Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Αθήνα των δυνατοτήτων, του υπαρκτού υλικού και του κοινωνικού κεφαλαίου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Αθήνα των δυνατοτήτων, του υπαρκτού υλικού και του κοινωνικού κεφαλαίου

  • A-
  • A+

Η ώρα των δημοτικών εκλογών έφτασε και στην «Ανοιχτή Πόλη» για ακόμα μία φορά πυκνώνουμε τη δουλειά μας για την τελική ευθεία στη μάχη για τον Δήμο Αθηναίων. Πυκνώνουμε μια δουλειά δεκατριών χρόνων γεμάτη δράση, νίκες και ήττες. Νίκες για τη διάσωση ελεύθερων δημόσιων χώρων, κοινωνικών δικαιωμάτων και υπεράσπισης της αξιοπρέπειας πολλών συμπολιτών μας, μαζί και τη δική μας. Μαζί με τους τελευταίους, πάντα δίπλα τους σε πολλά μέτωπα της πόλης, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο μέσα στη συνθήκη μιας κρίσης που δεν περιόρισε μόνο τα εισοδήματά μας, φτώχυνε την ποιότητα ζωής της πόλης, φτώχυνε τη δημοκρατία.

Οι ευθύνες της διοίκησης Καμίνη πολλές, μια διοίκηση απούσα, την ώρα που η κοινωνία χρειαζόταν έναν δήμο - χώρο προστασίας και δημιουργίας. Σήμερα η πολιτική συνέχεια της παράταξης Καμίνη με τον Παύλο Γερουλάνο φαίνεται αντίστοιχη του προκατόχου της, ενώ οι προγραμματικές εξαγγελίες του Κώστα Μπακογιάννη σπέρνουν φόβο, ένταση της πολιτικής οικονομίας της «ασφάλειας» και άφθονες ιδιωτικοποιήσεις.

Στην πραγματική ζωή, από το Παγκράτι, τα Πατήσια, τον Κολωνό, τα Εξάρχεια, το Κουκάκι, την Κυψέλη, τον Νέο Κόσμο, τα Πετράλωνα, το Μεταξουργείο, τους Αμπελόκηπους, ακόμα και το Κολωνάκι, οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, όλοι όσοι δρουν στην Αθήνα, έχουν άλλες ανάγκες. Ανάγκες καθημερινότητας, ανάγκες ένταξης, ανάγκες δημιουργίας. Αυτά εκφράζει η «Ανοιχτή Πόλη» μέσα από το πρόγραμμά της, την παρουσία του Νάσου Ηλιόπουλου και της συλλογικότητας που έχει γνώση, ιστορία και κυρίως ρίζες μέσα στην πόλη.

Οι προτάσεις μας αφορούν την ανάγκη για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της πόλης, για ένα νέο κίνημα τοπικής αυτοδιοίκησης που μέσα από τον θεσμικό του ρόλο θα δίνει φωνή στις γειτονιές μέσα από κανάλια συμμετοχής και πραγματικής ένταης των κατοίκων. Στη βελτίωση και συντήρηση των κεντρικών υποδομών της πόλης και τις αποκεντρωμένες δράσεις στις γειτονιές με βασικό άξονα προτεραιότητας τις εστιασμένες, τοπικές παρεμβάσεις, που θα αναβαθμίσουν σημαντικά την καθημερινή ζωή, ιδιαίτερα στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές για μια χωρική διακυβέρνηση με προτεραιότητα στη δημοκρατική συμμετοχή. Με θεσμούς συμμετοχικού προϋπολογισμού και σχεδιασμού για έργα που ιεραρχούν οι ίδιοι οι πολίτες μέσα από τα κοινοτικά συμβούλια, τα οποία μπορούν να γίνουν τοπικά κράτη για την ενδυνάμωση και ανάπτυξη της κοινωνικής καινοτομίας και πρωτοβουλίας.

Η «Ανοιχτή Πόλη» δίνει έμφαση στην πολυλειτουργικότητα και πολυσυλλεκτικότητα για την ανάδειξη της πολύμορφης ανάμειξης χρήσεων και δραστηριοτήτων που παραδοσιακά ενσωματώνει η Αθήνα. Η συντήρηση, αναβάθμιση και επανάχρηση του κτιριακού αποθέματος αποτελεί μείζον ζήτημα για τις ανάγκες στέγασης δραστηριοτήτων και λειτουργιών, τόνωση της τοπικής οικονομίας, ασφάλειας και εξοικονόμησης πόρων. Η κτιριακή και ενεργειακή αναβάθμιση του δημόσιου και δημοτικού κτιριακού αποθέματος, η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας της πόλης με κίνητρα για την τόνωση του εμπορίου και της βιοτεχνίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας συμβάλλουν στην ισόρροπη κατανομή της απασχόλησης και της πολυλειτουργικότητας της πόλης. Σε μια τέτοια συνθήκη δεν μπορεί να απουσιάζει ο πολιτισμός που δεν παράγεται μόνο από μεγάλα ιδρύματα, αλλά από τους ίδιους τους δημιουργούς της πόλης.

Η δίκαιη ανάπτυξη δεν μπορεί να μην αφορά το δικαίωμα όλων μας στην κατοικία για την αντιμετώπιση της αστεγίας, την ενεργειακή φτώχεια, των τάσεων τουριστικοποίησης και τον εκτοπισμό των κατοίκων που προκαλεί η βραχυχρόνια μίσθωση μέσω της ενεργητικής παρέμβασης του δήμου με περιορισμούς αλλά και προγράμματα κοινωνικής και φοιτητικής στέγης, προγράμματα αναβάθμισης του κτιριακού και οικιστικού αποθέματος.

Ολα τα παραπάνω και πολλά ακόμα συγκροτούν δράσεις που πρέπει να γίνουν νίκες, κόντρα στη φτωχοποίηση και τον εκφασισμό της πόλης μας, μιας Αθήνας με άπειρες δυνατότητες και υπαρκτό υλικό και κοινωνικό κεφάλαιο. Μιας πόλης ανοιχτής σε όλους και όλες.

*Αρχιτέκτονας, διδάκτωρ Πολεοδομίας και ιδρυτικό μέλος της «Ανοιχτής Πόλης», υποψήφια για το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας με την «Ανοιχτή Πόλη»

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Για τρίτη συνεχόμενη φορά στα έδρανα η «Ανταρσία στις γειτονιές»
Με την εκλογική μάχη του πρώτου γύρου να έχει ολοκληρωθεί, η δημοτική παράταξη «Ανταρσίας στις γειτονιές της Αθήνας» ευχαριστεί «όλες και όλους που έδωσαν τη δύναμη να εκλέξει ξανά δημοτικό σύμβουλο τον Πέτρο...
Για τρίτη συνεχόμενη φορά στα έδρανα η «Ανταρσία στις γειτονιές»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Αθήνα από την αρχή», πιο όμορφη και λειτουργική
Συνολικά 21 παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα στις γειτονιές της Αθήνας και κυρίως την καθημερινότητα των πολιτών περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη».
«Αθήνα από την αρχή», πιο όμορφη και λειτουργική
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Τη στήριξη του γαλάζιου «αντάρτη» Γ. Βουλγαράκη εξασφάλισε ο Κ. Μπακογιάννης
Ο κ. Μπακογιάννης (42,65%) συμμετέχει με σαφές προβάδισμα από τον κ. Ηλιόπουλο (16,97%), έχοντας παράλληλα και τη στήριξη του γαλάζιου«αντάρτη» Γ. Βουλγαράκη, όπως δήλωσε ο δεύτερος.
Τη στήριξη του γαλάζιου «αντάρτη» Γ. Βουλγαράκη εξασφάλισε ο Κ. Μπακογιάννης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ποιοι εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι στην Αθήνα
Ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών ανέδειξε τον Κώστα Μπακογιάννη νικητή με τον Νάσο Ηλιόπουλο να ακολουθεί. Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη β’ Κυριακή με τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ...
Ποιοι εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι στην Αθήνα
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Αγκαλιές και σέλφι με τον Κώστα Μπακογιάννη
Αναντίστοιχη του τελικού αποτελέσματος και των πρώτων προβλέψεων ήταν η συμμετοχή του κόσμου στα εκλογικά περίπτερα της Ν.Δ. στο κέντρο της Αθήνας. Ελάχιστοι ψηφοφόροι και υποψήφιοι βρέθηκαν νωρίς το απόγευμα...
Αγκαλιές και σέλφι με τον Κώστα Μπακογιάννη
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ναταλί και Μικέλα
Είναι και οι δύο φίλες, συνάδελφοι και πολύ αγαπητά πρόσωπα. Η Ναταλί Χατζηαντωνίου και η Μικέλα Χαρτουλάρη κατεβαίνουν και οι δυο τους υποψήφιες δημοτικές σύμβουλοι με τον συνδυασμό του Νάσου Ηλιόπουλου.
Ναταλί και Μικέλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας