Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Γαλάζιες» ρωγμές...
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Γαλάζιες» ρωγμές...

  • A-
  • A+

Ανω-κάτω έχει κάνει τη Νέα Δημοκρατία η τροπολογία που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, για τη διάσπαση πέντε «καλλικρατικών» δήμων. Ηδη στη βάση του κόμματος σε κατά τόπους δήμους έχουν δημιουργηθεί μεγάλες «ρωγμές» στη «γραμμή» της Πειραιώς που θέλει να σηκώσει αντιπολιτευτικά το θέμα, μιλώντας για «περαιτέρω διάλυση της Αυτοδιοίκησης». Σε αντίθεση όμως με το αφήγημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην Κεφαλονιά η Ν.Δ. Ληξουρίου πήρε θέση υπέρ της τροπολογίας και ζητά μάλιστα από το κόμμα να την ψηφίσει! Την ίδια στιγμή, στο νησί σχολιάζεται ποικιλοτρόπως η «σιγή ιχθύος» που τηρούν τοπικά στελέχη της Ν.Δ., αλλά η ερμηνεία των περισσοτέρων είναι ότι θέλουν να αποφύγουν να πάρουν θέση για το θέμα, αναμένοντας τις εξελίξεις κατά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας.

Αντίστοιχη εικόνα και στην Κέρκυρα όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά μέλη διοικήσεων φορέων, προσκείμενα στην αξιωματική αντιπολίτευση, δέχονται πιέσεις από στελέχη της Ν.Δ. (έως και με αποστολή sms) προκειμένου να εκδώσουν ανακοινώσεις κατά της διάσπασης του δήμου, ακόμα και εάν είχαν τοποθετηθεί θετικά στο παρελθόν. Λέγεται, μάλιστα, ότι έχουν ενοχληθεί «γαλάζια» αυτοδιοικητικά στελέχη αλλά και μέλη της ΝΟΔΕ του νησιού από τη συγκεκριμένη τακτική της Πειραιώς, η οποία ωστόσο εμφανίζεται ανυποχώρητη και προκειμένου να μη στηρίξει την κυβερνητική πρωτοβουλία, δεν θα διστάσει να συγκρουστεί ακόμα και με δικά της στελέχη.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η τροπολογία θα κατατεθεί στη Βουλή αύριο (αρχικά υπολογιζόταν να κατατεθεί σήμερα) με στόχο να τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη. Ως γνωστόν, «σπάνε» σε συνολικά 12 μικρότερους οι Δήμοι Λέσβου, Σάμου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Σερβίων-Βελβεντού.

ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ-ΘΕΣΠΙΕΩΝ

Με 4 υποψήφιους η εκλογική μάχη

Ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τις υποψηφιότητες στον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων. Εκτός από τον σημερινό δήμαρχο Γιώργο Ντασιώτη, που θα διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του, έχουν ήδη ανακοινωθεί ακόμη τρεις υποψηφιότητες. Πρόκειται για αυτή του Γιώργου Αραπίτσα, ο οποίος ήταν επί δύο θητείες αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος με τον σημερινό δήμαρχο. Την υποψηφιότητά της έχει ανακοινώσει η πολιτικός μηχανικός Ελένη Καλπούζου, ενώ επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι ο επίσης πολιτικός μηχανικός Γιώργος Μπούτσικος.

Γ.Δ.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ

Κρύβουν τη φθορά με ...στρατηγική​​​​​​

Σε ανοιχτή συγ κέντρωση, που θα γίνει σήμερα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, θα ανακοινώσει και επίσημα την εκ νέου υποψηφιότητα του για τον Δήμο Λαμιέων ο σημερινός δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης.

Η επιλογή της ανοιχτής συγκέντρωσης δείχνει να αποτελεί προσπάθεια «επίδειξης ισχύος» και επιθετικής επικοινωνιακής στρατηγικής απέναντι στη φθορά που αντικειμενικά προκαλεί η διαχείριση της προηγούμενης πενταετίας. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ανακοίνωση της μετακίνησης της δημοτικής συμβούλου Μαρίας Ραφτόπουλου-Παπασταμάτη από τη μείζονα μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου στον συνδυασμό του δημάρχου.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

Με Καλαθέρη ο ΣΥΡΙΖΑ​​​​​​

Στην επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητάς του προχώρησε ο «εκλεκτός» του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Χαλκιδέων, Τάσος Καλαθέρης. Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που προέκυψε μέσα από εσωκομματικές διεργασίες, η οποία ωστόσο δεν δείχνει ικανή στην παρούσα φάση να απειλήσει τους βασικούς διεκδικητές για τα δύο «εισιτήρια» της δεύτερης Κυριακής και χρειάζεται αρκετή στήριξη. Ισως γι’ αυτό στην εκδήλωση της παρουσίασης παρευρέθησαν όχι μόνο οι βουλευτές και τα τοπικά στελέχη, αλλά και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Γ.Δ.

ΕΥΒΟΙΑ

Γκρίνιες - διαγραφές στη ΝΟΔΕ

Ανω κάτω έχουν κάνει τη ΝΟΔΕ Ευβοίας οι αυτοδιοικητικές εκλογές για τον Δήμο Χαλκιδέων και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η εικόνα πολυδιάσπασης στις υποψηφιότητες για τον Δήμο Χαλκιδέων και οι προτιμήσεις που εκφράστηκαν από τοπικά στελέχη ήταν το υπόβαθρο για ένα περιβάλλον «γκρίνιας». Η κατάσταση αυτή ενισχύθηκε και από την επιλογή του Φάνη Σπανού για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Μια επιλογή που δεν μπόρεσε τουλάχιστον να «επιβληθεί» στο κομματικό περιβάλλον. Αποτέλεσμα ουσιαστικά της κατάστασης αυτής είναι και η διαγραφή του υπεύθυνου τοπικής αυτοδιοίκησης της ΝΟΔΕ Ευβοίας, Σταμάτη Γκάβαλη (δεν πρόκειται για τον περιφερειακό σύμβουλο που απεβίωσε το 2017), ο οποίος αποφάσισε να κατέβει υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τον γνωστό ηθοποιό Απόστολο Γκλέτσο. Λίγες βδομάδες πριν είχε προηγηθεί η παραίτηση του αντιπροέδρου της ΝΟΔΕ Ευβοίας, Γιάννη Λαλανίτη, ο οποίος είχε αφήσει σαφείς αιχμές για τις επιλογές και τη στάση του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Γ.Δ.

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Πολιτική με… φλουρί

Εκδήλωση «παλαιάς κοπής» διοργάνωσε στο Ηράκλειο η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, αγνοώντας μάλιστα τη συγκυρία των σοβαρών καταστροφών που έχει προκαλέσει στο νησί η σφοδρή κακοκαιρία. Η συνεστίαση περιελάμβανε ομιλία της Φώφης Γεννηματά με μπόλικες αναφορές στο πάλαι ποτέ «πράσινο κάστρο», με προσωπική επίθεση στον Αλ. Τσίπρα και γενικά με μπόλικες προσπάθειες σύνδεσης με το ένδοξο πασοκικό παρελθόν του νησιού. Το «ντεσού» της βραδιάς ήταν ότι το φλουρί έπεσε στον -ποιον άλλο- υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Κουράκη. Και τυχαίο να ήταν, αυτοί δεν βάζουν μυαλό με τίποτα…

Μ.Δ.

ΚΡΗΤΗ

Πρωτιές πάνω στις καταστροφές

Θέατρο επίδειξης ευαισθησίας έγιναν οι πληγείσες περιοχές της δυτικής Κρήτης από την πρόσφατη κακοκαιρία για τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες ακόμα και για τους υποψήφιους βουλευτές, ευρωβουλευτές μέχρι και αρχηγούς κομμάτων. Ελάχιστοι από αυτούς είχαν κάτι ουσιαστικό να πουν και κάπως να συμβάλουν, θεώρησαν όμως υποχρέωσή τους να φωτογραφηθούν στις πεσμένες γέφυρες και στους κατεστραμμένους δρόμους. Μέχρι και ψεματάκια ελέχθησαν, όπως αυτό της Φώφης Γεννηματά ότι το κλιμάκιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήταν το πρώτο που έφτασε στην περιοχή. Οχι ό,τι έχει και πολλή σημασία η πρωτιά, αλλά πρώτη από την αντιπολίτευση έφτασε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Μανώλη Συντυχάκη. Για να είμαστε δίκαιοι…

Μ.Δ.

Επικοινωνία με τη στήλη: ota@efsyn.gr

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Σε δύο εκλογικά τμήματα θα στηθούν οι τετραπλές κάλπες
Θα διπλασιαστούν σχεδόν τα εκλογικά τμήματα στις 26 Μαΐου, καθώς θα ψηφίζουμε σε ένα για Ευρωκοινοβούλιο και περιφέρειες και σε άλλο για δήμους και τοπικές κοινότητες.
Σε δύο εκλογικά τμήματα θα στηθούν οι τετραπλές κάλπες
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Αβέβαιη αναμέτρηση
Για έκτη φορά κατέρχεται στη μάχη για τον Δήμο Θέρμης ο «ισόβιος» δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ωστόσο ο αρχικά διαφαινόμενος «περίπατος» αναμένεται να μετατραπεί σε αγώνα ανωμάλου δρόμου...
Αβέβαιη αναμέτρηση
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Με το βλέμμα στον β΄ γύρο στην Πρέβεζα
Μήνας διεργασιών για τις δημοτικές εκλογές στην Πρέβεζα. Η διαμόρφωση των τελικών ψηφοδελτίων πάει για Απρίλιο πλέον, μετά και τις αλλαγές στο ύψος της ποσόστωσης, και οι περισσότεροι υποψήφιοι κάνουν τις...
Με το βλέμμα στον β΄ γύρο στην Πρέβεζα
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Αντιπαράθεση με φόντο περιβάλλον -επενδύσεις
Επτά ονόματα εμπλέκονται μέχρι στιγμής στο προεκλογικό σκηνικό του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, περιοχή με υψηλό real estate όπου δραστηριοποιούνται ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.
Αντιπαράθεση με φόντο περιβάλλον -επενδύσεις
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Για μια θέση... στον Ηλιο
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι δημοτικές παρατάξεις στην Ηλιούπολη με τους υποψήφιους δημάρχους να πυκνώνουν τις δημόσιες εμφανίσεις τους ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου. Ο «Κλεισθένης» έφερε νέα...
Για μια θέση... στον Ηλιο
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Σφάζονται οι πρώην ελπίζουν οι νεότεροι
Ως «η μάχη των πρώην» (δημάρχων και αντιδημάρχων) θα μπορούσε να περιγραφεί η εκλογική αναμέτρηση στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής. Πρόκειται για ακόμη μία περίπτωση δήμου όπου καταγράφεται «συνωστισμός» υποψηφίων...
Σφάζονται οι πρώην ελπίζουν οι νεότεροι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας