Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
H «Ανοιχτή Πόλη» ξέρει τα προβλήματα της Αθήνας

Μαίρη Μαυρή-Βαβαγιάννη

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

H «Ανοιχτή Πόλη» ξέρει τα προβλήματα της Αθήνας

  • A-
  • A+

«Ελπίζω σε μια Αθήνα που οι γειτονιές της θα είναι ζωντανές, φωτεινές, καθαρές, ασφαλείς, που θα συμβιώνει αρμονικά και με αλληλοσεβασμό όλος αυτός ο διαφορετικός κόσμος που κατοικεί σ’ αυτές, δηλαδή ονειρεύομαι συνθήκες στις οποίες δεν θα μπορούν να ευδοκιμήσουν ο φασισμός και ο ρατσισμός» – έτσι εξηγεί η Μαίρη Μαυρή-Βαβαγιάννη τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ανοιχτή Πόλη».

Γέννημα-θρέμμα της πλατείας Αμερικής, η συνταξιούχος πλέον καθηγήτρια Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει συνδέσει το όνομά της με την αντίδραση ενάντια στον φασισμό από τον Οκτώβριο του 2007, όταν υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας σε δολοφονική επίθεση τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής εναντίον φοιτητή στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου. Τότε η πανεπιστημιακός σημείωσε τον αριθμό του αυτοκινήτου με το οποίο διέφυγαν οι δράστες και το οποίο αποδείχτηκε ότι ανήκε στον Ηλία Κασιδιάρη. Ακολούθησε πολύχρονη δικαστική περιπέτεια: η κ. Μαυρή-Βαβαγιάννη κατέθεσε στη δίκη κατά του Κασιδιάρη, ο οποίος απαλλάχθηκε λόγω αμφιβολιών και στη συνέχεια μήνυσε τη μάρτυρα για ψευδορκία και συκοφαντία, κατηγορίες για τις οποίες αθωώθηκε το 2016.

«Εκανα το αυτονόητο, είδα να χτυπούν έναν φοιτητή και το ανέφερα στη Σύγκλητο και στη συνέχεια κατέθεσα και ενόρκως. Από ‘κεί και πέρα ξεκινάει μια περιπέτεια που εύχομαι να μην τη ζήσει κανείς. Εκτοτε παρακολουθώντας τη δράση και τη δίκη της Χρυσής Αυγής εξοργίζομαι από το γεγονός ότι διεκδικεί τον δήμο κάποιος που κατηγορείται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Με απελπίζει επίσης όταν σκέφτομαι ότι ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής είναι νέοι άνθρωποι», λέει στην «Εφ.Συν.».

Η υποψηφιότητά της δεν είναι τυχαία, ούτε ξαφνική. Ασχολείται πολλά χρόνια και συστηματικά με τα προβλήματα της γειτονιάς, αρχικά μέσα από την Κίνηση Κατοίκων 6ης Δημοτικής Κοινότητας και στη συνέχεια και ως μέλος της «Ανοιχτής Πόλης».

H “Ανοιχτή Πόλη” δεν είναι μια ευκαιριακή παράταξη που σχηματίζεται λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές και διαλύεται αμέσως μετά. Από τη συμμετοχή μου σ’ αυτήν, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι γίνεται πολύ συστηματική δουλειά και σε επίπεδο Δημοτικών Κοινοτήτων και σε επίπεδο Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου, αλλά και από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους. Εμπιστεύομαι τον Νάσο Ηλιόπουλο και πιστεύω ότι μπορεί να τα καταφέρει γιατί είναι ένας νέος άνθρωπος, ικανός, με όραμα, που έχει γεννηθεί και ζει σε μία από τις μη προνομιούχες γειτονιές της Αθήνας, ξέρει πολύ καλά τα προβλήματά τους, θέλει να τα λύσει, ακόμα και μέσα από συγκρούσεις», τονίζει.

Σημειώνει επίσης ότι «αρχικά είχα ενδοιασμούς για την υποψηφιότητά μου, όμως κατέληξα ότι οι άνθρωποι της γενιάς μου έχουν θέση σε μια προσπάθεια να ξαναδούμε την “Αθήνα από την αρχή”, όπως λέει και το κεντρικό σύνθημα της “Ανοιχτής Πόλης”. Θα τολμούσα να πω ότι έχουν και κάποια πλεονεκτήματα, όπως περισσότερο ελεύθερο χρόνο αλλά και κάποιες συσσωρευμένες εμπειρίες. Για παράδειγμα, έχω παρακολουθήσει τη μετάλλαξη της γειτονιάς μου και έχω καταλάβει την ευθύνη που είχαν όλες οι δημοτικές αρχές των πολλών τελευταίων χρόνων γι’ αυτή τη μετάλλαξη».

Για την κ. Μαυρή-Βαβαγιάννη η πορεία αυτή είναι αναστρέψιμη. «Υπάρχουν πολλές γειτονιές στην Αθήνα σαν τη δική μου που εξακολουθούν και διατηρούν κάποια χαρακτηριστικά που με κάνουν να είμαι αισιόδοξη, όπως όμορφα κτίρια, ωραίες πλατείες, δρόμους, πάρκα. Προσωπικά βρίσκω πολύ όμορφο το ανακάτεμα των ανθρώπων, με συγκινεί ιδιαίτερα να βλέπω τα παιδιά κάθε φυλής και χρώματος που παίζουν όλα μαζί στην πλατεία μιλώντας ελληνικά. Εκείνο που με τρομάζει είναι η εγκατάλειψη, ιδιαίτερα σε ορισμένες γειτονιές. Απέναντι σ’ αυτό χρειάζεται δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι που να έχουν γνώση των προβλημάτων, θέληση και ικανότητες να τα λύσουν».

Επικοινωνία με τη στήλη: [email protected]

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Για τρίτη συνεχόμενη φορά στα έδρανα η «Ανταρσία στις γειτονιές»
Με την εκλογική μάχη του πρώτου γύρου να έχει ολοκληρωθεί, η δημοτική παράταξη «Ανταρσίας στις γειτονιές της Αθήνας» ευχαριστεί «όλες και όλους που έδωσαν τη δύναμη να εκλέξει ξανά δημοτικό σύμβουλο τον Πέτρο...
Για τρίτη συνεχόμενη φορά στα έδρανα η «Ανταρσία στις γειτονιές»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Αθήνα από την αρχή», πιο όμορφη και λειτουργική
Συνολικά 21 παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα στις γειτονιές της Αθήνας και κυρίως την καθημερινότητα των πολιτών περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη».
«Αθήνα από την αρχή», πιο όμορφη και λειτουργική
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Τη στήριξη του γαλάζιου «αντάρτη» Γ. Βουλγαράκη εξασφάλισε ο Κ. Μπακογιάννης
Ο κ. Μπακογιάννης (42,65%) συμμετέχει με σαφές προβάδισμα από τον κ. Ηλιόπουλο (16,97%), έχοντας παράλληλα και τη στήριξη του γαλάζιου«αντάρτη» Γ. Βουλγαράκη, όπως δήλωσε ο δεύτερος.
Τη στήριξη του γαλάζιου «αντάρτη» Γ. Βουλγαράκη εξασφάλισε ο Κ. Μπακογιάννης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ποιοι εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι στην Αθήνα
Ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών ανέδειξε τον Κώστα Μπακογιάννη νικητή με τον Νάσο Ηλιόπουλο να ακολουθεί. Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη β’ Κυριακή με τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ...
Ποιοι εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι στην Αθήνα
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Αγκαλιές και σέλφι με τον Κώστα Μπακογιάννη
Αναντίστοιχη του τελικού αποτελέσματος και των πρώτων προβλέψεων ήταν η συμμετοχή του κόσμου στα εκλογικά περίπτερα της Ν.Δ. στο κέντρο της Αθήνας. Ελάχιστοι ψηφοφόροι και υποψήφιοι βρέθηκαν νωρίς το απόγευμα...
Αγκαλιές και σέλφι με τον Κώστα Μπακογιάννη
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ναταλί και Μικέλα
Είναι και οι δύο φίλες, συνάδελφοι και πολύ αγαπητά πρόσωπα. Η Ναταλί Χατζηαντωνίου και η Μικέλα Χαρτουλάρη κατεβαίνουν και οι δυο τους υποψήφιες δημοτικές σύμβουλοι με τον συνδυασμό του Νάσου Ηλιόπουλου.
Ναταλί και Μικέλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας