• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 28.6°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.1°C / 26.6°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 27.0°C
  2 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 20.5°C
  2 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.5°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 25.0°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.4°C / 21.4°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.5°C / 28.0°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.9°C / 25.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 26.8°C
  5 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  1 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.3°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.3°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 29.3°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  3 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.7°C
  2 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Στα υφιστάμενα σχήματα τελειώνουν τα καύσιμά τους»

 • A-
 • A+

Δεν έχουν πρόσωπο επικεφαλής, αφού πιστεύουν στη συλλογική εκπροσώπηση. Ετσι, αν και για τους τύπους ορίστηκε ο Αντώνης Γαζάκης επικεφαλής του συνδυασμού «Πόλη Ανάποδα - Δύναμη Ανατροπής», δεν είχαν πρόβλημα ποιο πρόσωπο θα έμπαινε, ενώ εκφράζονται συλλογικά (στην «Εφ.Συν.» αποφάσισαν να μιλήσει ο Κώστας Ξενόπουλος).

Είναι συνδυασμός σχημάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς* και το αυτοδιοικητικό σχήμα μοιάζει προάγγελος κοινού βηματισμού και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Το σχήμα που βάζει θεμέλια για να τα φέρει «Ανάποδα» αντλεί δυναμική και έμπνευση από τους νεολαίους που κυρίως το απαρτίζουν και στο μικρό χρονικό διάστημα λειτουργίας τους έκαναν παρεμβάσεις για τα «Ηλύσια», τη «Στοά Μοδιάνο», την αλάνα της Τούμπας και τη ΔΕΘ.

• Το σχήμα είναι προαναγγελία και μιας άλλης κοινής συμπόρευσης στην κεντρική πολιτική σκηνή; Η εστίαση στην αυτοδιοίκηση πώς προέκυψε, δεδομένης της απουσίας ενδιαφέροντος από τα αριστερά σχήματα τα περασμένα χρόνια;

Προσωπική εκτίμηση είναι ότι υπάρχει μια αγωνία στον κόσμο της Αριστεράς, ότι στα υφιστάμενα σχήματα μάλλον τελειώνουν τα καύσιμά τους. Μετά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μια αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η απουσία στην αυτοδιοίκηση ήταν οργανωτική αδυναμία, δεν ήταν αδιαφορία. Μέσα στις εξελίξεις που έφερε η κρίση, υπήρξαν προσπάθειες που θέλαμε και για πολιτικούς λόγους αλλά και για την έκφραση των κινημάτων που γεννήθηκαν στις γειτονιές να εκφραστεί αυτό το κομμάτι της κοινωνίας.

Το παρόν αυτοδιοικητικό σχήμα ήρθε για να μείνει, ασχέτως εκλογικού αποτελέσματος. Η εκπροσώπηση είναι ζητούμενο, αλλά όχι αυτοσκοπός. Είναι μέρος της συνολικής μάχης που θέλουν να δώσουν τα σχήματα στην πόλη.

• Τι το διαφορετικό κομίζει, λοιπόν, αυτή η συμμαχία;

Σε μια περίοδο πολυδιάσπασης όχι μόνο των αριστερών αλλά ακόμη και των αστικών δυνάμεων –για άλλους λόγους φυσικά εκεί–, εμείς προτάσσουμε την κοινή πορεία. Οι στόχοι μας επίσης για το πώς βλέπουμε την εκπροσώπηση γίνονται σαφείς με την επιλογή μας για συλλογική εκπροσώπηση. Αυτό απαντά καθαρά και στο θέμα της δημοκρατίας. Σπάμε επίσης τη λογική της ανάθεσης που με τον ΣΥΡΙΖΑ εντάθηκε.

• Κάποιοι πάντως θεωρούν αδυναμία τη συλλογική εκπροσώπηση…

Εμείς αυτό ακριβώς θέλουμε να σταματήσει να κυριαρχεί στην αντίληψη του κόσμου. Δηλαδή να πούμε ψηφίστε τον τάδε και ύστερα καθίστε στο σπίτι σας. Θεωρούμε πλεονέκτημα την πρότασή μας.

• Δίνετε βαρύτητα στο θέμα του δημόσιου ελεύθερου χώρου.

Το ΤΑΙΠΕΔ, οι ιδιωτικοποιήσεις χώρων όπως το λιμάνι, η Στοά Μοδιάνο, ζητήματα όπως η αλάνα της Τούμπας είναι πολύ σημαντικά. Υπήρξε και μια παρεξήγηση με τους ΠΑΟΚτσήδες έπειτα από μια ανακοίνωσή μας για την αλάνα, αλλά, για να το πω απλά, εμείς έχουμε μέτωπο με τα μεγάλα συμφέροντα και τον τρόπο που λειτουργούν.

• Δηλαδή η άποψή σας για την αλάνα και το γήπεδο του ΠΑΟΚ ποια είναι;

Οπως κι αν γίνει, το γήπεδο πρέπει να σέβεται το περιβάλλον. Για παράδειγμα, μαθαίνουμε τώρα ότι η μελέτη λέει ότι δεν θα ψηλώσουν κι άλλο οι κερκίδες, αλλά θα γίνει «βύθισή» τους. Υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω τσιμεντοποίηση στην αλάνα, που θα επηρεάσει συνολικά την περιοχή.

• Δίνετε επίσης βαρύτητα στο θέμα των ενοικίων, της φοιτητικής και όχι μόνο στέγης.

Ναι, μας ενδιαφέρει πολύ το θέμα, ένας λόγος παραπάνω που τα σχήματά μας είναι κατά βάση νεολαιίστικα. Τα ενοίκια μέσα σε μια τετραετία έχουν διπλασιαστεί, υπάρχει επιπλέον θέμα με την κατάσταση των σπιτιών στο ιστορικό κέντρο.

Πρέπει ο δήμος να κάνει παρέμβαση στο θέμα του Airbnb, να περιοριστεί, να υπάρξει οπωσδήποτε έλεγχος για να μη γίνει το κέντρο της πόλης ξενοδοχείο. Το φαινόμενο είναι νέο, χρειάζεται σοβαρή προσέγγιση και μελέτη και τώρα αρχίσαμε την επεξεργασία, εξαρχής όμως λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ασυδοσία.

• Την ώρα που πολλοί «μαλώνουν» για να προσεταιριστούν την κληρονομιά Μπουτάρη, ο δικός σας απολογισμός τι λέει για τα οκτώ προηγούμενα χρόνια;

Σε κάποια ζητήματα κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι έγιναν βήματα, όπως σε θέματα πολυπολιτισμικότητας ή δικαιωμάτων.

Αυτά όμως δεν καθιστούν τη διοίκηση προοδευτική, διότι έγιναν από αστική και φιλελεύθερη σκοπιά. Δεν θα βάζαμε θετικό πρόσημο, λοιπόν, τουλάχιστον από τη σκοπιά που βλέπουμε τα κοινωνικά ζητήματα εμείς.

*Το ενωτικό ψηφοδέλτιο «Πόλη Ανάποδα - Δύναμη Ανατροπής», απαρτίζουν: Οι οργανώσεις που συμμετέχουν στη «Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά»  (Ανασύνθεση – ΟΝΡΑ, Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Δικτύωση Ριζοσπαστικής Αριστεράς), Οργανώσεις (ΝΑΡ, νΚΑ, Αναμέτρηση) και ανένταχτοι/ες που συμμετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Οργανώσεις που συμμετέχουν στη ΛΑΕ (ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΔΕΑ),Το Κόκκινο Νήμα, Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ, Ανένταχτοι/ες

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Από τη μια οι κομματικοί και από την άλλη εμείς...»
Ο Πέτρος Λεκάκης τονίζει τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της παράταξής του και βάλλει κατά του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και του ΣΥΡΙΖΑ για εγκατάλειψή του από πρόσωπα που είναι μαζί του στη σημερινή διοίκηση του δήμου
«Από τη μια οι κομματικοί και από την άλλη εμείς...»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια των εργαζομένων»
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία - Αντικαπιταλιστική Αριστερά» Θανάσης Αγαπητός επισημαίνει ότι «τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση κανέναν δεν θα βγάλουν από τη φτώχεια και την πίεση που...
«Ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια των εργαζομένων»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Σε αναμονή των γκάλοπ για να αποφασίσουν
Tα κομμάτια του παζλ των υποψηφίων της Κεντροαριστεράς για τον Δήμο Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκαν, αλλά παραμένει ασαφές (ή και αδύνατο) αν θα βρεθεί τελικά o «λύτης», αυτός που θα το συμπληρώσει.
Σε αναμονή των γκάλοπ για να αποφασίσουν
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ο γρίφος της Θεσσαλονίκης
Εξαιρετικά αμφίρροπη προβλέπεται η μάχη στο Δήμο Θεσσαλονίκης, κυρίως για τον δεύτερο γύρο, καθώς οι ήδη 12 υποψήφιοι μπορεί να φτάσουν και τους 20 ● Η απλή αναλογική, η τοποθέτηση επιχειρηματιών και αθλητικών...
Ο γρίφος της Θεσσαλονίκης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πολιτική κουζίνα...
Ο Κων. Ζέρβας φαίνεται να έχει «καπαρώσει» τρεις παρατάξεις που το σύνολο των ποσοστών τους καλύπτει τη διαφορά με τον Ν. Ταχιάο, ενώ η μάχη γίνεται για τους ψηφοφόρους των Νοτοπούλου, Ορφανού και Βούγια
Πολιτική κουζίνα...
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ποιους θα στηρίξουν τα κόμματα της Αριστεράς στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών
Παρότι η Ν.Δ. και οι περισσότεροι υποψήφιοί της είχαν την πρωτοκαθεδρία στον α’ γύρο αρκετοί υποψήφιοι προερχόμενοι από την Αριστερά κατόρθωσαν να περάσουν στον δεύτερο γύρο και να διεκδικούν θέσεις δημάρχων.
Ποιους θα στηρίξουν τα κόμματα της Αριστεράς στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας