• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.5°C / 25.1°C
  1 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 24.9°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.0°C / 24.9°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 22.5°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.1°C / 20.9°C
  1 BF
  68%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 24.3°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  1 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 24.6°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 22.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.1°C / 25.7°C
  2 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.5°C / 19.5°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 26.6°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.5°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 23.3°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 25.0°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  47%

Βασ. Καραβάκος, Στρ. Σαραούδας, Μιλτ. Καρπέτας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σκληρή μάχη στη Μεταμόρφωση

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αμφίρροπο ντέρμπι αναμένεται στις προσεχείς εκλογές στον Δήμο Μεταμόρφωσης, όπου τρεις παρατάξεις διεκδικούν με αξιώσεις την είσοδό τους στον δεύτερο γύρο.

Ο νυν δήμαρχος, Μιλτιάδης Καρπέτας, ολοκληρώνει τη 2η θητεία με πτωτικές τάσεις. Από το 33,69% του 2006 (μείζων μειοψηφία) βρέθηκε στο 39,24% το 2010, κερδίζοντας τις εκλογές και προσγειώθηκε στο 23,44% το 2014, καταγράφοντας μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις για εν ενεργεία δήμαρχο στην Αττική.

Στη δεύτερη θητεία του συνάντησε πολλά προβλήματα από τη δημοσιότητα που πήραν οι αποφάσεις του, με εμβληματική την απόπειρα αγοράς οικοπέδου σε τιμή 750% πάνω από την αντικειμενική (βλ. «Εφ.Συν», 12/7/2016: «Αγρόν ηγόραζε... σε τιμή εξαπλάσια της αντικειμενικής»). Εχει την επίσημη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ενώ η θητεία του έχει χαρακτηριστεί από την εντυπωσιακή στήριξη στον Κυρ. Μητσοτάκη και τη σφοδρή αντι-ΣΥΡΙΖΑ πολιτική, ενίοτε με βαριές εκφράσεις.

Στον χώρο της Ν.Δ. κινείται ο Στράτος Σαραούδας, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές κατήλθε απέναντι στον πρώην δήμαρχο Δ. Τζίτζιφα, από τον οποίο ανεξαρτητοποιήθηκε το 2011.

Ερίζει με τον κ. Καρπέτα (μέσω νεοδημοκρατικών ΜΜΕ) για το ποιος είναι ο εκλεκτός της Ν.Δ. στη Μεταμόρφωση. Παρότι στο πλευρό του νυν δημάρχου βρίσκεται –ως γενικός γραμματέας του δήμου– ο Μ. Γραφάκος (αναπληρωτής γραμματέας προγράμματος της Ν.Δ.) φαίνεται ότι ο κ. Σαραούδας αναλαμβάνει το βάρος της εκπροσώπησης της Ν.Δ. στον Δήμο Μεταμόρφωσης.

Συσπειρώνει μεγάλο κομμάτι της συντηρητικής παράταξης (αποτελεί διαχρονικά μειοψηφία στη Μεταμόρφωση), ενσωματώνοντας στο ψηφοδέλτιό του στελέχη που έχουν διοικήσει την προηγούμενη δεκαετία (2003-2010). Ταυτόχρονα συγκεντρώνει τα πυρά πολλών από τον χώρο που θεώρησαν «χτύπημα κάτω από τη ζώνη» στον κ. Τζίτζιφα την ανεξαρτητοποίησή του το 2011 και τη στήριξη στον Μ. Καρπέτα στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2014.

Στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς δηλώνει ότι κινείται η Συμμαχία Πολιτών με υποψήφιο δήμαρχο τον Βασίλη Καραβάκο.

Πρωτοεμφανίστηκε στις εκλογές του 2014, χωρίς να διεκδικήσει κομματική στήριξη ή χρίσμα. Είναι η μοναδική δημοτική κίνηση που συνέχισε κανονικά τη δράση της, διατηρώντας γραφεία όλη την 5ετία στο κέντρο της πόλης, πραγματοποιώντας δεκάδες ανοιχτές συγκεντρώσεις σε όλες τις γειτονιές.

Αντιπολιτεύτηκε μεθοδικά τη διοίκηση Καρπέτα, είτε φρενάροντας επιλογές (π.χ. αγορά του προαναφερόμενου οικοπέδου σε τιμή πολλαπλάσια της αντικειμενικής), είτε επιβάλλοντας λύσεις (κατασκευή 2ου Λυκείου) κόντρα στη δημοτική αρχή Καρπέτα.

Συσπειρώνει δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα, αφού επιμελώς προστάτευσε όλη την πενταετία τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της κίνησης και την αυτοδιοικητική λογική της.

Οι τρεις παραπάνω συνδυασμοί μάχονται για την είσοδο στον 2ο γύρο και τη διεκδίκηση της δημαρχίας. Από εκεί και πέρα, στον χώρο της συντηρητικής παράταξης κινείται και ο Σάββας Νάνος, καταθέτοντας μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα.

Προέρχεται από την παράταξη Τζίτζιφα, έχοντας ασκήσει διοίκηση τα έτη 2003-2010. Ακόμα υπάρχει η υποψηφιότητα της Λαϊκής Συσπείρωσης, με σημερινό επικεφαλής τον Μανώλη Πετάση.

Αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση του τέταρτου των προηγούμενων εκλογών, Μιχάλη Χαρίση, οποίος έχει στο ενεργητικό του την αντιπολιτευτική συνέπεια απέναντι στον Μ. Καρπέτα όλη την πενταετία.

Δεν έχει ανακοινώσει αποφάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φαίνεται να μην προσανατολίζεται σε κομματική υποψηφιότητα, μη έχοντας και το «υλικό» για κάτι τέτοιο, παρατηρούν τοπικές πηγές.

Μαρούσι
Αδοξο τέλος

Μόλις ένα δεκαήμερο έμεινε «εν ζωή» η υποψηφιότητα της Μαρίνας Πατούλη-Σταυράκη για τον Δήμο Αμαρουσίου. Την απέσυρε καλώντας μάλιστα σε... συνένωση δυνάμεων υπό τον Θ. Αμπατζόγλου. Οι ταχύτατες εξελίξεις δείχνουν ότι ο κόμπος έφτασε γρήγορα στο... νεοδημοκρατικό χτένι και, με βάση τις φήμες που εμφανίστηκαν στην πόλη, τοπικές πηγές αναρωτιούνται από ποιους και προς ποιους ασκήθηκαν πιέσεις. Κυκλοφόρησε λοιπόν ότι ο Γιώργος Πατούλης δέχτηκε σφοδρές πιέσεις από την Πειραιώς να μεταπείσει τη σύζυγό του, ακόμη και σε σημείο να απειληθεί με «άδειασμα» στη μάχη για την Περιφέρεια Αττικής. Τι άλλο όμως θα μπορούσε να κάνει πέραν της άμεσης δήλωσης... νομιμοφροσύνης προς την υποψηφιότητα Αμπατζόγλου; Για τον δε τελευταίο φημολογείται ότι προειδοποίησε με αποχώρηση από το δημοτικό προσκήνιο προκαλώντας νέους πονοκεφάλους στην Πειραιώς.

Θα συνεργαστούν;

Αλλοι τώρα νιώθουν ότι δικαιώθηκε η αρχική ανάγνωση που έκαναν, καθώς εκτιμούσαν ότι όλος ο σαματάς ήταν τεχνητός προκειμένου η κ. Πατούλη-Σταυράκη να διαπραγματευτεί ρόλο στην επόμενη ημέρα μιας ενδεχόμενης διοίκησης Αμπατζόγλου. Ο υποψήφιος και «εκλεκτός της Ν.Δ.» δήμαρχος φέρεται να μην προτίθεται έστω να ακούσει κάτι τέτοιο, αν και από την άλλη υπάρχουν ορισμένοι που «ποντάρουν» ότι έχει εντοπιστεί θέση για τη σύζυγο του νυν δημάρχου. Τη βλέπουν να αναλάβει καθήκοντα στον τομέα Πολιτισμού, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι και πρόεδρος της UNESCO Βορείων Προαστίων...

Βίοι αντίθετοι...

Την περίοδο των εορτών όσοι παρακολουθούν τις αυτοδιοικητικές εξελίξεις δεν... «ευθύμησαν» μόνο με την αναστάτωση στο Μαρούσι, αλλά και με τα πηγαινέλα του Απόστολου Γκλέτσου, υποψηφίου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Αρχικά ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του και σε λιγότερο από 24 ώρες επανήλθε λέγοντας: «Και αφού κάποιοι του συνδυασμού έβαλαν μυαλό (γιατί δεν θα βγάλουμε και δεύτερο καρκίνο), συνεχίζουμε απτόητοι για την κατάκτηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας». Δηλαδή; Ο ηθοποιός έπαιξε θέατρο για να τρίξει τα δόντια στους συνεργάτες του; Αγνωστο εάν οι «εισπράξεις» της παράστασης αντιμετωπίζουν τους «οικολογικούς λόγους» που επικαλέστηκε ο υποψήφιος στην αρχική ανακοίνωσή του...

Στ.Ζ.

⬛️ Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης: Συνεργασία και κοινή κάθοδος

Λάζαρος Κυρίζογλου - Γιώργος Καζαντζίδης

Συνενώθηκαν –και τυπικά– οι δημοτικές παρατάξεις του δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου και του Γιώργου Καζαντζίδη (3ος το 2014) και βάζουν πλώρη για κοινή κάθοδος στις επικείμενες εκλογές. Επικεφαλής ο σημερινός δήμαρχος που, όπως φαίνεται, έχει βάλει στόχο άλλη μία εκλογή από τον α’ γύρο. Ο δρόμος βέβαια προς τις κάλπες παραμένει μακρύς...

⬛️ Η ΟΚΔΕ στην Αυτοδιοίκηση

Το Γαλάτσι αποτελεί έναν από τους δύο δήμους της χώρας που η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ) κατεβάζει τη δημοτική της κίνηση «Εργατική Αντεπίθεση» στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ετερος είναι ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης (Θεσσαλονίκη), ο οποίο αποτελεί και τον μοναδικό που η ΟΚΔΕ έχει πάρει έδρα στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό έγινε το 2010. Λαμβάνοντας 490 ψήφους (και ποσοστό 2,43%) επετεύχθη η εκλογή ενός δημοτικού συμβούλου.

 
? Επικοινωνία με τη στήλη: [email protected]

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Δεν την ψηφίζει ούτε... ο άντρας της
Αναταράξεις προκάλεσε η εσπευσμένη ανακοίνωση υποψηφιότητας για τον Δήμο Αμαρουσίου της Μαρίνας Πατούλη-Σταυράκη. Το πρωτοφανές σκηνικό όπου σύζυγος του «εκλεκτού» της Ν.Δ. για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της...
Δεν την ψηφίζει ούτε... ο άντρας της
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Αποσυσπειρώνει τη Ν.Δ. ο Πατούλης
Αντιδράσεις από μερίδα του συστήματος της Ν.Δ. στην Αττική έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του κόμματος για την υποψηφιότητα του Γ. Πατούλη στην Περιφέρεια. Το 1/3 των αυτοδιοικητικών στελεχών της Ν.Δ. στην...
Αποσυσπειρώνει τη Ν.Δ. ο Πατούλης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Από τις κουκούλες στον εκφοβισμό η παράταξη Αμπατζόγλου
Εκφοβισμός και διαταγές στους εργαζομένους του Δήμου Αμαρουσίου από τον υποστηριζόμενο από τη Ν.Δ. υποψήφιο δήμαρχο Θεόδωρο Αμπατζόγλου πριν καν εκφραστούν οι δημότες στον δεύτερο εκλογικό γύρο.
Από τις κουκούλες στον εκφοβισμό η παράταξη Αμπατζόγλου
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ακροδεξιά μπερδέματα της Ν.Δ. στο Βόρειο Αιγαίο
Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. γυρνούν το τιμόνι ακροδεξιά στο Βόρειο Αιγαίο και δεν διστάζουν να δημοσιοποιήσουν τη στήριξή τους σε υποψήφιο που διεγράφη από τη Ν.Δ. λόγω εθνικιστικού παραληρήματος.
Ακροδεξιά μπερδέματα της Ν.Δ. στο Βόρειο Αιγαίο
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Γυριστές» υπέρ Πατούλη
Παρά την απόφαση του Γ. Σγουρού να μη στηρίξει κάποιον από τους υποψήφιους περιφε­ρειάρχες Αττικής στον β΄ γύρο, στελέχη από το ψηφοδέλτιό του πήραν θέση υπέρ του εκλεκτού της Ν.Δ.
«Γυριστές» υπέρ Πατούλη
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Δύο «γαλάζιοι» παλιοί συμφοιτητές για το χρίσμα
Δύο παλιοί συμφοιτητές του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, κάτοικοι του κέντρου, αμφότεροι ανεπιτυχώς υποψήφιοι βουλευτές με τη Ν.Δ., θα συγκρουστούν και πάλι για το δημαρχιακό αξίωμα Θεσσαλονίκης.
Δύο «γαλάζιοι» παλιοί συμφοιτητές για το χρίσμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας