Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα έργα στην ατζέντα όλων των υποψηφίων

Τα έργα στην ατζέντα όλων των υποψηφίων

  • A-
  • A+

Ποιος θα προχωρήσει τα έργα που έχουν δρομολογηθεί για την πόλη και έχουν ήδη εγκεκριμένη χρηματοδότηση;

Αυτό είναι το ερώτημα που αναμένεται να συνδεθεί με τις εκλογές στον Δήμο Αγίου Δημητρίου, όπου στην τρέχουσα αυτοδιοικητική θητεία η Περιφέρεια Αττικής έχει εξασφαλίσει πόρους για έργα όπως η ανάπλαση του Ασυρμάτου, η ανάπλαση της περιοχής του τοπικού σταθμού Μετρό, της λεωφόρου Αγ. Δημητρίου, και μένει να προχωρήσουν.

Και όπως εκτιμάται, η υλοποίηση μεγάλων και μικρότερων έργων θα αποτελέσει το μεγαλύτερο ζήτημα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, καθώς θα αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό τη μορφή της πόλης.

Τρίτη θητεία θα διεκδικήσει η νυν δήμαρχος, Μαρία Ανδρούτσου, που ξανακατεβαίνει υποψήφια. Προέρχεται από την Κεντροαριστερά και ακόμη και αντίπαλοί της θεωρούν ότι έχει την ικανότητα να συσπειρώσει τον χώρο της.

Το θέμα είναι όμως ότι υπάρχουν άλλοι δύο υποψήφιοι με κεντρώο προφίλ που θα διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο, εστιάζοντας στα ίδια ακροατήρια.

Ενας εξ αυτών είναι ο Παναγιώτης Λασκαρίδης, ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί την εξέλιξη της παράταξης του πρώην υποψήφιου δημάρχου Μ. Παπαδακάκη.

Δεύτερος είναι ο Φάνης Οικονομάκος, ο οποίος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», διαβεβαίωσε ότι θα είναι για τρίτη εκλογική διαδικασία υποψήφιος δήμαρχος με ανεξάρτητο συνδυασμό και θα απευθυνθεί σε όλον τον δημοκρατικό κόσμο.

Παράλληλα, ανοίγματα προς το Κέντρο θα κάνει και ο Βασίλης Κουτσοβασίλης. Κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το 2014, και αναμένεται να συσπειρώσει τον κόσμο που πρόσκειται στην Αριστερά, αλλά έχει διευρύνει το ψηφοδέλτιό του με καινούργιους υποψήφιους συμβούλους.

Διαθέτει αυτοδιοικητική εμπειρία όχι μόνο ως αιρετός -είναι δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης από το 2013- αλλά και ως στέλεχος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) από το 2000 έως σήμερα, παρέχοντας επιστημονική και τεχνική υποστήριξη προς τους ΟΤΑ.

Για δεύτερη φορά θα κατέβει ως επικεφαλής ψηφοδελτίου ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Πρεκετές, που προέρχεται από τη Ν.Δ. Σε αντίθεση όμως με το 2014, θα βρει απέναντί και έναν «αντάρτικο» συνδυασμό.

Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Αρβανιτάκη, για τον οποίο λέγεται ότι έχει ήδη καταφέρει να συσπειρώσει ένα κομμάτι -αγνώστου μεγέθους- της τοπικής ΝΟΔΕ, αν και η ενασχόλησή του με την Αυτοδιοίκηση είναι πολύ πρόσφατη. Εκτιμάται, όμως, ότι θα κινηθεί δεξιότερα της Ν.Δ. Ο κ. Αρβανιτάκης έχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου του πολιτικού μορφώματος του Φ. Κρανιδιώτη, από όπου αποχώρησε προ μηνών.

Ξεκάθαρη επιλογή για τον κόσμο του ΚΚΕ θα αποτελέσει η Γιώτα Δήμου, υποψήφια δήμαρχος για τρίτη διαδοχική φορά ως επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, με την παράταξη να καταγράφει διψήφια ποσοστά στον Αγ. Δημήτριο ανελλιπώς από το 2006.

Δήμος Ηρακλείου

Σταρίδα, ΣΥΡΙΖΑ και... πολιτισμός

Το όνομα της καλής αρχαιολόγου Λιάνας Σταρίδα έχει πέσει στο τραπέζι του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Ηρακλείου. Παρά το αξιόλογο του προσώπου, η πιθανή επιλογή της οδηγεί σε... τριχοτόμηση τον αριστερό κόσμο της πόλης. Κάποιοι θα προτιμήσουν τον προϋπάρχοντα υποψήφιο Ηλία Λυγερό (που πλέον πέφτει πολύ... αριστερός για το στομάχι των μελών της Νομαρχιακής Ηρακλείου) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να προτείνει μια πιο... χαλαρή ιδεολογικά ψήφο, με ένα πρόσωπο που συνδέεται (δικαίως) με το Ηράκλειο των γραμμάτων και του πολιτισμού.

Είναι όμως περίεργο για τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που υπάρχουν τόσα θέματα ανοιχτά στο Ηράκλειο, να ποντάρει στο ίδιο δυνατό χαρτί που έχει και η σημερινή διοίκηση του δήμου. Γιατί είναι κοινά αποδεκτό (κυρίως από αριστερούς) πως στον τομέα του πολιτισμού ο νυν δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη και άλλοι άλλαξαν ριζικά την πόλη, διώχνοντας τις... Φουρέιρες του παρελθόντος.

Κι αν ο σκεπτόμενος κόσμος χωριστεί στα τρία, κερδισμένος βγαίνει ο ισχυρότερος από το απέναντι στρατόπεδο...

Μ.Δ.

Κουράκης με ΚΙΝ.ΑΛΛ. και με Ν.Δ. (;)

Φουντώνουν το τελευταίο διάστημα στο Ηράκλειο τα σενάρια στήριξης του πρώην δημάρχου Γιάννη Κουράκη από τη Ν.Δ. Ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να επιμένει πως η λύση ειδικά για το πρώην «πράσινο κάστρο» πρέπει να έρθει από τον χώρο του Κέντρου. Και αφού οι άλλες κεντρώες υποψηφιότητες δεν τελεσφορούν (Παρασύρης, Σχοιναράκη, Ινιωτάκης), φαίνεται να στενεύουν τα περιθώρια.

Οπως λέγεται, εκείνο που ψάχνουν ακόμα είναι αν η στήριξη θα είναι δημόσια και ανοιχτή ή υπόγεια και σιωπηρή.

Μ.Δ.

Περιφέρεια Κρήτης

Τελικά στηρίζει τον ανιψιό του

Με μισή καρδιά έδωσε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης τη στήριξή του στον ανιψιό του Αλέξανδρο για την Περιφέρεια Κρήτης. Λίγο πριν έλεγε πως ο Μητσοτάκης έπρεπε να ντρέπεται που έβαλε μπροστά τον μικρό εξοβελίζοντας τον θείο από το ψηφοδέλτιο των Χανίων. Ομως είπε κι άλλα. Και τις απειλές περί αυτόνομης καθόδου με μικρό κόμμα επανέλαβε, αλλά και για τον φόβο της Χρυσής Αυγής μίλησε. Συγκεκριμένα, είπε ότι αυτός «μαντρώνει» τους δυσαρεστημένους της Ν.Δ. να μην πάνε στη Χρυσή Αυγή (δική του έκφραση), με συνεχείς όμως υπαινιγμούς ότι μπορεί και να αφήσει ανοιχτό το μαντρί και «να έχουμε κανένα ατύχημα στα Χανιά»… Δεν είναι πολύ σαφές αν ο ανιψιός χάρηκε από τέτοια στήριξη.

Μ.Δ.

 Πέντε στηρίξεις ΚΙΝΑΛΛ

Σε ακόμη πέντε υποψήφιους δημάρχους ανακοίνωσε τη στήριξή του το Κίνημα Αλλαγής για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Στον Δήμο Ρόδου, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στηρίζει τον νυν δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο, που διεκδικεί την επανεκλογή του, ενώ στον Δήμο Λέσβου θα υποστηριχθεί ο πρώην δήμαρχος Πλωμαρίου Μιχάλης Μαμάκος.

Στην Καβάλα, στήριξη δίνει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στον υποψήφιο Θεόδωρο Μουριάδη και στον Βόλο στηρίζει τον ανεξάρτητο -επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση- υποψήφιο Απόστολο Παπαδούλη.

Νοτιότερα, στην Αττική και συγκεκριμένα στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, το κόμμα της αντιπολίτευσης θα στηρίξει τον υποψήφιο δήμαρχο Μάριο Ψύχαλη.

Στέργιος Ζιαμπάκας

 Επικοινωνία με τη στήλη: ota@efsyn.gr

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ για Αθήνα και Αττική
Με υποψήφιους συμβούλους από τον κόσμο της Εργασίας, των Επιστημών, του Πολιτισμού, τη νεολαία, ακόμα και εκλεγμένους με παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ το...
Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ για Αθήνα και Αττική