Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Για μια θέση... στον Ηλιο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για μια θέση... στον Ηλιο

  • A-
  • A+

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι δημοτικές παρατάξεις στην Ηλιούπολη με τους υποψήφιους δημάρχους να πυκνώνουν τις δημόσιες εμφανίσεις τους ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου. Ο «Κλεισθένης» έφερε νέα δεδομένα σε ένα από τα μεγαλύτερα προάστια των Αθηνών με τη βεντάλια των υποψηφίων να ανοίγει και τις επιλογές των πολιτών να διευρύνονται.

Σε μια πόλη που ξεπερνά τους 140.000 κατοίκους, εννέα παρατάξεις ρίχνονται στη μάχη των εκλογών. Οι νέες υποψηφιότητες που έχουν ανακοινωθεί δίνουν νέο ενδιαφέρον, διαμορφώνοντας ένα διαφορετικό τοπίο σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Την ίδια ώρα, έμπειροι αυτοδιοικητικοί με πολύχρονη παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση διεκδικούν εκ νέου την ψήφο των δημοτών.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Ηλιούπολης, Βασίλης Βαλασόπουλος, θα διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στον δημαρχιακό θώκο βγαίνοντας ελαφρώς «τραυματισμένος» από την ενδοπαραταξιακή κόντρα που ξέσπασε και είχε αποτέλεσμα στελέχη της παράταξης «Πρώτα η Ηλιούπολη» να επιλέξουν διαφορετικό δρόμο.

Ο Γιώργος Χατζηδάκης, πρώην αντιδήμαρχος της διοίκησης Βαλασόπουλου, θα διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου με τη νεοσύστατη παράταξη «ΗλιούπΟΛΟΙ Μαζί», καλώντας σε «μια νέα αρχή» με «νέες ιδέες, με σχέδιο και όραμα». Βαλασόπουλος και Χατζηδάκης ανήκουν στον χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς και προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ με τον πρώτο να ανακοινώνει ένα ανανεωμένο ψηφοδέλτιο με «όραμα που θα αλλάξει εντελώς τη φυσιογνωμία της Ηλιούπολης».

Οι παρατάξεις της Αριστεράς

Με παράδοση στην Αριστερά και τα κινήματα, ο πλουραλισμός των δημοτικών παρατάξεων στην Ηλιούπολη διευρύνεται στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Ο Χρήστος Κοκοτίνης με την «ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη» θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος έχοντας φτάσει μια ανάσα στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές από το να αναδειχτεί δήμαρχος της πόλης. Εχοντας «χιλιόμετρα» στον στίβο της αυτοδιοίκησης και με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύει στην κινητοποίηση των δημοκρατικών δυνάμεων της πόλης με επεξεργασμένες θέσεις και δράσεις.

«Να βγει ενισχυμένος ο Λαός» είναι το πρόταγμα της υποψηφιότητας της Αναστασίας Τσατσούλη που από το 2010 βρίσκεται επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης. Μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, η υποψήφια για τον δημαρχιακό θώκο βρίσκεται στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου από το 2010.

Ο Γιώργος Σόφης έχοντας διανύσει μεγάλη διαδρομή στα αυτοδιοικητικά δρώμενα θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος στο κεντρικό προάστιο των Αθηνών με την «Αριστερή Πρωτοβουλία» και επιδίωξη «να συνδεθεί η καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων με τα κέντρα που παίρνονται οι αποφάσεις».

«Οι Συνεργοί με την Ηλιούπολη» φέρνουν νέο «αέρα» στην πόλη έχοντας για υποψήφιο δήμαρχο τον 26χρονο Αποστόλη Στασινόπουλο. Οραματίζονται μια νέα κουλτούρα συμμετοχής και διαλόγου και έχουν να παρουσιάσουν πλούσια κινηματική δράση.

Η Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση ΜΑΧόμενη Ηλιούπολη (ΜΑΧ.Η.) θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της στις αυτοδιοικητικές εκλογές «με κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι την παρουσίαση μιας ωραιοποιημένης εικόνας για τον δήμο». Υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο 33χρονος Πέτρος Μανιάτης.

«Γαλάζια» μάχη

Δύο υποψηφιότητες που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία ρίχνονται στην εκλογική μάχη. Οι Τάσος Ευσταθίου και Γαβριήλ Αραμπατζής διεκδικούν την ψήφο των δεξιών και κεντροδεξιών ψηφοφόρων με τη Ν.Δ. να αποφεύγει έντεχνα να δώσει επίσημη στήριξη, αφού οι προσπάθειες για έναν και μόνο υποψήφιο δεν ευδοκίμησαν. Ο Τ. Ευσταθίου, για δεύτερη φορά με την «Ηλιούπολη Πάμε Μπροστά», διεκδικεί τη δημαρχία και θέτει ως πρωταρχικό στόχο να γίνει «πράξη το όραμα για μια Ηλιούπολη με επίκεντρο τον άνθρωπο».

Στην αντίπερα όχθη, ο Γ. Αραμπατζής με τη δημοτική παράταξη «Η πόλη που θέλω» διεκδικεί για πρώτη φορά τον δημαρχιακό θώκο έχοντας περάσει από το πόστο του δημοτικού συμβούλου επί μία οκταετία και έχοντας διατελέσει αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών.

■ Η Ματίνα Βρέκου, επικεφαλής του «Πράσινου Κινήματος», έχει εκφράσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στις εκλογές του Μαΐου.

■ Ο Δημήτρης Πανταζόπουλος, επικεφαλής του Ενωτικού Αυτοδιοικητικού Κινήματος Ηλιούπολης, ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος δήμαρχος χωρίς να αναστείλει τη λειτουργία της δημοτικής παράταξης.

■ Δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα συμμετάσχει στις εκλογές ο Δημήτρης Μωραΐτης, επικεφαλής της «Νέας Πορείας Για Την Ηλιούπολη».

ΒΥΡΩΝΑΣ - ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤ. ΚΙΝΗΣΗ

Κάλεσμα συμπόρευσης

Ευρύτατο κάλεσμα συμπόρευσης εν όψει των δημοτικών εκλογών, με στόχο όχι μόνο εκλογικά, αλλά και κινηματικά αποτελέσματα, όπως σημειώνουν μέλη της, απευθύνει η «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα». Μια νέα, ανεξάρτητη πολιτική και κοινωνική συλλογικότητα που θέλει να ενώσει «όλες τις δυνάμεις που αντιτίθενται στο πολιτικό, οικονομικό και δημοτικό κατεστημένο, χωρίς να αποτελούμε ιμάντα μεταβίβασης κομματικής γραμμής», όπως τονίζεται σε πρόσφατη ανακοίνωση – κάλεσμα.

Το κείμενο εστάλη σε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, τις συλλογικότητες και τα κινήματα της πόλης, καθώς και απλούς πολίτες, με τη νέα παράταξη να επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων. Πρώτα θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα συμπόρευσης και μετά θα ανακοινωθούν ονόματα υποψηφίων, με τη συμμετοχή της «Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης» στις επικείμενες εκλογές στον Δήμο Βύρωνα να θεωρείται δεδομένη.

Στα ονόματα που υπογράφουν το κάλεσμα, περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- δύο εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι, οι Τ. Μαυρόπουλος και Θ. Κοσκινάς, ο δραστήριος συνδικαλιστής και εργαζόμενος στον Δήμο Βύρωνα Χρ. Παναγιωτόπουλος, ο πολιτικός μηχανικός Χρ. Τόλης, το μέλος του συνδικάτου επισιτισμού τουρισμού Αθήνας Στ. Τριανταφυλλίδης, το μέλος του συντονιστικού Αθήνας για τη σωτηρία των Αγράφων Περσεφόνη Τσιμάκη και ο Μ. Χανής, από το κίνημα κατά των πλειστηριασμών.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Στο ψηφοδέλτιο Λασκαρίδη ο Δεδούσης

Συνεχίζει τη συνένωση δυνάμεων ο υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας, Λάζαρος Λασκαρίδης. Νεότερη προσθήκη αποτελεί ο Γιώργος Δεδούσης, δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος το 2014 με τη «Δημοτική Κίνηση Πολιτών», που είχε στηριχτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Πέντε χρόνια παρατήρησης λόγου και έργων του Λάζαρου Λασκαρίδη και της αυτοδιοικητικής του ομάδας στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας είναι ικανά για να διαμορφώσω την άποψη περί της αγάπης, αγωνίας και συνεχούς προσπάθειας που κατέβαλαν για να λυθούν προβλήματα της πόλης μας», είπε σε δηλώσεις του ο κ. Δεδούσης, με τον κ. Λασκαρίδη να τονίζει από την πλευρά του: «Προχωράμε, ενωμένοι, δυνατοί, σ’ έναν όμορφο, τίμιο και νικηφόρο αγώνα!».

ΔΗΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Αβάντα Κύτελη στον διχασμό

«Παρών» στον αγιασμό του διχαστικού σταυρού της Μυτιλήνης από εκκλησιαστικούς και παραεκκλησιαστικούς κύκλους δήλωσαν τη Κυριακή το πρωί πολλά στελέχη της Ν.Δ. Μεταξύ τους και ο υποψήφιος δήμαρχος Στρ. Κύτελης. Ετσι, ώστε να μη μένουν αμφιβολίες ποιοι αβαντάρουν πολιτικά τέτοιου είδους πρακτικές... Γ. ΠΑΓ.

Επικοινωνία με τη στήλη: ota@efsyn.gr

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
120 ευρώ την ημέρα στους δικαστικούς αντιπροσώπους
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των αποζημιώσεων που θα λάβουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που θα απασχοληθούν στην επίβλεψη της διεξαγωγής των...
120 ευρώ την ημέρα στους δικαστικούς αντιπροσώπους
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Αύξηση 30% στους δικαστικούς αντιπροσώπους
Αυξήσεις στις ειδικές αποζημιώσεις των δικαστικών αντιπροσώπων που θα επιβλέψουν τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών την 26η Μαΐου περιλαμβάνουν οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι...
Αύξηση 30% στους δικαστικούς αντιπροσώπους
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ζητάει ρεβάνς κόντρα στον νυν
Με ευκαιρία για μια μεγάλη «εκλογική ρεβάνς» ισοδυναμούν για την παράταξη «Αλληλεγγύη η δύναμή μας» και τον επικεφαλής της και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο, Γιώργο Κομματά, οι επικείμενες εκλογές στον Δήμο Αγίων...
Ζητάει ρεβάνς κόντρα στον νυν
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ψηφοδέλτια για την Αθήνα και τον Κεντρικό Τομέα Αττικής ανακοίνωσε η Λαϊκή Συσπείρωση
Ανάμεσά τους, «συναγωνιστές που συσπειρώνονται με το ΚΚΕ και προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους και συναντηθήκαμε το προηγούμενο διάστημα και μαζί σηματοδοτούμε τα ψηφοδέλτια Λαϊκής Συσπείρωσης, ώστε να...
Ψηφοδέλτια για την Αθήνα και τον Κεντρικό Τομέα Αττικής ανακοίνωσε η Λαϊκή Συσπείρωση
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Η νεολαία στο προσκήνιο
Η 24χρονη Χριστίνα Δολιανίδη είναι το πρόσωπο που ηγείται του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου. «Η νεολαία δεν πρέπει να μείνει θεατής των εξελίξεων», υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.». Η...
Η νεολαία στο προσκήνιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας