Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μια «Ανοιχτή Πόλη» για όλους
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια «Ανοιχτή Πόλη» για όλους

  • A-
  • A+

Πρόγραμμα για μια πόλη που θα αντιμετωπίζει ισότιμα τις γειτονιές της, που θα προσφέρει περισσότερα στους ανθρώπους της, που θα είναι ανθρώπινη, πράσινη και, βεβαίως, θα είναι «Ανοιχτή Πόλη» για όλες και όλους, παρουσίασε χθες σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος, ανακοινώνοντας παράλληλα τα ονόματα που στελεχώνουν το κεντρικό ψηφοδέλτιο της δημοτικής παράταξης.

«Είμαστε οι άνθρωποι της πόλης και αυτή είναι η πόλη μας», υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος, ενώ, τραβώντας μια διαχωριστική γραμμή από λοιπούς υποψηφίους, επισήμανε ότι ο ίδιος και η παράταξή του «δεν είμαστε τουρίστες της πόλης, ευκαιριακοί επισκέπτες, πλανόδιοι της πολιτικής φιλοδοξίας, ούτε αναζητούμε επενδυτικές ευκαιρίες για την οικογενειακή επιχείρηση», είπε «φωτογραφίζοντας» τον Κ. Μπακογιάννη.

«Το δικό μου όραμα»

«Στο δικό μου όραμα για την πόλη», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος, «δεν υπάρχουν γειτονιές πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Δεν υπάρχει η βιτρίνα και οι πίσω αυλές της πόλης. Δεν υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικά δικαιώματα στην πρόσβαση στον πολιτισμό, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στα σχολεία, στον αθλητισμό» είπε, μεταξύ άλλων, ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος γνωρίζει από αντίστοιχες διακρίσεις: «Μεγάλωσα σε μια γειτονιά όπου ο πολιτισμός ήταν μια ξένη υπόθεση, όπου ο δήμος ήταν μια μακρινή οντότητα, όπου ο δήμαρχος απλά την επισκεπτόταν μία φορά την τετραετία».

Ανάμεσα στους προγραμματικούς άξονες που παρουσίασε ο κ. Ηλιόπουλος, περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για:

● Τις ανάγκες των παιδιών, με 120 ασφαλείς και πιστοποιημένες παιδικές χαρές μέσα σε δύο χρόνια και απαλλαγή από τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

● Φροντίδα της τρίτης ηλικίας με ίδρυση Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και ενίσχυση των Λεσχών Φιλίας.

● Το δικαίωμα στην κατοικία που «πλήττεται σήμερα με βίαιο και γρήγορο τρόπο μέσα από τη βραχυχρόνια μίσθωση». Πρέπει, τόνισε, ο δήμος να βάλει κανόνες, «να αποκλειστούν εταιρείες και να μπει όριο ανά ΑΦΜ. Αυτήν την πρόταση θα τη φέρουμε στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο που θα γίνει και εκεί θα φανούν οι θέσεις όλων των παρατάξεων. Και με αυτήν την πρόταση θα διεκδικήσουμε ο δήμος να αποκτήσει γνώμη και να απευθυνθεί και στην κυβέρνηση να νομοθετήσει».

● Αξιοποίηση εγκαταλειμμένων κτιρίων από νέους και νέες.

● Σχεδιασμό και υλοποίηση δωρεάν δημοτικών υπηρεσιών και ειδικές διευκολύνσεις σε δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

● Ολοκληρωμένο σχέδιο για πρόληψη, μείωση της βλάβης, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη τοξικοεξαρτημένων, καθώς και δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης.

● Δημιουργία μικρής κλίμακας διάσπαρτων πράσινων ελεύθερων χώρων, με επίσπευση απαλλοτριώσεων· πάρκα σε Γουδή, Ελαιώνα και Ακαδημία Πλάτωνος· ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων· ανάπλαση της περιοχής των Σταθμών Λαρίσης και Πελοποννήσου.

● Εκτακτο, ολοκληρωμένο και σύγχρονο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, με ενίσχυση της δημοτικής υπηρεσίας καθαριότητας.

● Νέα τουριστικά προϊόντα. Δημιουργία μεγάλης υπαίθριας αγοράς-τοπόσημου της πόλης με ευρωπαϊκά πρότυπα.

● Κίνητρα για επιστροφή μεταποιητικών επιχειρήσεων χαμηλής όχλησης· θέσπιση συντονιστικού κέντρου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Αλ.Ο).

● Νέα έργα ηλεκτροφωτισμού.

● Ιδρυση θερμοκοιτίδων νεοφυών επιχειρήσεων σε συνεργασία με τα ΑΕΙ της πόλης. «Οι σχολές πρέπει να μείνουν στην πόλη και η πόλη να δουλεύει με τα πανεπιστήμιά της».

● Δημοκρατική λειτουργία με συμμετοχικό σχεδιασμό πολιτικής και προϋπολογισμού.

● Αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στα κοινοτικά συμβούλια.

● Στήριξη του Athens Pride και διεκδίκηση της θεσμοθέτησης του πολιτικού γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Δημιουργία πλέγματος δομών περίθαλψης και φροντίδας ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων.

● Θεσμική απομόνωση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. «Λέμε ξεκάθαρα ότι οι γειτονιές μας είναι πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση των νεοναζί δολοφόνων», υπογράμμισε.

Μάλιστα, ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε και στη δίκη για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, λέγοντας ότι η χθεσινή υπήρξε μια «ειδική μέρα», καθώς «οι δολοφόνοι του θα μείνουν στη φυλακή». Αντίστοιχη αναφορά έκανε στην έναρξη της ομιλίας του για το «Ερρίκος Ντυνάν», το οποίο επισκέφθηκε στο πλαίσιο περιοδείας: «Μέχρι να φύγουμε, μάθαμε ότι περνάει στο Δημόσιο».

Το ψηφοδέλτιο

Νέος κόσμος που δεν έχει ξανακατέβει στον «στίβο» των αυτοδιοικητικών εκλογών συμμετέχει κατά κύριο λόγο στο κεντρικό ψηφοδέλτιο της «Ανοιχτής Πόλης». Προτεραιότητα δίνεται στις γυναίκες, που συμπληρώνουν το 50% του ψηφοδελτίου, ενώ κυριαρχούν χαρακτηριστικά συγκρότησης προοδευτικού μετώπου: εκτός από τους τρεις συμβούλους της «ΟικοΑθήνας» (Εριφύλη Δόδου-Ντόντου, Χρήστος Ντζίμας, Ηλέκτρα Στροβολίδου), υποψήφιοι είναι και δύο μέλη της «Γέφυρας» (Δημήτρης Αγανίδης, Κυριάκος Αγγελάκος).

Από τα συνολικά 74 ονόματα, ξεχωρίζουν ανάμεσα σε άλλα: Αγγελος Αλμπαχέι (από τους νεότερους υποψήφιους, μαθητής και πρόεδρος του 15μελούς του 16ου Λυκείου Αθηνών), Χρήστος Αρδίζογλου (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και του Απόλλωνα Αθηνών), Μαίρη Βαβαγιάννη (συνταξιούχος πανεπιστημιακός που έχει συνδέσει το όνομά της με ενεργό δράση στην κίνηση κατοίκων 6ης κοινότητας και με αντιναζιστική δράση), Γιώργος Βουλτσιούδης (εν αποστρατεία υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ., μέλος του «Passport» και του Σωματείου Δράσης Αστυνομικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα), Χρήστος Γιαμπουράνης (αναπληρωτής οργανωτικός γραμματέας του ΕΚΑ), Βάλια Δημοπούλου (φιλόλογος, συντονίστρια της «Ανοιχτής Πόλης»), Κύρκος Δοξιάδης (πανεπιστημιακός), Αννα Ελεφάντη (ηθοποιός), Ηλίας Ζιώγας (εργαζόμενος στον χώρο της Κ.Αλ.Ο.), Δώρα Καλλιπολίτη (ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς, μέλος Δ.Σ. του ΣΦΕΑ), Αντιλιάν Κοτζάι (μέλος του Συλλόγου Αλβανών Φοιτητών), Αθηνά Ταβουλτζίδου (ειδική επιθεωρήτρια Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία), Μικέλα Χαρτουλάρη (δημοσιογράφος), Ναταλί Χατζηαντωνίου (δημοσιογράφος), Ανδρέας Χότζα (φωτογράφος, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ).

Εκ νέου υποψήφιοι είναι οι νυν δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Αλεξίου, Ρήγας Αξελός, Στέλλα Πρωτονοταρίου.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πάνε συναυλία ή γήπεδο;
Κώστας Μπακογιάννης και Νάσος Ηλιόπουλος επιβεβαίωσαν τον πολιτικό πολιτισμό που έχουν διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο κατά την προεκλογική περίοδο και στη χθεσινή τους τηλεμαχία στην ΕΡΤ.
Πάνε συναυλία ή γήπεδο;
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Η Αθήνα χρειάζεται μια μεγάλη συμμαχία που ξεκινάει από τις γειτονιές»
«Χρειαζόμαστε μια δημοτική Αρχή που θα ξέρει να ακούει, που θα έχει ρίζες στις γειτονιές της Αθήνας και δεν θα είναι κλεισμένη στους τέσσερις τοίχους του δημαρχείου», τονίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο...
«Η Αθήνα χρειάζεται μια μεγάλη συμμαχία που ξεκινάει από τις γειτονιές»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Καθαρή νίκη Μπακογιάννη, ενισχυμένος ο Ηλιόπουλος
Τη νίκη του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων επισφράγισαν τα αποτελέσματα του β' εκλογικού γύρου. Καθαρή η διαφορά του από τον Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος ωστόσο καταγράφηκε σημαντικά ενισχυμένος σε σχέση με...
Καθαρή νίκη Μπακογιάννη, ενισχυμένος ο Ηλιόπουλος
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Τη στήριξη του γαλάζιου «αντάρτη» Γ. Βουλγαράκη εξασφάλισε ο Κ. Μπακογιάννης
Ο κ. Μπακογιάννης (42,65%) συμμετέχει με σαφές προβάδισμα από τον κ. Ηλιόπουλο (16,97%), έχοντας παράλληλα και τη στήριξη του γαλάζιου«αντάρτη» Γ. Βουλγαράκη, όπως δήλωσε ο δεύτερος.
Τη στήριξη του γαλάζιου «αντάρτη» Γ. Βουλγαράκη εξασφάλισε ο Κ. Μπακογιάννης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Καπελώνει» τον Δήμο και δίνει προεκλογικό χώρο στη Χρυσή Αυγή
Μπορεί το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων να έβαλε «μπλόκο» στη μισαλλόδοξη ρητορική της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, ωστόσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έκανε… τη δουλειά της.
«Καπελώνει» τον Δήμο και δίνει προεκλογικό χώρο στη Χρυσή Αυγή
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Γραφείο μου οι γειτονιές»
Δήμαρχος παρών στην πηγή των παραπόνων! Αυτό ήταν το βασικό πνεύμα των δεσμεύσεων του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Παύλου Γερουλάνου κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματός του
«Γραφείο μου οι γειτονιές»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας