Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Για μια πόλη χωρίς το δηλητήριο του φόβου

Ο δήμος μπορεί να κάνει πολλά για να είναι ορατοί στην πόλη όλοι οι άνθρωποι και τα ζητήματά τους, γεγονός που τους κάνει πιο ασφαλείς, τόνισε μεταξύ άλλων ο Ν. Ηλιόπουλος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για μια πόλη χωρίς το δηλητήριο του φόβου

  • A-
  • A+
Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων της «Ανοιχτής Πόλης» Νάσος Ηλιόπουλος, στη συνάντηση που είχε με οργανώσεις, ομάδες και ακτιβιστές του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος της Αθήνας, ανέδειξε τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να αναλάβει ο δήμος στη μάχη κατά των διακρίσεων και της ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας.

Για περισσότερες από τρεις ώρες τη Δευτέρα το βράδυ, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων της «Ανοιχτής Πόλης» Νάσος Ηλιόπουλος άκουσε τα αιτήματα, τις ιδέες και τις προτάσεις των οργανώσεων, των ομάδων και των ακτιβιστών του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος της Αθήνας, που ανταποκρίθηκαν μαζικά στην πρόσκλησή του να συναντηθούν στο «Κλωστήριον» στο Μεταξουργείο.

Η συνάντηση ανέδειξε τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να αναλάβει ο δήμος στη μάχη κατά των διακρίσεων και της ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας και στην προστασία των ΛΟΑΤΚΙ. Και έστειλε ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα για μια πόλη ανοιχτή και δημοκρατική, μήνυμα ιδιαιτέρως επίκαιρο σε μια περίοδο έξαρσης της ακροδεξιάς βίας και του ρατσισμού και ενώ επιχειρείται να επιβληθεί μια σκληρή ατζέντα καταστολής ελευθεριών και δικαιωμάτων στο όνομα της ανομίας και της εγκληματικότητας.

«Για εμάς είναι κρίσιμο να συνομιλήσουμε ώστε να δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε μια δημοκρατική πόλη χωρίς αποκλεισμούς και κυρίως με το δικαίωμα της ασφάλειας για όλους. Μια πόλη που θα σέβεται όλους τους πολίτες και θα τους αντιμετωπίζει με ισότητα, ανεξάρτητα από την καταγωγή, το χρώμα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την έκφραση του φύλου. Μια πόλη χωρίς το δηλητήριο του φόβου, που χωρίς αυτό δεν θα είχαμε ζήσει το λιντσάρισμα ενός νέου ανθρώπου, μέρα μεσημέρι στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης», σημείωσε στη σύντομη εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Ηλιόπουλος.

Χειροκροτήθηκε αυθόρμητα όταν ανέφερε ότι δεν νοείται δικαίωμα στην ασφάλεια μόνο για τους λευκούς γυμνασμένους άνδρες, ενώ, για παράδειγμα, οι γυναίκες φοβούνται γιατί μπορεί να τους την πέσει ο οποιοσδήποτε μάτσο στον δρόμο και να κάνει σχολιάκια.

«Το δικαίωμα στην ασφάλεια είναι καθολικό, περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους», σημείωσε. Και υπογράμμισε ότι ο δήμος μπορεί να κάνει πολλά για να είναι ορατοί στην πόλη όλοι οι άνθρωποι και τα ζητήματά τους, γεγονός που τους κάνει πιο ασφαλείς.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Athens Pride, σημειώνοντας ότι συμμετείχε όλες τις χρονιές, εκτός από εκείνη που ήταν φαντάρος σε ακριτικό νησί. «Το Athens Pride παρέχει ένα πλαίσιο ασφάλειας. Αυτός ο κόσμος νιώθει την πόλη δική του για μία μέρα», είπε. Πρόσθεσε και άλλα παραδείγματα:

«Σε μια υπόθεση αστυνομικής βίας, θεωρώ καθήκον του δημάρχου, κι ας μην το περιγράφει το ΦΕΚ των αρμοδιοτήτων του, να πάει μάρτυρας υπεράσπισης του θύματος στο δικαστήριο. Οπως είναι καθήκον του δημάρχου να βρίσκεται μπροστά στην είσοδο ενός δημοτικού σχολείου για να υπερασπιστεί τη φοίτηση των προσφυγόπουλων, όταν τα εμποδίζει μια αντιδραστική επιτροπή κατοίκων. Πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε αυτές τις μάχες, όπως και τη μάχη για τη δημόσια ιστορία της πόλης και τη διατήρηση της μνήμης, που μπορεί να περιλαμβάνει το αρχείο του ΑΜΦΙ, την ιστορία των αγώνων του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος ή ένα μνημείο στο σημείο της δολοφονίας του Ζακ», είπε.

Τα αιτήματα

Οι οργανώσεις υπογράμμισαν την ανάγκη δημιουργίας ενός δημοτικού ξενώνα για νέους ενήλικες που βρίσκονται στον δρόμο εξαιτίας της άρνησης της οικογένειάς τους να δεχτεί την ταυτότητά τους και επισήμαναν ότι είναι σημαντικό να έχει η ίδια η κοινότητα την επιστημονική και διοικητική λειτουργία του.

Επισήμαναν επίσης την ανάγκη δομών στέγης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για υπερήλικες ΛΟΑΤΚΙ, που αντιμετωπίζουν συχνά πρόβλημα στα υπάρχοντα ιδρύματα, όπως και στήριξης των άπορων τρανς μέσα από δομές αλληλεγγύης.

Σημείωσαν ότι πρέπει να γίνεται σε κλειστό χώρο η εξυπηρέτηση των δημοτών στα δημοτολόγια, τα μητρώα και το ληξιαρχείο, καθώς εκφέρεται συχνά κακοποιητικός λόγος και παραβιάζεται η ιδιωτικότητα, και υπογράμμισαν τη σημασία της εκπαίδευσης των εργαζομένων του δήμου, ιδίως των ψυχολόγων και όσων εργάζονται στις κοινωνικές υπηρεσίες, προκειμένου να είναι ευαισθητοποιημένοι και καταρτισμένοι στις ανάγκες των ΛΟΑΤΚΙ.

Εθεσαν, επίσης, το αίτημα της αποποινικοποίησης της εργασίας στον τομέα σεξουαλικών υπηρεσιών και τα προβλήματα που δημιουργούν οι εξαιρετικά περιορισμένες αδειοδοτήσεις. Και αναφέρθηκαν στα σημαντικά ζητήματα του ομοφοβικού και τρανσφοβικού μπούλινγκ, της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, των διακρίσεων στους χώρους εργασίας και στην ανάγκη να θεσπιστεί πολιτικός γάμος και τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Απαντώντας, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι γι’ αυτόν είναι αδιαπραγμάτευτα ο πολιτικός γάμος και η τεκνοθεσία και ότι θα είναι τιμή του να προχωρήσει στον πρώτο πολιτικό γάμο ομόφυλου ζευγαριού, ακόμα και αν κωλυσιεργεί να δώσει λύση η κεντρική εξουσία.

Σημείωσε ότι είναι εφικτή η δημιουργία συμπεριληπτικών δομών σε συνεργασία με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, η ενίσχυση της γραμμής υποστήριξης 11528, η βελτίωση της σχέσης των υπηρεσιών του δήμου με τους ΛΟΑΤΚΙ και χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη δημιουργία ξενώνα για παιδιά που έχουν εκδιωχθεί από το σπίτι τους.

Και σημείωσε ότι η απλή αναλογική δίνει την ευκαιρία στις γειτονιές και τις κινήσεις των πολιτών να ακούγονται στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς αποτρέπει το φαινόμενο των αλαζονικών δημοτικών αρχών που αισθάνονταν αυτάρκεις και δεν άκουγαν τον κόσμο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των οργανώσεων, συλλογικοτήτων και φορέων: Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Πολύχρωμο Σχολείο, Proud Seniors Greece, Red Umbrella, Athens Pride, Colour Youth, Praksis, Orlando LGBT+, ΟΛΚΕ, Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης, το ΛΟΑΤΚΙ περιοδικό «Antivirus» και το περιοδικό «t-zine.gr». Συμμετείχαν επίσης πολλοί ακτιβιστές του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, μεταξύ των οποίων ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος και η Πάολα Ρεβενιώτη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, ο ηθοποιός Ομηρος Πουλάκης και ο τραγουδοποιός Γιώργης Χριστοδούλου.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Η Αθήνα χρειάζεται μια μεγάλη συμμαχία που ξεκινάει από τις γειτονιές»
«Χρειαζόμαστε μια δημοτική Αρχή που θα ξέρει να ακούει, που θα έχει ρίζες στις γειτονιές της Αθήνας και δεν θα είναι κλεισμένη στους τέσσερις τοίχους του δημαρχείου», τονίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο...
«Η Αθήνα χρειάζεται μια μεγάλη συμμαχία που ξεκινάει από τις γειτονιές»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Τα δύο «δεν» του Νάσου Ηλιόπουλου για τον δήμο της Αθήνας
Την πρώτη του συνέντευξη μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τον δήμο Αθηναίων δίνει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, ανοίγοντας τα χαρτιά του το μεγαλύτερο δήμο της χώρας και...
Τα δύο «δεν» του Νάσου Ηλιόπουλου για τον δήμο της Αθήνας
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πάνε συναυλία ή γήπεδο;
Κώστας Μπακογιάννης και Νάσος Ηλιόπουλος επιβεβαίωσαν τον πολιτικό πολιτισμό που έχουν διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο κατά την προεκλογική περίοδο και στη χθεσινή τους τηλεμαχία στην ΕΡΤ.
Πάνε συναυλία ή γήπεδο;
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Αθήνα από την αρχή», πιο όμορφη και λειτουργική
Συνολικά 21 παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα στις γειτονιές της Αθήνας και κυρίως την καθημερινότητα των πολιτών περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη».
«Αθήνα από την αρχή», πιο όμορφη και λειτουργική
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Η μάχη των δημοτικών εκλογών στη Σάμο
Στον Δήμο Ανατολικής Σάμου, ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Νικόλαος Κατρακάζος, που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του χωρίς να έχει πάρει το επίσημο χρίσμα της Ν.Δ., κατέγραψε ποσοστό 32,48%.
Η μάχη των δημοτικών εκλογών στη Σάμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας