• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 34.5°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.6°C / 32.3°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 35.4°C
  2 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  2 BF
  16%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.1°C / 30.9°C
  3 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.5°C / 33.0°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 29.4°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 31.1°C
  1 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.2°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 29.8°C
  2 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  2 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 33.3°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.4°C / 34.8°C
  2 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  3 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.7°C / 32.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  40%

Αριστερά: Ράνια Καλαντζή. Δεξιά: Χρ. Κιούπης, Ν. Μαγκανάρης, Β. Μαστρογιάννης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψάχνουν το πρόσωπο που θα ενώνει...

 • A-
 • A+

Θολό παραμένει το τοπίο στο Γαλάτσι πέντε περίπου μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές. Μπορεί ήδη να έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους πρόσωπα που κατεβαίνουν με αξιώσεις, ωστόσο διατηρούνται οι ζυμώσεις με στόχο πιθανές συγκλίσεις και, στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να προκύψουν και νέες υποψηφιότητες.

Το Γαλάτσι παραδοσιακά ανήκει στην Κεντροαριστερά, τα βλέμματα πέφτουν στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, από τον οποίο υπάρχει μόλις μία υποψηφιότητα, αλλά και τρία πρόσωπα που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να ηγηθούν ψηφοδελτίου με προϋπόθεση όμως να έχει τη «σφραγίδα» ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., χωρίς όμως οι προσπάθειές τους να έχουν προσώρας καρποφορήσει.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα λάβει η Ράνια Καλαντζή, επικεφαλής της νέας παράταξης «Γαλάτσι από Κοινού» που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ (είναι μέλος του κόμματος η ίδια).

Στις εσωτερικές διαδικασίες της παράταξης η ίδια εκλέχθηκε και προτάθηκε ομόφωνα για υποψήφια δήμαρχος. Δεν έχει πάρει ακόμη τις τελικές της αποφάσεις. Σε περίπτωση που η κ. Καλαντζή δεν είναι υποψήφια, υπάρχουν τρία ονόματα που ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι επικεφαλής ενός νέου συνδυασμού που θα συνενώσει δυνάμεις από τον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο, καθώς λέγεται ότι θα ακολουθήσουν πρόσωπα που πρόσκεινται και σε ΑΝ.ΕΛΛ., Κίνηση «Πράττω» και ανένταχτοι Κεντρώοι).

Στα εν λόγω τρία ονόματα συγκαταλέγονται ο Χρήστος Κιούπης, που εδώ και καιρό επιδιώκει να συνενώσει δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, ο Νίκος Μαγκανάρης (που στο παρελθόν φέρεται να είχε ζητήσει «χρίσμα» από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.) αλλά επικρατέστερος θεωρείται ο Βασίλης Μαστρογιάννης, υποψήφιος βουλευτής στο παρελθόν με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών.

Πληροφορίες θέλουν να προγραμματίζονται συναντήσεις τις ερχόμενες ημέρες μεταξύ μελών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και μελών της παράταξης Μαγκανάρη.

Πολυφωνία και στους άλλους συνδιασμούς

Από αριστερά: Γ. Μαρκόπουλος, Κ. Ζώμπος, Ελ. Ζέρβα-Γκιουρτζιάν, Σπ. Παναγιώτου, Γρ. Χαραλαμπίδης

Πάντως η πολιτική πολυφωνία είναι κοινό σημείο και υπολοίπων συνδυασμών, όπως και του νυν δημάρχου, Γιώργου Μαρκόπουλου, στο επιτελείο του οποίου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για δεύτερη διαδοχική εκλογική νίκη. Αυτοδιοικητικός με χαμηλό προφίλ, αλλά ιδιαίτερα κοινωνικός, ο ίδιος απορρίπτει κομματικές ταυτότητες, αν και στη συνείδηση πολλών είναι ταυτισμένος με τη Ν.Δ.

Αποσαφηνίζει από την πλευρά του ότι η παράταξή του είναι πολυσυλλεκτική και ταυτόχρονα συσπειρωμένη, χωρίς να καταγράφει απώλειες. Δεν διστάζει μάλιστα να δηλώσει ότι σε επίπεδο περιφερειακής αυτοδιοίκησης τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας της Ρένας Δούρου.

Στον χώρο της Ν.Δ. αποδίδεται και η υποψηφιότητα του Κώστα Ζώμπου, ο οποίος για πρώτη φορά θα μετρήσει δυνάμεις ως επικεφαλής συνδυασμού. Ορισμένοι αντίπαλοί του θεωρούν ότι δεν μπορεί να αναπτύξει δυναμική και να συσπειρώσει κόσμο πέραν της παράταξης του πρώην δημάρχου, Κυρ. Τσίρου (απεβίωσε μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές), με τον οποίο εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος.

Από τους δύο παραπάνω εκτιμά ότι θα αποσπάσει ψηφοφόρους η Ελενα Ζέρβα-Γκιουρτζιάν, η οποία στις εκλογές του 2014 είχε ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Τσίρου.

Πρόκειται για τη μοναδική υποψηφιότητα που προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Υπολογίζεται ότι περίπου το 80% των μελών της παράταξής της πρόσκεινται ιδεολογικά στον ίδιο πολιτικό χώρο, δεν λέει όμως όχι σε περαιτέρω προσθήκες. Εκτιμά ότι θα συσπειρώσει όσους δημότες έχει απογοητεύσει ο νυν δήμαρχος και ιδίως τους εργαζόμενους στον δήμο. Επ’ αυτού αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη της προεκλογική εκδήλωση το «παρών» έδωσε -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Ν. Τράκας.

Στο προσεχές διάστημα πρόκειται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο Σπύρος Παναγιώτου, δημοτικός σύμβουλος σήμερα και υποψήφιος δήμαρχος το 2014 με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος έχει σαφή αναφορά στην Αριστερά (ΚΟΕ), αλλά η νέα παράταξή του θα απευθυνθεί σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, με προτάσεις και ιδέες που «δεν φοβούνται να έρθουν σε ρήξη με κατεστημένα». Δεν επιδιώκει ούτε ζητά κομματικές στηρίξεις και επιδιώκει να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή από «λάθη του παρελθόντος».

Εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης με το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση που εκλέγει δύο έδρες στο συμβούλιο ανελλιπώς από το 2006.

Η «Εργατική Αντεπίθεση» (ΟΚΔΕ) έχει πάρει τις αποφάσεις για συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες και ολοκληρώνει τις συζητήσεις της για τον επικεφαλής της.

Ηράκλειο
Αρχισαν οι... χυλόπιτες για τον ΣΥΡΙΖΑ

Και ενώ του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου συνεχίζουν να του «ξινίζουν» οι άνθρωποι που έχουν δουλέψει για την Αριστερά (όπως ο Ηλίας Λυγερός στο Ηράκλειο) άρχισαν να καταφθάνουν και οι... χυλόπιτες στην προσπάθεια «πασοκοποίησης».

Στον Δήμο Μαλεβιζίου ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ προέκρινε τον Μενέλαο Μποκέα, που πριν από λίγα χρόνια υπερασπιζόταν το έργο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ως υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, η δημοσιοποίηση (στην «Αυγή») της στήριξής του από το κυβερνών κόμμα προκάλεσε την αντίδρασή του: «Η παράταξή μας δεν πρόσκειται σε κανέναν πολιτικό φορέα. Ούτε και πρόκειται να διεκδικήσει χρίσματα» αναφέρει μεταξύ άλλων σε επιστολή του προς την «Αυγή».
Παρόμοια ήταν και η αντίδραση του Σταμάτη Σγουράκη από τον Αποκόρωνα Χανίων, που επίσης αρνήθηκε στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μ.Δ.

Ο «Τσίπρας του Βύρωνα»

Οχι για την κομματική του προέλευση, αλλά για «τις αρετές του και τις σύγχρονες ιδέες του για τον [αυτοδιοικητικό] θεσμό και την πόλη μας», εξηγεί ότι στηρίζει στις επικείμενες εκλογές για τον Δήμο Βύρωνα τον σημερινό δήμαρχο Γρ. Κατωπόδη –και εκ νέου υποψήφιο– ο Πάνος Τριγάζης (πρώην υποψήφιος δήμαρχος και πρώην δημοτικός σύμβουλος της πόλης).

Περιγράφοντας αυτές τις αρετές, μιλά για έναν δήμαρχο «με ευγένεια και αδιαμφισβήτητο ήθος», που «δεν διαιρεί, αλλά ενώνει», «ταγμένος πάντοτε στην Αριστερά», που όμως «δεν υπήρξε ιδεολογικός ταλιμπάν».

Είναι γνωστό ότι ο δήμαρχος Βύρωνα έχει κληθεί στην πράξη να αναζητήσει συγκλίσεις στο δημοτικό του συμβούλιο, κάτι που δεν παραλείπει να επισημάνει ο κ. Τριγάζης (μέλος επίσης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ), σημειώνοντας ότι «ο Γρηγόρης Κατωπόδης δεν φοβάται τις συναινέσεις που απαιτεί και επιβάλλει ο “Κλεισθένης”».

Και καταλήγει ο κ. Τριγάζης: «Κάποιοι εκ των πολέμιων του σημερινού δημάρχου Βύρωνα, πρώην μέλη της παράταξής του, τον έχουν χαρακτηρίσει “Τσίπρα του Βύρωνα”. Δεν ξέρω αν αυτό είναι μομφή ή κομπλιμέντο».

Στ.Ζ.


? Επικοινωνία με τη στήλη: [email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Ταυρομαχίες» για γερά νεύρα από 4 υποψηφίους
Λίγοι υποψήφιοι, μεγάλη κόντρα! Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έχει η «μάχη» για τον Δήμο Μοσχάτο-Ταύρου, όπου κατεβαίνουν τέσσερις συνδυασμοί. Αν και ο αριθμός τους είναι όμοιος συγκριτικά με τις εκλογές του 2014,...
«Ταυρομαχίες» για γερά νεύρα από 4 υποψηφίους
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Με νέους το ΚΚΕ στη μάχη της Αττικής
Τόπο στα νιάτα δίνει το ΚΚΕ σε ένα πλήθος δήμων της Αττικής. Κάτω των 40 ετών είναι 17 υποψήφιοι δήμαρχοι με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε ένα σύνολο 59 δήμων. Νεαρότερη όλων, η 24χρονη...
Με νέους το ΚΚΕ στη μάχη της Αττικής
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Φεύγουν και καταγγέλλουν
Μαζικά χαρακτηριστικά σχηματίζουν οι αποχωρήσεις από το «στρατόπεδο» του δημάρχου Γλυφάδας, Γιώργου Παπανικολάου. Τελευταία ανεξαρτητοποίηση ήταν αυτή του Γιάννη Τζούβελη, ένα τα παλαιότερα στελέχη της Ν.Δ....
Φεύγουν και καταγγέλλουν
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Οι καλοί, οι κακοί και η σύζυγος
Εδώ και καιρό κυκλοφορεί στην πόλη ότι ο κ. Πατούλης έχει αποσαφηνίσει στους αντιδημάρχους που επιθυμούσαν να τον διαδεχτούν ότι πρέπει να συστρατευτούν με την υποψηφιότητα Αμπατζόγλου. Το δεδομένο είναι ότι...
Οι καλοί, οι κακοί και η σύζυγος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας