Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με φόντο τις εξορύξεις χρυσού

Επάνω: Αργύρης Τσακνής, Βασίλης Μοσχόπουλος. Κάτω: Τόλης Παπαγεωργίου, Στέλιος Βαλιάνος, Κυριάκος Παρθενιάδης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με φόντο τις εξορύξεις χρυσού

  • A-
  • A+

Η εταιρεία χρυσού προσπαθεί να «κάνει παιχνίδι» στις δημοτικές εκλογές της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα στον Δήμο Αριστοτέλη; Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν κάτοικοι της περιοχής που συμμετείχαν στο κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού και θα ‘χουν τώρα την ευκαιρία να εκφραστούν όχι με έναν αλλά με δυο συνδυασμούς που ετοιμάζονται να διεκδικήσουν τον δήμο.

Ο νυν δήμαρχος, Γιώργος Ζουμπάς, θεωρεί ότι έκλεισε τον κύκλο του ως δήμαρχος, αφού άλλωστε δεν εξελέγη γι’ αυτήν τη θέση, αλλά ως σύμβουλος του Γιάννη Μίχου που βγήκε δήμαρχος και στη συνέχεια αποσύρθηκε. Στη θέση του, ως επικεφαλής του συνδυασμού, θα κατεβεί ο οικονομολόγος Αργύρης Τσακνής, προερχόμενος από την Κεντροαριστερά και πρώην συνεργάτης του κ. Μίχου. Ο Γιώργος Ζουμπάς πιθανότατα θα τον στηρίξει συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο.

Ο πολιτικός μηχανικός Τόλης Παπαγεωργίου, που πρωτοστάτησε επίσης στον Antigold αγώνα, ετοιμάζει δικό του ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο. Οπως ανέφερε στην «Εφ.Συν.», «η απλή αναλογική ευνοεί τις συνεργασίες κι επειδή έχουμε πολύ σαφή άποψη για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή θα συνεργαστούμε με όποιον συμφωνεί για την απομάκρυνση της εταιρείας από την περιοχή».

Οι ανησυχίες για πιθανή υποψηφιότητα του άλλοτε υπουργού του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα δημάρχου Χρήστου Πάχτα, που στάθηκε ενεργά στο πλευρό της εταιρείας χρυσού, μάλλον διαψεύδονται.

Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Πάχτα να αποπειράται την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, το δεξί χέρι τού Χρ. Πάχτα στον δήμο πριν από χρόνια, ο Βασίλης Μοσχόπουλος, αν και προέρχεται από τη Ν.Δ. αποτελεί μια πολύ πιθανή υποψηφιότητα.

Ισχυρή υποψηφιότητα της Ν.Δ. επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος Στέλιος Βαλιάνος που σχηματίζει ήδη ψηφοδέλτιο.

Στον Δήμο Αριστοτέλη συζητείται έντονα και δεν είναι κρυφό ότι οι δυο αυτές υποψηφιότητες ανησυχούν τους ανθρώπους τού αντι-μεταλλευτικού κινήματος διότι στα ψηφοδέλτια αναμένεται να υπάρχουν «άνθρωποι της εταιρείας χρυσού», στελέχη, εργαζόμενοι ή ακόμη και στενοί συγγενείς τους «προκειμένου να έχει λόγο η επιχείρηση στο δημοτικό συμβούλιο και να επηρεάζει τις αποφάσεις...».

Το ΚΚΕ από την πλευρά του κατεβάζει δικό του ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον οικονομολόγο Κυριάκο Παρθενιάδη.

 ⬛️ Νέα Προποντίδα

Από αριστερά: Μ. Καρράς, Απ. Πάνας, Π. Κολογκούνης, Δημ. Τσούφης, Κ. Παπουτσής

Στον Δήμο της Νέας Προποντίδας η μάχη αναμένεται να δοθεί και πάλι ανάμεσα σε δύο υποψήφιους της Ν.Δ., τον δήμαρχο Μανώλη Καρρά και τον επικεφαλής της μειοψηφίας Δημήτρη Τσούφη, που ετοιμάζονται να διασταυρώσουν ξανά τα ξίφη τους τον Μάιο.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. φλερτάρει με τον Απόστολο Πάνα, ενώ «παίζει» στις αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες και το όνομα του πρώην αστυνομικού διευθυντή Χαλκιδικής, Κώστα Παπουτσή.

Το ΚΚΕ προχωρά με τον αγροτοσυνδικαλιστή Παναγιώτη Κολογκούνη που θα έχει αυτόνομο κομματικό ψηφοδέλτιο.

⬛️ Κασσάνδρα

Από αριστερά: Β. Κυρίτσης, Κ. Παπαγιάννης, Χ. Κουκουβίνος, Πρ. Ποτίογλου

Στον Δήμο Κασσάνδρας, ο σημερινός δήμαρχος Βασίλης Κυρίτσης, προερχόμενος από τη Ν.Δ., ξανακατεβαίνει έχοντας απέναντί του τον παλαιό δήμαρχο Κώστα Παπαγιάννη, την Αναστασία Χαλκιά, μέλος του επιμελητηρίου προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, τον Κώστα Λεμονή (πρώην αντιδήμαρχο), τον Χάρη Κουκουβίνο και τον Μιχάλη Παπαγιάννη, προερχόμενο επίσης από τον χώρο της Ν.Δ.

Δεν αποκλείεται μια υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Παλλήνης Κώστα Καπούλα, προερχόμενου παλαιότερα από το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα τη Ν.Δ.

Το ΚΚΕ κατεβαίνει με τον αγρότη Πρόδρομο Ποτίογλου, που είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη στήριξη σε κάποιον υποψήφιο.
Ν.ΦΩΤ.

Δήμος Ερυμάνθου
Κλείνει ένας κύκλος 30 ετών

Επειτα από ενεργή συμμετοχή 30 χρόνων (από το 1988, συγκεκριμένα) στην Αυτοδιοίκηση, ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θάνος Καρπής, ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος.

«Είμαι σίγουρος πως με αυτή μου την απόφαση ανοίγεται ο δρόμος και διευκολύνονται άλλα αξιόλογα και ικανά στελέχη, που προέρχονται από νεότερες γενιές, να διεκδικήσουν και να συνεχίσουν τον δύσκολο αλλά και όμορφο αγώνα για μεγαλύτερη πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου μας. Αυτό το δικαιούνται οι πολίτες και είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν άξιοι συνεχιστές που θα οδηγήσουν τον δήμο μας πιο μπροστά και ακόμη πιο ψηλά», είπε μεταξύ άλλων σε γραπτή του δήλωση.
Στ.Ζ.

Φαβορί και διεκδικητές στον Πολύγυρο

Στην πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, τον Πολύγυρο, αδιαφιλονίκητος διεκδικητής του δήμου αναμένεται να είναι ο νυν δήμαρχος της Ν.Δ., Αστέριος Ζωγράφος, με ισχυρές διασυνδέσεις τόσο κομματικές όσο και στον κρατικό μηχανισμό.

Ακούστηκε βέβαια ως πιθανή υποψηφιότητα εκείνη του Γρήγορη Τάσιου, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, που αν κατεβεί σαφώς μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις τον δημαρχιακό θώκο, ωστόσο το σενάριο αυτό αποδυναμώνει μια πιθανότερη υποψηφιότητά του στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στις βουλευτικές εκλογές.

Υποψηφιότητα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. φαίνεται ότι θα είναι ο καρδιολόγος Θωμάς Παπαδόπουλος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη ορίσει κάποιον και το ΚΚΕ κατεβαίνει με την Αγγελική Χριστιανού (3), συνταξιούχο νηπιαγωγό - γραμματέα του Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Χαλκιδικής.
Ν.ΦΩΤ.

Ανανέωση προσώπων στη Σιθωνία

Στον Δήμο Σιθωνίας ο δήμαρχος Γιάννης Τζίτζιος φαίνεται πως έχει κλείσει τον κύκλο του στην τοπική αυτοδιοίκηση και μάλλον θα στραφεί σε άλλες πολιτικές επιλογές, αφήνοντας χώρο στον Κυπαρίσση Ντέμπλα (1), επίσης εκλεκτό της Ν.Δ., με αυτοδιοικητική εμπειρία ως παλαιός δήμαρχος και αντιδήμαρχος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να στηρίξει τον Σωτήρη Ληστή και το ΚΚΕ τον Παντελή Λάζαρο (2), αυτοαπασχολούμενο στον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού που ανθεί στη Χαλκιδική.
Ν.ΦΩΤ.


? Επικοινωνία με τη στήλη: [email protected]

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Στοίχισαν η φθορά της εξουσίας και το έλλειμμα πείρας
Αυτοδιοικητική ήττα υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και στους υπόλοιπους δήμους της Θεσσαλονίκης, με δεδομένο ότι κανένας υποψήφιος δήμαρχος δεν κατάφερε την πρωτιά αλλά ούτε και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στοίχισαν η φθορά της εξουσίας και το έλλειμμα πείρας
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Δεν άνοιξε τα χαρτιά του ο Μπουτάρης
​Ηξεις αφήξεις από Μπουτάρη στη συνεδρίαση της «Πρωτοβουλίας» όχι μόνο για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την υποψηφιότητά του! Για πρώτη φορά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να...
Δεν άνοιξε τα χαρτιά του ο Μπουτάρης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πώς ψήφισαν στα διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης
Μεγάλη άνοδος της συντηρητικής παράταξης με τρεις δεξιούς να «ανεβαίνουν στο βάθρο» των δημοτικών εκλογών. ● Στις πιο εύπορες περιοχές του κέντρου και του Ε΄ διαμερίσματος πήρε τα μεγαλύτερα ποσοστά το δίδυμο...
Πώς ψήφισαν στα διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Επανακαταμέτρηση μετά τον δεύτερο γύρο...
Αίτηση ανακαταμέτρησης θα καταθέσει ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Ορφανός για τις ψήφους τού επίσης ανεξάρτητου ανθυποψηφίου του Κωνσταντίνου Ζέρβα, διεκδικώντας τη συμμετοχή στον δεύτερο γύρο.
Επανακαταμέτρηση μετά τον δεύτερο γύρο...
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Δύο «γαλάζιοι» παλιοί συμφοιτητές για το χρίσμα
Δύο παλιοί συμφοιτητές του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, κάτοικοι του κέντρου, αμφότεροι ανεπιτυχώς υποψήφιοι βουλευτές με τη Ν.Δ., θα συγκρουστούν και πάλι για το δημαρχιακό αξίωμα Θεσσαλονίκης.
Δύο «γαλάζιοι» παλιοί συμφοιτητές για το χρίσμα
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Θέλω η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, να μη συγκρίνεται συμπλεγματικά με την Αθήνα»
Ως... επίμονος κηπουρός ο Σπύρος Βούγιας, άλλοτε «χλιαρός» υπουργός του ΠΑΣΟΚ αλλά οπωσδήποτε ένας εμπνευσμένος καθηγητής του ΑΠΘ, επιστρέφει μετά σχεδόν μια εικοσαετία για να διεκδικήσει και πάλι τη δημαρχία...
«Θέλω η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, να μη συγκρίνεται συμπλεγματικά με την Αθήνα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας