• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.4°C
  4 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.9°C
  5 BF
  40%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 13.8°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.6°C / 10.9°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.4°C / 7.3°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.5°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.4°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 10.7°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  2 BF
  35%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 11.5°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  4 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.1°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  4 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.3°C / 11.7°C
  3 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με ξεκάθαρο λόγο και αιχμές σε Μπακογιάννη

 • A-
 • A+

Δυναμική εκκίνηση από τον Νάσο Ηλιόπουλο που μπήκε και επισήμως στην εκλογική «μάχη» θέτοντας τον στόχο για μια «Αθήνα από την αρχή» -τίτλος της καμπάνιας του- και μια πρωτεύουσα «υπόδειγμα για τον ευρωπαϊκό 21ο αιώνα». Από τα Πετράλωνα κι έναν κατάμεστο από κόσμο πολυχώρο (όπου βρέθηκαν και ο πρωθυπουργός και πλήθος κυβερνητικών στελεχών), ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη» και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής τους προγραμματικούς του άξονες, συνοψίζοντάς τους σε πέντε αφετηρίες δράσης.

Κορυφαία στελέχη από όλους τους χώρους στην παρουσίαση υποψηφιότητας του κ. Ηλιόπουλου

Με λόγο αμιγώς πολιτικό, ιεράρχησε ψηλά ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών -«τα μικρά έχουν μεγάλη σημασία», μια χαρακτηριστική αποστροφή της ομιλίας του- και ταυτόχρονα την υπεράσπιση βασικών δικαιωμάτων - όπως το δικαίωμα στην κατοικία, που απειλείται από φαινόμενα τύπου Airbnb. Τράβηξε δε μια διαχωριστική γραμμή από λοιπούς υποψηφίους, σημειώνοντας ότι «ο επόμενος δήμαρχος πρέπει να είναι κάποιος που μεγάλωσε και έζησε την πόλη ως την πόλη του και όχι ως ιδιοκτησία του». Αντιθέτως, «καμία αλλαγή δεν θα έρθει από αυτόκλητους σωτήρες και περαστικούς που ήδη σκέφτονται την επόμενη μέρα της πολιτικής τους καριέρας», συμπλήρωσε με προφανείς αιχμές κατά των Π. Γερουλάνου και Κ. Μπακογιάννη.

Στα ζητήματα της καθημερινότητας, ο κ. Ηλιόπουλος έδωσε έμφαση στην καθαριότητα -«όρος αξιοπρέπειας για τους ανθρώπους της πόλης»- και τον ηλεκτροφωτισμό - «πρώτο βήμα για να σπάσει το αίσθημα της εγκατάλειψης». Αποδόμησε πρακτικές ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών, επικαλούμενος το παράδειγμα του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» όπου εξοικονομήθηκαν ετήσιοι πόροι 1 εκατ. ευρώ από την απομάκρυνση των εργολάβων, αλλά και της πρωτεύουσας της Νορβηγίας, με το Οσλο να είναι μία ακόμη ευρωπαϊκή πόλη που ακύρωσε συμπράξεις με ιδιώτες.

ΟΙ 5 ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ «ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»

 • 1. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ Να σπάσει το αίσθημα εγκατάλειψης
 • 2. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κατοχύρωση δικαιωμάτων με έμφαση στην κατοικία
 • 3. ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ Η προστασία τους προϋποθέτει συγκρούσεις
 • 4. ΑΣΦΑΛΕΙΑ Ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές
 • 5. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ο δήμος μπροστάρης στις κοινωνικές διεκδικήσεις

Παρεμβάσεις

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, προανήγγειλε μια «ενεργητική παρέμβαση για την κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων» και ειδικά για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης, πρότεινε την αξιοποίηση των περίπου 400 αναξιοποίητων ακινήτων ιδιοκτησίας του δήμου να ενταχθούν σε ένα σχέδιο κοινωνικής ανταπόδοσης, προς όφελος νέων ζευγαριών ή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Για τα φαινόμενα τύπου Aribnb τόνισε ότι «ο δήμος πρέπει να έχει λόγο. Να ξεχωρίσει βραχυχρόνιες μισθώσεις όπου ο μικροϊδιοκτήτης έχει ένα πρόσθετο εισόδημα, από το real estate που ξεσπιτώνει νέους».

Αναφορικά με τους ελεύθερους χώρους, ιεράρχησε ψηλά τη δημιουργία δύο μητροπολιτικών πάρκων σε Γουδή και Ελαιώνα. «Η προστασία του δημόσιου χώρου προϋποθέτει συγκρούσεις με συνήθειες και συμφέροντα», συμπλήρωσε τονίζοντας ότι στην «Ανοιχτή Πόλη» «αυτή τη μάχη την έχουμε δώσει και θα τη δώσουμε και ως δημοτική αρχή».

«Ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές», είπε στη συνέχεια υπογραμμίζοντας την ανάγκη «αναζωογόνησης» των γειτονιών με πολιτιστικές δράσεις και κίνητρα για την εμπορική δραστηριότητα. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι οι γειτονιές της Αθήνας είναι πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. «Η ρητορική του μίσους παράγει φόβο. Χωρίς αυτό το δηλητήριο δεν θα είχαμε το μέχρι θανάτου λιντσάρισμα ενός νέου ανθρώπου», τόνισε.

«Δημοκρατία από την αρχή», η πέμπτη αφετηρία. «Ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να έχει πρωτεύοντα ρόλο στην καμπάνια της ψήφου των μεταναστών, τη θεμελίωση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και την ίδρυση του αποτεφρωτηρίου», είπε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος δήμαρχος.

«Η Αθήνα, Νάσο, ανήκει στους καλούς» είπε ο πρωθυπουργός στον Νάσο Ηλιόπουλο

Στην επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας του κ. Ηλιόπουλου βρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης και -μεταξύ άλλων- οι υπουργοί Χρ. Βερναρδάκης, Αλ. Φλαμπουράρης, Εφη Αχτσιόγλου, Κ. Γαβρόγλου, Ολγα Γεροβασίλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κ.ά., πολιτικά στελέχη όπως ο Γ. Ραγκούσης και υποψήφιοι δήμαρχοι όπως οι Ν. Μπελαβίλας (Πειραιά), Κ. Κάβουρας (Ιλίου), Κ. Χαρίτος (Αλίμου) και Γ. Λαγουδάκης (νυν δήμαρχος Περάματος).

Θερμός χαιρετισμός του Αλέξη Τσίπρα με τον υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά Νίκο Μπελαβίλα

ΜΠΗΚΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ Ο ΝΑΣΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

«Θα τινάξει την μπάνκα»​​​​​

Με θερμά λόγια αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στον Νάσο Ηλιόπουλο κατά τον χαιρετισμό του στην επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητάς του. Εξήρε τη θητεία του στο υπουργείο Εργασίας και στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, σημειώνοντας ότι «είναι δεκάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι, κυρίως νέοι άνθρωποι, που αποκτήσανε κανονικότητα στη ζωή τους χάρη στις προσπάθειές σου». Και έδειξε ότι αναμένει πολλά από τον υποψήφιο δήμαρχο, περιγράφοντας το παρακάτω περιστατικό: «Ημουν με έναν φίλο. Δεν ασχολείται με την πολιτική. Του λέω “Νάσο θα ψηφίσεις”. Με ρωτάει: “Ποιος είναι αυτός;”. Του τον δείχνω στο κινητό. Λέει “κάπου τον ξέρω... Μου θυμίζει τον καθηγητή από το Casa de Papel”. Και του απαντάω: “Και πού να δεις όταν θα τινάξει την μπάνκα”». «Νάσο, δίνεις μια μάχη για να αποδείξεις ότι η Αθήνα ανήκει στους πολλούς, όχι στις ελίτ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας -ιδρυτής της «Ανοιχτής Πόλης», υπενθυμίζεται- στον υποψήφιο δήμαρχο.

«Σκέφτεται με το “εμείς”»

Ενα άλλο στιγμιότυπο περιέγραψε νωρίτερα ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Ν. Μπελαβίλας, που άνοιξε με τον χαιρετισμό του την εκδήλωση. Περπατούσε με τον σημερινό υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων στην πορεία του Πολυτεχνείου το 2014, λίγο καιρό πριν από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, και «ο Νάσος μού είπε: “Υπάρχουν δύο κατηγορίες συντρόφων. Αυτοί που θεωρούν ότι τους χρωστάει η κοινωνία και θέλουν να γίνουν κράτος. Και αυτοί που νιώθουν ότι χρωστούν στην κοινωνία”. Ο Νάσος ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Απέδειξε ότι σκέφτεται με το “εμείς” κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εργασίας», τόνισε ο κ. Μπελαβίλας, προβλέποντας «νίκη μεγάλη, για όλους σας», στους δύο μεγάλους δήμους.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ουδετερότητα και μηνύματα στους δύο της Κυριακής
Αν και απέφυγε να πάρει θέση εν όψει του β’ γύρου των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα, ο Παύλος Γερουλάνος έστειλε σαφές μήνυμα προς τους δύο υποψηφίους δημάρχους που θα αναμετρηθούν στην πρωτεύουσα την ερχόμενη...
Ουδετερότητα και μηνύματα στους δύο της Κυριακής
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Τη στήριξη του γαλάζιου «αντάρτη» Γ. Βουλγαράκη εξασφάλισε ο Κ. Μπακογιάννης
Ο κ. Μπακογιάννης (42,65%) συμμετέχει με σαφές προβάδισμα από τον κ. Ηλιόπουλο (16,97%), έχοντας παράλληλα και τη στήριξη του γαλάζιου«αντάρτη» Γ. Βουλγαράκη, όπως δήλωσε ο δεύτερος.
Τη στήριξη του γαλάζιου «αντάρτη» Γ. Βουλγαράκη εξασφάλισε ο Κ. Μπακογιάννης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Η Αθήνα χρειάζεται μια μεγάλη συμμαχία που ξεκινάει από τις γειτονιές»
«Χρειαζόμαστε μια δημοτική Αρχή που θα ξέρει να ακούει, που θα έχει ρίζες στις γειτονιές της Αθήνας και δεν θα είναι κλεισμένη στους τέσσερις τοίχους του δημαρχείου», τονίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο...
«Η Αθήνα χρειάζεται μια μεγάλη συμμαχία που ξεκινάει από τις γειτονιές»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Δημοτική αρχή-ασπίδα στην Aκροδεξιά και τα μικροσυμφέροντα
Με έναν κατεξοχήν πολιτικό λόγο, με αναφορές σε μεγάλα ή μικρά αλλά επίκαιρα ζητήματα για την πρωτεύουσα και ευρύτερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε και επισήμως «παρών» στη μάχη για τη...
Δημοτική αρχή-ασπίδα στην Aκροδεξιά και τα μικροσυμφέροντα
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Από τις κουκούλες στον εκφοβισμό η παράταξη Αμπατζόγλου
Εκφοβισμός και διαταγές στους εργαζομένους του Δήμου Αμαρουσίου από τον υποστηριζόμενο από τη Ν.Δ. υποψήφιο δήμαρχο Θεόδωρο Αμπατζόγλου πριν καν εκφραστούν οι δημότες στον δεύτερο εκλογικό γύρο.
Από τις κουκούλες στον εκφοβισμό η παράταξη Αμπατζόγλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας