• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 24.5°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 21.0°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 23.3°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 20.4°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.8°C / 15.1°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 22.9°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 23.8°C
  2 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 24.6°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  3 BF
  56%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 21.8°C
  0 BF
  89%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.8°C / 26.0°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 24.8°C
  2 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 19.8°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 21.2°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  72%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η Αθήνα χρειάζεται μια μεγάλη συμμαχία που ξεκινάει από τις γειτονιές»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Χρειαζόμαστε μια δημοτική Αρχή που θα ξέρει να ακούει, που θα έχει ρίζες στις γειτονιές της Αθήνας και δεν θα είναι κλεισμένη στους τέσσερις τοίχους του δημαρχείου», τονίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος. Επισημαίνοντας την ανάγκη που έχει η Αθήνα για «ουσιαστικές τομές με κυρίαρχο στοιχείο την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου», υπογραμμίζει: «Θέλουμε μια πόλη που θα απευθύνεται σε πολίτες και όχι σε περαστικούς καταναλωτές»

Συνέντευξη

● Η «μάχη» για τον Δήμο Αθηναίων είναι πρώτα και κύρια πολιτική ή αποκλειστικά αυτοδιοικητική και ακομμάτιστη;

Η Αθήνα είναι ο πρώτος δήμος της χώρας και ταυτόχρονα μια ευρωπαϊκή μητρόπολη. Από αυτή τη σκοπιά, το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών έχει μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Ειδικά σήμερα, που σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε καθαρά τη σύγκρουση ανάμεσα σε δύο ανταγωνιστικές κατευθύνσεις. Από τη μία ο φόβος, το μίσος και η ασυδοσία της αγοράς, από την άλλη η αλληλεγγύη, η υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Εδώ βρίσκεται και η πολιτική σημασία αυτών των εκλογών που κανείς δεν μπορεί να αποφύγει.

● Υπάρχουν κάποια διλήμματα που θα ιεραρχήσετε ψηλά κατά τον προεκλογικό σας αγώνα; Σε ποια ζητήματα θα καλούσατε τους υπόλοιπους υποψήφιους να πάρουν θέση;

Στην Αθήνα υπάρχει ανάγκη για ουσιαστικές τομές, με κυρίαρχο στοιχείο την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου. Θέλουμε μια πόλη που θα απευθύνεται σε πολίτες και όχι σε περαστικούς καταναλωτές.

Η κοινωνική αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αλλαγή της Αθήνας. Με εργαλείο το κτιριακό απόθεμα του δήμου, μπορούμε να προωθήσουμε την κοινωνική κατοικία για νέα ζευγάρια, νέους επιστήμονες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Να δημιουργήσουμε απαραίτητες κοινωνικές υποδομές, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί. Δυστυχώς, αυτό που επιχειρείται σήμερα είναι μια διαφορετική «αξιοποίηση», μέσα μάλιστα από έναν πολύ ακριβό διαγωνισμό για την εξεύρεση συμβούλου, με συνολικό κόστος 7,6 εκατομμυρίων.

Αν δεν αλλάξει το συγκεκριμένο σχέδιο, η πόλη θα το «πληρώσει πολύ ακριβά». Το δίλημμα είναι καθαρό για όλους μας: κοινωνική αξιοποίηση ή real estate;

Ταυτόχρονα, τα τρία βασικά έργα του σχεδίου της ανάπλασης πρέπει να προχωρήσουν. Αναφέρομαι στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και στην ανάπλαση του χώρου γύρω από το Πολυτεχνείο και το Μουσείο.

Η σημερινή δημοτική Αρχή επέλεξε μια στάση σύγκρουσης και μη συμμετοχής, που μόνο κακό κάνει στην Αθήνα.

● Η απλή αναλογική προωθεί τις συνεργασίες. Στην περίπτωση που εμφανιστεί μια τέτοια αναγκαιότητα στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, θα παίρνατε σχετικές πρωτοβουλίες ή θα ανταποκρινόσαστε σε προσκλήσεις άλλων παρατάξεων; Υπό ποιες προϋποθέσεις;

Η Αθήνα χρειάζεται μια μεγάλη συμμαχία, για να μπορέσει να αλλάξει. Αυτή η συμμαχία δεν περιορίζεται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Ξεκινάει από τις γειτονιές.

Θα δουλέψουμε μαζί με κάθε πολίτη με κάθε κίνηση γειτονιάς, με κάθε σύλλογο που θα διεκδικήσει την αλλαγή. Χρειαζόμαστε μια δημοτική Αρχή που θα ξέρει να ακούει, που θα έχει ρίζες στις γειτονιές της Αθήνας και δεν θα είναι κλεισμένη στους τέσσερις τοίχους του δημαρχείου.

Αυτή η δυναμική προφανώς πρέπει να εκφραστεί και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Με συνεργασίες που θα στηρίζονται σε καθαρούς προγραμματικούς άξονες.

Η εσωτερική νομή μικροεξουσιών δεν αφορούν τη ζωή της πόλης, ούτε και εμάς. Για να επιστρέψω όμως και στο προηγούμενο ερώτημα, δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεργασίας και διαλόγου με αυτούς που σπέρνουν το μίσος.

Οι γειτονιές μας είναι πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση των νεοναζί και ελπίζουμε να το κατανοήσουν γρήγορα όλοι οι συνδυασμοί.

● Στην πρώτη σας ομιλία ως υποψήφιος, αναφερθήκατε στα φαινόμενα τύπου Airbnb. Να περιμένουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες;

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι όντως μέσα από το real estate και το Airbnb γίνονται σημαντικές αλλαγές στην πόλη.

Εχουμε δει γειτονιές της Αθήνας που αλλάζουν πολύ γρήγορα χαρακτήρα. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο οφείλουμε να συζητήσουμε για το πλαίσιο και τους κανόνες και να μην το αφήσουμε στους αυτοματισμούς της αγοράς.

Χρειάζεται εδώ ένα καθαρό όριο που δεν θα επιτρέπει π.χ. την αγορά δεκάδων διαμερισμάτων από επιχειρήσεις real estate και τη μετατροπή της «βραχυχρόνιας» μίσθωσης σε κύρια οικονομική δραστηριότητα. Εχουν γίνει κάποια πρώτα βήματα στο θεσμικό πλαίσιο, δουλειά μας είναι να διεκδικήσουμε να μπουν οι προϋποθέσεις που θα προστατεύουν το δικαίωμα στην κατοικία.

● Τα σημάδια της κρίσης είναι ιδιαίτερα εμφανή στην Αθήνα. Ποια κοινωνική πολιτική απαιτείται από μια δημοτική Αρχή;

Αν ζεις σε μια γειτονία σαν τα Πατήσια, ξέρεις ότι η απουσία του δήμου δεν γεννήθηκε από την κρίση. Αποτελούσε την κανονικότητα. Διαρκώς έβλεπα διάφορα σχέδια δημιουργίας ελεύθερων χώρων να ακυρώνονται μέσα σε μια νύχτα από την ανέγερση πολυκατοικιών. Γνωρίζω πολύ καλά πώς είναι να μην υπάρχει μια παιδική χαρά και ταυτόχρονα να βλέπεις οικόπεδα δεσμευμένα, περιφραγμένα και αναξιοποίητα.

Ως δημοτική Αρχή, λοιπόν, θα δώσουμε βάρος στο ζήτημα των ελεύθερων χώρων, στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, στην αναβάθμιση των σχολείων. Θα εργαστούμε για όλα αυτά που μπορεί να φαίνονται μικρά, όπως η καθαριότητα και το πράσινο, αλλά αποτελούν όρο αξιοπρέπειας για χιλιάδες πολίτες.

Για όλα αυτά δηλαδή που μπορεί να δει και να ακούσει μια δημοτική Αρχή, αν έχει το βλέμμα στραμμένο στις γειτονιές και όχι προς την πλατεία Συντάγματος και την κεντρική πολιτική σκηνή.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Δημοτική αρχή-ασπίδα στην Aκροδεξιά και τα μικροσυμφέροντα
Με έναν κατεξοχήν πολιτικό λόγο, με αναφορές σε μεγάλα ή μικρά αλλά επίκαιρα ζητήματα για την πρωτεύουσα και ευρύτερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε και επισήμως «παρών» στη μάχη για τη...
Δημοτική αρχή-ασπίδα στην Aκροδεξιά και τα μικροσυμφέροντα
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Τη στήριξη του γαλάζιου «αντάρτη» Γ. Βουλγαράκη εξασφάλισε ο Κ. Μπακογιάννης
Ο κ. Μπακογιάννης (42,65%) συμμετέχει με σαφές προβάδισμα από τον κ. Ηλιόπουλο (16,97%), έχοντας παράλληλα και τη στήριξη του γαλάζιου«αντάρτη» Γ. Βουλγαράκη, όπως δήλωσε ο δεύτερος.
Τη στήριξη του γαλάζιου «αντάρτη» Γ. Βουλγαράκη εξασφάλισε ο Κ. Μπακογιάννης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ο Νάσος Ηλιόπουλος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων
Ο Νάσος Ηλιόπουλος, σημερινός υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα είναι ο υποψήφιος που θα «κατεβάσει» ο ΣΥΡΙΖΑ στη «μάχη» για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Η επιλογή του...
Ο Νάσος Ηλιόπουλος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Στην αφετηρία εννιά μνηστήρες
Εννέα συνδυασμοί υπολογίζεται προς το παρόν να διεκδικήσουν τον Δήμο Πετρούπολης. Αγνωστο εάν όλοι φτάσουν ώς το τέλος της «κούρσας» ή αν θα προκύψουν και νέοι συνδυασμοί.
Στην αφετηρία εννιά μνηστήρες
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ανω-κάτω με Ασκούνη
Επιστρέφουν στις παραταξιακές τους... ρίζες 49 μέλη δύο δημοτικών συνδυασμών της Καλλιθέας που προχώρησαν σε κοινή ανακοίνωση στήριξης της υποψηφιότητας του πρώην δημάρχου Κώστα Ασκούνη.
Ανω-κάτω με Ασκούνη
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Οι 9 εκλεκτοί του ΣΥΡΙΖΑ
​Οι πετυχημένες συνταγές ξαναδοκιμάζονται! Σε αυτήν την τακτική λίγο-πολύ θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς τα πρόσωπα που θα στηρίξει στις επικείμενες εκλογές σε δήμους της Δ. Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής του...
Οι 9 εκλεκτοί του ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας