Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αγωνιστικό Μέτωπο για τη Λευκάδα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγωνιστικό Μέτωπο για τη Λευκάδα

  • A-
  • A+

Πριν από δύο χρόνια στη Λευκάδα αριστεροί από διάφορες συλλογικότητες, ανένταχτοι συμπολίτες μας και άλλοι δημιουργήσαμε την πολιτικoτοπική κίνηση «Μετωπική Δράση» πάνω σε συγκεκριμένη προγραμματική βάση.

Στόχος ήταν η ενότητα των εργαζομένων στη βάση των διεκδικήσεών τους, η απαλλαγή από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ο αγώνας εναντίον των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των πολέμων και του φασισμού, η δράση εναντίον της Ε.Ε. και της πολιτικής της. Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στην προσπάθεια να ξεπεραστεί ο ενδοαριστερός εμφύλιος και να αναπτυχθεί η κοινή δράση ως πρώτο βήμα, όπου είναι δυνατή, διατηρώντας κάθε αριστερή δύναμη την αυτοτέλειά της.

Η «Μετωπική Δράση» ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα για τα τοπικά και γενικότερα προβλήματα και βρίσκεται σε πορεία δυναμικής ανάπτυξης.

Προϊόν αυτής της δράσης είναι και η κάθοδος του ψηφοδελτίου «Αγωνιστικό Μέτωπο Λευκάδας» στις δημοτικές εκλογές με στόχο την πολιτική εδραίωση της κίνησης και μέσω των εκλογών και την εκπροσώπηση στον Δήμο Λευκάδας.

Η καθημερινή δράση στην προεκλογική περίοδο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

Οι δήμοι με τους νόμους «Καποδίστρια», «Καλλικράτη», «Κλεισθένη», με τις πολύ μεγάλες περικοπές των πόρων που έπρεπε το κράτος να τους χορηγεί, με την ανοιχτή στήριξη από πλευράς των δημοτικών αρχών της πολιτικής των μνημονίων όλο και περισσότερο χάνουν τα όποια φιλολαϊκά χαρακτηριστικά είχαν και μετατρέπονται σε ιμάντες επιβολής της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ μειώθηκαν κάθετα η φιλολαϊκή δράσης τους και τα έργα που υλοποιούν.

Στο έδαφος αυτό συντηρητικές αντιλήψεις κερδίζουν έδαφος, όπως:

Ο δήμος πρέπει να ασχολείται με τα τοπικά, όχι με τα γενικότερα, τα οποία θεωρούν ότι είναι το πεδίο δράσης της κυβέρνησης και οπωσδήποτε όχι με τα πολιτικά ζητήματα.

Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να εκλέγονται οι ικανοί και οι τεχνοκράτες, η πολιτική δεν έχει ή έχει δευτερεύοντα ρόλο.

Οι δήμοι δεν μπορούν να στηρίζονται στις κρατικές χρηματοδοτήσεις, αλλά να αξιοποιούν την περιουσία τους σε συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο, να αναπτύσσουν επιχειρηματική δράση, ουσιαστικά να προωθούν την ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών και της περιουσίας τους κ.λπ.

Από την αντίθετη πλευρά πιο έντονα προβάλλεται η άποψη ότι οι δήμοι δεν είναι τίποτα περισσότερο από μηχανισμοί του κράτους, άρα δεν έχει νόημα η όποια δράση της Αριστεράς και του λαϊκού κινήματος σε αυτούς.

Οι δήμοι ποτέ δεν ήταν και περισσότερο σήμερα δεν είναι πραγματική Αυτοδιοίκηση, όμως είναι θεσμοί που εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες με γενικές εκλογές, βρίσκονται πολύ κοντά στους δημότες με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο αποτελεσματικές οι πιέσεις των δημοτών στις αποφάσεις και στη δράση τους, ενώ το πεδίο δραστηριοποίησής τους -βασικές λειτουργίες που σχετίζονται με τη ζωή των κατοίκων, ύδρευση, καθαριότητα, έργα στις γειτονιές, πολιτισμός, υπηρεσίες υγείας κ.λπ.- δίνει σημαντικές δυνατότητες να αναπτυχθεί αριστερή φιλολαϊκή δράση, σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική, που θα βελτιώνει τη ζωή των κατοίκων και θα επιδρά στη συνείδηση και στη συμπεριφορά τους.

Μπορεί με δυο λόγια να αναπτυχθεί ένα δημοτικό προοδευτικό κίνημα στο πλαίσιο του γενικότερου εργατικού και λαϊκού κινήματος με σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη των ταξικών αγώνων.

Ο συνδυασμός μας, το «Αγωνιστικό Μέτωπο», προβάλλει ως κύριες προτεραιότητες για τη Λευκάδα την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων υποδομής του νησιού που υπονομεύουν την ανάπτυξη και υποβαθμίζουν τη ζωή των κατοίκων.

Διεκδικεί την ακύρωση των σχεδίων κυβέρνησης και μεγαλοεπιχειρηματιών για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού με τη δημιουργία υποθαλάσσιας ζεύξης για τη σύνδεση με την Αιτωλοακαρνανία και άλλων πανάκριβων υποδομών που δεν είναι προς το συμφέρον της μεγάλης πλειονότητας των εργαζομένων.

Διεκδικεί την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας.

Προβάλλει την ανάγκη ο δήμος να θέσει στο επίκεντρο της δραστηριότητάς του τα οξύτατα προβλήματα των εργατοϋπαλλήλων, τα μεροκάματα και τους μισθούς, την ασφάλισή τους, τις συντάξεις και τα δικαιώματα, τη δουλειά και την αξιοπρέπειά τους.

*Υποψήφιος δήμαρχος Λευκάδας

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Επαθε... Ταχιάο ο Μπακογλίδης στον Δήμο Καλαμαριάς
Πήρε λιγότερες ψήφους στον δεύτερο γύρο απ’ όσες στον πρώτο και... χάρισε τη δημαρχία σε κεντροδεξιό για πρώτη φορά έπειτα από 55 χρόνια. Ενας στους τρεις δεν ξαναπήγε στις κάλπες, θεωρώντας ότι η νίκη του...
Επαθε... Ταχιάο ο Μπακογλίδης στον Δήμο Καλαμαριάς
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πότε αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι
Ολοκληρώθηκε την Κυριακή ο β’ γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών με αρκετούς από τους υφιστάμενους τοπικούς άρχοντες να καλούνται να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους προκειμένου να αναλάβουν...
Πότε αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ανετη νίκη Μουτζούρη
Ο «αντάρτης», προερχόμενος από τον χώρο της Ν.Δ., πήρε τελικά τη θέση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου έναντι της επίσημης «γαλάζιας» υποψήφιας Χριστιάνας Καλογήρου. Το ενδιαφέρον τώρα μεταφέρεται στην...
Ανετη νίκη Μουτζούρη
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ανανέωση με τον Μωυσή Ελισάφ στη δημαρχία των Ιωαννίνων
ΜΙα πρωτόγνωρη μάχη για τα πολιτικά δεδομένα των Ιωαννίνων αποτέλεσε η δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών, με τον νυν δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να αντιμετωπίζει τον Μωυσή Ελισάφ.
Ανανέωση με τον Μωυσή Ελισάφ στη δημαρχία των Ιωαννίνων
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Η περιφέρεια χρωματίστηκε μπλε, η πρωτεύουσα παρέμεινε κόκκινη
Ο Νεκτάριος Φαρμάκης (Ν.Δ.) εξελέγη περιφερειάρχης, ενώ ο Κώστας Πελετίδης (ΚΚΕ) ανανέωσε τη θητεία του στον Δήμο Πατρέων με εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό.
Η περιφέρεια χρωματίστηκε μπλε, η πρωτεύουσα παρέμεινε κόκκινη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας