Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντιπαραθέσεις στους δήμους, κοινή πορεία στην περιφέρεια
ΕUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιπαραθέσεις στους δήμους, κοινή πορεία στην περιφέρεια

  • A-
  • A+
Η σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο νησί έχει και αγκάθια.

Η Κρήτη, με τη μακρόχρονη αντιδεξιά παράδοση, αποτελεί το πιο πετυχημένο παράδειγμα σύγκλισης του ΣΥΡΙΖΑ με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Ο πολιτικά κυρίαρχος στις βουλευτικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ και το ηγεμονικό στις τοπικές κοινωνίες ΠΑΣΟΚ μπόρεσαν να συνεργαστούν στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές καταλήγοντας στην από κοινού στήριξη του περιφερειάρχη, από το 2010, Σταύρου Αρναουτάκη, παρά την οξύτατη αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε εθνικό επίπεδο.

Ομως η Κρήτη αποτελούσε πάντα μια διακριτή περίπτωση που διατηρούσε τη δική της πολιτική παράδοση, χωρίς να επηρεάζεται από όσα συμβαίνουν στη μακρινή Αθήνα. Και είχε επαρκή αυτονομία, ώστε να μπορεί να επιβάλλει στις εθνικές ηγεσίες να αποδεχτούν τις δικές της επιλογές.

Βέβαια, η συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που επιχειρείται σήμερα με επιτυχία στις περιφερειακές εκλογές, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην προσωπική εμβέλεια του εν ενεργεία περιφερειάρχη, ενώ δεν είναι ανέφελη ούτε μεταφέρεται αυτόματα και σε τοπικό επίπεδο. Την αντίδραση όσων ακολουθούν πλέον τη ΛΑ.Ε. στην επιλογή Αρναουτάκη εκφράζει η εκ νέου υποψηφιότητα για την περιφέρεια του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχ. Κριτσωτάκη, ο οποίος όμως, ως επίσημος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 δεν είχε κατορθώσει να συσπειρώσει ούτε τη μισή δυνητική βουλευτική επιρροή του.

Σημαντικότερες όμως είναι οι δυσχέρειες που υπάρχουν στις δύο μεγαλύτερες πόλεις του νησιού και η αδυναμία των τοπικών παραγόντων να μεταφέρουν την περιφερειακή συμμαχία σε δημοτικό επίπεδο.

Η αποκαθήλωση των δύο εμβληματικών δημάρχων του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο (Γ. Κουράκης) και τα Χανιά (Μ. Σκουλάκης) το 2014 έχει οδηγήσει σήμερα σε έναν ενδο-ΠΑΣΟΚικό εμφύλιο και στις δύο πόλεις, στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να παρέμβει. Αλλά και ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας μια διαχρονική αντιπαλότητα με το τοπικό ΠΑΣΟΚ, δεν έχει κατορθώσει να αναδείξει νέες δυνάμεις που θα μπορούσαν να εκφράσουν αυτή τη μετάλλαξη ανθρώπων που τον ψηφίζουν σήμερα στις βουλευτικές εκλογές, παραμένοντας όμως κατά βάθος πιστοί στην παράδοση που έχει διαμορφώσει επί 30 χρόνια το ΠΑΣΟΚ.

Ετσι, στο Ηράκλειο, ο ηττημένος του 2014 Γ. Κουράκης (που παλαιότερα εκλεγόταν πανηγυρικά από τον α’ γύρο με ποσοστό 70%) επιζητά σήμερα να επανακάμψει, με την άτυπη στήριξη της Ν.Δ. Εχει όμως να αντιμετωπίσει αφ’ ενός τον σημερινό δήμαρχο, Βασ. Λαμπρινό, ο οποίος το 2014 συγκέντρωσε στον β’ γύρο το 60% των ψήφων, συσπείρωσε δηλαδή όλους όσοι ήθελαν να τερματιστεί η δημαρχία Κουράκη, αφ’ ετέρου μια πλειάδα υποψηφίων που είχαν διατελέσει στο παρελθόν βουλευτές, νομάρχες ή προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Ευριπ. Κουκιαδάκης, Ευαγγ. Σχοιναράκη κ.ά.).

Μια εικόνα που παραπέμπει στη διάλυση του τοπικού ΠΑΣΟΚ, με τις προσωπικές αντιπαραθέσεις των παραδοσιακών στελεχών του να έχουν προσλάβει τη μορφή εκκαθάρισης λογαριασμών του παρελθόντος.

Σε αυτό το σκηνικό όμως ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ (που συγκέντρωσε τον Σεπτέμβριο του 2015 το 47% στον Δήμο Ηρακλείου) έχει κατορθώσει να επιβληθεί ως τοπικά ηγεμονική δύναμη. Αντίθετα η εκ νέου υποστήριξη του επίσημου υποψηφίου το 2014 (Ηλ. Λυγερός, 20,8% το 2014) οδήγησε σε αντιπαραθέσεις και παραιτήσεις στην τοπική οργάνωση.

Βόρειο Αιγαίο

Ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ ο γαλάζιος εμφύλιος​​​​​​

Η παραδοσιακά ισχυρή επιρροή του ΚΚΕ, ιδιαίτερα στη Λέσβο και την Ικαρία, έχει εξ αντανακλάσεως μετατρέψει την Περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου στην ασθενέστερη περιφέρεια του ΣΥΡΙΖΑ, τη μόνη όπου η επιρροή του τον Σεπτέμβριο του 2015 παρέμεινε κάτω από το 30%.

Ομως, στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές, η διάσπαση της τοπικής Ν.Δ. μπορεί να αποτελέσει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τον σχετικά αδύναμο ΣΥΡΙΖΑ. Απέναντι στη νυν περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου, πρώην βουλευτή της Ν.Δ., ο τοπικός της βουλευτής Χαρ. Αθανασίου προωθεί την ανταγωνιστική υποψηφιότητα του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κ. Μουτζούρη, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει τη συμμετοχή του στον (εξαιρετικά αμφίρροπο) δεύτερο γύρο.

Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Στόχος να ανατρέψουν την υπεροχή της Ν.Δ.​​​

Η Περιφέρεια του Νότιου Αιγαίου (Δωδεκάνησα και Κυκλάδες) αποτελείται από δύο νησιωτικά συμπλέγματα με αντιδιαμετρικές πολιτικές παραδόσεις. Ομως, από τη δεκαετία του ’80 και μετά, το ΠΑΣΟΚ, με ιδιαίτερη επιρροή στα Δωδεκάνησα, αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στις περισσότερες εκλογές, ξεπερνώντας το 2009 το 50%. Την ισχύ του αυτή επιβεβαίωσε και στις πρώτες περιφερειακές εκλογές το 2010, εκλέγοντας ως περιφερειάρχη τον πρώην νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη.

Η καταβύθιση όμως του ΠΑΣΟΚ, από το 2012 και μετά, σε συνδυασμό με την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να το υποκαταστήσει (παρέμεινε σταθερά, έστω και ελαφρώς, κάτω από τον εθνικό μέσο όρο του) οδήγησαν σε ανατροπή των συσχετισμών και επέτρεψαν στη Ν.Δ. να εκλέξει περιφερειάρχη τον πρώην δήμαρχο Ρόδου Γιώργο Χατζημάρκο.

Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώνοντας τις δυνάμεις τους κατά το παράδειγμα της Κρήτης και με κοινό υποψήφιο τον (προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ) Γλυνό, επιχειρούν να ανατρέψουν την υπεροχή της Ν.Δ., στόχος που θα ήταν εφικτός με βάση τους συσχετισμούς στις βουλευτικές εκλογές το 2015, δεν είναι όμως βέβαιο ότι μπορεί να μεταφερθεί αυτόματα και σε αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η αναμέτρηση στην Περιφέρεια του Νότιου Αιγαίου αναμένεται από τις πλέον αμφίρροπες, ενώ αποτελεί και ένα στοίχημα για τις δυνατότητες συμπόρευσης της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ με την αντίστοιχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε τοπικό επίπεδο, χωρίς να υπάρχει ως εγγύηση μια ισχυρή συγκολλητική προσωπικότητα όπως ο Στ. Αρναουτάκης στην Κρήτη.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πότε αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι
Ολοκληρώθηκε την Κυριακή ο β’ γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών με αρκετούς από τους υφιστάμενους τοπικούς άρχοντες να καλούνται να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους προκειμένου να αναλάβουν...
Πότε αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ανετη νίκη Μουτζούρη
Ο «αντάρτης», προερχόμενος από τον χώρο της Ν.Δ., πήρε τελικά τη θέση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου έναντι της επίσημης «γαλάζιας» υποψήφιας Χριστιάνας Καλογήρου. Το ενδιαφέρον τώρα μεταφέρεται στην...
Ανετη νίκη Μουτζούρη
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Η περιφέρεια χρωματίστηκε μπλε, η πρωτεύουσα παρέμεινε κόκκινη
Ο Νεκτάριος Φαρμάκης (Ν.Δ.) εξελέγη περιφερειάρχης, ενώ ο Κώστας Πελετίδης (ΚΚΕ) ανανέωσε τη θητεία του στον Δήμο Πατρέων με εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό.
Η περιφέρεια χρωματίστηκε μπλε, η πρωτεύουσα παρέμεινε κόκκινη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας