Με ανθρώπους από την κομματική βάση, γνωστούς από την πολύχρονη δημόσια παρουσία τους, αλλά και αρκετούς συνεργαζόμενους με το κόμμα, το ΚΚΕ έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα ονόματα που θα στηρίξει ως υποψήφιους δημάρχους στους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Κεντρική Μακεδονία.
Θυμίζουμε ότι η σχετική ανακοίνωση θα γινόταν την Τετάρτη σε δημόσια εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, αλλά αναβλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας.
Από τα βιογραφικά των ονομάτων που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει ότι υπάρχει υψηλό ποσοστό ηλικιακής ανανέωσης, καθώς το 45% των υποψηφίων είναι κάτω από 50 χρόνων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι καταγράφονται και 9 γυναικείες υποψηφιότητες για τη θέση δημάρχου.
Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «πρόκειται για δοκιμασμένους αγωνιστές του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Πρωτοπόροι αγωνιστές σε όλα τα μέτωπα του αγώνα, στους τόπους δουλειάς, στους εργατικούς κλάδους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, στους αγώνες των αυτοαπασχολουμένων, στον τομέα των επιστημών. Δραστήριοι στην υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων».
Το ζήτημα της ανανέωσης σηματοδοτείται πρώτα και κύρια από τον πολιτικό μηχανικό, μέλος του Γραφείου Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, Σωτήρη Αβραμόπουλο, ο οποίος και θα είναι ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Ευρωβουλευτής σήμερα του κόμματος, γνωστός από πολύχρονη παρουσία στους συνδικαλιστικούς αγώνες, τόσο που κάποιοι μάλιστα λένε ότι προέρχεται από την «παλιά φρουρά», αλλά όχι λόγω ηλικίας, αφού είναι 57 ετών, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος θα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι στον νομό Θεσσαλονίκης είναι:
- Αμπελοκήπων-Μενεμένης ο εκπαιδευτικός Γιάννης Νοτάκης,
- Βόλβης η καθηγήτρια Βάσω Πολυζωίδου,
- Δέλτα η δικηγόρος Λίνα Χατζηκυριάκου,
- Θερμαϊκού η καθηγήτρια Κωνσταντίνα Μώραλη,
- Θέρμης ο καθηγητής Φάνης Καρκατζούνης,
- Καλαμαριάς ο γεωπόνος Αντωνάκης Βικέντιος,
- Κορδελιού-Ευόσμου ο ιδιωτικός υπάλληλος Αθανάσιος Κοκονάς,
- Λαγκαδά ο συνταξιούχος εργάτης Φίλιππος Γεωργουδάκης,
- Παύλου Μελά ο μηχανικός Μάριος Παλάντζας,
- Πυλαίας-Χορτιάτη ο διδάκτορας του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Οδυσσέας Μαάιτα,
- Νεάπολης-Συκεών ο χημικός Χαράλαμπος (Μπάμπης)
- Βέλλης, Χαλκηδόνας ο καθηγητής Παναγιώτης Μαρκίδης,
- Ωραιοκάστρου ο εφοριακός Αγγελος Θέμελης.
Στην περιφερειακή ενότητα Σερρών υποψήφιοι είναι:
- στον Δήμο Σερρών ο κρεοπώλης Παύλος Φαρμάκης,
- στην Αμφίπολη η νοσηλεύτρια Αννα Αντσιου,
- στη Βισαλτία ο καθηγητής Γεράσιμος (Μάκης) Λάγιος,
- Ηράκλειας η άνεργη εμποροϋπάλληλος Δέσποινα Χατζίδου,
- Νέας Ζίχνης ο εργαζόμενος σε εργολαβική εταιρεία Ιωάννης Στεφανόπουλος,
- Εμμανουήλ Παππά ο ελεύθερος επαγγελματίας Αργύριος Μανδάνας,
- Σιντικής η εκπαιδευτικός Μαρία Ιωαννίδου.
Στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας:
- για τον Δήμο Κατερίνης ο πολιτικός μηχανικός Νικόλας Τσουπέης,
- Δίου-Ολύμπου η δασκάλα Κατερίνα Κουρίτα,
- Πύδνας-Κολινδρού ο Αθανάσιος Γιαγκόπουλος.
Στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας θα είναι ο πυροσβέστης Γιώργος Μελιόπουλος, στην Αλεξάνδρεια ο εργάτης Ηλίας Ιακωβίδης, Νάουσας ο χειρουργός Θωμάς Τσουκαλάς.
Υποψήφια δήμαρχος Πέλλας θα είναι η συνταξιούχος του ΙΚΑ Ολυμπία Παπαδοπούλου, στον Δήμο Αλμωπίας ο συνταξιούχος ΟΤΑ Σταύρος Δρόσογλου, στην Εδεσσα ο λογιστής Χαράλαμπος (Μπάμπης) Τσιτσάγκας και στη Σκύδρα ο αγρότης Γιάννης Σουμελίδης.
Υποψήφιος στο Κιλκίς θα είναι ο αρχιτέκτονας Γιάννης Φαχουρίδης και στον Δήμο Παιονίας ο πολιτικός μηχανικός Τάσος Βασιλακάκης.
Τέλος, στη Χαλκιδική, υποψήφιοι θα είναι:
- στον Πολύγυρο η συνταξιούχος νηπιαγωγός Αγγελική Χριστιανού,
- στον Αριστοτέλη ο 26χρονος οικονομολόγος Κυριάκος Παρθενιάδης,
- στην Κασσάνδρα ο αγρότης Πρόδρομος Ποτίογλου,
- στη Νέα Προποντίδα ο αγρότης Παναγιώτης Κολογκούνης και
- στη Σιθωνία ο αυτοαπασχολούμενος Παντελής Λάζαρος.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας