• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.0°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 8.0°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 13.4°C
  4 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.3°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 7.3°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.4°C / 2.9°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 11.6°C
  3 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 18.1°C
  6 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.3°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.6°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  6 BF
  56%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.5°C
  2 BF
  66%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 17.8°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.7°C / 14.2°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 8.3°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 8.1°C
  3 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  82%

Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ισχυρό ΚΚΕ παντού για να γκρεμιστεί από την τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή»

 • A-
 • A+

Από τη νέα γενιά στελεχών του ΚΚΕ, o Σωτήρης Αβραμόπουλος έκανε μια προεκλογική εκστρατεία στη βάση προτάσεων για την αντισεισμική θωράκιση και την αντιπλημμυρική προστασία βάλλοντας φυσικά τόσο κατά του Απόστολου Τζιτζικώστα όσο και του ΣΥΡΙΖΑ για τις πολιτικές τους.

Καταγγέλλει δε ότι εταιρείες δημοσκοπήσεων, ενώ δεν τον περιλαμβάνουν στα ερωτηματολόγια, δημοσιεύουν ποσοστό προτίμησης των ψηφοφόρων στη «Λαϊκή Συσπείρωση».

• Φτάσαμε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου, αλλά ευθεία αντιπαράθεση των υποψηφίων σε ένα κοινό τραπέζι δεν είχαμε. Σε ποιους επιμερίζεται η ευθύνη;

Η εξέλιξη αυτή προφανώς δεν είναι με δική μας ευθύνη. Ομως το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση δεν μπορεί να εξαντλείται σε ένα ντιμπέιτ, έστω και με διευρυμένη συμμετοχή, προεκλογικά, ενώ την ίδια ώρα στους χώρους εργασίας, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, κυριαρχεί η απαγόρευση ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.

Εμείς προσπαθούμε, όχι μόνο προεκλογικά, ξεπερνώντας τα εμπόδια εμφάνισης σε ιδιωτικά και δημόσια ΜΜΕ να ερχόμαστε πολύπλευρα και πολύμορφα σε επαφή με τον λαό και τους εργαζόμενους.

• Πώς αξιολογείτε το έργο της διοίκησης του Απόστολου Τζιτζικώστα, που διαφημίζει πρωτιές και πρωτοβουλίες;

Βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση κάθε συνδυασμού είναι πώς τοποθετείται στο καθοριστικό ζήτημα «ανάπτυξη από ποιον και για ποιον», στην προώθηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών σε όλη την περιοχή της Β. Ελλάδας και των Βαλκανίων, στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα και στις ελλείψεις σε υποδομές και τομείς που επηρεάζουν καθοριστικά το επίπεδο ζωής των λαϊκών στρωμάτων και στην περιφέρειά μας.

Ο κ. Τζιτζικώστας έχει συνυπογράψει όλη την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά στο αναπτυξιακό συνέδριο της περιφέρειας, στη ΔΕΘ, στο συνέδριο «Thessaloniki Summit» των βιομήχανων της Β. Ελλάδας.

Η πρωτιά στην απορροφητικότητα κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, η οποία καταγράφεται τόσο συνολικά για τη χώρα μας σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, δεν βελτίωσε την κατάσταση για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες.

Η διοίκηση της περιφέρειας είχε αποκλειστικά στον προσανατολισμό της τις υποθέσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και καταγράφεται ως επιτυχημένη μόνο για αυτούς.

• Δεν καταγγείλατε μόνο υφιστάμενες καταστάσεις, αλλά καταθέσατε ολοκληρωμένες προτάσεις για σοβαρά θέματα, όπως η αντισεισμική θωράκιση και η αντιπλημμυρική προστασία. Μοιάζει με επιλογή ρίσκου καθώς οι προτάσεις αυτές δύσκολα φτάνουν στα αυτιά των πολιτών σε προεκλογικές περιόδους.

Στο επίκεντρο των παρεμβάσεών μας και την επόμενη περίοδο στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα είναι οι μεγάλες ελλείψεις στην περιφέρεια σε έργα και υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής και αντιπυρικής θωράκισης.

Οι όποιες παρεμβάσεις σε αυτούς τους τομείς με ευθύνη του κεντρικού κράτους και της περιφέρειας είναι αποσπασματικές, σταγόνα στον ωκεανό.

Θα αγωνιστούμε κόντρα στους όρους και τις προϋποθέσεις που βάζουν Ε.Ε. και κεντρικό κράτος να αξιοποιηθούν και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση, αφού τα έργα πολιτικής προστασίας δεν είναι «επιλέξιμα» στο πλαίσιο της Ε.Ε., που στη λογική «κόστους-οφέλους» φτάνει να λέει ότι είναι προτιμότερο να αποζημιώνονται για τις καταστροφές οι περιοχές όπου ζουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα από το να παίρνονται μέτρα πρόληψης.

• Αν και το ΚΚΕ είχε θέση αντίθετη στη Συμφωνία των Πρεσπών, οι φασιστικές ομάδες, που ενδύθηκαν εθνικιστικές ρητορικές, στοχοποίησαν και χτύπησαν μέλη σας σε αρκετά περιστατικά. Η Κεντρική Μακεδονία έχει βέβαια προϊστορία, αλλά το σημερινό φαινόμενο έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θέλουν και συγκεκριμένες απαντήσεις. Ποιες είναι αυτές;

Μόνο το ΚΚΕ εναντιώθηκε ουσιαστικά τόσο στη ΝΑΤΟϊκή Συμφωνία των Πρεσπών όσο και στις εθνικιστικές-αλυτρωτικές φωνές και στις δύο χώρες, που δεν βγάζουν άχνα για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς παίζοντας και αυτοί το παιχνίδι της διαίρεσης των λαών.

Νερό στο όνομα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. πίνουν όλοι: εθνικιστές και κοσμοπολίτες, δήθεν προοδευτικοί και ακροδεξιοί. Απέναντί τους είναι μόνο το ΚΚΕ. Τώρα με ισχυρό ΚΚΕ παντού και για να γκρεμιστεί από την τρίτη θέση η ναζιστική-εγκληματική Χρυσή Αυγή.

• Στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας είχατε απευθύνει κάλεσμα-πρόσκληση προς όσους είχαν κατά καιρούς διαφοροποιηθεί από το ΚΚΕ να συστρατευτούν ξανά μαζί σας, ακόμη κι αν έχουν επιμέρους διαφωνίες. Υπήρξε ανταπόκριση;

Το κάλεσμα για συστράτευση που απεύθυνε το ΚΚΕ βρίσκει απήχηση και στον λαό της Κεντρικής Μακεδονίας, το συναντάμε στην καθημερινή επαφή μαζί του.

Πληθαίνουν τα παραδείγματα ανθρώπων που, ενώ τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες πολιτικές δυνάμεις, τώρα κάνουν το βήμα και δηλώνουν τη συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ.

Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ανθρώπους με κάποια διαδρομή στο κίνημα, οι οποίοι -με τις δικές τους αντιλήψεις- είχαν πάρει μέρος στους αγώνες τα τελευταία χρόνια ή και παλαιότερα, τις προηγούμενες δεκαετίες.

Με κάποιους από αυτούς οι δρόμοι μας είχαν χωρίσει, για διάφορους λόγους, και τώρα επαναπροσεγγίζουν τις θέσεις του ΚΚΕ, ενώ άλλοι είδαν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται από τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες δυνάμεις που υποστήριξαν (ΛΑ.Ε., ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Καλούμε όσους ακόμα δεν είναι απολύτως σίγουροι για το βήμα προς την πραγματική πρόοδο να μην «παραπλανηθούν» από τα προεκλογικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, να ισχυροποιήσουν παντού το ΚΚΕ, για να είναι οι ίδιοι πιο δυνατοί την επόμενη μέρα.

• Παρά τον δυναμικό αντίλογο προς ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. που ακολουθεί το ΚΚΕ, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σάς δίνουν αναντίστοιχα ποσοστά ακόμα και σε σχέση με την εκλογική επιρροή του κόμματος. Πώς το σχολιάζετε;

Εχουμε καταγεγραμμένες καταγγελίες για τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνουν καν τον υποψήφιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην ΠΚΜ.

Πώς γίνεται, χωρίς να δίνεται η επιλογή στους ψηφοφόρους για πρόθεση ψήφου προς τους υποψηφίους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», να καταγράφεται στις ίδιες δημοσκοπήσεις ποσοστό προτίμησης των υποψηφίων αυτών;

Αποδεικνύεται ότι κάποιες από τις δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν ούτε τις τάσεις ούτε τις απόψεις του εκλογικού σώματος και στερούνται κάθε ηθικής και επιστημονικής βάσης.

Αποτελούν μεθοδευμένη προσπάθεια χειραγώγησης των ψηφοφόρων προς συγκεκριμένους υποψήφιους, εκλεκτούς των κυβερνητικών κομμάτων, μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων της περιοχής.

Τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να μην επηρεαστούν από την προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε την πραγματική διαφορά, να δυναμώσουμε το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Νεανική πνοή στους υποψηφίους που στηρίζει το ΚΚΕ
Με ανθρώπους από την κομματική βάση, γνωστούς από την πολύχρονη δημόσια παρουσία τους, αλλά και αρκετούς συνεργαζόμενους με το κόμμα, το ΚΚΕ έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα ονόματα που θα στηρίξει ως υποψήφιους...
Νεανική πνοή στους υποψηφίους που στηρίζει το ΚΚΕ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Αν μία λέξη χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι η λέξη “υποταγή”»
Προβάλλοντας τη σταθερότητα θέσεων και την αντίσταση σε κάθε είδους συμφέρον, η υποψήφια περιφερειάρχης για την Κεν. Μακεδονία Δέσποινα Χαραλαμπίδου τίθεται επικεφαλής της «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας»
«Αν μία λέξη χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι η λέξη “υποταγή”»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια των εργαζομένων»
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία - Αντικαπιταλιστική Αριστερά» Θανάσης Αγαπητός επισημαίνει ότι «τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση κανέναν δεν θα βγάλουν από τη φτώχεια και την πίεση που...
«Ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια των εργαζομένων»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Επαθε... Ταχιάο ο Μπακογλίδης στον Δήμο Καλαμαριάς
Πήρε λιγότερες ψήφους στον δεύτερο γύρο απ’ όσες στον πρώτο και... χάρισε τη δημαρχία σε κεντροδεξιό για πρώτη φορά έπειτα από 55 χρόνια. Ενας στους τρεις δεν ξαναπήγε στις κάλπες, θεωρώντας ότι η νίκη του...
Επαθε... Ταχιάο ο Μπακογλίδης στον Δήμο Καλαμαριάς
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πολιτική κουζίνα...
Ο Κων. Ζέρβας φαίνεται να έχει «καπαρώσει» τρεις παρατάξεις που το σύνολο των ποσοστών τους καλύπτει τη διαφορά με τον Ν. Ταχιάο, ενώ η μάχη γίνεται για τους ψηφοφόρους των Νοτοπούλου, Ορφανού και Βούγια
Πολιτική κουζίνα...
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Το ΚΚΕ διεκδικεί νέα θητεία και για τους πέντε δημάρχους που εξέλεξε το 2014
Νέες θητείες διοίκησης και στους πέντε δήμους όπου εξέλεξε δημάρχους το 2014 διεκδικεί το ΚΚΕ την ερχόμενη Κυριακή. Πολύ πιο εύκολα τα πράγματα για τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.
Το ΚΚΕ διεκδικεί νέα θητεία και για τους πέντε δημάρχους που εξέλεξε το 2014

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας