Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δύο φαβορί στη Λαμία
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δύο φαβορί στη Λαμία

  • A-
  • A+

Στους έξι ανέρχονται οι υποψήφιοι που έχουν ανακοινώσει επίσημα ότι θα διεκδικήσουν τον Δήμο Λαμιέων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, με τα μέχρι τώρα δεδομένα να δίνουν ως φαβορί για τη δεύτερη Κυριακή τον νυν δήμαρχο Νίκο Σταυρογιάννη και τον νυν αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Θύμιο Καραΐσκο.

Πρόκειται για δύο υποψηφιότητες που προέρχονται από τον χώρο της Ν.Δ., αν και ο Νίκος Σταυρογιάννης είχε διαγραφεί για τη μη ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου, περίοδο που ήταν βουλευτής. Αμφότεροι διεκδίκησαν τη στήριξη της Ν.Δ., η οποία τελικά δόθηκε στον νυν αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Θύμιο Καραΐσκο. Ωστόσο ένα κομμάτι τοπικών στελεχών της «γαλάζιας» παράταξης στηρίζουν τον σημερινό δήμαρχο, με τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις μάλιστα να έχουν πάρει και δημόσιο χαρακτήρα.

Και οι δύο συνδυασμοί παρουσιάζονται ως ανεξάρτητοι συμπεριλαμβάνοντας στο ψηφοδέλτιο υποψήφιους και από άλλους πολιτικούς χώρους. Ειδικά μάλιστα στον συνδυασμό του σημερινού δημάρχου Λαμιέων υπάρχουν αρκετά στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ, ενώ δίαυλοι επικοινωνίας υπάρχουν και προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σφήνα» στις δύο αυτές υποψηφιότητες επιδιώκει να μπει ο γιατρός και νυν δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας», Παναγιώτης Στασινός. Προέρχεται από τον χώρο της οικολογίας με αρκετά χρόνια παρουσίας στο δημοτικό συμβούλιο και πλέον, έχοντας την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικεί είσοδο στη δεύτερη Κυριακή.

Την επίσημη υποψηφιότητα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποτελεί ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας (2010-14) Θωμάς Στάικος, ο οποίος επιχειρεί την επάνοδό του στο πολιτικό προσκήνιο. Ωστόσο ο πολυκερματισμός που επικρατεί στον χώρο της Κεντροαριστεράς και η διείσδυση των τριών παραπάνω υποψηφίων δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια για μεγάλες επιδιώξεις, ενώ μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει και τη στήριξη του κομματικού μηχανισμού.

Στην Αυτοδιοίκηση επιστρέφει και ο γιατρός Βασίλης Κυριακάκης, ο οποίος -μετά από δύο συνεχόμενες θητείες στο δημοτικό συμβούλιο- μετακινήθηκε στη Βουλή, όπου εκλέχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και το 2015. Το καλοκαίρι του 2015 αποχώρησε και πλέον επανέρχεται στην τοπική αυτοδιοίκηση ως επικεφαλής του συνδυασμού «Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία» και με αναφορές σε χώρους όπως η Λ.ΑΕ. και η «Πλεύση Ελευθερίας».

Η εξάδα των υποψήφιων δημάρχων Λαμιέων κλείνει με τον δημοσιογράφο και μέλος της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας, Γιώργο Δελιχά, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχοντας τη στήριξη του ΚΚΕ. Διεκδικεί για πρώτη φορά την είσοδό του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λαμίας, αλλά και τη συνέχεια της παρουσίας της Λαϊκής Συσπείρωσης σε αυτό μέσα από μια προσπάθεια ανανέωσης. Σ.Ζ.

■ Επισήμως… ΠΑΣΟΚοποίηση

Και με τη «βούλα» πλέον επισημοποιήθηκε η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον νυν περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη καθώς ανακοινώθηκε η σύμπηξη μιας κοινής παράταξης εν όψει των εκλογών. Το στοίχημα βεβαίως για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πόσους περιφερειακούς συμβούλους θα καταφέρει να εκλέξει (το 2014 είχε καταλάβει 5 έδρες). Κυρίως όμως το πώς θα… διαχυθούν στην κοινή παράταξη οι ιδέες της Αριστεράς και της Οικολογίας που μέχρι σήμερα έφεραν αρκετές φορές απέναντι στις επιλογές της διοίκησης τη «Ριζοσπαστική Συνεργασία». Το κόμμα πάντως δεν φαίνεται να έχει τέτοιες ανησυχίες καθώς η… ΠΑΣΟΚοποίηση, ειδικά στην Κρήτη, προεξοφλεί θετικό εκλογικό αποτέλεσμα. Μ.Δ.

■ Δεξιές μαντινάδες

Με μια μαντινάδα σχολίασε τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ– ΠΑΣΟΚ ο υποψήφιος της Ν.Δ. για την Περιφέρεια Κρήτης. Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης έγραψε: «Καρέκλα-καρέκλα γίνεται το πράσινο ροζάκι και το ροζάκι πράσινο κακόμοιρε κοσμάκη!!» Επί της ουσίας μπορεί και να έχει δίκιο αλλά από φαντασία στερείται όπως και από τέχνη καθώς ο πρώτος στίχος έχει 16 συλλαβές αντί για 15. Από την εποχή Σαμαρά και τα κακότεχνα στιχάκια του Γιάννη Σμαραγδή οι μαντινάδες δεν είναι το δυνατό χαρτί της «γαλάζιας» παράταξης. Μ.Δ.

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ο… κρυφός αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ

Μια περίεργη λεπτομέρεια έκρυβε η ανακοίνωση ομάδας υποψηφίων από τον συνδυασμό του Γιάννη Κουράκη στο Ηράκλειο. Μεταξύ των 21 νέων υποψηφίων του υποστηριζόμενου από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. περιλαμβάνεται το όνομα του αντιπροέδρου της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, Βασίλη Βαρούχα. Ωστόσο, στην ανακοίνωση των βιογραφικών αναφερόταν μόνο ως «τραπεζικό στέλεχος, οικονομολόγος με μεταπτυχιακό στα χρηματοοικονομικά και την τραπεζική». Η κομματική ιδιότητα ήταν επιμελώς… εξαφανισμένη. Το γεγονός ότι η Ν.Δ. στο Ηράκλειο είναι διασπασμένη σε τουλάχιστον τρία κομμάτια με συνεχείς παλινωδίες στα αυτοδιοικητικά αλλά και η πρόσφατη αυστηρή εγκύκλιος του Ηρακλειώτη γραμματέα Λ. Αυγενάκη οδηγούν σε ευτράπελα.

Θέλει φροντιστήριο

Βιάστηκε η Λιάνα Σταρίδα, υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο, να δηλώσει πως σε περίπτωση που δεν είναι στον δεύτερο γύρο θα στηρίξει τον νυν δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, προκαλώντας γκρίνιες από τα μέλη της τοπικής Νομαρχιακής, που δεν τα συμβουλεύτηκε. Η ερώτηση όμως για την οποία σίγουρα θα χρειαστεί «φροντιστήριο» η συμπαθής αρχαιολόγος είναι άλλη: Αν θα στηρίξει τον Ηλία Λυγερό σε περίπτωση που είναι εκείνος στον δεύτερο γύρο. Ας ρωτήσει πριν βρεθεί στα πάνελ, γιατί οι σύντροφοι από το κόμμα μπορεί και να γίνουν… Τούρκοι. Οι «Ενεργοί Πολίτες», παρά την απόρριψη από τον ΣΥΡΙΖΑ, κινούνται δυναμικά ενώ η επίσημη επιλογή του κόμματος ακούγεται πως δυσκολεύεται ακόμα και να κλείσει ψηφοδέλτιο…

ΚΡΗΤΗ

Δήμαρχοι στο γήπεδο

Πανστρατιά υποψηφίων προκάλεσε η περιπέτεια του ΟΦΗ με τα στημένα παιχνίδια. Δηλώσεις συμπαράστασης εξέδωσαν ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Γιάννης Κουράκης, Ηλίας Λυγερός, Γιώργος Σισαμάκης, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Λιάνα Σταρίδα, Πέτρος Ινιωτάκης αλλά και ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, μέχρι και ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. (Και φυσικά οι τοπικοί βουλευτές από ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.) Καλές οι εκλογές και τα ψηφαλάκια των οπαδών, αλλά μακάρι και για τα σοβαρά ζητήματα της Κρήτης να είχαμε τέτοια ομοψυχία. Μ.Δ.

Επικοινωνία με τη στήλη: [email protected]

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Επαθε... Ταχιάο ο Μπακογλίδης στον Δήμο Καλαμαριάς
Πήρε λιγότερες ψήφους στον δεύτερο γύρο απ’ όσες στον πρώτο και... χάρισε τη δημαρχία σε κεντροδεξιό για πρώτη φορά έπειτα από 55 χρόνια. Ενας στους τρεις δεν ξαναπήγε στις κάλπες, θεωρώντας ότι η νίκη του...
Επαθε... Ταχιάο ο Μπακογλίδης στον Δήμο Καλαμαριάς
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πότε αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι
Ολοκληρώθηκε την Κυριακή ο β’ γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών με αρκετούς από τους υφιστάμενους τοπικούς άρχοντες να καλούνται να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους προκειμένου να αναλάβουν...
Πότε αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ανετη νίκη Μουτζούρη
Ο «αντάρτης», προερχόμενος από τον χώρο της Ν.Δ., πήρε τελικά τη θέση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου έναντι της επίσημης «γαλάζιας» υποψήφιας Χριστιάνας Καλογήρου. Το ενδιαφέρον τώρα μεταφέρεται στην...
Ανετη νίκη Μουτζούρη
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ανανέωση με τον Μωυσή Ελισάφ στη δημαρχία των Ιωαννίνων
ΜΙα πρωτόγνωρη μάχη για τα πολιτικά δεδομένα των Ιωαννίνων αποτέλεσε η δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών, με τον νυν δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να αντιμετωπίζει τον Μωυσή Ελισάφ.
Ανανέωση με τον Μωυσή Ελισάφ στη δημαρχία των Ιωαννίνων
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Η περιφέρεια χρωματίστηκε μπλε, η πρωτεύουσα παρέμεινε κόκκινη
Ο Νεκτάριος Φαρμάκης (Ν.Δ.) εξελέγη περιφερειάρχης, ενώ ο Κώστας Πελετίδης (ΚΚΕ) ανανέωσε τη θητεία του στον Δήμο Πατρέων με εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό.
Η περιφέρεια χρωματίστηκε μπλε, η πρωτεύουσα παρέμεινε κόκκινη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας