Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το σφάλμα του Μώραλη και η παραίτηση Κόκκαλη

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το σφάλμα του Μώραλη και η παραίτηση Κόκκαλη

  • A-
  • A+
Με ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Πειραιά κάλεσε τον δεύτερο σε σταυρούς δημοτικό σύμβουλο, Πέτρο Κόκκαλη, να ξεκαθαρίσει τη θέση του ή να παραιτηθεί με αφορμή τις φήμες περί υποψηφιότητάς του με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, χαρακτηρίζοντας το κυβερνών κόμμα «κύριο αντίπαλο του συνδυασμού», αν και υποστηρίζει πως ο «Πειραιάς Νικητής» είναι «υπερκομματικός»!

Ενα σοβαρό πολιτικό και επικοινωνιακό φάουλ έκανε χθες ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. Με ανακοίνωση του συνδυασμού του «Πειραιάς Νικητής» ζήτησε από τον δημοτικό σύμβουλο Πέτρο Κόκκαλη να ξεκαθαρίσει τη θέση του ή διαφορετικά να παραιτηθεί, καθώς δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών τον φέρνουν να συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πέτρος Κόκκαλης μπορεί χθες το απόγευμα να παραιτήθηκε και να αποχώρησε από τον συνδυασμό του Γ. Μώραλη, ωστόσο ο δήμαρχος Πειραιά και εκ νέου υποψήφιος μέσα από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση ακύρωσε στην κυριολεξία τα περί «υπερκομματικού συνδυασμού», τα οποία υποστηρίζει συνεχώς («αυτός ο υπερκομματικός χαρακτήρας του συνδυασμού μας δεν έχει υπάρξει ξανά στον Πειραιά») σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Ωστόσο, η φράση «είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι επιλογές του αποτελούν τον κύριο αντίπαλο του συνδυασμού», με την οποία καταλήγει η χθεσινή ανακοίνωση, δίνει πλέον σαφές στίγμα για έναν αντι-ΣΥΡΙΖΑ συνδυασμό, άρα ορθώς σχολίαζαν στον Πειραιά πως όταν παίρνεις μια τέτοια θέση δεν μπορείς την ίδια ώρα να μιλάς για «υπερκομματικό συνδυασμό».

Τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής:

Περίπου στη 1 το μεσημέρι ο συνδυασμός «Πειραιάς-Νικητής» εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση: «Δημοσιεύματα φέρνουν τον δημοτικό σύμβουλο Πέτρο Κόκκαλη να συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Καλούμε τον κύριο Κόκκαλη, αν πράγματι είναι αυτή η επιλογή του, να υποβάλει την παραίτησή του από τον Συνδυασμό “Πειραιάς Νικητής”, καθώς είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι επιλογές του αποτελούν τον κύριο αντίπαλο του συνδυασμού».

Το απόγευμα ο Πέτρος Κόκκαλης απάντησε με ανάρτησή του στο FB:

«Το γεγονός ότι ο “Πειραιάς Νικητής”, παρά το έργο της Δημοτικής Αρχής, πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του δεν διαθέτει κανένα συλλογικό όργανο το οποίο να αποφασίζει αν θα ζητήσει την παραίτηση μελών του, εξηγεί στο ακέραιο την ειλημμένη απόφασή μου να μην είμαι υποψήφιος μαζί του στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Προς κάθε ενδιαφερόμενο, παραιτούμαι άμεσα από το συνδυασμό “Πειραιάς Νικητής” αφού μου το ζητά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μου επιβάλει τους όρους με τους οποίους θα διεκδικήσω την όποια συμμετοχή μου στα κοινά. Ως εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Κλιματικής Αλλαγής, ασκώ τις αρμοδιότητες που μου έχει αναθέσει ο δήμαρχος Πειραιά από το 2014 και είναι δική του απόφαση να μου τις αφαιρέσει, εφόσον κρίνει ότι δεν τις ασκώ επαρκώς ή για οποιονδήποτε λόγο επιθυμεί ή ακόμη και προς απάντηση δημοσιευμάτων οικείων μέσων».

Σημειώνεται ότι ο Πέτρος Κόκκαλης στις δημοτικές εκλογές το 2014 είχε εκλεγεί δεύτερος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη, αμέσως μετά τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ολα αυτά τα χρόνια ήταν από τους πιο ενεργούς δημοτικούς συμβούλους και η συμμετοχή του στα κοινά του Πειραιά μόνο θετικά σχόλια έχει αποσπάσει και ειδικά η δράση του το 2016, όταν εκατοντάδες πρόσφυγες φιλοξενούνταν στο λιμάνι.

Τον περασμένο Νοέμβριο έγινε αισθητή η απουσία του από τη συνάντηση Γ. Μώραλη - Β. Μαρινάκη με τους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού στο δημαρχείο, όπου ο Γ. Μώραλης ανακοίνωσε επίσημα την εκ νέου συμμετοχή του στη διεκδίκηση του δήμου. Την εποχή εκείνη πληροφορίες ήθελαν τον γνωστό επιχειρηματία να έχει δεχτεί πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ για να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου στον Δήμο Πειραιά.

Την απάντηση έδωσε ο ίδιος με ανάρτησή του στο Instagram, μέσω της οποίας εξέφρασε την εκτίμησή του στο έργο του Γ. Μώραλη, δήλωσε «φίλος» του και ξεκαθάρισε ότι δεν «ήθελε και δεν θέλει να γίνει δήμαρχος Πειραιά». Ωστόσο ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν σκέφτεται αν και πώς θα συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές.


■ Στον Πέτρο Κόκκαλη απάντησαν χθες το βράδυ με ανακοίνωσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής», εκφράζοντας την έκπληξή τους για τη δήλωσή του, επισημαίνοντας ότι ο «Πειραιάς Νικητής» δημιουργήθηκε πριν από 5 χρόνια, «με μοναδικό σκοπό να υπηρετήσει το συμφέρον μόνο της πόλης του Πειραιά και των Πειραιωτών απέναντι σε οποιαδήποτε πολιτική η οποία το υπονομεύει».

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Η μάχη των δύο... προεδρικών
Ο δεύτερος γύρος στον Πειραιά προδιαγράφεται σχετικά εύκολη υπόθεση για τον νυν δήμαρχο απέναντι στον Ν. Βλαχάκο που στηρίχθηκε επίσημα από τον πρόεδρο της Ν.Δ.
Η μάχη των δύο... προεδρικών
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Χαμόγελα στη Β΄ Πειραιά
Ο μεγάλος νικητής στους δήμους της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά αναμφισβήτητα είναι και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ο λαοφιλής δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης.
Χαμόγελα στη Β΄ Πειραιά
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Ο Β. Μαρινάκης έστησε “εργαστήριο” σταυροδοσίας στο “Καραϊσκάκη”»
Οι προθέσεις του Β. Μαρινάκη δεν είναι αθώες σχολιάζει ο Ν. Μπελαβίλας. Χρησιμοποιεί τον Πειραιά για να επιβάλει τη δική του πολιτική ατζέντα, για να αλλοιώσει τη δημοκρατία, να εξυπηρετήσει αλλότριους...
«Ο Β. Μαρινάκης έστησε “εργαστήριο” σταυροδοσίας στο “Καραϊσκάκη”»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Στα Καμίνια την Πέμπτη η κεντρική προεκλογική ομιλία του Ν. Μπελαβίλα
Αντί του κέντρου του Πειραιά επέλεξε μια υποβαθμισμένη περιοχή όπου κάποιοι επιχείρησαν να καταστήσουν άβατο για τη δημοκρατία.
Στα Καμίνια την Πέμπτη η κεντρική προεκλογική ομιλία του Ν. Μπελαβίλα
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ο Γ. Μώραλης παρουσίασε το πρόγραμμα του συνδυασμού του «Πειραιάς Νικητής»
Το πρόγραμμα του συνδυασμού του «Πειραιάς Νικητής» για την επόμενη δημοτική περίοδο, το οποίο αναπτύσσεται σε 12 άξονες παρεμβάσεων, παρουσίασε το...
Ο Γ. Μώραλης παρουσίασε το πρόγραμμα του συνδυασμού του «Πειραιάς Νικητής»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Επιστολή σε Μώραλη για το περίπτερο στην πλατεία Κοραή
Την έντονη αντίδραση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει η απόφαση της δημοτικής αρχής Πειραιά να εγκατασταθεί το εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κοραή σε χώρο «εξαιρετικά μειωμένης προβολής»...
Επιστολή σε Μώραλη για το περίπτερο στην πλατεία Κοραή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας