουσα παρέμεινε κόκκινη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας