Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι δύο μονομάχοι...

Από αριστερά: Μάρκος Κωβαίος, Κώστας Ροκανίδας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι δύο μονομάχοι...

  • A-
  • A+

«Διεκδικούμε να πάρουμε τον δήμο! Στο χέρι του παριανού λαού είναι να κάνει τη Λαϊκή Συσπείρωση πλειοψηφία». Με αυτή τη δήλωση ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Πάρο Κώστας Ροκανίδας έδωσε το στίγμα για το τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο νησί.

Ο υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ο μοναδικός αντίπαλος του νυν δημάχου Μάρκου Κωβαίου, που δηλώνει ανεξάρτητος και έχει την υποστήριξη της Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΠΑΣΟΚογενείς δυνάμεις της Πάρου δεν μπόρεσαν έως αυτή τη στιγμή να συγκλίνουν σε κοινό υποψήφιο.

Ηταν γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην Πάρο είχε υποστεί σοβαρές απώλειες μετά τη διάσπαση και την αποχώρηση του Μανώλη Γλέζου. Ετσι, από νωρίς προσπάθησε να ενώσει τις δυνάμεις του με την παράταξη του πρώην δημάρχου Χρήστου Βλαχογιάννη, που είχε πάρει τη σκυτάλη παλιότερα από τον Γιάννη Ραγκούση. Ομως και αυτή η παράταξη δεν κατάφερε να γεφυρώσει τις δικές της εσωτερικές αντιθέσεις και να καταλήξει σε υποψήφιο.

Χαμόγελα, λοιπόν, για τον υποψήφιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που θα έχει στο πλευρό του στελέχη από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών του Μανώλη Γλέζου αλλά και της ΛΑ.Ε., χαμόγελα και από τον νυν δήμαρχο που θεωρεί ότι θα κάνει περίπατο απένατι στον υποψήφιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ο Μάρκος Κωβαίος προέρχεται και αυτός από την παράταξη του κ. Βλαχογιάννη. Είχε και το 2014 τη στήριξη της Ν.Δ., αλλά δεν ήταν αυτό το στοιχείο που τον οδήγησε στον δημαρχιακό θώκο. Ηταν αντιδήμαρχος της τότε διοίκησης και είχε παραιτηθεί λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.

Εκανε τον δικό του συνδυασμό, φροντίζοντας να πάρει όσους είχαν πίσω τους μεγάλα σόγια... και συνεπώς ψήφους. Βασική δεξαμενή ψήφων του ήταν όμως η «αγανακτισμένη» με τον τότε δήμαρχο Νάουσα. Τον ψήφισε με απόλυτη πλειοψηφία.

Εν αναμονή

«Δεν έχουμε εγκαταλείψει τις προσπάθειες συγκρότησης ψηφοδελτίου» δηλώνουν σήμερα τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι σαφές πως οι πιθανότητες που βλέπουν είναι μηδενικές. Το ίδιο συμβαίνει και στην παράταξη του πρώην δημάρχου. Πολλοί πίστευαν πως λύση στο αδιέξοδο θα έδινε ο ιδρυτής της Γιάννης Ραγκούσης. Αδικα όμως.

Η παράταξη αυτή δεν έχει ορίσει ακόμα επικεφαλής, αν και είχε στελέχη. Η Μαρία Χανιώτη, μια νέα και για αρκετά χρόνια δυναμική δημοτική σύμβουλος, και η πρώην έπαρχος στο νησί –με την υποστήριξη του τότε ΠΑΣΟΚ– Γρηγορία Πρωτολάτη ήταν τα δυο πρόσωπα που φάνταζαν ως εν δυνάμει υποψήφιες.

Η κ. Πρωτολάτη ήταν ξανά υποψήφια το 2009 και είχε χάσει τότε για ελάχιστες ψήφους στον β΄ γύρο. Παρ’ όλες τις προσπάθειες κάποιων παλιών δημοτικών συμβούλων που ήταν στον συνδυασμό της και ενός παλιού δημάρχου που μετά το 2014 συστρατεύτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, η συγκρότηση ενός συνδυασμού με αέρα νίκης αποδεικνύεται δύσκολο εγχείρημα.

Μέχρι στιγμής ξέρουμε τους δύο. Το πιθανότερο να έχουμε μια αναμέτρηση με τρεις υποψηφιότητες. Και επειδή το νέο νομικό πλαίσιο είναι αρκετά κλειστό και δεν αφήνει πολλά περιθώρια, θα δούμε ποιοι θα είναι τελικά υποψήφιοι για να γίνουν... επιστάτες στη θέση του επιστάτη.

Λάρισα
Με ευρεία στήριξη

Τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής και επισήμως έλαβε ο νυν δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, που κατεβαίνει υποψήφιος για δεύτερη θητεία.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν αποτέλεσε έκπληξη, με δεδομένο ότι είχε προηγηθεί σχετική εισήγηση του διευρυμένου δημοτικού οργάνου του κόμματος στη Λάρισα –υπό την προεδρία του γραμματέα της Κ.Ο. Β. Κεγκέρογλου– τον περασμένο Δεκέμβριο. Και αυτό που είναι σαφές είναι ότι η υποψηφιότητα Καλογιάννη συσπειρώνει ευρύ κοινωνικό μέτωπο, που αντανακλάται και σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων, καθώς έχει ήδη τη στήριξη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του Ποταμιού.

Υπενθυμίζεται ότι ο αριστερός –και ανένταχτος κομματικά– δήμαρχος ηγείται ενός συνδυασμού που προέκυψε από τη συνένωση τριών δημοτικών παρατάξεων (προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τους Οικολόγους Πράσινους).

Σήμερα, έχει στο πλευρό του και την πλειονότητα των μελών της παράταξης που είχε συγκροτήσει το 2014 ο πρώην υφυπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Εκτ. Νασιώκας (το 60%-70%, όπως εκτιμάται). Ο κ. Καλογιάννης χαιρέτισε με ανακοίνωσή του την επίσημη ανακοίνωση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., τονίζοντας παράλληλα ότι πιστεύει βαθύτατα στην αυτονομία της Αυτοδιοίκησης και στους διακριτούς ρόλους με τα κόμματα, επαναλαμβάνοντας ότι «το συμφέρον του Δήμου και των πολιτών της Λάρισας, επιβάλει την ισότιμη συνεργασία όλων χωρίς κομματικές εξαρτήσεις σ’ ένα ευρύτατο μέτωπο με στόχο την πρόοδο της πόλης».

Πάντως, ένα τμήμα του τοπικού ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει αντιδράσει στις αποφάσεις του κεντρικού κόμματος και πρόκειται να συσπειρωθεί γύρω από τον πρώην πρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Παναγιώτη Γούλα, ο οποίος έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Τοπικές πηγές, όμως, αμφιβάλλουν για τη δυναμική της συγκεκριμένης υποψηφιότητας, αλλά και για το εάν θα καταφέρει να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο, τουλάχιστον για τις τοπικές κοινότητες, πέρα από τον κεντρικό δήμο.

Στ.Ζ.

Δήμος Βριλησσίων
Στήριξη ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε Μανιατογιάννη

Παράλληλα, με την ίδια ανακοίνωσή του το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ανακοίνωσε και τη στήριξή του στον εν ενεργεία δήμαρχο Βριλησσίων, Ξενοφώντα Μανιατογιάννη, ο οποίος ηγείται του ανεξάρτητου συνδυασμού «Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας» και κατεβαίνει στις εκλογές διεκδικώντας την επανεκλογή του για δεύτερη διαδοχική θητεία.

Με αξιώσεις, μάλιστα, καθώς κατεβαίνει συσπειρώνοντας ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο, τη στιγμή που η Δεξιά είναι διχασμένη μεταξύ των υποψηφίων Αργύρη Ντινόπουλου και του νεαρού Γιάννη Πισιμίση.

Στ.Ζ.

 ⬛️ Δ. Λαμιέων: με Στασινό ο ΣΥΡΙΖΑ, με Κυριακάκη η «Παρέμβαση»

Στο πρόσωπο του νυν δημοτικού συμβούλου με την παράταξη της «Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας», Παναγιώτη Στασινού, βρήκε τον επικεφαλής του νέου συνδυασμού που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές.

Ο γιατρός και για δεύτερη θητεία δημοτικός σύμβουλος Λαμιέων θα τεθεί επικεφαλής ενός νέου συνδυασμού, που θα προέρχεται από τη συνεργασία ενός μεγάλου τμήματος της «Πρωτοβουλίας» και τη νεοεμφανιζόμενη αυτοδιοικητική κίνηση «Πόλις», στην οποία υπάρχει έντονη παρουσία τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτόνομη κάθοδο, για τέταρτη συνεχή εκλογική αναμέτρηση, θα πραγματοποιήσει και η δημοτική κίνηση «Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία», η οποία προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και των κινημάτων και το 2014 αποτελούσε ουσιαστικά τον συνδυασμό έκφρασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Επικεφαλής της «Παρέμβασης» θα τεθεί ο γιατρός Βασίλης Κυριακάκης, ο οποίος ήταν επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος Λαμιέων με την ίδια παράταξη το 2006 και 2010 και θα διαδεχθεί τη σημερινή επικεφαλής της παράταξης, Μαρία Αντωνίου. Είχε εκλεγεί βουλευτής Φθιώτιδας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 και του Ιανουαρίου του 2015, ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Λαϊκή Ενότητα.

Γ.Δ.

⬛️ Δήμος Στυλίδας: παραίτηση με... πυροτεχνήματα

Σε ρυθμούς... Ανεξάρτητων Ελλήνων κινείται ο πρώην πλέον δήμαρχος Στυλίδας και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Απόστολος Γκλέτσος. Κάνοντας πράξη την παλαιότερη δήλωσή του περί παραίτησης από το αξίωμα του δημάρχου εάν συμπεριληφθεί ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της γείτονος χώρας, έχει τη δυνατότητα να αφιερωθεί αποκλειστικά πλέον στις περιφερειακές εκλογές, όπου κατέρχεται με τη στήριξη των ΑΝ.ΕΛΛ. και τον «αέρα» του... σύγχρονου μακεδονομάχου.

Για την ιστορία, νέος δήμαρχος Στυλίδας μέχρι τις 31 Αυγούστου 2019 εκλέχθηκε μέσα από ενδοπαραταξιακές διαδικασίες ο Χριστοφόρος Αχινιώτης, λαμβάνοντας 10 ψήφους έναντι 8 της Γεωργίας Κοντού, που επίσης διεκδίκησε την ηγεσία του δήμου.

Γ.Δ.

 

📧 Επικοινωνία με τη στήλη: ota@efsyn.gr

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ζητάει ρεβάνς κόντρα στον νυν
Με ευκαιρία για μια μεγάλη «εκλογική ρεβάνς» ισοδυναμούν για την παράταξη «Αλληλεγγύη η δύναμή μας» και τον επικεφαλής της και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο, Γιώργο Κομματά, οι επικείμενες εκλογές στον Δήμο Αγίων...
Ζητάει ρεβάνς κόντρα στον νυν
Κατερίνα Νοτοπούλου
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Μεταγραφές ενόψει δημοτικών εκλογών στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Σβήνει σιγά σιγά η πολιτική κυκλοθυμία που επικράτησε στη Θεσσαλονίκη ενόψει των δημοτικών εκλογών, καθώς τα πρόσωπα που ήταν στο επίκεντρο του...
Μεταγραφές ενόψει δημοτικών εκλογών στον Δήμο Θεσσαλονίκης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Η μάχη των έμπειρων...
Υποψηφιότητες με εμπειρία στα αυτοδιοικητικά πράγματα χαρακτηρίζουν το προεκλογικό σκηνικό που διαμορφώνεται ώς αυτή τη στιγμή στον Δήμο Ηγουμενίτσας. Μια ιδιαιτερότητα που έχουν γενικότερα οι εκλογές στη...
Η μάχη των έμπειρων...
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Κόντρες στον απόηχο της Συμφωνίας των Πρεσπών
Mε ζητούμενο πόσο και προς ποια κατεύθυνση θα επηρεάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, έξι υποψήφιοι πήραν θέση για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές στον Δήμο Εδεσσας. Τρίτη θητεία θα διεκδικήσει ο νυν δήμαρχος,...
Κόντρες στον απόηχο της Συμφωνίας των Πρεσπών
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Επιχείρηση ανατροπής
Kάστρο απόρθητο του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Σίμου Δανιηλίδη παραμένει επί 25 ολόκληρα χρόνια ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών στη δυτική Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, μια σειρά φιλόδοξων διεκδικητών από άλλους πολιτικούς...
Επιχείρηση ανατροπής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας