• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 11.8°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 6.9°C
  5 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.4°C
  0 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 4.4°C
  2 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 2.3°C / 5.9°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 2.3°C
  2 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.8°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.0°C
  1 BF
  89%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.5°C / 8.4°C
  0 BF
  93%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 11.5°C
  1 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  1 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 6.7°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  2 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Από τη μια οι κομματικοί και από την άλλη εμείς...»

 • A-
 • A+

Επιμένει να τονίζει τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της παράταξής του, βάλλει κατά του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και του ΣΥΡΙΖΑ για εγκατάλειψή του από πρόσωπα που είναι μαζί του στη σημερινή διοίκηση του δήμου, αλλά προτίμησαν τελικά τα ψηφοδέλτια της Κατερίνας Νοτοπούλου ή του Σπύρου Βούγια.

Ο Πέτρος Λεκάκης, αντιδήμαρχος στην παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρώτη», αφήνει, πάντως, ανοιχτό το ζήτημα των συνεργασιών την επόμενη μέρα, δηλώνοντας πως «μπορούμε να συνεργαστούμε πάνω στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, με όλους εκτός από τα άκρα».

• Μπήκατε τελευταίος στη λίστα των υποψηφιοτήτων, τη μια στιγμή συμπαρατάχθηκαν μαζί σας πέντε αντιδήμαρχοι και, την επομένη, η πλειονότητα από αυτούς άλλαξε γνώμη. Μιλήσατε και για υπόγειες πιέσεις κομμάτων σε πρόσωπα.

Κύριε Λυκεσά, δεν άλλαξαν γνώμη την επομένη. Αλλαξαν γνώμη μια-δυο μέρες πριν από την κατάθεση των ψηφοδελτίων στο Πρωτοδικείο. Γνώριζα από την αρχή, όταν δημιουργήσαμε την ανεξάρτητη και αυτοδιοικητική «Θεσσαλονίκη Πρώτη», ότι θα δεχθούμε πιέσεις από κόμματα και μηχανισμούς.

Είναι προφανές πως τα κόμματα δεν θέλουν ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση. Θέλουν να ελέγχουν τους υποψήφιους και τους συνδυασμούς, ακριβώς όπως θέλουν τη Θεσσαλονίκη κομματικό λάφυρο. Τη θέλουν ένα χρώμα στο χάρτη των αποτελεσμάτων, το βράδυ των εκλογών.

Αυτό που έγινε με τις αποχωρήσεις στελεχών μας για να συνταχθούν με τις κομματικές υποψηφιότητες του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της αυτοδιοίκησης. Ο καθένας μπορεί να κρίνει πώς προέκυψαν και επαναλαμβάνω: λίγες ώρες πριν από την κατάθεση των ψηφοδελτίων.

Να τους χαίρονται, λοιπόν, οι υποψήφιοι που τους πήραν. Τα ίδια θα κάνουν και σε αυτούς. Εμείς προχωράμε απελευθερωμένοι, πιο δυνατοί και περισσότεροι, για έναν δήμο στους πολίτες και όχι στα κόμματα.

• Υπάρχουν ευθύνες σε πρόσωπα, στην προσπάθεια να βρεθεί κοινή υποψηφιότητα μετά την αποχώρηση του Γιάννη Μπουτάρη;

Προφανώς και υπάρχουν. Διότι, θα θυμάστε και εσείς, τα κόμματα έρχονταν στις συνεδριάσεις έχοντας ήδη προαποφασισμένο ποιον θα υποστηρίξουν και θα προτείνουν. Και είχαν την απαίτηση όλοι οι άλλοι να συνταχθούν πίσω από την επιλογή τους.

Είναι ενδεικτικό για το πώς βλέπουν την ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης. Αλλά και στις διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια για συγκλίσεις υπάρχουν ευθύνες σε πρόσωπα.

Κάποιοι από το παρελθόν και με το βάρος των κομματικών χρισμάτων στις πλάτες τους, επέμεναν στις συνεργασίες υπό τους όρους τους. Εμάς δεν μας αγγίζουν αυτές οι λογικές και πρακτικές.

• Τι σας ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους του κεντροαριστερού χώρου; Οι θεμιτές φιλοδοξίες ή η θέαση των προβλημάτων της πόλης;

Την πονάω τη Θεσσαλονίκη. Δούλεψα γι’ αυτήν πολλά χρόνια. Γνωρίζω τα προβλήματα, τις διαδικασίες στη διοίκηση και αυτοδιοίκηση, την ατζέντα της πόλης. Η βασική αιτία για την οποία είμαι υποψήφιος είναι για να συνεχιστεί αυτή η πορεία της πόλης: ανοικτή, εξωστρεφής, αυτοδιοικητική.

Δεν έχω το βάρος των κομμάτων στην πλάτη μου, που δίνουν εντολές και οι υποψήφιοι ακολουθούν. Ούτε προέρχομαι από το παρελθόν.

Σε αυτές τις εκλογές αναμετρώνται δύο κόσμοι: από τη μια πλευρά είναι οι υποψηφιότητες των κομμάτων και όσοι προέρχονται από το παρελθόν και θέλουν να κλείσουν στον δήμο την πολιτική τους πορεία.

Από την άλλη είμαστε εμείς, μια ομάδα νέων ανθρώπων με ικανότητες, εμπειρίες και προτάσεις, ανεξάρτητοι, αυτοδιοικητικοί.

• Ποια θέματα θεωρείτε, ως συνδυασμός, ότι είναι προτεραιότητες για τη Θεσσαλονίκη;

Είμαστε έτοιμοι να διοικήσουμε τον Δήμο Θεσσαλονίκης από την πρώτη ημέρα. Δεν χρειαζόμαστε περίοδο χάριτος, ούτε 100 ημέρες ούτε 100 εβδομάδες, όπως ζητούν κάποιοι συνυποψήφιοί μου.

Και ξεκαθαρίζω πως δεν θα διοικήσω τον δήμο με ιδιώτες, αλλά μαζί με τους εργαζομένους που θα είναι οι πιο στενοί μου συνεργάτες.

Η καθαριότητα ασφαλώς και θα βρεθεί στο επίκεντρο, το θέμα του κυκλοφοριακού και των συγκοινωνιών, η κοινωνική πολιτική, οι δημόσιοι χώροι, η οικονομική ανάπτυξη με πυλώνα τον τουρισμό.

• Πώς θα είναι η επόμενη μέρα για την πόλη, αν εκλεγεί δήμαρχος ένας εκ των Ταχιάου – Ορφανού; Πώς μπορεί αυτή η προοπτική να ανασχεθεί;

Η Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να παραδοθεί στα κόμματα και στο παρελθόν. Στις εκλογές πρέπει να ενισχυθούν οι καθαρές, ανεξάρτητες και αυτοδιοικητικές φωνές, όπως η «Θεσσαλονίκη Πρώτη», που μπορεί να αποτελέσει τον αρμό για μια συνεκτική διοίκηση. Διότι, μετά τις εκλογές, θα απαιτηθούν συνεργασίες για τη συγκρότηση διοίκησης.

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι παιχνίδι στα χέρια κανενός. Εμείς λέμε πως μπορούμε να συνεργαστούμε πάνω στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας με όλους, εκτός από τα άκρα.

Και κόκκινη γραμμή θα είναι η αυτοδιοίκηση πάνω από τα κόμματα, το μέλλον μπροστά από το παρελθόν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πετάει το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ ο Μπουτάρης
Μέσα σε μια στιγμή (;) χθες ο Γιάννης Μπουτάρης και ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν από τη βελούδινη συμμαχία στο… πέταγμα του γαντιού από τον δήμαρχο, ο οποίος ανήγγειλε: «Ή στηρίζετε την “Πρωτοβουλία” ή αντίο». Ολα...
Πετάει το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ ο Μπουτάρης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πολιτική κουζίνα...
Ο Κων. Ζέρβας φαίνεται να έχει «καπαρώσει» τρεις παρατάξεις που το σύνολο των ποσοστών τους καλύπτει τη διαφορά με τον Ν. Ταχιάο, ενώ η μάχη γίνεται για τους ψηφοφόρους των Νοτοπούλου, Ορφανού και Βούγια
Πολιτική κουζίνα...
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Ο δήμαρχος διά της σιωπής του πριμοδότησε δεξιές παρατάξεις»
Οι πρώτες βολές εναντίον του Γιάννη Μπουτάρη σχετικά με τον ρόλο του στις εκλογές και τις ευθύνες του για τη δεξιά στροφή στη δημαρχία ρίχθηκαν χθες από την Κατερίνα Νοτοπούλου μέσω συνέντευξης της.
«Ο δήμαρχος διά της σιωπής του πριμοδότησε δεξιές παρατάξεις»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Δύο «γαλάζιοι» παλιοί συμφοιτητές για το χρίσμα
Δύο παλιοί συμφοιτητές του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, κάτοικοι του κέντρου, αμφότεροι ανεπιτυχώς υποψήφιοι βουλευτές με τη Ν.Δ., θα συγκρουστούν και πάλι για το δημαρχιακό αξίωμα Θεσσαλονίκης.
Δύο «γαλάζιοι» παλιοί συμφοιτητές για το χρίσμα
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ντέρμπι Ταχιάου, Νοτοπούλου και ... αναποφάσιστων
Με πολλά ερωτήματα και φυσικά ενστάσεις από την πλευρά των δυσαρεστημένων έγινε δεκτή, όπως ήταν αναμενόμενο, η πρώτη δημοσκόπηση που αφορά τους υποψήφιους για τις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Θεσσαλονίκης ●...
Ντέρμπι Ταχιάου, Νοτοπούλου και ... αναποφάσιστων
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Βούγιας, ο «εκλεκτός» του Μπουτάρη
​Οι παλιές καλές φιλίες αλλά και αντιπαλότητες δεν ξεχνιούνται στη Θεσσαλονίκη, παρά τις προσπάθειες περί του αντιθέτου. Οι «φιλοφρονήσεις» που αντάλλασσαν μέχρι πριν από λίγο καιρό ο Γιάννης Μπουτάρης με τον...
Βούγιας, ο «εκλεκτός» του Μπουτάρη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας