Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Γαλάζιες» ρωγμές...
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Γαλάζιες» ρωγμές...

  • A-
  • A+

Ανω-κάτω έχει κάνει τη Νέα Δημοκρατία η τροπολογία που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, για τη διάσπαση πέντε «καλλικρατικών» δήμων. Ηδη στη βάση του κόμματος σε κατά τόπους δήμους έχουν δημιουργηθεί μεγάλες «ρωγμές» στη «γραμμή» της Πειραιώς που θέλει να σηκώσει αντιπολιτευτικά το θέμα, μιλώντας για «περαιτέρω διάλυση της Αυτοδιοίκησης». Σε αντίθεση όμως με το αφήγημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην Κεφαλονιά η Ν.Δ. Ληξουρίου πήρε θέση υπέρ της τροπολογίας και ζητά μάλιστα από το κόμμα να την ψηφίσει! Την ίδια στιγμή, στο νησί σχολιάζεται ποικιλοτρόπως η «σιγή ιχθύος» που τηρούν τοπικά στελέχη της Ν.Δ., αλλά η ερμηνεία των περισσοτέρων είναι ότι θέλουν να αποφύγουν να πάρουν θέση για το θέμα, αναμένοντας τις εξελίξεις κατά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας.

Αντίστοιχη εικόνα και στην Κέρκυρα όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά μέλη διοικήσεων φορέων, προσκείμενα στην αξιωματική αντιπολίτευση, δέχονται πιέσεις από στελέχη της Ν.Δ. (έως και με αποστολή sms) προκειμένου να εκδώσουν ανακοινώσεις κατά της διάσπασης του δήμου, ακόμα και εάν είχαν τοποθετηθεί θετικά στο παρελθόν. Λέγεται, μάλιστα, ότι έχουν ενοχληθεί «γαλάζια» αυτοδιοικητικά στελέχη αλλά και μέλη της ΝΟΔΕ του νησιού από τη συγκεκριμένη τακτική της Πειραιώς, η οποία ωστόσο εμφανίζεται ανυποχώρητη και προκειμένου να μη στηρίξει την κυβερνητική πρωτοβουλία, δεν θα διστάσει να συγκρουστεί ακόμα και με δικά της στελέχη.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η τροπολογία θα κατατεθεί στη Βουλή αύριο (αρχικά υπολογιζόταν να κατατεθεί σήμερα) με στόχο να τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη. Ως γνωστόν, «σπάνε» σε συνολικά 12 μικρότερους οι Δήμοι Λέσβου, Σάμου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Σερβίων-Βελβεντού.

ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ-ΘΕΣΠΙΕΩΝ

Με 4 υποψήφιους η εκλογική μάχη

Ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τις υποψηφιότητες στον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων. Εκτός από τον σημερινό δήμαρχο Γιώργο Ντασιώτη, που θα διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του, έχουν ήδη ανακοινωθεί ακόμη τρεις υποψηφιότητες. Πρόκειται για αυτή του Γιώργου Αραπίτσα, ο οποίος ήταν επί δύο θητείες αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος με τον σημερινό δήμαρχο. Την υποψηφιότητά της έχει ανακοινώσει η πολιτικός μηχανικός Ελένη Καλπούζου, ενώ επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι ο επίσης πολιτικός μηχανικός Γιώργος Μπούτσικος.

Γ.Δ.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ

Κρύβουν τη φθορά με ...στρατηγική​​​​​​

Σε ανοιχτή συγ κέντρωση, που θα γίνει σήμερα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, θα ανακοινώσει και επίσημα την εκ νέου υποψηφιότητα του για τον Δήμο Λαμιέων ο σημερινός δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης.

Η επιλογή της ανοιχτής συγκέντρωσης δείχνει να αποτελεί προσπάθεια «επίδειξης ισχύος» και επιθετικής επικοινωνιακής στρατηγικής απέναντι στη φθορά που αντικειμενικά προκαλεί η διαχείριση της προηγούμενης πενταετίας. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ανακοίνωση της μετακίνησης της δημοτικής συμβούλου Μαρίας Ραφτόπουλου-Παπασταμάτη από τη μείζονα μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου στον συνδυασμό του δημάρχου.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

Με Καλαθέρη ο ΣΥΡΙΖΑ​​​​​​

Στην επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητάς του προχώρησε ο «εκλεκτός» του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Χαλκιδέων, Τάσος Καλαθέρης. Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που προέκυψε μέσα από εσωκομματικές διεργασίες, η οποία ωστόσο δεν δείχνει ικανή στην παρούσα φάση να απειλήσει τους βασικούς διεκδικητές για τα δύο «εισιτήρια» της δεύτερης Κυριακής και χρειάζεται αρκετή στήριξη. Ισως γι’ αυτό στην εκδήλωση της παρουσίασης παρευρέθησαν όχι μόνο οι βουλευτές και τα τοπικά στελέχη, αλλά και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Γ.Δ.

ΕΥΒΟΙΑ

Γκρίνιες - διαγραφές στη ΝΟΔΕ

Ανω κάτω έχουν κάνει τη ΝΟΔΕ Ευβοίας οι αυτοδιοικητικές εκλογές για τον Δήμο Χαλκιδέων και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η εικόνα πολυδιάσπασης στις υποψηφιότητες για τον Δήμο Χαλκιδέων και οι προτιμήσεις που εκφράστηκαν από τοπικά στελέχη ήταν το υπόβαθρο για ένα περιβάλλον «γκρίνιας». Η κατάσταση αυτή ενισχύθηκε και από την επιλογή του Φάνη Σπανού για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Μια επιλογή που δεν μπόρεσε τουλάχιστον να «επιβληθεί» στο κομματικό περιβάλλον. Αποτέλεσμα ουσιαστικά της κατάστασης αυτής είναι και η διαγραφή του υπεύθυνου τοπικής αυτοδιοίκησης της ΝΟΔΕ Ευβοίας, Σταμάτη Γκάβαλη (δεν πρόκειται για τον περιφερειακό σύμβουλο που απεβίωσε το 2017), ο οποίος αποφάσισε να κατέβει υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τον γνωστό ηθοποιό Απόστολο Γκλέτσο. Λίγες βδομάδες πριν είχε προηγηθεί η παραίτηση του αντιπροέδρου της ΝΟΔΕ Ευβοίας, Γιάννη Λαλανίτη, ο οποίος είχε αφήσει σαφείς αιχμές για τις επιλογές και τη στάση του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Γ.Δ.

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Πολιτική με… φλουρί

Εκδήλωση «παλαιάς κοπής» διοργάνωσε στο Ηράκλειο η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, αγνοώντας μάλιστα τη συγκυρία των σοβαρών καταστροφών που έχει προκαλέσει στο νησί η σφοδρή κακοκαιρία. Η συνεστίαση περιελάμβανε ομιλία της Φώφης Γεννηματά με μπόλικες αναφορές στο πάλαι ποτέ «πράσινο κάστρο», με προσωπική επίθεση στον Αλ. Τσίπρα και γενικά με μπόλικες προσπάθειες σύνδεσης με το ένδοξο πασοκικό παρελθόν του νησιού. Το «ντεσού» της βραδιάς ήταν ότι το φλουρί έπεσε στον -ποιον άλλο- υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Κουράκη. Και τυχαίο να ήταν, αυτοί δεν βάζουν μυαλό με τίποτα…

Μ.Δ.

ΚΡΗΤΗ

Πρωτιές πάνω στις καταστροφές

Θέατρο επίδειξης ευαισθησίας έγιναν οι πληγείσες περιοχές της δυτικής Κρήτης από την πρόσφατη κακοκαιρία για τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες ακόμα και για τους υποψήφιους βουλευτές, ευρωβουλευτές μέχρι και αρχηγούς κομμάτων. Ελάχιστοι από αυτούς είχαν κάτι ουσιαστικό να πουν και κάπως να συμβάλουν, θεώρησαν όμως υποχρέωσή τους να φωτογραφηθούν στις πεσμένες γέφυρες και στους κατεστραμμένους δρόμους. Μέχρι και ψεματάκια ελέχθησαν, όπως αυτό της Φώφης Γεννηματά ότι το κλιμάκιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήταν το πρώτο που έφτασε στην περιοχή. Οχι ό,τι έχει και πολλή σημασία η πρωτιά, αλλά πρώτη από την αντιπολίτευση έφτασε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Μανώλη Συντυχάκη. Για να είμαστε δίκαιοι…

Μ.Δ.

Επικοινωνία με τη στήλη: [email protected]

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ουδετερότητα και μηνύματα στους δύο της Κυριακής
Αν και απέφυγε να πάρει θέση εν όψει του β’ γύρου των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα, ο Παύλος Γερουλάνος έστειλε σαφές μήνυμα προς τους δύο υποψηφίους δημάρχους που θα αναμετρηθούν στην πρωτεύουσα την ερχόμενη...
Ουδετερότητα και μηνύματα στους δύο της Κυριακής
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Από τις κουκούλες στον εκφοβισμό η παράταξη Αμπατζόγλου
Εκφοβισμός και διαταγές στους εργαζομένους του Δήμου Αμαρουσίου από τον υποστηριζόμενο από τη Ν.Δ. υποψήφιο δήμαρχο Θεόδωρο Αμπατζόγλου πριν καν εκφραστούν οι δημότες στον δεύτερο εκλογικό γύρο.
Από τις κουκούλες στον εκφοβισμό η παράταξη Αμπατζόγλου
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ακροδεξιά μπερδέματα της Ν.Δ. στο Βόρειο Αιγαίο
Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. γυρνούν το τιμόνι ακροδεξιά στο Βόρειο Αιγαίο και δεν διστάζουν να δημοσιοποιήσουν τη στήριξή τους σε υποψήφιο που διεγράφη από τη Ν.Δ. λόγω εθνικιστικού παραληρήματος.
Ακροδεξιά μπερδέματα της Ν.Δ. στο Βόρειο Αιγαίο
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Γυριστές» υπέρ Πατούλη
Παρά την απόφαση του Γ. Σγουρού να μη στηρίξει κάποιον από τους υποψήφιους περιφε­ρειάρχες Αττικής στον β΄ γύρο, στελέχη από το ψηφοδέλτιό του πήραν θέση υπέρ του εκλεκτού της Ν.Δ.
«Γυριστές» υπέρ Πατούλη
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Ιατρικό συμβούλιο» η Περιφέρεια Αττικής
Χαρακτηριστικά… ιατρικού συμβουλίου φαίνεται να αποκτά το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, λόγω των συμβούλων που εκλέγει η παράταξη του ενός εκ των δύο υποψήφιων περιφερειαρχών που πέρασαν στον β' γύρο.
«Ιατρικό συμβούλιο» η Περιφέρεια Αττικής
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Επικοινωνιολόγος με διχαστικό... χάρισμα
Χυδαίες απειλές προς ψηφοφόρους από πλευράς επικοινωνιολόγου του υποψήφιου -με το «χρίσμα» της Ν.Δ.- δημάρχου Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου. Εκτοξεύθηκαν ιδιαίτερα προς όσους νεοδημοκράτες επιλέξουν στον β’ γύρο...
Επικοινωνιολόγος με διχαστικό... χάρισμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας