Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με το βλέμμα στον β΄ γύρο στην Ηπειρο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με το βλέμμα στον β΄ γύρο στην Ηπειρο

  • A-
  • A+
Νίκη από την πρώτη Κυριακή ζητάει ο Αλ. Καχριμάνης, στην ευκαιρία του β΄ γύρου στοχεύουν οι βασικοί ανταγωνιστές του.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ενα από τα πιο βασικά ερωτήματα των περιφερειακών εκλογών στην Ηπειρο τέθηκε την τελευταία εβδομάδα, με την ολοκλήρωση κατά μεγάλο βαθμό της παρουσίασης των ψηφοδελτίων. Από τη μια μεριά βρίσκεται ο νυν περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, που έθεσε καθαρά τον στόχο για νίκη από την πρώτη Κυριακή, κι από την άλλη οι βασικοί ανταγωνιστές του, οι οποίοι ζητούν ψήφο που θα φέρει δεύτερη Κυριακή και στη συνέχεια ανατροπή της σημερινής περιφερειακής αρχής.

Εμπειροι

Ο Αλ. Καχριμάνης μετράει πάνω από 35 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τον Δήμο Μετσόβου, στη Νομαρχία Ιωαννίνων και την Περιφέρεια Ηπείρου, εκφράζοντας τον παραδοσιακό κορμό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και πετυχαίνοντας διευρύνσεις και προς άλλους χώρους, όπως φάνηκε και… εκ του αποτελέσματος το 2014 όταν εξελέγη με 50,8% από τον πρώτο γύρο έναντι της Ολγας Γεροβασίλη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία με το 24,5% πετύχαινε το καλύτερο αποτέλεσμα της Αριστεράς στην ιστορία αυτών των εκλογών.

Οι αντίπαλοι

Κάτι ανάλογο επιχειρεί και αυτή τη φορά έχοντας στο ψηφοδέλτιό του υποψηφίους και από την Κεντροαριστερά με εμπειρία στα αυτοδιοικητικά. Τη δική τους ευκαιρία ψάχνουν οι αντίπαλοί του, θέλοντας να εκφράσουν μια «αλλαγή» κατεύθυνσης στην Περιφέρεια:

Ο Γιώργος Ζάψας είδε μεν ένα μέρος της παράταξης που είχε το 2014 (9,6%) να μην τον ακολουθεί, επιλέχτηκε όμως επικεφαλής της συνεργασίας με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο και στηρίζεται και, εκφράζοντας δυνάμεις και της Κεντροαριστέρας, επιζητεί να είναι στη δυάδα ενός β΄ γύρου.

Το νέο πρόσωπο και το ΚΙΝ.ΑΛ.

Ο Σπύρος Ριζόπουλος, το νέο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή της περιοχής, συσπείρωσε αρχικά στελέχη που έχουν επιρροή στον αυτοδιοικητικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά σύντομα ανέπτυξε ευρύτερη δυναμική, φτιάχνοντας ψηφοδέλτια σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και έχοντας κατακτήσει την αναγνωρισιμότητα που του επιτρέπει να θέτει και αυτός τον στόχο της νίκης στον β΄ γύρο.

Ο Δημήτρης Δημητρίου, με μεγάλη εμπειρία από τον επιμελητηριακό χώρο, πήρε νωρίς το χρίσμα του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλά έχει επίσης στόχο να εκφράσει ευρύτερους χώρους της Κεντροαριστεράς.

Το ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση πετυχαίνει ικανοποιητικά ποσοστά σε αυτές τις εκλογές (8% το 2014) και με έναν νέο συνδικαλιστή από τον χώρο της Υγείας επικεφαλής αυτήν τη φορά, τον Γιώργο Πρέντζα, με κοινωνική και πολιτιστική δράση και στην πόλη των Ιωαννίνων, στοχεύει να συνεχίσει την παράδοση.

Ο Νίκος Ζήκος, ο οποίος εκλέγεται από το 2010, εκφράζει τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (2,9% το 2014) και δίνει αυτά τα χρόνια φωνή στο περιφερειακό συμβούλιο στους ανέργους, τους απολυμένους, τους φτωχούς αγρότες και τα κοινωνικά κινήματα, έχοντας δημιουργήσει έναν διακριτό πολιτικό χώρο.

Ο Κώστας Νουτσόπουλος, γνωστός από τη συμμετοχή του στην Αριστερά, μπαίνει πρώτη φορά επικεφαλής περιφερειακού σχήματος και παρουσίασε πρόσφατα τους πρώτους υποψηφίους, συσπειρώνοντας και δυνάμεις της ΛΑΕ.

Στην τελική ευθεία για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου έχει μπει το σχήμα των «Ενεργών Πολιτών», που εκφράζει μεταξύ άλλων και συσπειρώσεις εναντίον των εξορύξεων για υδρογονάνθρακες στην Ηπειρο, δοκιμάζοντας πρώτη φορά και την εμπειρία του πολιτικού στίβου.

ΔΗΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Αποχωρεί ο Παρασκευαΐδης, «παρών» από Αστυρακάκη

Σημαντικές εξελίξεις που αλλάζουν ακόμα μια φορά το προεκλογικό σκηνικό σημειώθηκαν στη Μυτιλήνη. Από τις εκλογές θα απουσιάσει ο άτυχος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο οποίος το πρωί της περασμένης Τρίτης οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης αισθανόμενος έντονη αδιαθεσία και διαγνώστηκε με εξελισσόμενο έμφραγμα μυοκαρδίου. Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις ασφαλώς η υγεία προέχει των αξιωμάτων.

Ερώτημα παραμένει, ακόμα και σήμερα, ωστόσο, το μέλλον του συνδυασμού, με τις γνώμες να διίστανται για το αν πρέπει και μπορεί να συνεχίσει ως έχει ή να αποχωρήσει. Πάντως, ήδη στελέχη του συνδυασμού κινούν για άλλες πολιτείες. Θυμίζουμε ότι ο κ. Παρασκευαΐδης προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και η υποψηφιότητά του είχε θεωρηθεί αντάρτικο σε αυτήν του Μιχάλη Μαμάκου που κατεβαίνει με τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Στο μεταξύ, πάντως, ένας ακόμη συνδυασμός έκανε την εμφάνισή του με επικεφαλής τον νυν αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Κώστα Αστυρακάκη, που φιλοδοξεί να συσπειρώσει ό,τι απέμεινε από τον συνδυασμό του κ. Γαληνού, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του δημάρχου και τα κοινά, με τη λήξη της θητείας του. Πλάι του θα έχει και τον νυν αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γ. Κατζανό αλλά και την αντιδήμαρχο Εθελοντισμού και Νέας Γενιάς Αθηνά Ιωσηφέλλη.    

Γιώργος Παγούδης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δύο νέες υποψηφιότητες​​​​​​

Δύο νέες υποψηφιότητες, προερχόμενες από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη «μάχη» για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για τον συνδυασμό της «Αριστερής Παρέμβασης», με αναφορές στον χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο όποιος συμμετείχε και στις εκλογές του 2014, εκλέγοντας, μάλιστα, έναν σύμβουλο στο τωρινό περιφερειακό συμβούλιο. Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει επικεφαλής του ψηφοδελτίου, ενώ τις διαδικασίες έχει αναλάβει να «τρέξει» πενταμελής συντονιστική επιτροπή, αποτελούμενη από τους Αλέξη Λιάσκο, Γιάννη Μέλλιο, Νίκη Πολυζώη, Ελένη Πούλου και Φώτη Χάγιο. Η δεύτερη υποψηφιότητα είναι του συνδυασμού «Ελεύθερη Στερεά», με αναφορές στον χώρο της Λαϊκής Ενότητας, που συμμετέχει πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές με επικεφαλής τον δημοτικό υπάλληλο του Δήμου Ερέτριας Αντώνη Βούλγαρη.

Μαρία Δήμα 

Επικοινωνία με τη στήλη: [email protected]

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Το παρασκήνιο της επιλογής στην Ηπειρο
Με επικεφαλής τον Δημήτρη Δημητρίου θα κατέβει στις περιφερειακές εκλογές στην Ηπειρο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Οπως αποφασίστηκε σε περιφερειακή σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα στα Γιάννενα, ο κ. Δημητρίου,...
Το παρασκήνιο της επιλογής στην Ηπειρο
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ανανέωση με τον Μωυσή Ελισάφ στη δημαρχία των Ιωαννίνων
ΜΙα πρωτόγνωρη μάχη για τα πολιτικά δεδομένα των Ιωαννίνων αποτέλεσε η δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών, με τον νυν δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να αντιμετωπίζει τον Μωυσή Ελισάφ.
Ανανέωση με τον Μωυσή Ελισάφ στη δημαρχία των Ιωαννίνων
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Με το βλέμμα στον β΄ γύρο στην Πρέβεζα
Μήνας διεργασιών για τις δημοτικές εκλογές στην Πρέβεζα. Η διαμόρφωση των τελικών ψηφοδελτίων πάει για Απρίλιο πλέον, μετά και τις αλλαγές στο ύψος της ποσόστωσης, και οι περισσότεροι υποψήφιοι κάνουν τις...
Με το βλέμμα στον β΄ γύρο στην Πρέβεζα
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Η μάχη των έμπειρων...
Υποψηφιότητες με εμπειρία στα αυτοδιοικητικά πράγματα χαρακτηρίζουν το προεκλογικό σκηνικό που διαμορφώνεται ώς αυτή τη στιγμή στον Δήμο Ηγουμενίτσας. Μια ιδιαιτερότητα που έχουν γενικότερα οι εκλογές στη...
Η μάχη των έμπειρων...
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Εμπειροι υποψήφιοι στην Αρτα
Πόλη με ανερχόμενη δυναμική την τελευταία δεκαετία η Αρτα αναζητά τη δική της ταυτότητα. Γίνεται φανερό ότι η νέα δημοτική αρχή θα βρεθεί μπροστά σε νέες αναπτυξιακές προκλήσεις.
Εμπειροι υποψήφιοι στην Αρτα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας