Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κόντρες με φόντο το αεροδρόμιο

Κόντρες με φόντο το αεροδρόμιο

  • A-
  • A+

Σε μια εποχή που τοποθετούνται τα τελευταία κομμάτια του παζλ για την έναρξη των εργασιών στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, η προεκλογική περίοδος στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης των νοτίων προαστίων ξεκίνησε με κάθε επισημότητα. Εννέα υποψήφιοι δήμαρχοι απ’ όλο το πολιτικό φάσμα ρίχνονται στη μάχη, με τις αναδιατάξεις να δημιουργούν νέα δεδομένα.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, θα διεκδικήσει την επανεκλογή του έχοντας ως βασικό του αντίπαλο τον πρώην δήμαρχο Χρήστο Κορτζίδη. Η κόντρα των δύο όλο το προηγούμενο διάστημα ανέδειξε τις τεράστιες πολιτικές διαφορές που τους χωρίζουν και αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο όσο πλησιάζουμε στις εκλογές.

Ο επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας Ελληνικού-Αργυρούπολης», Χρήστος Κορτζίδης, σε μια εντυπωσιακή από πλευράς συμμετοχής προεκλογική συγκέντρωση πριν από λίγες ημέρες, ανέδειξε το θέμα του πρώην αεροδρομίου ως «ένα κορυφαίο ζήτημα για τον δήμο», σημειώνοντας πως η παράταξη που εκπροσωπεί «όπως ήταν παρούσα στη φάση της αποτροπής (σ.σ. της επένδυσης)», έτσι θα είναι παρούσα και στη φάση της υλοποίησής της, «όχι στη λογική της εύνοιας του επενδυτή, αλλά της λαϊκής διεκδίκησης».

Ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, δεν θα έχει στις εκλογές του Μαΐου τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Πλαισιώνει το ψηφοδέλτιο της δημοτικής παράταξης του οποίου ηγείται με ανθρώπους απ’ όλο το φάσμα της Αριστεράς και εγείρει θέμα «δημοκρατικής λειτουργίας» του δήμου, βάζοντας στο κάδρο τη διοίκηση Κωνσταντάτου.

Στην αντίπερα όχθη, ο επικεφαλής της «Ενωμένης Πόλης», Γιάννης Κωνσταντάτος, θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στον δημαρχιακό θώκο έχοντας να επιδείξει μια σειρά από έργα που έγιναν στον δήμο επί θητείας του, αλλά και να αποκρούσει όλες εκείνες τις φωνές που μιλούν για αλαζονική συμπεριφορά, απαξίωση των θεσμών και φλερτ με ακροδεξιά στοιχεία.

Ο δραστήριος και φιλόδοξος Γιάννης Κωνσταντάτος (ένθερμος υποστηρικτής της επένδυσης στο Ελληνικό) θα έχει την υποστήριξη της Ν.Δ. και ενός μέρους του ΚΙΝ.ΑΛΛ., που παρουσιάζει διασπαστικές τάσεις στον δήμο. Πρόσφατα παρουσίασε τους 81 από τους συνολικά 84 υποψηφίους της παράταξης, σε ένα ψηφοδέλτιο που είναι ανανεωμένο κατά 40% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Οι αναδιατάξεις που συντελέστηκαν στην κεντρική πολιτική σκηνή (διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ) γέννησαν μια νέα παράταξη που ήρθε να προστεθεί στα δημοτικά δρώμενα. Η «Δημοκρατική Συν-πόρευση» στο ιδρυτικό της συνέδριο εξέλεξε επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο τον Θοδωρή Μπούφη, που θα δώσει για πρώτη φορά τη μάχη των εκλογών με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ισχυροί κραδασμοί παρατηρούνται στις τοπικές οργανώσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ., καθώς άλλον υποψήφιο στηρίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος και άλλον η Τοπική Οργάνωση.

Ο Κώστας Στέφας, υποψήφιος δήμαρχος με την παράταξη «Ξανά η πόλη μπροστά», είναι ο εκλεκτός της Ν.Ε. του ΚΙΝ.ΑΛΛ., βλέπει όμως πολλά από τα στελέχη του Κινήματος να εντάσσονται στις γραμμές του Γιάννη Κωνσταντάτου και της «Ενωμένης Πόλης». Εναν έμπειρο αυτοδιοικητικό επέλεξε η Λαϊκή Συσπείρωση για να την εκπροσωπήσει στις δημοτικές εκλογές. Ο Γιώργος Ιωαννίδης, στέλεχος του ΚΚΕ, θα είναι υποψήφιος δήμαρχος διαδεχόμενος τον Θοδωρή Λιάπη.

Στη μάχη των εκλογών ρίχνεται και η Αντικαπιταλιστική Αριστερά με τη δημοτική κίνηση «Εκτός Πλάνου». Υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο Γιώργος Μαρκόπουλος, που θα δώσει την πάλη «για την ανατροπή των πολιτικών κυβέρνησης - Ε.Ε. - δανειστών, σε κάθε γειτονιά».

«Ελληνικό-Αργυρούπολη Πρώτη Πόλη» λέγεται η παράταξη του υποψήφιου δημάρχου, Νάσου Σπυρόπουλου, που βάζει ως πρόταγμα της καθόδου του στις εκλογές το «Πρώτα η Ελλάς. Πρώτα ο λαός μας».

Η δημοτική παράταξη «Νέα Πόλη» κάνει ντεμπούτο στις δημοτικές εκλογές έχοντας ως επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο τον Μιχάλη Σταυρόπουλο.

Τέλος, ο Νίκος Μεγαδούκας και η νέα δημοτική παράταξη «Δημοτική Κίνηση Ελληνικού-Αργυρούπολης» (ΔΗΚΕΑ) θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, στις εκλογές του Μαΐου. 

Περιφέρεια Β. Αιγαίου

Υποψήφιος περιφερειάρχης ο Στράτος Γεωργούλας

Στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, αυτή τη φορά για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προχώρησε ο Στράτος Γεωργούλας.

Υποψήφιος δήμαρχος Λέσβου το 2014, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αλλος Δρόμος», υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, έχοντας από καιρό διαχωρίσει τη θέση του από το κυβερνητικό στρατόπεδο, δοκιμάζει τις δυνάμεις του σε περιφερειακό επίπεδο πλέον.

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος διατηρεί πολιτικές σχέσεις με την «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενώ ευελπιστεί να συσπειρώσει και τις δυνάμεις της ΛΑ.Ε. καθώς και ανεξάρτητων.

Γ.ΠΑΓ.

Ενεργοί Πολίτες κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ηπειρο

Ενα διαφορετικό χρώμα στις περιφερειακές εκλογές στην Ηπειρο δίνει η πρωτοβουλία που πήραν οι Ενεργοί Πολίτες Ηπείρου. Πρόκειται για πολίτες οι οποίοι συμμετείχαν στις ευρύτερες συλλογικότητες που έχουν δημιουργηθεί ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή το τελευταίο διάστημα και αποφάσισαν το κεντρικό αυτό αίτημά τους να το κάνουν και πολιτικό μήνυμα μιας περιφερειακής παράταξης.

Για τον σκοπό αυτό ανακοίνωσαν στα μέσα Ιανουαρίου τις προθέσεις τους και κάλεσαν σε συμμετοχή και συνδιαμόρφωση των χαρακτηριστικών της νέας παράταξης όποιον ή όποια ενδιαφέρεται.

Ηδη έχουν διοργανωθεί συνελεύσεις σε διάφορες περιοχές (στην Πρέβεζα έχει προγραμματιστεί για τις 9 Φεβρουαρίου) και αναμένεται μέχρι τις αρχές Μαρτίου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την κάθοδο ή μη της παράταξης. Μιας παράταξης που ήδη θέτει διλήμματα και στις άλλες παρατάξεις οι οποίες θα κληθούν προφανώς να τοποθετηθούν κατά την προεκλογική περίοδο σε ένα μείζον θέμα για την Ηπειρο, όπως είναι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες σε όλη την Ηπειρο, το περιβαλλοντικό κόστος και τα οφέλη ή μη για την περιοχή.

Το βέβαιο είναι ότι τέτοιες πρωτοβουλίες σαν τους Ενεργούς Πολίτες προχωράνε πέρα από το παραδοσιακό σχήμα των εκλογών με τις παρατάξεις να είναι εξαρτώμενες από ένα κόμμα και δίνουν χώρο στην κοινωνία των πολιτών.

Φιλήμων Καραμήτσος

 Επικοινωνία με τη στήλη: ota@efsyn.gr

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ για Αθήνα και Αττική
Με υποψήφιους συμβούλους από τον κόσμο της Εργασίας, των Επιστημών, του Πολιτισμού, τη νεολαία, ακόμα και εκλεγμένους με παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ το...
Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ για Αθήνα και Αττική