Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δύο φαβορί στην τελική ευθεία

Στο κέντρο οι Κ. Πελετίδης και Γ. Ρώρος. Αριστερά: Σπ. Πολίτης, Χρ. Πατούχας, Αλ. Χρυσανθακόπουλος, Ν. Τζανάκος. Δεξιά: Η. Γκοτσόπουλος, Γρ. Αλεξόπουλος, Βίβιαν Σαμούρη, Θ. Ντρίνιας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δύο φαβορί στην τελική ευθεία

  • A-
  • A+

Πατραϊκός... συνωστισμός. Μια ενδεκάδα συμπληρώνουν οι υποψήφιοι που έχουν ήδη ανακοινώσει την κάθοδό τους ή εμπλέκονται στα προεκλογικά σενάρια για τον δήμο της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, κάτι που μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη στους Πατρινούς, καθώς το 2014 ήταν δώδεκα οι υποψήφιοι δήμαρχοι.

Τα μεγάλα φαβορί, σύμφωνα και με ψύχραιμους παρατηρητές των εξελίξεων, δεν είναι άλλα από τον κομμουνιστή δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, που ως επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θέλει να επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία καταγράφοντας ακόμη μια μεγάλη νίκη για το ΚΚΕ, και τον Γιώργο Ρώρο, υποψήφιο δήμαρχο με την «Ωρα Πατρών», έναν ανεξάρτητο πολυσυλλεκτικό συνδυασμό, υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για κάποιους ο σημερινός δήμαρχος είναι αυτή τη στιγμή ο πιο «έτοιμος» για την εκλογική μάχη υποψήφιος. Από την πλευρά Πελετίδη ξεκαθαρίζεται ότι οι επικείμενες εκλογές θα αποτελέσουν συνέχεια του αγώνα που δίνει η παράταξη για τον λαό της Πάτρας ως «κομμάτι από τα σπλάχνα του» και με αυτό το δεδομένο «είναι προς το συμφέρον του πατραϊκού λαού να παραμείνουμε στη διοίκηση για ακόμη μία θητεία». Αλλωστε «βρεθήκαμε στο εδώλιο του κατηγορουμένου υπερασπιζόμενοι τα λαϊκά συμφέροντα».

Οσον αφορά την κριτική από πλευράς αντίπαλων της, η δημοτική αρχή την αποδίδει στον «πανικό που τους έχει πιάσει, βλέποντας την παράταξή μας να οδεύει προς μια νέα θητεία».

Την ίδια στιγμή η εκλογική νίκη με το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό αποτελεί τον στόχο του κ. Ρώρου, ο οποίος θα επικεντρώσει στο να αποδομήσει τα πεπραγμένα της διοίκησης Πελετίδη, θεωρώντας αφενός ότι η δημοτική αρχή έχει οικειοποιηθεί και παρουσιάζει ως δικές της επιτυχίες πρωτοβουλίες και παραχωρήσεις της κυβέρνησης ενώ έχει αφήσει την Πάτρα πίσω στην υπόθεση των μεγάλων έργων, αφετέρου ότι η αντιπολίτευση που ασκείται στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο είναι υποτονική.

Το εγχείρημά του στηρίζεται από δύο παρατάξεις που κέρδισαν έδρες στις εκλογές του 2014 («Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρόταση» και «Ανένταχτοι Πολίτες») αλλά και την υποψήφια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το 2014, Νικολέττα Ζάγκλα (ως πρόσωπο), που θα είναι υποψήφια σύμβουλος με τον συνδυασμό του, ενώ υπάρχουν πρόσωπα, τα οποία προέρχονται από την παράταξη του πρώην δημάρχου Γ. Δημαρά, που έχουν υπογράψει τη διακήρυξή του και βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες και με άλλα πρώην μέλη της.

Πρωταρχικός στόχος του κ. Ρώρου, να συσπειρώσει το σύνολο του κόσμου της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Από εκεί και πέρα αναμένονται ανοίγματα προς το Κέντρο έως και την Κεντροδεξιά.

Δυσκολίες εμφανίζει η Ν.Δ. στην Πάτρα. Η πρόσφατη απόρριψη πρότασης της τοπικής Ν.Δ. από την Αννα Μαστοράκου να ηγηθεί ψηφοδελτίου, δείχνει ότι η Πειραιώς δεν βλέπει με... ενθουσιασμό τις δύο υποψηφιότητες που έχουν ήδη ανακοινωθεί από μέλη της παράταξη του πρώην «εκλεκτού» της Κ. Χριστόπουλου.

Ο λόγος για τους Ηλία Γκοτσόπουλο, εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο (και πρώτο επιλαχόντα βουλευτή του Ποταμιού στην Αχαΐα), για τον οποίο λέγεται ότι έχει τη στήριξη του βουλευτή της Ν.Δ. (διαγραμμένου από την Κ.Ο. του Ποταμιού) Ι. Φωτήλα, και Σπύρο Πολίτη.

Προς το παρόν εκτιμήσεις θέλουν τη Ν.Δ. να μην προβαίνει σε στήριξη κάποιας υποψηφιότητας, κάτι που δείχνει τις πολιτικές αδυναμίες της στη συγκεκριμένη πόλη, με δεδομένο ότι σε μικρότερα (σε πληθυσμό και πολιτική σημασία) αστικά κέντρα έχει ανακοινώσει «χρίσματα».

Από πλευράς «ΠΑΣΟΚογενών», υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, σημερινός αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, που φέρεται να κάνει προσπάθειες να πάρει και ένα τμήμα του κεντροδεξιού «τόξου» της πόλης, ο Νίκος Τζανάκος, πρόσωπο με συμμετοχή στις παρατάξεις Καράβολα και Φούρα, καθώς και ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ (που στη συνέχεια προσχώρησε στον ΛΑ.Ο.Σ.) Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, γνωστός και από το προ ετών σκάνδαλο με τα «φρουτάκια». Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν έχει ανακοινώσει στήριξη υποψηφίου.

Με αναφορά στον κεντρώο χώρο και ένα ευρύτερο πολιτικά συνδυασμό κατεβαίνει ξανά ο Θοδωρής Ντρίνιας. Δεν έχει ξεκαθαρίσει δημόσια τις προθέσεις της η Βίβιαν Σαμούρη, υποψήφια με ανεξάρτητο συνδυασμό το 2014, αν και δημοσιεύματα στον Τύπο την κατατάσσουν ανάμεσα στους υποψηφίους.

Μία ακόμη κάθοδο στις εκλογές θα καταγράψει ως υποψήφιος δήμαρχος ο Χρήστος Πατούχας, που κατέλαβε έδρα συμβούλου το 2010 και το 2014 και στις επικείμενες εκλογές θα στηριχθεί ανοιχτά από τη ΛΑ.Ε. Νέα εκλογική κάθοδο ετοιμάζει η «Ανταρσία στην Πάτρα».

Να κατέβει για δήμαρχος θέλει και ο βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο...

Βόρειο Αιγαίο
Υποψήφια σύμβουλος με το ΚΚΕ η Αγλαΐα Κυρίτση

Η γνωστή δημοσιογράφος και υποψήφια περιφερειάρχης με τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ανακοινώθηκε ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Βόρειο Αιγαίο και αφού είχε προηγηθεί σχετικό άρθρο της στον «Ριζοσπάστη» που δήλωνε τη συμπόρευσή της με το κόμμα. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής ΚΚΕ στη Λέσβο.

Μάλιστα η κ. Κυρίτση έδωσε το «παρών» και στην Ικαρία, εκεί όπου παρουσιάστηκε ο νέος υποψήφιος δήμαρχος του κόμματος Νίκος Λαρδάς, που αντικαθιστά στην ηγεσία της παράταξης τον νυν δήμαρχο Στέλιο Σταμούλο.

Μιας και ο λόγος για το ΚΚΕ, στη Χίο υποψήφιος δήμαρχος θα είναι εκ νέου ο Μάρκος Σκούφαλος, ενώ στη Λέσβο η 32χρονη δικηγόρος Νίκη Τσιριγώτη.

Γ.ΠΑΓ.

Χάρης Ρώμας - Γ. Πατούλης

Από το... Κολοκοτρωνίτσι και το «Καφέ της Χαράς», στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον συνδυασμό του Γιώργου Πατούλη. Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής (και συγκεκριμένα στον Κεντρικό Τομέα) κατεβαίνει ο γνωστός ηθοποιός Χάρης Ρώμας και -ποιος ξέρει;- ίσως όσα ζήσει στην προεκλογική (ενδεχομένως και στη μετεκλογική) περίοδο, να του δώσουν «τροφή» για τη συγγραφή ενός ακόμη πετυχημένου θεατρικού ή τηλεοπτικού έργου...

Νομός Ηρακλείου
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδει την… «Αυγή»

Σε διάψευση του ρεπορτάζ της «Αυγής» (για τη στήριξη σε υποψηφίους της Κρήτης) προχώρησε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του εκπροσώπου Τύπου της (ναι, έχει και τέτοιον).

Ο Δημήτρης Κλαράκης, μετά τις αντιδράσεις, ακόμα και τις… αρνήσεις για στήριξη που δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από υποψήφιους δημάρχους, είπε πως το δημοσίευμα περιελάμβανε μόνο «εκτιμήσεις», οι οποίες δεν αποτελούν επίσημες ανακοινώσεις. «Ακόμα και αν δημοσιεύονται στο επίσημο όργανο του κόμματος» είπε…

Μ.Δ.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Από τις κουκούλες στον εκφοβισμό η παράταξη Αμπατζόγλου
Εκφοβισμός και διαταγές στους εργαζομένους του Δήμου Αμαρουσίου από τον υποστηριζόμενο από τη Ν.Δ. υποψήφιο δήμαρχο Θεόδωρο Αμπατζόγλου πριν καν εκφραστούν οι δημότες στον δεύτερο εκλογικό γύρο.
Από τις κουκούλες στον εκφοβισμό η παράταξη Αμπατζόγλου
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Γυριστές» υπέρ Πατούλη
Παρά την απόφαση του Γ. Σγουρού να μη στηρίξει κάποιον από τους υποψήφιους περιφε­ρειάρχες Αττικής στον β΄ γύρο, στελέχη από το ψηφοδέλτιό του πήραν θέση υπέρ του εκλεκτού της Ν.Δ.
«Γυριστές» υπέρ Πατούλη
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Ταυρομαχίες» για γερά νεύρα από 4 υποψηφίους
Λίγοι υποψήφιοι, μεγάλη κόντρα! Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έχει η «μάχη» για τον Δήμο Μοσχάτο-Ταύρου, όπου κατεβαίνουν τέσσερις συνδυασμοί. Αν και ο αριθμός τους είναι όμοιος συγκριτικά με τις εκλογές του 2014,...
«Ταυρομαχίες» για γερά νεύρα από 4 υποψηφίους
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Με υμνητή του Καλαμπόκα κατεβαίνει η Ν.Δ.
​Η... έκπληξη που επιφύλαξε η Ν.Δ. για τον υποψήφιο δήμαρχο Πατρέων αποδεικνύεται όχι μόνο προκλητική για τον δημοκρατικό κόσμο, αλλά και εξοργιστική, ιδιαίτερα για το εκπαιδευτικό και το φοιτητικό κίνημα. Το...
Με υμνητή του Καλαμπόκα κατεβαίνει η Ν.Δ.
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Κλείδωσαν οι πρώτοι υποψήφιοι
Δεδομένη η εκ νέου κάθοδος υποστηριζόμενων από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρατάξεων σε όσους δήμους είχαν κατεβεί στις εκλογές του 2014. Στόχος η συμμετοχή στους κατά δυνατόν περισσότερους πρόσθετους δήμους.
Κλείδωσαν οι πρώτοι υποψήφιοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας