Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σφάζονται οι πρώην ελπίζουν οι νεότεροι
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σφάζονται οι πρώην ελπίζουν οι νεότεροι

  • A-
  • A+

Ως «η μάχη των πρώην» (δημάρχων και αντιδημάρχων) θα μπορούσε να περιγραφεί η εκλογική αναμέτρηση στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής. Πρόκειται για ακόμη μία περίπτωση δήμου όπου καταγράφεται «συνωστισμός» υποψηφίων προερχόμενων από τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Τρεις είναι οι υποψήφιοι που προέρχονται από τον χώρο της Ν.Δ. Αρχικά ο πρώην δήμαρχος, Παντελής Βλασσόπουλος, θέλει να επανέλθει στον δημαρχιακό θώκο που κατείχε την περίοδο 2010-2014. Είχε κερδίσει τις προ 9 ετών εκλογές ως «αντάρτης» της Ν.Δ. (στηριζόταν από ΔΗΜΑΡ και Οικολόγους Πράσινους), έχοντας χωρίσει τους δρόμους του με τον τότε «εκλεκτό» του συντηρητικού κόμματος Στ. Γεωργόπουλο, δήμαρχο την περίοδο 2006-2010.

Αν και ο τελευταίος δεν κατεβαίνει επικεφαλής συνδυασμού, υποψήφια δήμαρχος θα είναι η σύζυγός του Κωνσταντίνα Γεωργοπούλου. Σε αντίθεση με τους δύο παραπάνω, που κατεβαίνουν με τον μανδύα του «ακομμάτιστου», καθαρά νεοδημοκρατικού συνδυασμού δηλώνει ότι ηγείται ο Γιώργος Παπαδημητρίου, πρώην αντιδήμαρχος τόσο επί θητείας Βλασσόπουλου όσο και Γεωργόπουλου. Υπήρξε και στενός συνεργάτης του Αδ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, με τον σημερινό αντιπρόεδρο της Ν.Δ. να σπεύδει σε πρόσφατη εκδήλωση της ΔΗΜ.ΤΟ. Ν.Δ. και να του δίνει «χρίσμα» (παρουσία των Βλασσόπουλου - Γεωργοπούλου που αποχώρησαν από την εκδήλωση). Το περιστατικό αυτό «φούντωσε» περαιτέρω τις εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ των νεοδημοκρατών στην περιοχή...

Την ίδια στιγμή στελέχη της Ν.Δ. έχει στον συνδυασμό του και ο νυν δήμαρχος, Νίκος Μπάμπαλος, που κατεβαίνει διεκδικώντας δεύτερη θητεία, καταγράφοντας όμως απώλειες στον συνδυασμό του. ΠΑΣΟΚογενής ο ίδιος -αν και σε κόντρα με το τοπικό ΚΙΝ.ΑΛΛ. σύμφωνα με τοπικές πηγές- θα «ψαρέψει» στα ίδια νερά με τον υποψήφιο δήμαρχο, Κυριάκο Κουτρούλη, αντιδήμαρχο του πρώην δημάρχου (2002-2006) Γιώργου Μαστοράκου, από την παράταξη του οποίου προέρχεται και ο κ. Μπάμπαλος. Ο δε κ. Μαστοράκος φέρεται να «ψάχνεται» να κατέβει με δικό του συνδυασμό (ήταν υποψήφιος δήμαρχος και το 2014), αν και κάποιοι θεωρούν πιθανότερο το ενδεχόμενο να κατέβει στο πλευρό άλλου υποψηφίου.

Οι παραπάνω διασπάσεις φαίνεται να λειτουργούν ευνοϊκά για την υποψήφια δήμαρχο, Αιμιλία Τζίβα, που κατεβαίνει με ένα ψηφοδέλτιο το οποίο περιγράφεται ως πολυσυλλεκτικό-προοδευτικό, με κεντροαριστερά και αριστερά χαρακτηριστικά, ανοιχτό σε πρόσωπα ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηρίας. Το 2014 εκλέχτηκε περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με την παράταξη της Ρένας Δούρου. Δηλώνει ανένταχτη κομματικά. Εχει στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, αλλά και ένα κομμάτι του τοπικού ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ξεκάθαρη επιλογή για τον κόσμο του ΚΚΕ θα αποτελέσει ο Γιώργος Ζαχάρος, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος, που υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Οικοδόμων Αθήνας και μέλος της πρώτης διοίκησής του.

Μία ακόμη συμμετοχή στις εκλογές θα έχει η παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ «Ρήξη και Ανατροπή». Επικρατέστερος για επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι ο Γιώργος Ράγκος, που αποτελεί πρόταση του αρμόδιου συντονιστικού οργάνου. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα.

ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Νέα και άφθαρτα πρόσωπα

Νέα δημοτική παράταξη που θα συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές με επικεφαλής την Αγγελική Παπάζογλου (1) συγκροτείται στην Κηφισιά. Η διακήρυξη, οι άξονες και η ονομασία του συνδυασμού αναμένεται να ανακοινωθούν προσεχώς, ενώ όσον αφορά την υποψήφια δήμαρχο έχει ανταποκριθεί σε σχετική πρόταση από την τοπική ομάδα μελών ΣΥΡΙΖΑ και λοιπά πρόσωπα φιλικά προσκείμενα στο κυβερνών κόμμα. Με δεδομένο ότι πρόκειται για νέα παράταξη, στόχος είναι να συσπειρώσει πρόσωπα νέα και άφθαρτα. Η κ. Παπάζογλου συμμετείχε και το 2010 στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφια σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο του Παναγιώτη Κανακάκη, υποψήφιου δημάρχου και το 2014 με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιμένει ο Κανακάκης

Η προς συγκρότηση παράταξη είναι ανοιχτή σε συγκλίσεις και προσθέτει ότι έχει απευθυνθεί και στον κ. Κανακάκη (2). Χωρίς να έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, ο κ. Κανακάκης συνεχίζει να κινείται δραστήρια επιδιώκοντας τις κατά το δυνατόν περισσότερες συνεργασίες, αποσαφηνίζοντας ότι ο συνδυασμός του είναι ανεξάρτητος κομματικά. Οσον αφορά τις διαθέσεις για τη συμμετοχή του στις δημοτικές εκλογές, αποτυπώνονται σε ανακοίνωση συντονιστικού οργάνου της παράταξής του με την οποία απορρίπτεται η «εισήγηση περί απεμπλοκής του από τη δημιουργική του πορεία στον Δήμο της Κηφισιάς».

Και 11ος υποψήφιος

Στο μεταξύ ακόμη μία υποψηφιότητα ανακοινώθηκε από πρόσωπο που συμμετείχε στην παράταξη του νυν δημάρχου, Γ. Θωμάκου. Ο πρώην αντιδήμαρχος, Γιώργος Τσούλος (3), ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει τον δήμο με αυτόνομη συμμετοχή στις εκλογές. Πρόκειται για τον 11ο συνολικά υποψήφιο δήμαρχο που προέρχεται από τις παρατάξεις του σημερινού και του πρώην δημάρχου της πόλης, συνυπολογίζοντας στην «ενδεκάδα» και τους Γ. Θωμάκο και Ν. Χιωτάκη. Με τέτοιο συνωστισμό στον χώρο της Ν.Δ. «να δούμε θα ποιοι θα επιβιώσουν μέχρι το τέλος» σχολιάζουν τρίτοι παρατηρητές, που εκτιμούν ότι στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν... ενδιαφέρουσες αποχωρήσεις από την εκλογική «κούρσα».

Δήμος Βύρωνα

Ανανέωση στην «Αριστερή Παρέμβαση»​​​

Με νέο επικεφαλής θα συμμετάσχει στις επικείμενες δημοτικές εκλογές η «Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα». Τη «σκυτάλη» από τον Σταύρο Τζιορτζιώτη παραλαμβάνει ο Παύλος Αναστούλης, βιβλιοϋπάλληλος, μουσικός, ενεργός αγωνιστής στο κίνημα και σε συλλογικότητες της πόλης. Η ανανέωση αποφασίστηκε καθώς «θέλουμε να σηματοδοτήσουμε ότι οι νέες γενιές είναι ενεργές και έχουν ρόλο και λόγο στην Αριστερά αναλαμβάνοντας και την εναλλαγή στις ευθύνες τις αντιπροσώπευσης» αναφέρει ανακοίνωση της «Αριστερής Παρέμβασης».

Νέα Σμύρνη

Θα φέρει... γούρι;

Στην εκδήλωση που έγινε χθες στη Νέα Σμύρνη, στο κατάμεστο από κόσμο πολυχώρο Γαλαξία, για την παρουσίαση του υποψήφιου δημάρχου, Θέμη Παυλόπουλου, μίλησε ο Αλέξης Χαρίτσης. Την προηγούμενη Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών είχε πάει στο γήπεδο του Πανιωνίου και είχε παρακολουθήσει μαζί με τον Θέμη Παυλόπουλο τον αγώνα στον οποίο οι «κυανέρυθροι» νίκησαν τον Παναθηναϊκό με 2-0. Λέτε ο Αλέξης Χαρίτσης να είναι το ίδιο... γουρλής και για τον υποψήφιο δήμαρχο Νέας Σμύρνης;

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

 Αντιπαράθεση... ακομμάτιστων​​​​​​

Ποιος είναι ακομμάτιστος και ποιος όχι; Βέλη για την «κομματική ταυτότητα» του καθενός αντάλλαξαν προ ημερών οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αμαρουσίου Θόδωρος Αμπατζόγλου και Γιώργος Καραμέρος. Αφορμή η ανακοίνωση νέων υποψηφίων στον συνδυασμό του δεύτερου, «γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» όπως έσπευσε να επισημάνει ο πρώτος σε μια ανακοίνωση με τίτλο: «Ο κ. Καραμέρος είναι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για το Μαρούσι». Είναι γνωστό ότι το κυβερνών κόμμα στηρίζει την υποψηφιότητα Καραμέρου. Επίσης γνωστό είναι οτι στον συνδυασμό Καραμέρου συμμετέχουν και ενεργά μέλη της Ν.Δ. που έχουν γυρίσει την πλάτη σε διχαστικές αντιλήψεις.

«Γαλάζιος» διορισμός

Κάτι όμως που δεν ήταν γνωστό στο ευρύ κοινό, ήρθε στην επιφάνεια με την απάντηση του κ. Καραμέρου. Συγκεκριμένα μια ανακοίνωση της Δράσης του Στ. Μάνου από το (όχι μακρινό) 2013, έτος κατά το οποίο ο κ. Αμπατζόγλου ανέλαβε διοικητής του ΟΑΕΔ. Πέρα από «γαλάζιο» διορισμό και αναξιοκρατική παρέμβαση, η Δράση κατήγγειλε και «επιβράβευση της κακοδιοίκησης», υποστηρίζοντας ότι επί θητείας Αμπατζόγλου στη θέση του υποδιοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ «η φαρμακευτική δαπάνη στο ΙΚΑ έφτασε σε στρατοσφαιρικά ύψη, ενώ είχε κορυφωθεί και το θέμα των συντάξεων-μαϊμού».

Αριστος;

Λίγο πολύ η Δράση αποκαλούσε ανίκανο τον κ. Αμπατζόγλου. Πιθανόν να άλλαξε γνώμη τώρα που ενσωματώθηκε στη Ν.Δ. και να θεωρεί ότι ο «εκλεκτός» της συντηρητικής παράταξης για τον Δήμο Αμαρουσίου συγκαταλέγεται στη μεγάλη «λίστα των αρίστων». Πιθανόν και ο κ. Αμπατζόγλου να έχει αναθεωρήσει τις απόψεις του για τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκη, και να μην επιμένει ότι «μόνο ο Μεϊμαράκης μπορεί να κερδίσει τον Τσίπρα» όπως δήλωνε στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ.

Πυρά νεολαίων

Και λίγα 24ωρα μετά τη διαμάχη Αμπατζόγλου - Καραμέρου ο δεύτερος δέχτηκε επίθεση από τη νεολαία... του κόμματός του: «Αρνήθηκε να συμπεριλάβει μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στις λίστες των υποψηφίων λόγω της καταγωγής του» κατήγγειλε η κομματική νεολαία, δηλώνοντας ότι δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα Καραμέρου. «Απαράδεκτες και ψευδείς οι αιτιάσεις για δήθεν αποκλεισμούς λόγω καταγωγής» απάντησε ο υποψήφιος δήμαρχος, λέγοντας ότι ο συγκεκριμένος νέος «δεν ζει στο Μαρούσι και δεν είναι δημότης Αμαρουσίου, ούτε έχει κάποια αναφορά στην πόλη, κάτι που αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό μας». Η ουσία είναι ότι τα περί «κομματικών εξαρτήσεων» Καραμέρου - ΣΥΡΙΖΑ μάλλον κατέρρευσαν...

Επικοινωνία με τη στήλη: ota@efsyn.gr

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Πρώτο μέλημά μου είναι η επιστροφή του νησιού μας στο σήμερα και στην κανονικότητα»
«Μόνο η διεκδίκηση και η απαίτηση για διαφάνεια οδηγούν σε κοινωνίες προόδου και ευημερίας και αναγκάζουν τους διοικούντες σε προσεκτικότερη περπατησιά», τονίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Αίγινας, Παντελής...
«Πρώτο μέλημά μου είναι η επιστροφή του νησιού μας στο σήμερα και στην κανονικότητα»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Καπελώνει» τον Δήμο και δίνει προεκλογικό χώρο στη Χρυσή Αυγή
Μπορεί το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων να έβαλε «μπλόκο» στη μισαλλόδοξη ρητορική της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, ωστόσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έκανε… τη δουλειά της.
«Καπελώνει» τον Δήμο και δίνει προεκλογικό χώρο στη Χρυσή Αυγή
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Υψηλότερες οι ειδικές εκλογικές αποζημιώσεις
Αυξημένη κατά 19% θα είναι η ειδική εκλογική αποζημίωση που θα χορηγηθεί στους δημοτικούς υπαλλήλους οι οποίοι θα απασχοληθούν στη διεξαγωγή των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου
Υψηλότερες οι ειδικές εκλογικές αποζημιώσεις
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Αντί για καζίνο, διεκδικούμε χώρους πολιτισμού»
Τα βασικά σημεία του προγράμματός του για τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης παρουσιάζει ο πρώην και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης. Ξεκαθαρίζει ότι πρόταση της παράταξής του παραμένει η δημιουργία...
«Αντί για καζίνο, διεκδικούμε χώρους πολιτισμού»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Γραφείο μου οι γειτονιές»
Δήμαρχος παρών στην πηγή των παραπόνων! Αυτό ήταν το βασικό πνεύμα των δεσμεύσεων του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Παύλου Γερουλάνου κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματός του
«Γραφείο μου οι γειτονιές»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ρένα Δούρου και Αντ. Γάκης ενώνουν τις δυνάμεις τους
Με επίκεντρο τη μεγάλη υπόθεση του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής ενώνουν τις δυνάμεις τους οι περιφερειακές παρατάξεις «Δύναμη Ζωής» και «Ανάσα για την Οικολογία». Πρόκειται για...
Ρένα Δούρου και Αντ. Γάκης ενώνουν τις δυνάμεις τους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας