Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναμέτρηση προσώπων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναμέτρηση προσώπων

  • A-
  • A+
Δήμος Νάουσας.

Σε επίπεδο προσώπων αναμένεται να κριθεί η εκλογική «μάχη» στον Δήμο Ηρωικής Πόλης Νάουσας, όπου τέσσερις νέοι -συγκριτικά με το 2014- υποψήφιοι ανταγωνίζονται για το ποιος θα καρπωθεί τη δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στη σημερινή δημοτική αρχή.

Ο 38χρονος νυν δήμαρχος, Νίκος Κουτσογιάννης, διεκδικεί την επανεκλογή του σε δεύτερη θητεία, έχοντας υποστεί αναμφισβήτητη φθορά την τελευταία 5ετία, την οποία άνοιξε και έκλεισε με αποχωρήσεις μελών της παράταξής του - συνοδευόμενες ενίοτε από καταγγελίες. Αν και η παράταξή του εμφανίζεται να έχει προβλήματα συνοχής, ψύχραιμοι παρατηρητές δεν αρνούνται ότι θα συμμετάσχει στην εκλογική αναμέτρηση από τη θέση ισχύος που του εξασφαλίζει το αξίωμα του δημάρχου. Δημοσίως φροντίζει να τοποθετείται με τον αέρα του φαβορί, υποστηρίζοντας ότι αυτός και η παράταξή του «δεν θα είναι ένα διάλειμμα στην απραξία και την οπισθοδρόμηση», αλλά «η νέα πραγματικότητα της Νάουσας», συστήνοντας μάλιστα στους αντιπάλους του «υπομονή μέχρι το 2023». Kατεβαίνει ανεξάρτητος κομματικά, αν και στο πλευρό του βρίσκονται μέλη της τοπικής Ν.Δ. - όσο και η τοπική Μητρόπολη και η οικογένεια Μπουτάρη, με τον Στέλιο Μπουτάρη να προλογίζει την πρώτη προεκλογική ομιλία του.

«Φρέσκο» πρόσωπο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικόλας Καρανικόλας, υποψήφιος δήμαρχος με θέσεις υπέρ δημοκρατικότερων διαδικασιών στη λήψη αποφάσεων στον δήμο, με βασική αρχή τον συμμετοχικό σχεδιασμό πολιτικής. Ο συνδυασμός του αποτελείται από νέα πρόσωπα, ώς ενός σημείου όμως, καθώς έχει συσπειρώσει αποχωρήσαντες από την παράταξη Κουτσογιάννη και μέλη της παράταξης του πρώην και επί δώδεκα συναπτά έτη δημάρχου, Τ. Καραμπατζού. «Αχρωμο» κομματικά το ψηφοδέλτιό του όσο και ο ίδιος ως πρόσωπο, με ερείσματα όμως στον χώρο της Ν.Δ. και στενές σχέσεις με στελέχη της. Οι επαφές με την τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της υποψηφιότητας Καρανικόλα ναυάγησαν προ μηνών.

Η αναζήτηση συνεργασιών ξεκίνησε από τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το περσινό φθινόπωρο, οπότε και φάνηκε εμμέσως πλην σαφώς η αδυναμία του κυβερνώντος κόμματος για αυτόνομη κάθοδο στη Νάουσα. Φυσική συνέχεια της «Κοινωνίας Πολιτών» -παράταξη που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 και στη συνέχεια ατόνησε- αποτέλεσε η νεοσύστατη «Ενωτική Πρωτοβουλία», που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι συμπαρατάσσεται με τη «Δύναμη Δημιουργίας», ανεξάρτητο συνδυασμό της υποψήφιας δημάρχου Ιλιας Ιωσηφίδου, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Πρόσωπο με συνεπές κεντροαριστερό προφίλ η ίδια, υποψήφια βουλευτής του Ποταμιού το 2015, επανήλθε στη διεκδίκηση του δήμου, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της τον περασμένο Οκτώβρη. Εχει υπηρετήσει την πόλη από τη θέση της αντιδημάρχου τεχνικών έργων επί διοίκησης Καραμπατζού, από την οποία αποχώρησε για να διεκδικήσει αξίωμα δημάρχου το 2010. Προ μηνών, μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ είχαν απορρίψει την προοπτική συνεργασίας με την ίδια, θυμίζοντας παλαιότερη επιθετική προς τον ΣΥΡΙΖΑ αρθρογραφία της. Αμφότερες οι πλευρές φαίνεται ότι επέλεξαν να κάνουν οπισθοχωρήσεις, κατανοώντας ότι το ισχύον αυτοδιοικητικό πλαίσιο απαιτεί συνεργασίες.

Σταθερή αξία παραμένει η «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ και θεωρείται βέβαιο ότι θα ενισχυθεί σε δυνάμεις. Νέος υποψήφιος δήμαρχος, ο χειρουργός Θωμάς Τσουκαλάς που, κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του, υπήρξε σαφής και πολύ συγκεκριμένος: «Διαλέγουμε μετερίζι, διαλέγουμε χαράκωμα, δεν είμαστε γενικά και αόριστα με τη Νάουσα. Είμαστε με τους εργάτες του χεριού και του πνεύματος, τους αγρότες, τους επαγγελματίες [...] Για μας μια όμορφη πόλη είναι μια πόλη χωρίς φτώχεια, χωρίς ανέργους, χωρίς ανασφάλιστους, με τη νεολαία να οικοδομεί τη ζωή της, όπως θέλει και δικαιούται».

Αδύναμη, τέλος, θεωρείται η υποψηφιότητα του Γιάννη Μυλωνά, που φέρεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες στη συγκρότηση ψηφοδελτίου. Ωστόσο, τυχόν απουσία του από τις εκλογές εκτιμάται ότι θα προκαλέσει εκλογικές ανακατατάξεις από τη διασπορά ψήφων.

Επικοινωνία με τη στήλη: [email protected]

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ουδετερότητα και μηνύματα στους δύο της Κυριακής
Αν και απέφυγε να πάρει θέση εν όψει του β’ γύρου των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα, ο Παύλος Γερουλάνος έστειλε σαφές μήνυμα προς τους δύο υποψηφίους δημάρχους που θα αναμετρηθούν στην πρωτεύουσα την ερχόμενη...
Ουδετερότητα και μηνύματα στους δύο της Κυριακής
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Από τις κουκούλες στον εκφοβισμό η παράταξη Αμπατζόγλου
Εκφοβισμός και διαταγές στους εργαζομένους του Δήμου Αμαρουσίου από τον υποστηριζόμενο από τη Ν.Δ. υποψήφιο δήμαρχο Θεόδωρο Αμπατζόγλου πριν καν εκφραστούν οι δημότες στον δεύτερο εκλογικό γύρο.
Από τις κουκούλες στον εκφοβισμό η παράταξη Αμπατζόγλου
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ακροδεξιά μπερδέματα της Ν.Δ. στο Βόρειο Αιγαίο
Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. γυρνούν το τιμόνι ακροδεξιά στο Βόρειο Αιγαίο και δεν διστάζουν να δημοσιοποιήσουν τη στήριξή τους σε υποψήφιο που διεγράφη από τη Ν.Δ. λόγω εθνικιστικού παραληρήματος.
Ακροδεξιά μπερδέματα της Ν.Δ. στο Βόρειο Αιγαίο
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Γυριστές» υπέρ Πατούλη
Παρά την απόφαση του Γ. Σγουρού να μη στηρίξει κάποιον από τους υποψήφιους περιφε­ρειάρχες Αττικής στον β΄ γύρο, στελέχη από το ψηφοδέλτιό του πήραν θέση υπέρ του εκλεκτού της Ν.Δ.
«Γυριστές» υπέρ Πατούλη
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Ιατρικό συμβούλιο» η Περιφέρεια Αττικής
Χαρακτηριστικά… ιατρικού συμβουλίου φαίνεται να αποκτά το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, λόγω των συμβούλων που εκλέγει η παράταξη του ενός εκ των δύο υποψήφιων περιφερειαρχών που πέρασαν στον β' γύρο.
«Ιατρικό συμβούλιο» η Περιφέρεια Αττικής
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Επικοινωνιολόγος με διχαστικό... χάρισμα
Χυδαίες απειλές προς ψηφοφόρους από πλευράς επικοινωνιολόγου του υποψήφιου -με το «χρίσμα» της Ν.Δ.- δημάρχου Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου. Εκτοξεύθηκαν ιδιαίτερα προς όσους νεοδημοκράτες επιλέξουν στον β’ γύρο...
Επικοινωνιολόγος με διχαστικό... χάρισμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας