Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θέλουμε δήμο αντάξιο των κατοίκων του
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θέλουμε δήμο αντάξιο των κατοίκων του

  • A-
  • A+
Ο υποψήφιος δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Κώστας Μερκουράκης, μιλάει  στην  «ΕΦ.ΣΥΝ.».

Ενας δήμος που θα ξεκινά από τις ανάγκες τις τοπικής κοινωνίας και θα προσπαθεί να αξιοποιήσει το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό για να φέρει αποτελέσματα, είναι ο στόχος του υποψηφίου δημάρχου Παλαιού Φαλήρου, Κώστα Μερκουράκη, επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης», παράταξης που, όπως σημειώνει ο ίδιος, εκφράζει την ανάγκη για μια νέα πορεία που θα παίρνει σοβαρά υπ’ όψιν την κοινωνική συνοχή.

• Η όψη του Παλαιού Φαλήρου έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά στο παραλιακό μέτωπο, τη «βιτρίνα» της πόλης. Ισχύει το ίδιο και για γειτονιές που δεν προσελκύουν τουρίστες και επισκέπτες; Τι μπορούσε να έχει γίνει και δεν πραγματοποιήθηκε;

Θα συμφωνήσω με τη διαπίστωσή σας, όσον αφορά τις σημαντικές αισθητικές παρεμβάσεις στη «βιτρίνα» της πόλης. Ωστόσο, το Φάληρο δεν τελειώνει εκεί. Οι μέσα γειτονιές αντιμετωπίζουν διαφορετικής έντασης προβλήματα και είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε κάθε συνοικία ξεχωριστά, για να έχουμε έναν δήμο για όλους τους δημότες.
Για παράδειγμα, το κεντρικό Φάληρο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας με αποτέλεσμα γονείς με καρότσια, ΑμεΑ ή ηλικιωμένοι να δυσκολεύονται να κινηθούν λόγω κατεστραμμένων πεζοδρομίων, ελλείψεων σε ράμπες και θέσεων στάθμευσης.

Στην περιφέρεια, στις γειτονιές «πάνω» από την Αμφιθέας, οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι ελάχιστες, αθλητικοί μαζικοί χώροι δεν υπάρχουν, υποδομές και υπηρεσίες απουσιάζουν. Εξίσου δύσκολη είναι η πρόσβαση στην παραδοσιακή αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους τζίρους των καταστημάτων, που σε συνδυασμό με την κρίση, την έλλειψη συνοχής στους εμπορικούς δρόμους, την απουσία Δημοτικής Αστυνομίας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για το επιχειρείν. Το πραγματικά δυσάρεστο είναι ότι απαρίθμησα όχι εξεζητημένες δράσεις, αλλά βασικές παρεμβάσεις που επείγει να προχωρήσουν.

• Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τον δήμο;

Εκφράζουμε την ανάγκη για μια νέα πορεία που θα παίρνει σοβαρά υπόψη την κοινωνική συνοχή, θα επενδύει στην Παιδεία, στον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό, θα στοχεύει στην ποιότητα ζωής και θα αντιμετωπίζει ισότιμα όλες τις γειτονιές. Βασική μας προτεραιότητα είναι η ενεργοποίηση του δήμου στον τομέα της κάλυψης πιεστικών κοινωνικών αναγκών σε κάθε επίπεδο. Στη στήριξη ευάλωτων συμπολιτών, στη μέριμνα για τις σχολικές μονάδες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, στη στήριξη των τοπικών εμπόρων, στην ενίσχυση του μαζικού και σωματειακού αθλητισμού και την πολιτιστική ανάπτυξη. Στόχος είναι ένας δήμος που θα ξεκινά από τις ανάγκες τις τοπικής κοινωνίας και θα προσπαθεί να αξιοποιήσει το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό για να φέρει αποτελέσματα.

• Είστε πέντε χρόνια επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο. Κάνοντας τον απολογισμό σας, πέτυχε το εγχείρημα μιας Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης στον συγκεκριμένο δήμο; Τι περαιτέρω προοπτικές υπάρχουν;

Ως κίνηση έχουμε πραγματοποιήσει πλήθος παρεμβάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, θέσαμε ζητήματα που δεν θα έμπαιναν αν απουσιάζαμε και σε αρκετές περιπτώσεις πετύχαμε μετρήσιμα αποτελέσματα. Ωστόσο, η απουσία μέσων μαζικής ενημέρωσης και βιντεοσκόπησης των συνεδριάσεων δεν μας επέτρεψε να προβάλουμε μαζικά αυτήν την προσπάθεια. Επιπλέον, στο θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» απουσίαζαν τα εργαλεία για να συγκροτηθούν πολιτικές και προγραμματικές συνεργασίες. Εκτιμώ ότι η απλή αναλογική ανοίγει τον δρόμο για μια πιο αποτελεσματική και πολυσυλλεκτική τοπική διακυβέρνηση.

Εχουμε δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος υποδοχής και αξιοποίησης ιδεών και προτάσεων κατοίκων, θεσμικών φορέων και συλλογικοτήτων. Προσοχή όμως! Οχι για να υποσχεθούμε μια καλύτερη εκπροσώπηση ή να εμπλακούμε σε διαμοιρασμό αξιωμάτων, αλλά για να γίνουμε η δύναμη εκείνη που θα δυναμώσει τη φωνή των κατοίκων, θα προτείνει λύσεις και θα διεκδικήσει την υλοποίησή τους.

• Το Π. Φάληρο έχει βρεθεί στην επικαιρότητα τόσο με αφορμή τις περσινές σκοταδιστικές αντιδράσεις για το γλυπτό «Phylax», για το χρυσαυγίτικο μαχαίρωμα 16χρονου μαθητή έξω από το σχολείο του, αλλά και για την παρουσία νεοναζί σε παρελάσεις. Υπάρχει έδαφος συνεννόησης ανάμεσα στις δημοκρατικές παρατάξεις ώστε να ενισχυθεί το μέτωπο κατά του φασισμού; Προτίθεστε να πάρετε σχετικές πρωτοβουλίες;

Η δράση της Ακροδεξιάς στο Π. Φάληρο δυστυχώς δεν είναι πρόσφατη. Η περιοχή έχει βιώσει στο παρελθόν την εγκληματική δράση των φασιστών και αντιμετωπίζει τον υπαρκτό κίνδυνο να μετατραπεί σε βάση εξόρμησης της νεοναζιστικής συμμορίας στα νότια. Εμείς επιδιώξαμε σταθερά την κοινή στάση περιθωριοποίησης και απομόνωσης του φασισμού από το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων. Το ζητούμενο όμως είναι το επόμενο βήμα: μόνο μια ζωντανή και ενεργή τοπική κοινωνία μπορεί να εξαλείψει φασιστικά φαινόμενα. Ενα οριζόντιο μέτωπο συλλογικοτήτων, φορέων, σωματείων που θα προωθήσει τη λογική της αλληλεγγύης και της ισότητας στην πράξη και στη βάση της κοινωνίας. Και σε αυτήν την πρωτοβουλία κομβικό ρόλο μπορεί να παίξει ο δήμος.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οι αντιδράσεις έφεραν... διαζύγιο​​​​​​

Λίγα μόλις 24ωρα κράτησε η υποψηφιότητα του πρώην αστυνομικού διευθυντή Εύβοιας, Λάμπρου Χουλιάρα, με το ψηφοδέλτιο του γνωστού ηθοποιού Απόστολου Γκλέτσου για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Με μια λιτή ανακοίνωση ο πρώην δήμαρχος Στυλίδας και νυν υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Απόστολος Γκλέτσος, έκανε γνωστή τη διακοπή της συνεργασίας με τον απόστρατο αξιωματικό της αστυνομίας, προσδιορίζοντας ότι στην πορεία προέκυψαν διαφωνίες μεταξύ τους.

Ωστόσο, αυτό που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι ότι η αποχώρηση του Λάμπρου Χουλιάρα από το ψηφοδέλτιο έχει να κάνει με τις αντιδράσεις που υπήρξαν εξαιτίας της εμπλοκής του με τη Χρυσή Αυγή. Ο Λ. Χουλιάρας μετά την αποστρατεία του είχε προσχωρήσει στη Χρυσή Αυγή και μάλιστα η εξέλιξη αυτή ήταν ένας από τους λόγους για την αποχώρηση του βουλευτή Νίκου Μίχου. Πάντως στη συνέχεια αποχώρησε και ο Λάμπρος Χουλιάρας για να προσχωρήσει στο κόμμα του ευρωβουλευτή Ελευθέριου Συναδινού, ΠΑΤΡΙΕ.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το νεοναζιστικό μόρφωμα συμμετέχει στις εκλογές για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με το ψηφοδέλτιο της «Ελληνικής Αυγής» και επικεφαλής τον απόστρατο στρατιωτικό Χαράλαμπο Γιώτη.  Γ.Δ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αντιρατσισμός και αλληλεγγύη στην πράξη​​​​​​

Θανάσης Μαρμαρινός, Αρης Παριανός 

Δύο υποψηφιότητες που ξεχωρίζουν ανακοίνωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης. Πρόκειται για τον Θανάση Μαρμαρινό, αλιέα από το ακριτικό χωριό της Συκαμνιάς Λέσβου που πρωτοστάτησε στη διάσωση εκατοντάδων ανθρώπων, διακινδυνεύοντας καθημερινά τη ζωή του μαζί με τους συγχωριανούς του, όταν οι εκατοντάδες προσφυγικές βάρκες που έφταναν εκεί κινδύνευαν να ναυαγήσουν.

Η δράση του θυμίζουμε ότι υποχρέωσε τη διεθνή κοινότητα να στρέψει το βλέμμα της εκεί και ο καπετάν Θανάσης να προταθεί μέχρι και για το Νόμπελ Ειρήνης το 2016, ως παράδειγμα αλληλεγγύης. Ανάμεσα στους υποψήφιους και ο Αρης Παριανός, έφορος του συλλόγου «Η φωνή των Ρομά της Καλλονής», που δίνει αγώνα για τη μόρφωση όλων των παιδιών Ρομά της Λέσβου. Ειδική περίπτωση και ο Μιχάλης Μπάκας, που είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Γιάννη Σπιλάνη, παράλληλα με την παρουσία του ως επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων.  Γ.ΠΑΓ.

Επικοινωνία με τη στήλη: ota@efsyn.gr

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Τον τσάκισε η Μάρα τον Μητσοτάκη
Μνημείο αμεροληψίας η συνέντευξη Μητσοτάκη στο Star. Η Μάρα Ζαχαρέα, ο σύζυγος της οποίας - Θόδωρος Ρουσόπουλος - κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής με την Ν.Δ, ανέλαβε με βαριά καρδιά να εκπληρώσει το βαρύ...
Τον τσάκισε η Μάρα τον Μητσοτάκη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας
Θέματα ασφαλείας αμοιβαίου ενδιαφέροντος ήταν στο επίκεντρο τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου,...
Τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αιχμές Γιούνκερ για την κυβέρνηση Καραμανλή
Με μελανά χρώματα περιγράφει ο πρόεδρος της Κομισιόν τη διακυβέρνηση της χώρας την περίοδο 2004-2009, εστιάζοντας στην παραδοχή της κυβέρνησης ότι τα επίσημα στοιχεία διαστρέβλωναν την εικόνα για το πραγματικό...
Αιχμές Γιούνκερ για την κυβέρνηση Καραμανλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοκρατία σημαίνει χρεοκοπία;
Διά χειρός Πάνου Καζάκου, ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ ο τελευταίος τόμος της σειράς «Εθνικές κρίσεις», επιχειρεί μια συνοπτική ανασκόπηση των «ελεγχόμενων πτωχεύσεων» της τελευταίας δεκαετίας (δηλαδή των...
Δημοκρατία σημαίνει χρεοκοπία;
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναλαμβάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Στην ισχυρή αποτρεπτική επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Αναλαμβάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Καλύτερη στρατηγική στα ελληνοτουρκικά η αποφυγή της κρίσης»
Ανοίγοντας το συνέδριο του e-kyklos με θέμα «Η Ελλάδα μετά: Η ανασύσταση της Μεσαίας Τάξης», ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη αναστοχασμού ώστε να διαμορφωθεί η εθνική στρατηγική στα...
«Καλύτερη στρατηγική στα ελληνοτουρκικά η αποφυγή της κρίσης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας