Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιχείρηση ανατροπής

Από επάνω αριστερά: Σίμος Δανιηλίδης, Μιχάλης Πάππου, Χαράλαμπος Βέλλης, Ηλίας Ζάχαρης, Γρηγόρης Χατζησάββας, Λάζαρος Ωραιόπουλος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιχείρηση ανατροπής

  • A-
  • A+

Kάστρο απόρθητο του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Σίμου Δανιηλίδη παραμένει επί 25 ολόκληρα χρόνια ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών στη δυτική Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, μια σειρά φιλόδοξων διεκδικητών από άλλους πολιτικούς χώρους μοιάζουν έτοιμοι να το πολιορκήσουν δυναμικά και –γιατί όχι;– να πλήξουν τη μακροχρόνια μονοκρατορία ενός δημάρχου που θεωρείται «πετυχημένος» αλλά, όπως λένε, «έχει φθαρεί»!

Στο σημείο αυτό, πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στις προηγούμενες εκλογές ο κ. Δανιηλίδης αποδείχθηκε «πολύ σκληρός για να πεθάνει», συγκεντρώνοντας ποσοστό 63,48%, έναντι 36,52% του αντιπάλου του Γρηγόρη Χατζησάββα.

Συνεπώς, η όποια προσπάθεια... εκθρόνισης θα πρέπει να εμπεριέχει κάτι περισσότερο από ελπίδες φθοράς – τουλάχιστον μία σαφή και συγκεκριμένη πρόταση για θέματα βελτίωσης των συγκοινωνιών, της καθαριότητας, του πρασίνου και του πολιτισμού.

Ο Λάζαρος Ωραιόπουλος, έμπειρος δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, προερχόμενος επίσης από το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται ως μια σοβαρή υποψηφιότητα που συσπειρώνει ευρύτερες κεντροαριστερές δυνάμεις, μεταξύ αυτών και εκείνης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο συνδυασμός «Αύρα», που στηρίχτηκε από το κυβερνών κόμμα στις δημοτικές εκλογές του 2014, στοιχίζεται πίσω από τον κ. Ωραιόπουλο ύστερα από σειρά ζυμώσεων και διαβουλεύσεων. Το ίδιο και ο συνδυασμός «Αλληλεγγύη Πολιτών» του ΠΑΣΟΚογενούς Γρηγόρη Χατζησάββα, άλλοτε δημάρχου Νεάπολης (προ «Καλλικράτη»).

Σε ανάρτησή του στο facebook, ο «ανεξάρτητος» υποψήφιος των προοδευτικών δυνάμεων, όπως προτιμά να προσδιορίζεται, έγραψε σχετικά: «Στις επόμενες δημοτικές εκλογές αποφάσισα να είμαι στην πρώτη γραμμή μιας κοινής προσπάθειας ενεργών πολιτών, για να αφήσουμε πίσω τις μέρες της κατήφειας και της απαισιοδοξίας στο δήμο μας και να ξεκινήσουμε μια καινούργια ελπιδοφόρα πορεία. Οι παλιές αντιλήψεις και οι άνθρωποι με καθεστωτική και συγκεντρωτική νοοτροπία δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν σε αυτόν, ούτε στις νέες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας».

Παράλληλα, ωστόσο, «έσκασε» πληροφορία για έναν ακόμη προοδευτικό συνδυασμό με υποψήφιο δήμαρχο τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης, Μιχάλη Πάππου. Σε αυτή την περίπτωση κι αν τις επόμενες μέρες η φήμη επιβεβαιωθεί, θα μιλάμε για «αντάρτικο» στην υποψηφιότητα Ωραιόπουλου, ενώ προς το παρόν ο κ. Πάππους τηρεί σιγήν ιχθύος.

Αντίπαλον δέος στον κραταιό έως σήμερα Σίμο Δανιηλίδη φιλοδοξεί να είναι και ο Ηλίας Ζάχαρης, με τη στήριξη της Ν.Δ. κι έχοντας «γερή πλάτη» τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, με τον οποίο είχε εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο κ. Ζάχαρης με μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία που χρονολογείται από το 2006 έχει σοβαρή διείσδυση στον συντηρητικό χώρο, όχι μόνο εξαιτίας της κομματικής στήριξης που του εξασφαλίζει η Ν.Δ., αλλά και της «δουλειάς» που έχει κάνει με τον κόσμο της Δεξιάς τα τελευταία 12 χρόνια στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Το... πρόβλημα βέβαια, για τον κ. Ζάχαρη, είναι ότι ακόμη κι έτσι υπάρχουν δημότες από τον χώρο της «γαλάζιας» παράταξης που δεν κρύβουν τη συμπάθειά τους για τον κ. Δανιηλίδη χαρακτηρίζοντας τον «πετυχημένο» ακόμη και δημόσια!

Σταθερή αξία στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών ο Χαράλαμπος Βέλλης που για ακόμη μία φορά τίθεται επικεφαλής του συνδυασμού Λαϊκή Συσπείρωση (του ΚΚΕ), διεκδικώντας τον δημαρχιακό θώκο. Ο κ. Βέλλης είναι γνωστός για τον αντιπολιτευτικό ρόλο και λόγο του, επιτυγχάνοντας ενίοτε ακόμη και να στριμώξει τον κ. Δανιηλίδη.

Μεταξύ άλλων έχει ασκήσει δριμεία κριτική στον δήμαρχο για το ζήτημα της ανταποδοτικότητας, της φορολογίας και της οικονομικής αυτοδυναμίας του δήμου, ο οποίος, όπως υποστηρίζει, φορτώνει τα βάρη στα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους μικρούς επαγγελματίες, «αφήνοντας στο απυρόβλητο» το μεγάλο κεφάλαιο

Καταγγέλλει, επίσης, την κοινωνική πολιτική του δήμου ότι υστερεί από τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών, αλλά και τη στάση της δημοτικής αρχής απέναντι στο ζήτημα των πλειστηριασμών.

Δήμος Καλλιθέας
Ετοιμοι για άλλη μια κοινή «μάχη»

Τη φωνή της με εκείνη του υποψήφιου δημάρχου Καλλιθέας και δημοσιογράφου Λάζαρου Λασκαρίδη ενώνει μία γνωστή ηθοποιός.

Πρόκειται για τη Σοφία Βογιατζάκη, η οποία θα είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «ΤΩΡΑ Καλλιθέα». Γέννημα-θρέμμα Καλλιθεάτισσα η ίδια, ρίχνει το βάρος του προεκλογικού της αγώνα στον πολιτισμό, όπως είναι φυσικό, αλλά και στα κοινωνικά ζητήματα της πόλης.

Με τον υποψήφιο δήμαρχο Λάζαρο Λασκαρίδη τούς ενώνουν στενοί δεσμοί φιλίας και αλληλοεκτίμησης από τα παιδικά τους χρόνια και δίνουν και αυτήν τη «μάχη» μαζί.

Στ.Ζ.

Δήμος Αθηναίων
Κι άλλος «γαλάζιος» αντάρτης

Αυτόνομη κάθοδο με δικό του συνδυασμό επιλέγει ο Χρήστος Τεντόμας, ο οποίος δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι την Τετάρτη θα ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων – σε αντίθεση με πληροφορίες που καταγράφηκαν προσφάτως στον ηλεκτρονικό Τύπο και τον ήθελαν να συμμετάσχει στον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη.

Πιθανόν να αποτελέσει το δεύτερο «αντάρτικο» απέναντι στον επίσημα υποστηριζόμενο από τη Ν.Δ. υποψήφιο δήμαρχο, αν επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει και τον πρώην υπουργό, Γιώργο Βουλγαράκη, να κατεβαίνει στον πρώτο δήμο της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τεντόμας είχε εκλεγεί το 2014 δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Αρη Σπηλιωτόπουλο, καθώς και ότι βρισκόταν πίσω από το φιάσκο της Ρόδας του Συντάγματος, ως πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, θέση που του είχε εμπιστευτεί ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης.

Στ.Ζ.


? Επικοινωνία με τη στήλη: [email protected]

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πώς ψήφισαν στα διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης
Μεγάλη άνοδος της συντηρητικής παράταξης με τρεις δεξιούς να «ανεβαίνουν στο βάθρο» των δημοτικών εκλογών. ● Στις πιο εύπορες περιοχές του κέντρου και του Ε΄ διαμερίσματος πήρε τα μεγαλύτερα ποσοστά το δίδυμο...
Πώς ψήφισαν στα διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Στοίχισαν η φθορά της εξουσίας και το έλλειμμα πείρας
Αυτοδιοικητική ήττα υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και στους υπόλοιπους δήμους της Θεσσαλονίκης, με δεδομένο ότι κανένας υποψήφιος δήμαρχος δεν κατάφερε την πρωτιά αλλά ούτε και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στοίχισαν η φθορά της εξουσίας και το έλλειμμα πείρας
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Θέλω η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, να μη συγκρίνεται συμπλεγματικά με την Αθήνα»
Ως... επίμονος κηπουρός ο Σπύρος Βούγιας, άλλοτε «χλιαρός» υπουργός του ΠΑΣΟΚ αλλά οπωσδήποτε ένας εμπνευσμένος καθηγητής του ΑΠΘ, επιστρέφει μετά σχεδόν μια εικοσαετία για να διεκδικήσει και πάλι τη δημαρχία...
«Θέλω η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, να μη συγκρίνεται συμπλεγματικά με την Αθήνα»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Με φόντο τις εξορύξεις χρυσού
Η εταιρεία χρυσού προσπαθεί να «κάνει παιχνίδι» στις δημοτικές εκλογές της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα στον Δήμο Αριστοτέλη; Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν κάτοικοι της περιοχής που συμμετείχαν στο κίνημα ενάντια...
Με φόντο τις εξορύξεις χρυσού
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Σκληρό αυτοδιοικητικό πόκερ
​Με... «ρήγα» Νίκο Ταχιάο η Νέα Δημοκρατία «ανοίγει» την -ομολογουμένως- δύσκολη παρτίδα πόκερ των δημοτικών εκλογών. Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους προς το παρόν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ποτάμι, ενώ οι...
Σκληρό αυτοδιοικητικό πόκερ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Συμμαχία Βούγια-Νυφούδη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης
Ποντάροντας στην τοπική αυτοδιοικητική πολυδιάσπαση της Νέας Δημοκρατίας και στην «πολύ πιθανή» απόσυρση του νυν δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας ανακοίνωσε χθες τη......
Συμμαχία Βούγια-Νυφούδη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας