Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκλογικό «σχίσμα» στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η παράταξη «Αντικαπιταλιστική ανατροπή στην Αθήνα/Ανταρσία σε κυβέρνηση, ΕΕ, κεφάλαιο» της οποίας ηγείται τετραμελής επιτροπή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκλογικό «σχίσμα» στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ

  • A-
  • A+

Από δύο διαφορετικές παρατάξεις είναι πιθανό να εκπροσωπηθεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας.

Πρόκειται για τη νέα κίνηση -που στηρίζεται από το Νέο Αριστερό Ρεύμα και το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα- «Αντικαπιταλιστική ανατροπή στην Αθήνα / Ανταρσία σε κυβέρνηση, ΕΕ, κεφάλαιο», της οποίας ηγείται τετραμελής επιτροπή, και για την παρούσα στο τρέχον δημοτικό συμβούλιο «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» με επικεφαλής τον Πέτρο Κωνσταντίνου, του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος.

Χθες παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της ΑΔΕΔΥ η κίνηση «Αντικαπιταλιστική ανατροπή στην Αθήνα / Ανταρσία σε κυβερνήση, ΕΕ, κεφάλαιο» που θα συμμετάσχει στις εκλογές του Μαΐου με βασικά συνθήματα «Οχι στη φτώχεια, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τον φασισμό» και «Με τις λαϊκές ανάγκες στο προσκήνιο - Για ελεύθερη και αξιοβίωτη ζωή στην Αθήνα».

Της κίνησης ηγείται τετραμελής επιτροπή που αποτελείται από τους: Μιχάλη Ρίζο, πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικόν», Ντίνα Ρέππα, δασκάλα, μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αριστοτέλης», Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρο, υπεύθυνη Κοινωνικών Ιατρείων, πρώην διευθύντρια 18 Ανω, και Αννα Μπαρδάνη, φοιτήτρια, μέλος της ΕΑΑΚ.

Ο Μιχάλης Ρίζος παρουσίασε τους πέντε λόγους για τους οποίους συμμετέχει η κίνηση στις επόμενες εκλογές: «Να σταθούμε απέναντι στον δήμο-τέρας, στο τοπικό κράτος-ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων, να εκφράσουμε τους φτωχούς, τους ανέργους, τη νεολαία, τους αποκλεισμένους αυτής της πόλης, να μιλήσουμε στην πίσω αυλή της πόλης-θύμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, να στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα ανταρσίας» τόνισε.

Η Ντίνα Ρέππα μίλησε για τους άλλους υποψηφίους για τον Δήμο της Αθήνας (Μπακογιάννης, Ηλιόπουλος, Γερουλάνος), που αποτελούν μια «εθνική μνημονίων» και είναι έτοιμοι να ψηφίσουν μαζί αντιλαϊκά μέτρα.

Μιλώντας για όσους στελεχώνουν τις γραμμές της νέας δημοτικής κίνησης, τους χαρακτήρισε ενεργά μέλη των κινημάτων πόλης και προερχόμενους από το εργατικό, φοιτητικό, νεολαιίστικο, αντιπολεμικό, αντιφασιστικό, αντιρατσιστικό κίνημα.

Η Κατερίνα Μάτσα τόνισε ότι η νέα κίνηση απευθύνεται σε όσους έφεραν στο περιθώριο οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών, τονίζοντας ότι στόχος είναι να κινητοποιηθεί το δυναμικό μιας κοινωνίας που στενάζει και πρέπει να διεκδικήσει καθώς δεν είναι χαμένο.

«Θέλουμε να εκφράσουμε το αφανές κομμάτι της νεολαίας. Που εργάζεται για χαμηλά μεροκάματα, χωρίς συμβάσεις, χωρίς συνδικαλισμό» είπε μεταξύ άλλων η Aννα Μπαρδάνη, η οποία αναφέρθηκε και στο πολύ σοβαρό πρόβλημα της στέγασης με την άνοδο ενοικίων που έχει προκαλέσει η Airbnb.

Στην ιδρυτική διακήρυξη της νέας κίνησης αναφέρεται ότι στηρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία του δυναμικού που συγκρότησε και στήριξε την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας».

Στη συνέχεια υπάρχουν αιχμές για μονομερή χρήση του τίτλου του δημοτικού συνδυασμού και ανακήρυξη υποψήφιου δημάρχου με διαδικασίες ξένες προς τις αρχές της κίνησης (συλλογική λειτουργία και δημοκρατικές διαδικασίες, κόντρα σε λογικές ανάθεσης και προσωποκεντρικής «εκπροσώπησης»).

Οι πρώτοι 57 υποψήφιοι

Η προεκλογική αφίσα της παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας». 

Η «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», από την πλευρά της, ανακοίνωσε χθες τους πρώτους 57 υποψηφίους της.

Στα ψηφοδέλτια συμμετέχουν μεταξύ άλλων δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, συνδικαλιστές, μετανάστες από τις κοινότητες της Αθήνας, μέλη φεμινιστικών συλλογικοτήτων, αγωνιστές του αντιφασιστικού κινήματος, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μέλη τοπικών συλλογικοτήτων υπεράσπισης ελεύθερων χώρων και του περιβάλλοντος κ.ά.

«Μπορούμε να δώσουμε νικηφόρα τη μάχη ενάντια στα συμφέροντα της μειοψηφίας του πλούτου και στον Δήμο της Αθήνας, της βιομηχανίας τουρισμού και διασκέδασης, των τραπεζιτών που βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τις ανάγκες, για να έχουμε δημοτικές υπηρεσίες, πρόνοια, πράσινο, καθαριότητα, πολιτισμό, αθλητισμό, έστω και αν έχουν τις πλάτες της Δεξιάς και των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ που τους ανοίγουν “αναπτυξιακούς” δρόμους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση-κάλεσμα της «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», που θα πραγματοποιήσει την κεντρική της εκδήλωση στις 5 Απριλίου σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί συναινετική λύση, ώστε να μην κατέβουν δύο ψηφοδέλτια.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ποιους θα στηρίξουν τα κόμματα της Αριστεράς στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών
Παρότι η Ν.Δ. και οι περισσότεροι υποψήφιοί της είχαν την πρωτοκαθεδρία στον α’ γύρο αρκετοί υποψήφιοι προερχόμενοι από την Αριστερά κατόρθωσαν να περάσουν στον δεύτερο γύρο και να διεκδικούν θέσεις δημάρχων.
Ποιους θα στηρίξουν τα κόμματα της Αριστεράς στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Χαμένοι και κερδισμένοι του νέου συστήματος
Σε επτά χαμένους και έναν κερδισμένο μετριούνται οι δήμοι για τους οποίους έρχονται αλλαγές στον αριθμό των εδρών των δημοτικών συμβουλίων που θα συγκροτηθούν μετά τις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
Χαμένοι και κερδισμένοι του νέου συστήματος
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Αρωμα» Καμίνη στους πρώτους 30 υποψήφιους συμβούλους του Π. Γερολάνου
Τα πρώτα 30 ονόματα των υποψήφιων συμβούλων του συνδυασμού του «Αθήνα Είσαι Εσύ» ανακοίνωσε ο Παύλος Γερουλάνος κατά τη χθεσινή ανοιχτή συνάντηση που είχε με κατοίκους της πρωτεύουσας σε κινηματογράφο της...
«Αρωμα» Καμίνη στους πρώτους 30 υποψήφιους συμβούλους του Π. Γερολάνου
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ο Απ. Τζιτζικώστας παρουσίασε την παράταξή του «Αλληλεγγύη»
Χωρίς καμιά αναφορά στο μακεδονικό ζήτημα, δίχως απαντήσεις σε καταγγελίες αντίπαλων παρατάξεων, αιχμές ή νύξεις έστω για συνυποψηφίους του, χωρίς τη μεγάλη έκπληξη σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους, αλλά με...
Ο Απ. Τζιτζικώστας παρουσίασε την παράταξή του «Αλληλεγγύη»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Με όραμα για μια νέα Θεσσαλονίκη
«Οι Παπαγεωργόπουλοι και οι Ψωμιάδηδες που βγήκαν από το χρονοντούλαπο της πόλης προσπαθώντας να αναγεννηθούν ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους: Εμείς είμαστε εδώ και είμαστε αποφασισμένοι και αποφασισμένες να...
Με όραμα για μια νέα Θεσσαλονίκη
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ο Νάσος Ηλιόπουλος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων
Ο Νάσος Ηλιόπουλος, σημερινός υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα είναι ο υποψήφιος που θα «κατεβάσει» ο ΣΥΡΙΖΑ στη «μάχη» για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Η επιλογή του...
Ο Νάσος Ηλιόπουλος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας