Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μαγειρέματα, διαζύγια και νέες συμμαχίες
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαγειρέματα, διαζύγια και νέες συμμαχίες

  • A-
  • A+

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Ούτε η Καλαμαριά γλίτωσε τις συνέπειες των πολιτικών και προσωπικών υπολογισμών για την επόμενη μέρα με την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Tα περισσότερα «μαγειρέματα» οδήγησαν σε ανέλπιστες συμμαχίες όσο και αποτυχίες, με αποτέλεσμα το τελικό «πιάτο» να προκαλεί τέτοια έκπληξη, που είναι άγνωστο πώς θα εκτιμηθεί από το εκλογικό σώμα.

Οι απροσδόκητες συμμαχίες του δημάρχου Θεοδόση Μπακογλίδη, η διάλυση και επανασύσταση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τον τόνο, οι νέες υποψηφιότητες ψάχνουν τον βηματισμό τους και η περιρρέουσα «σιωπή» των πολιτών κάνει ακόμη πιο δύσκολες τόσο την ανάλυση όσο και την οποιαδήποτε προσέγγιση.

Ενισχυμένα

Ο κ. Μπακογλίδης θεωρητικά εμφανίζεται ενισχυμένος καθώς έβγαλε λαγούς από το μανίκι αναγγέλλοντας τη συνεργασία με τους αντιπάλους των προηγούμενων χρόνων, Αμαλία Πασαλίδου και Μιχάλη Παναγιωτίδη. Προσθέστε και το γεγονός ότι από τις προηγούμενες εκλογές είχε καταφέρει να εντάξει στο ψηφοδέλτιό του και συμβούλους ακόμη και από τον χώρο της Ν.Δ. Το 2014 η κ. Πασαλίδου (υπήρξε και υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ) είχε λάβει 7,34% (2 έδρες) και ο κ. Παναγιωτίδης (υποψήφιος παλαιότερα για τον δήμο με τον Συνασπισμό της Αριστεράς) 5,1% (1 έδρα). Στην παρουσίαση πάντως της νέας παράταξης του κ. Μπακογλίδη δημιουργήθηκε θέμα, αφού η κ. Πασαλίδου αποδοκιμάστηκε από το κοινό της εκδήλωσης όταν θέλησε να παρουσιάσει τους λόγους αυτής της συνεργασίας. Δύσκολα μπορεί να γίνει εκτίμηση για τις συνέπειες που θα έχει το συγκεκριμένο περιστατικό το οποίο έγινε προσπάθεια να υποβαθμιστεί.

Το συμβάν πάντως είναι χαρακτηριστικό των «μπερδεμάτων» που προέκυψαν στο εξαντλητικό πολιτικό «κουβεντολόι» που προηγήθηκε, αφού Πασαλίδου και Παναγιωτίδης είχαν συνομιλίες το προηγούμενο διάστημα και με τον Αρη Τεμεκενίδη. Ο κ. Τεμεκενίδης έχει τη δική του παράταξη η οποία σχηματίστηκε με τη διάσπαση και αποχώρηση τεσσάρων συμβούλων από τη ΡΕΚΚ, παράταξη που είχε υποστηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμως ο κ. Τεμεκενίδης είχε αποχωρήσει από τη ΡΕΚΚ διότι δεν συμφωνούσε με την υποστήριξη που ήθελε να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ -στο πλαίσιο της νέας γραμμής για κεντροαριστερές συμμαχίες- στον κ. Μπακογλίδη.

Χωρίς κατάληξη

Ωστόσο συνέβη το… απρόοπτο. Ενώ αρχικά οι συζητήσεις Μπακογλίδη-ΣΥΡΙΖΑ βάδιζαν ανέφελες, όλοι δε θεωρούσαν σίγουρο ότι η συμμαχία θα ήταν γεγονός, ο κ. Μπακογλίδης έκανε πίσω και είπε ότι δεν θέλει τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Πολλά θρυλούνται για αυτή τη μετατόπιση. Πολλοί υποστηρίζουν ότι υπήρξε κεντρική παρέμβαση από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., άλλοι ότι έφτανε η αντίδραση των «πούρων ΠΑΣΟΚων» που βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο του δημάρχου, όποιο σενάριο όμως και να είναι αληθινό –εξίσου πιθανό να είναι και τα δύο–, το θέμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από αυτό το ανεπανάληπτο «άδειασμα» βρέθηκε ξαφνικά ουσιαστικά χωρίς υποψήφιο, με δεδομένο ότι ο επικεφαλής της παράταξης το 2014 Μ. Λαμψίδης είχε αναγγείλει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος έχοντας βλέψεις στην κεντρική πολιτική σκηνή…

Το γεγονός ότι σχεδόν διαλύθηκε η δημοτική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μια παράταξη του 38,16% (στον δεύτερο γύρο του 2014), αποτελεί τελικά κατόρθωμα. Η λύση που βρέθηκε ήταν να ανατεθεί ο «μουντζούρης» στον δικηγόρο και στέλεχος της νεολαίας του κόμματος, Δημήτρη Αρκούδη, ο οποίος θεωρητικά φαίνεται να βρίσκεται στη γραμμή επιλογής νέων προσώπων, ωστόσο καλείται να ξεκινήσει συγκρότηση ψηφοδελτίου κυριολεκτικά από το μηδέν, δεδομένου ότι τα προηγηθέντα οδήγησαν στην αποχώρηση και αποστράτευση ακόμη και τους εναπομείναντες δημοτικούς συμβούλους της ΡΕΚΚ (Καζάρα, Καϊμακτσίδης, Κοταλακίδου).

Λαμβάνοντας υπόψη τα προηγούμενα, οι Νεοδημοκράτες δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα. Ο πολιτικός μηχανικός Γιάννης Δαρδαμανέλης, κεντροδεξιός, ήδη δημοτικός σύμβουλος, κάνει την προεκλογική του εκστρατεία με στήριξη του κόμματος και ευελπιστεί σε κάτι καλύτερο από το 14% που είχε λάβει το 2014 ο Στ. Ματσαρίδης. Ιστορικά βέβαια η Ν.Δ. στην Καλαμαριά δεν είχε δυνατότητες, χαρακτηριστικό είναι ότι το 2006 και το 2010 είχε υποστηρίξει τον αείμνηστο Χάρρυ Κλυνν.

Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, που παλιότερα είχε δύναμη στην Καλαμαριά, κατεβάζει ως υποψήφιο και πάλι τον Αντωνάκη Βικέντιο ο οποίος το 2014 είχε λάβει 10,18%. Από τον χώρο του ΚΚΕ προέρχεται όμως και ο Αβραάμ Περσίδης ο οποίος χάραξε ανεξάρτητη πορεία και κατέρχεται κι αυτός υποψήφιος με δικό του συνδυασμό. Πολλοί αναμένουν με ενδιαφέρουν να δουν ποιες θα είναι οι συνέπειες και αυτού του «διχασμού».

Εσχατο, αλλά όχι τελευταίο σε σημασία, είναι το σενάριο που θέλει τη Χρυσή Αυγή να προσπαθεί να φτιάξει συνδυασμό για πρώτη φορά στον συγκεκριμένο δήμο. Η συζήτηση φαίνεται να παραμένει μέχρι στιγμής ανοιχτή, κι αυτό διότι δεν βρίσκονται οι άνθρωποι που θα μπορέσουν να συγκροτήσουν συνδυασμό. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι οι προσπάθειες για το ψηφοδέλτιο καταβάλλονται από πρόσωπο το οποίο στις προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του… κ. Μπακογλίδη.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΞΩΔΙΚΟ

«Ούτε σχέση ούτε στήριξη από Χ.Α.»

Ο υποψήφιος για τον Δήμο Εδεσσας Χρήστος Δημητριάδης έστειλε εξώδικο στην εφημερίδα μας προκειμένου να απαντήσει σε άρθρο του Απόστολου Λυκεσά που αναφερόταν και σε αυτόν (18.2.2019, «Κόντρες στον απόηχο της Συμφωνίας των Πρεσπών»). Πρόκειται περί απάντησης στη νύξη για την υποψηφιότητά του «…παραμένει το ερώτημα αν στο μέλλον θα έχει την επίσημη (ή ανεπίσημη) στήριξη της Χρυσής Αυγής».

Οπως γράφει: «Εκφράζω την εντονότατη διαμαρτυρία μου για τα όσα προκλητικώς και συκοφαντικά περιέχονται σε βάρος μου στο άρθρο σας. Ισχυρίζεστε ψευδώς και εν γνώσει σας γεγονότα που ασφαλέστατα βλάπτουν την τιμή και υπόληψή μου. Ειδικότερα τα όσα ανωτέρω ενώπιον ολόκληρου του πανελληνίου ισχυρίζεστε αναφορικά με το ερώτημα αν στο μέλλον θα έχω την επίσημη (ή ανεπίσημη) στήριξη της Χρυσής Αυγής είναι αναληθή, ανυπόστατα και με έκπληξη ανέγνωσα το δημοσίευμα αυτό. Ο δημοσιογράφος οφείλει να: ενημερώνει σωστά την κοινή γνώμη με πνεύμα αντικειμενικότητας χωρίς –κομματικό υπολογισμό- δογματισμό –φανατισμό.

»Μην εμπλέκει το σχόλιο με την είδηση, δηλαδή το γεγονός με την υποκειμενική του αξιολόγηση. Αποφεύγει τη δημοσίευση ειδήσεων – πρόκληση εντυπωσιασμού. Η ανωτέρω αναληθής δημοσίευση δημιουργεί εντυπώσεις για δήθεν στήριξή μου από τη Χρυσή Αυγή, γεγονός που οφείλατε τουλάχιστον να ερευνήσετε. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να σας απαντήσω αμέσως ότι ουδεμία σχέση έχω με τη Χρυσή Αυγή και πολύ περισσότερο ουδεμία επίσημη ή ανεπίσημη στήριξη είχα ή έχω! Σας ερωτώ λοιπόν από πού αντλείται το δικαίωμα να δημοσιεύετε τέτοιες ανακρίβειες και αναλήθειες; Για ποιο λόγο δεν επικοινωνήσατε μαζί μου, ώστε να λάβετε γνώση της αλήθειας, όταν στο άρθρο σας αναφέρετε ότι παραμένει το ερώτημα αν θα έχω την επίσημη ή ανεπίσημη στήριξη της Χρυσής Αυγής; Για ποιο λόγο εάν αυτό, όπως διατυπώνεται στο άρθρο σας, αποτελούσε ερώτημα για εσάς, δεν πράξατε το αυτονόητο να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να έχω τη δυνατότητα να τοποθετηθώ και να διαψεύσω αμέσως τα όσα αναληθώς αναφέρεται;».

Απάντηση συντάκτη: Ο κ. Δημητριάδης μπήκε σε μεγάλο κόπο συντάσσοντας εξώδικο για να απαντήσει σε ένα από τα προεκλογικά σενάρια της Εδεσσας το οποίο θεωρεί δυσφημιστικό γι’ αυτόν. Δεν έχουμε καμιά δυσκολία να αποδεχθούμε τις διευκρινίσεις του, και να σημειώσουμε μάλιστα με ικανοποίηση το γεγονός ότι θεωρεί δυσφημιστική την οποιαδήποτε σύνδεσή του με τη Χρυσή Αυγή. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θα μπορούσε να είχε δώσει τη διευκρίνιση με ένα απλό σημείωμα ή τηλεφώνημα.

Επικοινωνία με τη στήλη: [email protected]

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Επαθε... Ταχιάο ο Μπακογλίδης στον Δήμο Καλαμαριάς
Πήρε λιγότερες ψήφους στον δεύτερο γύρο απ’ όσες στον πρώτο και... χάρισε τη δημαρχία σε κεντροδεξιό για πρώτη φορά έπειτα από 55 χρόνια. Ενας στους τρεις δεν ξαναπήγε στις κάλπες, θεωρώντας ότι η νίκη του...
Επαθε... Ταχιάο ο Μπακογλίδης στον Δήμο Καλαμαριάς
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πολιτική κουζίνα...
Ο Κων. Ζέρβας φαίνεται να έχει «καπαρώσει» τρεις παρατάξεις που το σύνολο των ποσοστών τους καλύπτει τη διαφορά με τον Ν. Ταχιάο, ενώ η μάχη γίνεται για τους ψηφοφόρους των Νοτοπούλου, Ορφανού και Βούγια
Πολιτική κουζίνα...
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Ο δήμαρχος διά της σιωπής του πριμοδότησε δεξιές παρατάξεις»
Οι πρώτες βολές εναντίον του Γιάννη Μπουτάρη σχετικά με τον ρόλο του στις εκλογές και τις ευθύνες του για τη δεξιά στροφή στη δημαρχία ρίχθηκαν χθες από την Κατερίνα Νοτοπούλου μέσω συνέντευξης της.
«Ο δήμαρχος διά της σιωπής του πριμοδότησε δεξιές παρατάξεις»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Δύο «γαλάζιοι» παλιοί συμφοιτητές για το χρίσμα
Δύο παλιοί συμφοιτητές του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, κάτοικοι του κέντρου, αμφότεροι ανεπιτυχώς υποψήφιοι βουλευτές με τη Ν.Δ., θα συγκρουστούν και πάλι για το δημαρχιακό αξίωμα Θεσσαλονίκης.
Δύο «γαλάζιοι» παλιοί συμφοιτητές για το χρίσμα
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Ισχυρό ΚΚΕ παντού για να γκρεμιστεί από την τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή»
Ο υποψήφιος του ΚΚΕ Σωτήρης Αβραμόπουλος έκανε μια προεκλογική εκστρατεία στη βάση προτάσεων για την αντισεισμική θωράκιση και την αντιπλημμυρική προστασία βάλλοντας κατά του Απόστολου Τζιτζικώστα και του...
«Ισχυρό ΚΚΕ παντού για να γκρεμιστεί από την τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Από τη μια οι κομματικοί και από την άλλη εμείς...»
Ο Πέτρος Λεκάκης τονίζει τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της παράταξής του και βάλλει κατά του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και του ΣΥΡΙΖΑ για εγκατάλειψή του από πρόσωπα που είναι μαζί του στη σημερινή διοίκηση του δήμου
«Από τη μια οι κομματικοί και από την άλλη εμείς...»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας